Предястие от авокадо и пушена сьомга + веган опция. Коледен календа Ден 12-и - Avocado, Smoked Salmon Starter+vegan option



Вкусно и бързо за приготвяне предястие или салата. Ярките си цветове в зелено, и червено е подходящо за празничната трапеза.  Оформено с ринг или подобно подръчно средство (цилиндър от малка бутилка минерална вода, консерва, на която сте отстранили дъното ) изглежда изискано, а времето за приготвяне е малко. Може да се поднесе и в подходяща стъклена чаша. Декорирала съм го с кресон. Той освен че придава много свеж вид е и подходящ като вкусово допълнение. Листенцата му имат лек нюанс на хрян и съвсем леко налютяват.



Споделям го сега, за да имате време да си посеете кресон.Расте бързо и до седмица ще имате свежи стъбълца с листенца. Много свежо допълнение и за сандвичи. В Германия се продава в повечето хранителни магазини на щанда с подправките в едни малки сипматични  щайгички.Струва около едно евро. За съжаление не съм виждала в нашите магазини. Но пък ние можем да си го отгледаме сами. Аз редовно си сея. Постилам кухненска хартия в малък, плитък съд, навлажнявам и поръсвам изплакнатите и накиснати за 1 денонощие семена. Държа на топло и редовно следя да има достатъчно влага за да покълната семенцата. А семената купувам от магазини, където продават семена.


Кресон ( Lepidium sativum)
watercress ( англ.) , Kresseе( немски)  бързорастящо едногодишно градинско растение. В природата се среща край потоци и реки. Известен е с името мокреш и воден крес
Листата на кресона са богати на витамини от групата В, С, каротин, рутин (Рутинът е биофлавоноид. Той подпомага кръвната циркулация, особено тази на долните крайници), калциеви соли, магнезий, желязо, йод и фосфор.За негова родина се смята Иран, или по скоро Персия. Бил е известен и на египтяните и на римляните. В древността се е използвал за набавяне на полезни вещества чрез храната, за успокояване на нервната система, както и за подобряване на съня.

Защо да го включим активно в менюто си:

* Антиоксидант.

* За хубава кожа. Помага при лечение на обриви по кожата, екзема, акне и други кожни инфекции.

*  Високо съдържание на желязо и фолиева киселина-В9 Фолиевата киселина е необходима за качеството на кръвта, защото участва в производството на кръвните клетки. Фолиевата киселина или В9 играе важна роля в усвояването на останалите витамини от групата В и най-вече витамин В12. В9 може се нарече и витамин на енергията и клетъчния растеж.Благодарение на него се борим лесно с умората.

* Кресонът е най-богатият природен източник на специфично етерично синапено масло фенилетил изотиоцианат (PEITC), което  се бори с раковите клетки. Намалява риска от рак на гърдата и рак на простатата.




Продуктите, които ще дам са ориентировъчни. Големината, височината на порцията зависи от ринга, с който ще оформяте, и от желаната височина на всяка порция, както и от големината на зеленчуците- авокадо, домат- за веган версията. 

Продукти:

За 3 порции:

* 2 броя авокадо
* лимонов сок
* няколко стръка див лук
*   за всяка порция по 3 с.л. сьомга- пушена нарязана на малки парченца или за веган версия- домат, нарязан на кубчета и отцеден.Предварително може да бъде попарен и обелен.
* цветен пипер
* свеж кресон

Авокадоото се обелва, нарязва са на кубчета и се поръсва с лимонов сок. Разбърква се.Може да се подправи с малко смлян бял или цветен пипер, и ситно нарязан див лук.
В чинията, в която ще се поднася се поставя ринг и се редуват слой овкусено авокадо, сьомга, или домат и отново авокадо. Притиска се и рингът внимателно се изважда нагоре. Отгоре се поставя стръкчета кресон.



                  Лесно, празнично, вкусно и полезно!



Може да ви харесат:

Салата с пушена сьомга 

Леща мъфини с орехи и картофен или тиквен топинг - веган - Lentils muffins with walnuts and pumpkin or potato topping - vegan and gluten free



Коментари

  1. А аз май всичко си харесах, Бети. :) Чудно е оново при теб.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И двете са вкусни, Гери!
      Поздрави и усмивки за теб!

      Изтриване
  2. Мм днес точно хапвах сьомга...много пбичам, а съм сигурна, че в комбинация с авокадо е страхотно!
    Прекрасно си представила това предястие, много е красиво! :)
    Поздрави и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз като Гери се впечатлих от всичко..........и как да е иначе:))както вионаги ме съблазняваш на 100%,Бети!

    ОтговорИзтриване
  4. Очарова ме, Бети!
    Както винаги :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се Дани, че ти е допаднало предложението ми!

      Изтриване
  5. Тук положението е Гурме! Стрархотна си Бети!

    ОтговорИзтриване
  6. Авокадото не е моя вкус, но не знам, така обичам сьомга, че може пък и тя да промени мнението ми за зеленото от снимката;) Поздрав, Бети, чакам петък 13-ти;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, много е вкусно с лимонов сок, можеш да добавиш и повечко ситно нарязан лук! На мен най- ми харесва на гуакамоле, но го обичам и с орехи, а и в десерт като основа за шоколадов крем е страхотно. Промени си мнението и ще се радваш след това :))

      Изтриване
  7. Ммм, заинтригува ме с кресона! И аз редовно си отглеждам разни кълнове, но кресон не ми е попадал. Но пък тук го продават като вече пораснала салата. Крайно време е да си купя и да го проуча :)
    Чудни снимки, но това си го знаеш! Лека вечер, Бети :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, това е прекрасно! Много им се радвах като бях в Германия на тия миниатюрни вкусни градинки. Опитай го.

      Благодаря, Тики, много си мила!

      Изтриване
  8. Бети, поредното чудесно предложение!
    Толкова празнично е при теб! Направих миналогодишните Лимонови снежинки и всички много ги харесаха у дома!
    Днес мисля да приготвя Бадемово-канелените звездички!
    Благодаря ти, че споделяш всички тези прекрасни рецепти и опита си!
    Весели празници от сърце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лили, добре дошла!
      Благодаря за комплимента и много се радвам, че ти допадат снежинките!

      Весела празнична подготовка!

      Изтриване
  9. О, тук пристъпям на пръсти и ще се опитам да си "крадна" една порцийка, Бети! Ти няма да се сърдиш, нали? ;) Вкусно и много красиво! Браво!
    Кресон винаги си садя, но в пръст. Така, на салфетка по-ми допада, по-чистичък е, но... държи ли се, не клима ли много? Моят не успявам да го консумирам всичкият навреме и понякога доста избуява.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, в саксията с пръст, вероятно можеш да го отглеждаш по продължително време. А този върху салфетката, го свършваме бързо когато се развие толкова, колкото е на снимката. Не му давам възможност да се чуди и да клюмва :))
      Много ми харесва в салати и супи, а и на сандвичи.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни