петък, 6 декември 2013 г.

Сьомга върху леща белуга с кокосово мляко. Коледен календар- Ден 6-и - Salmon on Beluga Lentils with Coconut Milk


Честит празник на всички носещи имената Николай - Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо и техни близки производни!
Честит празник на всички моряци, пътешественици, търговци и банкери!
Ето какво прочетох:
На 6 декември Българската православна църква отбелязва празника на Свети Никола (Никулден). Св. Никола е роден в гр. Патра. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 142 г. в гр. Мира, Ликия, в югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите на св. Никола̀ са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега, съхранявани в нарочно построена, посветена на светеца базилика.
В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава "Побеждаващ", се почита и като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят - рибите и водните демони. На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран).

В католическите страни на този ден вечерта на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта. Този обичай води началото си от славата на светеца като дарител на бедните.

Ето какво приготвих днес. 

 Сьомга върху леща белуга с кокосово мляко

Лещата бях полусварила снощи, така че за днешния обяд ми трябваха около 30 минути за да приготвя броколите, да опека сьомгата и да сервирам. Остана време дори да щракна няколко снимки. Елхата ще украсявам обаче, когато се върнат децата у дома. Това не попречи да сложа няколко свежи елхови клонки на масата за празничност.

Продукти

* филетирано филе от половин сьомга, около 600-700 грама,
   нарязана на порции
* 300 гр леща белуга
* вода
* около 200 мл сок от кокос
* 1/2 глава броколи
* няколко стръка копър
* краве масло
* черен пипер
* сол
* копърово семе-стрито


Приготвяне:

1. Лещата се изплаква, накисва и сварява само с вода и малко олио. Аз използвах тази леща,  харесва ми,  че запазва цвета и формата си, а най-вече заради изявения орехов аромат.  Знам, че не е леща, която може да се купи от всеки хранителен магазин, но би могла да се замени с френска леща, която пък се намира навсякъде- с дребни тъмно кафеви зрънца, които са ароматни и относително добре запазват форма след сваряване.Когато почти сварите  лещата, ако има вода в съда, отцедете и налейте кокосовия сок. Използвах от два кокосови ореха. Не сложих консервирано мляко, за да не придаде на  лещата вид на белезникаво неопределена каша.. Исках просто финия аромат на кокоса и тъмните зрънца на лещата. Може би щеше да се получи, ако силно разредя с  вода кокосово мляко от консерва. Оставя се лещата да покъкри още малко с кокосовия сок, докато се редуцира. Следващия път ще опитам така.След като лещата поеме кокосовия сок/мляко, леко посолете и поръсете с прясно смлян черен пипер.

Не посочвам точно време за варенето на лещата, тъй като зависи каква леща ще използвате и колко време ще киснете или не.Знаете как стоят нещата с накисването на боб, леща и нахут.


2. През това време се  почиства броколито и се накъсва на малки розички. Ако е много свежо се бланшира само минута, ако е по-жилаво 3-4 минути. Трябва да запази красивия зелен цвят и хрупкавост.
Много хора не обичат броколи. Моите деца, не правеха изключение, ноподнасяйки сьомга или сьомгова пъстърва неотменно гарнирам с броколи . Също така приготвям често броколи със сирена и сметана. И покрай любимите вкусове свикнаха и с броколите. Обяснявам, че е изключително полезно, те естествено проверяват самостоятелно...:) и вече даже го обичат и сурово също- когато е прясно набрано. Такова може да се намери само на пазар от производители. Всеки може да прецени по звука при отчупване колко е свежо.

Отцедете веднага след попарването в леко подсолена вода, може да изплакнете с ледена вода и да поръсите с лимонов сок.

3. Последно се приготвя сьомгата. Най-бързо се приготвя на сух тиган- тефлонов, керамичен или грил. Първо се запича от страната, която има кожа. Леко се притиска с лопатка отгоре. След няколко минути -6-10 се обръща. От другата страна се пече същото време. По-дебелите части ще имат нужда от по-дълго печене.



4. През това време, разпределете лещата в чиниите.Намажете всяко опечено парче сьомга с краве масло, поръсете малко черен пипер и смляно копърово семе. Може да намажете и с билково масло, ако имате. Поставете по едно парче в чинията върху лещата и наредете розичките от броколи. По традиция трябва да се украси елхата, но аз ще изчакам децата да се приберат. Затова пък разпилях гирлянди от броколи върху сьомгата. Поръсете с нарязан на ситно копър. Сервирайте отделно лимонов сок или парчета лимони.


Да ви е сладко!





Друти рецепти, подходящи за празника:

Пудинг от пангасиус с мак, печена тиква с риган и шафранов сос- Коледен календар - Ден 6-и

Салата с пушена сьомга - Коледен календар -Ден 2-ри



Безглутенови мъфини с елда и пушена сьомга, с билково масло. Коледен календар - Ден - 3-и.Buckwheat, smoked salmon, gluten-free muffins with herb butter stars

                                            Наздраве за всички  празнуващи!

2 коментара:

  1. Чудесна рецепта и прекрасна никулденска трапеза, Бети!
    Ние я правихме снощи, че на някои не им се чакаше до днес, но кой знае... може пак да повторя упражнението :)
    Отивам назад да те чета, че гледам много съм изпуснала. Много си продуктивна този месец! :)
    Поздрави и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Бети, чудесно предложение!
    Хареса ми идеята за лещата и ще я опитам!
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване