Червен, антиоксидантен сок. Коледен календар Ден 4-и. Red Antioxidant Juice




Един от цветовете на Коледа е червеният. Той носи в себе си енергия и сила. Около Коледа, обличаме червени пуловери, червени палта или слагаме червени шапки, ръкавици, шал...радваме се на настроението, което носи този цвят. Защо и да не пийнем нещо червено и тонизиращо, полезно и даващо енергия на клетките ни?!  На Коледа ,и не само, разбира се,  си пожелаваме здраве. Здравето, до голяма степен е в нашите ръце.

 " Здравето е безценно, но не прави пари" .....и последствията за нас от този  факт. Тази констатация е едно от най-шокиращите неща, впечатлили ме в един филм, за който някой друг път ще ви разкажа.
Въпреки празничната еуфория, многото служебни, празнични балове, банкети, у дома списъците със сладки, меню за празничните вечери, обеди и закуски, "репетициите" на торти, щолени, кейкове, бисквити....трябва да се грижим за качеството и състава на това, което ядем.Всеки ден! Всеки ден в менюто ни трябва да присъстват сурови храни- плодове и зеленчуци, ако са от двора ни, или от село, или от пазар на производители-най-добре.
 Вече няколко пъти написах и изтрих написаното- как  започва денят ми и т.н., но по-важното е че всеки ден пия подобен сок, или ако нямам време да го направя, ям сочни плодове.

Може и да пропуснете да прочетете информацията по-долу, но си струва, човек да си припомни полезностите, които ни носят тези обикновени плодове и зеленчуци.Маркираните цветни думи са линкове към източника и цялата информация..BB-team даже са написали колко време ще ви отнеме да прочетете цялата статия. Има и интересни легенди, които може да разкажете на децата си докато им правите сок или салата. Ще им бъде интересно, особено и ако участват в правенето :)
А припомняйки си често какво полезно съдържат за нас плодовете и зеленчуците, ще знаем защо да ги сложим на трапезата си.

В този сок има цвекло, грейпфрут, нар, ябълки и резен червено зеле.



Цвеклото е един доста пренебрегван от повечето хора зеленчук, но то е основен източник на вещество, наречено бетаин. Бетаинът е уникален по своята природа, с огромен принос в процесите на усвояване на белтъци в организма и в подобряване работата на черния дроб.


Вярно, че не изглежда особено приятно и вкусно, но замислете се колко често то присъства във вашето меню и наясно ли сте с някои от най-ценните му качества, като:
  • високо съдържание на магнезий, който регулира състоянието на кръвоносните съдове и не позволява образуването на тромби;
  • участие в очистителните процеси на черния дроб, жлъчката и далака, както и в образуването на червени кръвни клетки.
  • съдържание на сапонини, които се борят с "лошия" холестерол; витамин U, който се оказва особено полезен при процесите на зарастване на язви, а освен това е с изразено противоалергично действие; органичен хлор, който е перфектно пречистващо средство, особено за бъбреците и лимфата в организма;
  • сокът от цвекло оказва особено благотворно въздействие върху работата на сърдечно-съдовата система, като разширява кръвоносните съдове и понижава артериалното налягане.


Нар

Нарът (Punica granatum) е храст или дърво, достигащо височина до 8 м. Листата са гладки и лъскави, цветовете едри и червени, а плодовете - с твърди кори, с десетки розови, жълти и червени семена и сочна вътрешност, силно наподобяващи формата на портокал. Всяко малко семенце е прозрачно и обвито в яркочервено месо, притежаващо необичаен сладко-кисел вкус. С преливащите багри на есента, нарът буди представа за нещо тайнствено и древно. Пренесен през вековете, с изключително ценни вкусови и здравословни качества, нарът е сухолюбиво растение, което се среща в Азия, Африка, средиземноморските региони и югозападните части на САЩ. Главно се отглежда заради ядливия си плод, но понякога и за декоративни цели. В България се среща под формата на плодно дърво в южните части на страната и по Черноморието. Неговото предлагане в търговската мрежа е от септември до януари.
Дълга и интересна е историята на нежния плод, започваща още от най-дълбока древност. Легендата разказва, че Деметра, богинята на плодородието от древногръцката митология, била обречена да загуби своята дъщеря Персефона, в услуга на Хадес - бог на подземното царство, само заради едно единствено зърно от нар... Нарът е изключително важен елемент и в ливанската, иранската и турската митология и кухня. В Древен Египет, в гробницата на фараона Аменхотеп е намерена рисунка на нар. За египтяните нарът бил символ на плодовитостта и лек за много болести. В тибетската медицина сокът от сладък нар успешно бил използван при гастралгии, бъбречни камъни, а на киселия нар - срещу захарен диабет. Арабите отстранявали със сок от нар главоболие, стенокардия и стомашно-чревни разстройства. Индийците пък го препоръчвали за подмладяване, а за китайците отварата от плодовите кори било укрепващо и противовъзпалително средство, което стимулирало обмяната на веществата.

Здравословни ползи

Съвременната наука потвърждава спазмолитичното и противовъзпалително действие на екстрактите от нар. За лечебни цели се използват кори от дървото, цветове и плодове, които узряват през есента.
  • Запарката от нар потиска грам-положителните бактерии, а полифенолите от кората спират размножаването на дизентерийните пръчици.
  • Оказва благоприятен ефект при стомашни болки, стомашно-чревни разтройства, главоболие, малария, ангина, анемия, кашлица, бронхиална астма, различни дерматити и изгаряния на кожата.
  • Високото съдържание на полифеноли е добра профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания.
  • Успешно понижава температурата, а и е добра напитка за диабетици.
  • Нарът има и ярко изразени козметични свойства. Научни изследвания разкриват, че този плод е един от най-ефективните естествени антиоксиданти, предотвратяващи стареенето на кожата.

