вторник, 17 декември 2013 г.

Хрупкав празничен тиквеник. Коледен календар Ден 17-и - Crisp Festive Tikvenik (Traditional Bulgarian baked dish of filo pastry with pumpkin and walnut stuffing for Christmas Eve)



Аз съм от хората, които обичат тиква във всички варианти - солени, сладки, варени, печени, в супи, салати, ястия и десерти. Може би един от най-популярните, или доскоро начини за приготвяне на тиква след печената е тиквеник.Не приготвям често, защото майка ми и леля ми правят достатъчно. Да си призная аз го обичам хрупкав, а не сочен. А е ясно, че като изстине и престои няма как и да хрупа. По същия начин стоят нещата и с баклавата, а там пък и сиропа ми идва в повече. Мама винаги ми оставя несиропирани баклави, които за нейно голямо учудване, сладко, сладко си изхрупвам. Или  правя от моите Баклавички с локум-вярно мекички са, но не са толкова дълбоко сладки. Ако и вие като мен не си падате по мега сладките и сиропирани баклави или сте на някаква ограничителна диета, опитайте ги. Хората, които са ги пробвали много ги харесват, дори и тези, които са почитатели на класическата баклава. Но да се върнем към тиквеника.


В желанието си да го нагодя към моя вкус- с много тиква и орехи и да е хрупкав направих ето този, който виждате в чашата. А малко по-нататък ще видите и класическия тиквеник, колко да е класически-както го прави майка ми, и както си мисля, че го правят всички хора -тиквата се настъргва, запържва се, смесва се с орехи, канела и захар. Реди се в кори, които се навиват и се пече. Леля ми например реди корите, ръси плънка, отгоре простира друг лист и така докато свършат плънката и корите.Реже на парченца и пече. И нейният начин е вкусен,  а и събира много тиква :) 


 Моят хрупкав тиквеник си има всичко-орехи, кори за баница, тиква, канела. Корите са хрупкави, орехите, не са влажни, тиквата е в достатъчно количество и с кадифена текстура.
 Ето как  го направих.Продуктите са ориентировъчни и според това колко порции искате да направите съобразявате количествата.



 Продукти:

* кори за баница -1 или 2 листа
* печена тиква
* канела
* орехи-натрошени
* трохи от джинджифилови бисквити
* захарни топчета и снежинки за декорация
* малко краве масло или кокосово масло за веган

Приготвяне:

1. За всяка чаша изрежете от корите за баница  по 4-5 диска с размера на дъното на чашата, в която ще поднасяте десерта. Намажете ги с разтопено масло, или олио  с помоща на четка. Поставете ги в тава с хартия за печене и запечете до порозовяване. Наблюдавайте ги -изпичат се бързо.
2. Печената  тиква се пасира до много гладка, кадифена текстура. Трябва да е добре засушена.Поръсете канела. Ако се съмнявате, че пюрето няма да задържи форма при шприцоване, засушете в тиган с плоско дъно при непрекъснато разбъркване или добавете малко меко масло. Например на чаша с обем 200 мл добавете 25 гр масло. Основното обаче е тиквата да е достатъчно суха. Охладете.Може да се приготви и предния ден.
3. След като имате гладката тиква, сложете я в пош със звездовиден накрайник.
4. Сипете във всяка чаша по 1-2 с.л. джинджифилови трохи, може и без тях, но ми допадна съчетанието на аромати, хрупкавост и вкус. Поставете един диск от корите за баница, поръсете орехи. Сложете следващия диск и така, докато стигнете височината, която желаете. Достатъчни са 4-5 до 6  дискчета. Шприцовайте тиквата и поръсете със захарните перлички и снежинките. Може да се поръси и с пудра захар, непосредствено преди поднасянето или с малко канела.



Дори и без захар тиквата е достатъчно сладка. Ако искаме да е постен не се слага краве масло и бисквити.


Насладете се на звука с който лъжичката счупва хрупкавите кори и във всяка хапчица има кадифена тиква, хрупкави кори и бисквити, и ароматни орехи.

 

Хрупкаво до последната хапка.:)



                                     Класическия тиквеник ще ви покажа друг път.









24 коментара:

  1. Обожавам тиква, а този тиквеник е толкова различен и прекрасен, Бети! Поздравления за идеята!
    Хубава и уханна вечер от мен. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти допада, Гери!

      Изтриване
  2. И да не покажеш другия, този ми стига! Чудесна, хрупкава идея!
    Поздравления, Бети! Прегръди!

    ОтговорИзтриване
  3. Е, това вече е нов тиквеник, нищо общо с познатия, изкушаващ сетивата.....загубих ума и дума, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за комплимента, Игличе!

      Изтриване
  4. Ами супер идея, лесно за приготвяне и толкова оригинално като поднасяне! Лъжичката е много красива! Страхотни снимки, Бети, направо ми се прииска да гребна в чашките:))) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, и на мене ми се иска пак! Толкова приятен е този звук на хрупкавите кори вътре...:)
      Благодаря ти, Кате!

      Изтриване
  5. Интересно, нестандартно пък и вкусно :) чудесен десерт Бети!
    Бих го направила с най-голямо удоволствие :)
    С прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ...И лесно бих добавила.
      Благодаря, Дани! Ще се радвам да допадне и на твоето семейство!

      Изтриване
  6. Винаги с нова,интересна идея ще ни очароваш,Бети!
    Много красиво си аранжирала отново десерта!
    Прегръдка и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какво не прави нуждата от това да си има човек негов си тиквеник :))
      Благодаря, Роси!

      Изтриване
  7. Бети, и аз много обичам тиква, и твоят нов вариант със сигурност ще го пробвам. Красота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. След тежка вечеря, обикновено хората отказват десерти, особено тестени. Този на никой не му беше в повече. Вкусна, красива и малка порцийка.
      Благодаря, Таня!

      Изтриване
  8. Е, Бети, направо изби рибата с този тиквеник, страхотна идея! Някой път може и аз да го направя по специален повод, да шашна хората на масата....
    С усмивка
    мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, Мария!
      Той е лесен, даже повече от обикновения.
      Благодаря ти за усмивките!

      Изтриване
  9. Вълшебница си Бети! Преобразила си тиквеника в нещо много изисквано!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи, радвам се, че ти допада!
      Благодаря, че се отби и ме зарадва с милия комплимент!

      Изтриване
  10. И аз пак ще напиша - вълшебница си, Бети,
    идеите, съчетанията и изпълненията - впечатляващи!
    Сърдечни поздрави, здрави, щастливи и споделени празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, сърдечно благодаря!
      Винаги ме радваш със сърдечните си думи!

      Изтриване
  11. Допадат ми вашите рецепти. Няма ли начин да получавам информация за нови постове по имейл? Благодаря за отговора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      може да станете последовател, като се регистрирате в Gmail. В дясната колона, по-нагоре има едно поле-последователи.
      Друг начин е отново да си направите email в gmail.com и да ме включите в кръговете си. Тогава ще получавате известие за нова публикация. Не знам друг начин.

      Радвам се, че ви допадат рецептите ми.
      Весели празници!

      Изтриване
  12. Радвам се, че с твоя рецепта ще се представя пред гостите ми! И това ще направя на Бъдни вечер. Надявам се да успея с шприцоването!
    Нали мога да пропусна маслото в тиквата? Ще се постарая да я засуша максимално добре.
    Хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Сандра и аз се радвам!
      После да споделиш реакцията на гостите си!

      Благодаря ти!
      Хубави празнични дни и на теб!

      Изтриване