 За грейпфрута може да прочетете подробно тук, аз само ще обърна внимание на това, че при определени обстоятелства неговата консумация може да има неблагоприятно въздействие.Ето какво прочетох

Здравословен ефект

Грейпфрутът притежава нисък гликемичен индекс и е сред най-предпочитаните плодове, консумирани по време на диети за отслабване. Други негови ползи са свойствата му на натурален антибиотик, лек диуретик, а също: тонизира стомашно-чревната лигавица и подобрява храносмилането. Освен многото полезни вещества, този плод носи на консумиращите го и някои странични ефекти.
Неотдавна се оказа, че грейпфрутът не е здравословен за всички. Причина за това са веществата бергамотин и дихидроксибергамотин, които се съдържат в меката сърцевина. Те действат като инхибитори на специфичен ензим важен за обмяната на редица вещества в тялото на човека. Проблем представляват най-вече:


Всекидневната продължителна консумация на грейпфрут или сок от грейпфрут за жени в и след менопауза (увеличава риска от рак на гърдата), заради блокирането на ензима P450 3A4 (CYP3A4), който е важен за производството на естроген;


Едновременен (+/- 30 минути) прием на грейпфрут с широка група лекарства. В противен случай бергамотинът и дихидроксибергамотинът ще намалят ефективността на приеманите медикаменти


Ето как направих аз моя сок. Това са ориентировъчни количества за 2-3 чаши.Количеството сок зависи от сочността на плодовете и зеленчуците и от тяхната големина.

Продукти:

* 4 ябълки
* 1 глава цвекло или две по-малки
* 1 резен от червено зеле-около 1/4 малка зелка(вкусът на зелето е доста остър, особено когато   е  изстискано на сок. Пробвайте с малко количество.)
* 3 големи нара
* 1 голям червен грейпфрут

Всички плодове се измиват старателно. Цвеклото се обелва. Ябълките, цвеклото и  зелето се нарязват на парчета, подходящи за отвора на сокоизтисквачката. Наровете и грейпфрута се разполовяват и с пресата за цитруси се изтискват. Смесвате соковете и изпивате веднага.

Бъдете здрави!

 

 

Коментари

  1. Вероятно някои от вас ще се запитат защо точно в празничния коледен календар съм решила да публикувам сок. Защо не правя меденки, не украсявам бисквити, не рисувам върху фондан.Ще има и от тези празнични красоти.Те носят много настроение, и са задължителни! Коледа, няма да е истинска без рисувани меденки, без ароматни щолени и кейкове. Където мога и е възможно ще намалявам количеството на бялата захар и на захарта въобще, все пак обичаме да похапваме сладко у дома. Парадокс, нали? Все по-често дъщеря ми иска да й направя нещо сладко, но без захар, ако има, да е кафява и да е малко, или ако може с мед или нещо друго....! И аз правя...:) Чудя се каква ли торта ще пожелае след месец?

    Красиви и вкусни неща могат да се приготвят и без много бяла захар.Забелязала съм, че когато храната е красиво поднесената, като че ли не преяждаме. Емоцията от видяната красота, цветовете, свежестта влияе дори на глада ни.

    Искам този пост да бъде празничен и оптимистичен. Искам внимателно, ненатрапчиво да внуша за това, колко полезни и необходими са суровите плодове и зеленчуци.И всеки ден трябва да бъдат на трапезата ни.

    ОтговорИзтриване
  2. Красив и полезен пост, Бети! Благодаря ти, че ми вдъхваш желание за промяна.

    ОтговорИзтриване
  3. И аз съм съгласна и приветствам идеята за подобни богатства в коледния календар! :)
    Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      За мен е важна подкрепата ти!

      Изтриване
  4. имам всички съставки :) отивам да си направя един :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много обичам подобни сокчета, Бети! Благодаря за красивите кадри и полезни детайли около съставките :) Прегръдка от мен :) :*

    ОтговорИзтриване
  6. Празнична е публикацията, Бети! Всяка рецепта, която публикуваш е приготвена с желание, сърце и душа. А това е най-важното. Коледа не е свързана само със сладкиши, има и красиви солени ястия, вкусни напитки, а когато са и полезни, това вече е вълшебно! Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  7. Бих изпила една чашка от този еликсир,Бети!

    ОтговорИзтриване
  8. Съгласна съм с всяка твоя дума, Бети! Храната ни може да бъде красива и вкусна без прекалено много захар, сол, оцветители и т.н. Трябва да се грижим за тялото и организма си, за да може по-дълго да сме здрави и щастливи. Усмивки!
    П.С. Отивам до пазара, за да се снабдя с необходимите плодове за този сок.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно казано, Дани!
      Радвам се, че и ти мислиш така!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  9. Хм, в момента само червено зеле нямам у дома, а наровете вече никой не поглежда... Благодаря за идеята, Бети! Супер е, и здравословно!

    ОтговорИзтриване
  10. Hi Bety, awesome post, I love these posts, I always do juices and smoothies at home and pomegranate is one of my favorites, very healthy. Thank you for visiting my blog, hope you visit me again and if you like follow me too. Following you now with GFC. :)
    Take care
    claudiapersi.blogspot.ca

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни