четвъртък, 31 януари 2013 г.

Чили супа от леща с картофи и джинджифил-Chili red lentil soup with potatoes and ginger

Една сгряваща, ароматна,  питателна и връщаща силите супа от леща. У дома на трапезата има всеки  ден някаква супа, особено през зимата. Една от често правените супи е от леща. Червената леща се приготвя изключително бързо и е подходяща и за крем супи, но в тази супа предпочитам да се чувстват картофките. Оригиналната рецепта е със сладки картофи, но не винаги намирам от тях и по-често я правя с обикновени картофи.Приготвянето отнема около 30-40 минути, включително подготовката на зеленчуците.

Продукти:

за 6-8 порции:

* 300 гр. червена леща
* 1 глава лук
* 1 голям морков
* 2 резена целина
* 4 скилидки чесън
* 4 см джинжифил
* 1 с.л. куркума
* 100 мл олио
* 3 средни картофа, обелени и нарязани на кубчета
* сол на вкус
* 2-3 домата на кубчета, може и от консерва или  сгъстен доматен сок.
*  1/2 лъжичка чили на прах
* около 2 л.вода

за поднасянето:

* едро смляна лята чушка (чили)
* шамфъстък

* подходящо е и ситно нарязан магданоз

Приготвяне:

1. Лукът, скилидките чесън, морковът, целината и джинджифила се поставят в кухненския блендер. Смилат се. В подходяща тенджера се загрява олиото и в него се поставят смлените зеленчуци. Разбъркват се няколко пъти.


2. Добавят се куркумата, чилито, картофите и отново се разбърква  около 3-4 минути.

3. Налива се водата и се оставя да заври. Сипва се лещата и на тих огън супата се вари до омекването на картофите и лещата. Посолява се и се сипват  доматите. Супата ври още 10-15 минути.


4. Сервирайте с шамфъстък и допълнително чили или поръсете с пресен магданоз. Може да използвате и други ядки.




Вдъхновяваща рецепта

понеделник, 28 януари 2013 г.

Кулички от картофена салата, нахут и джинджифилова жълта леща


По принцип обичам салатите приготвени от пресни плодове и зеленчуци. Но има и друга група салати- от варени или печени зеленчуци, които също ми харесват. С такива салати, често мога да премина направо към десерта...:). Днешната  е  асорти. Оформила съм  с помощта на ринг, а преди да имам този ринг, използвах отрязана малка пластмасова бутилка или формичките за суфле или крем карамел. Ще ви обясня как.Така поднесена салатката изглежда по-празнично и по-ефектно.

Най-отдолу е любимата ми салата от картофи, после е сварен, отцеден нахут, размесен с малко зехтин, лимонов сок и черен пипер. Третият слой е от жълта леща, задушена с джинджифил и чесън. Поръсих с нигела, боднах едно резенче лимон и клонче мащерка.


Продуктите са съвсем ориентировъчни.

1. Картофена салата

Картофи.Сваряват се и се обелват. Изстинали се нарязват се на кубчета. Овкусяват се със сол, черен пипер, зехтин, магданоз и зелен лук. Понякога добавям и маслини.
Предполагам, че и вие правите така картофената салата.

Ако сте привърженици на MW фурна ще ви кажа как "сварите " картофите в нея без вода. Щателно измитите картофи се поставят в тавичката на фурната.Без да се белят, и без да се слагат в друг съд. Ако сте запълнили тавичката пускате на 8 минути. След това обръщате картофите и пускате на още 7-8 минути. Пробвате с вилица или клечка за зъби. Ако не са готови, разбирате при  забождането, дали картофът е омекнал, пускате за още около минута.Вкусът на тези картофи е същият, като  врелите във вода. Времето е значително по-малко. Аз обаче, вече не използвам MW.

2. Сварен нахут. Тъй като често правя хумус, винаги използвам момента да замразя част от сварения нахут , за случаи като този или за веган ястия. Ако нямате, в големите хранителни вериги или в арабските магазини се продават консерви със сварен нахут.
Добре отцеден свареният нахут се разбърква с малко зехтин, лимонов сок и сушена мащерка, черен пипер.

3. За третия слой: Настърган пресен джинджифил и 1 скилидка чесън се задушават в малко олио, добавя се лещата, разбърква се. Налива се гореща вода. На една част леща -2 части вода, като се внимава водата да не свърши преди да се свари лещата. Към края на готвенето се посолява.Аз поръсвам и черен пипер.Оставя се да изстине.

Ако нямате ринг, може да използвате гладко шише от безалкохолна напитка, на която сте отрязали дъното и по-голямата горна част.Необходима ви е "гривна" с висомина 6-7 см.Поставяте на дъното на чинията и започвате да редувате различните съставки. Най отгоре притискате добре и внимателно изваждате нагоре рингчето.

Ако имате чашки за крем карамел или порцеланови за суфле или брюле, изрежете от кухненска хартия кръгчета, с диаметър , колкото е дъното на формичката ви. Изрежете и лента от хартия, по - дълга от височината и дъното на формата.Намажете формите с малко олио, за по-лесно отделяне. Постелете лентата на дъното на формата, така, че крашщата да излизат от двете страни на чашата. Отгоре поставете кръгчето хартия и започнете да пълните. Най-отдолу трябва да поставите слоя, който искате да е най отгоре. Притиснете и изравнете отгоре. Върху пълната форма поставете чинията, в която ще сервирате. Обърнете, така, че чинията да е отдолу, а формата да е в нея. Хванете с пръстите на едната ръка краищата на лентата, а с другата с леко въртеливо движение на горе освободете салатата.


Ако можете да си намерите рингчета, покупката си струва.Лесно, бързо и удобно може да оформяте, когато пожелаете своите салати, ризото, и сладкиши и да имате празнично поднесена храна.


Поръсете отгоре с нигела или сусам или други ядки, каквито обичате.







Други вкусни предложения с леща, които може да опитате:

Леща с джинджифил, синап и кимион за Бъдни вечер- Коледен Календар -Ден 24-ти

Леща плакия

Френска черна леща крамбъл със салата от рукола, фурми и бадеми. French black lentils crumble & Arugula salad with dates and almonds



 

 


петък, 25 януари 2013 г.

Портокалово бадемов сладкиш без брашно. Orange almond gateau without flour.


Наситен портокалов аромат и вкус.
Сочна и лека текстура.
Приготвянето, печенето, яденето му е една ароматерапия...получавате неусетно жизнерадостно настроение.
Това е един невероятно  вкусен сладкиш. У дома не остана и троха. Направих втори за да го снимам.
Правих преди време една морковена торта без брашно, не и е дошло ред да публикувам тук...Когато видях  на Дани, веднага разбрах колко вкусен ще бъде.Направила съм малко изменения, замених зехтина с олио от гроздови семки и тъй като нямах цели бадеми, които да смеля сложих бадемово брашно, което всъщност са много фино смлени бадеми. Намалих захарта. За още по- наситен портокалов вкус на дъното на формите сложих портокалови парченца. Едната тавичка изчезна почти топла. Другата след като се охлади. А аз направих нов-този който виждате на снимките.


 Продукти:


* 200 г бадемово брашно или фино смлени сурови бадеми
* 4 яйца, разделени
* 130  г захар
* 100 мл олио от гроздови семки
* 1 портокал
* 1 лимон
* 2 ч.л. бакпулвер
* други 2 портокала
* 3-4 с.л. захар (2с.л. агаве сироп или 1с.л. стевиа)  и 250 мл вода

Добре би било цитрусите да са био или да не са третирани корите с вредни вещества.

Приготвяне:

1. Портокалът и лимонът, предварително много добре измити с четка, сода и гореща вода се надупчват, например с нож или вилица и се слагат да се сварят на тих огън в малко вода за около час.

2. Портокалът и лимонът се разрязват на две, отстраняват се семките и се слагат в блендера. Смилат се.



3. Другите два портокала също се измиват добре. Ако желаете може да отстраните с най- финното ренде, външния слой на кората. Нарязват се на тънки кръгове. Ако ви дразни леко горчивия вкус на корите, можете да процедирате както като се прави сладко от портокалови корички и да бланширате във вряща вода резените, като внимателно ги вадите с решетъчна лъжица. След тази процедура слагате водата и 4-те лъжици захар да заврат и пускате резените портокал. Оставяте да поврат на тих огън около 20 минути. Внимавате да не изври течността. При мен и двата пъти течността се редуцира и парченцата ми бяха сухи. Ако при вас не се получи така, отцедете парченцата в гевгир. Наредете ги на дъното на формата или формите, в които ще печете сладкиша. Аз използвах една 17 см-ова и една 22 см-ова. Използвах две форми, защото тази от 22 см  е за тарта и всъщност е много плитка. Изпеченият сладкиш се получи с височина 3 см. Но вие може да използвате друга по-дълбока форма. Тъй като и двете ми форми бяха керамични, нямах притеснения за отделянето на сладкиша, но за всеки случай, на едната форма застлах дъното с хартия за печене. И от двете форми сладкишите се отделиха без проблем.

4. По принцип, когато за някакъв сладкиш яйцата трябва да се разбият на пухкав бледожълт крем, или до побеляване, винаги разбивам първо белтъците на сняг. Понякога добавям и лъжичка лимонов сок. Добавям захарта по малко, като не спирам разбиването. Получава се гъста твърда маса като за целувки. Тогава добавям жълтъците. Така направих и сега. Добавих олиото като разбивах сместта.


5. Бадемите  се смесват с бакпулвера. Добавят се към яйчената смес. Към нея се добавя и пасираната цитрусова смес.

6. След разбъркване, колкото сместта да се хомогенизира се изсипва в подготвените тавички за печене върху наредените портокалови парченца. Пече се в загрята до 160 С градуса фурна с вентилатор за около 45 минути.Пробвате с клечка след 30 минути, особено, ако печете в по-плитка форма. Охладете преди да обърнете.






 







Горещо ви препоръчвам да опитате този сладкиш. Дали ще изберете слънчев ден и ще се насладите на първите слънчеви лъчи на открито или в мрачен ден ще пуснете слънчевия аромат у дома ще решите вие.

сряда, 16 януари 2013 г.

Френска черна леща крамбъл и салата от рукола, фурми и бадеми. French black lentils crumble & Arugula salad with dates and almonds


Една много лесна за приготвяне  рецепта, с малко и достъпни продукти и с изненадващо различен и много приятен вкус, вид и аромат.Достатъчно изискана за да поднесете, когато имате гости. Ще бъдете очаровани от реакцията им. Ако не сте приготвяли френска черна леща, не пропускайте. Не мога да я сравня с никоя друга, а ако ястието се приготви с някоя друга- зелена, оранжева или жълта просто няма да бъде същото. Аз използвах опаковка на Крина. Докато я приготвяте се носи невероятно ухание. Това вероятно е най-ароматната леща, която съм приготвяла до сега. Хубавото е че, зрънцата не нарушават целостта си и е много подходяща и за салати. Уханието на орехи, което се носи, при готвенето и после при хапването на тази леща ме подтикна да приготвя това ястие, което нарекох крамбъл, тъй като е по технологията на сладките крамбъли, които са ни познати и много обичаме.


Дори да не решите да приготвите крамбъла, поднесете сготвената леща с препечени филийки, за предпочитане от ръжен хляб или хляб от лимец, намазани с орехово масло. Можете да го приготвите много бързо като смелите фино в блендера само орехи или да добавите и лешници и да смесите с краве масло или за да е веган със студено пресовано орехово олио или зехтин.Аз често си приготвям и е много вкусно.

Продукти:

* 300 г френска черна леща
* 10 скилидки чесън
* 1 глава лук
* 1 морков
* 1/2 чаена лъжичка хималайска сол
* 50 мл олио
* 1/2 л и още малко вода за доливане

 





Приготвяне:




1.Нарежете ситно лука.
2. Морковите нарежете на кръгчета.
3. Всичко, без солта се поставя в тенджера и се оставя да къкри до сваряването на лещата. Около30-40 минути. Когато лещата е готова се поръсва солта и се оставя да поври още около 5 минути.



През това време направете хрупкавата смес.


Продукти:

 * 2 филии пълнозърнест ръжено пшеничен хляб, престоял 2-3 дни, може да използвате и сухари
* 50 гр лешници
*100 гр орехи
* 1/2 ч.л. сушена мащерка
* няколко филирани бадема по желание

 Поставете всички съставки, без филираните бадеми в блендера и смелете до фини трохи. Ще забележите, че орехите и лешниците са достатъчно мазни.Не е необходимо добавянето на каквато и да било мазнина.

 Размесете листенцата бадеми със смляната орехова смес.
4. Когато лещата е готова, сипете я в подходящи керамични чинии, които издържат на печене във фурната.
5.Загрейте фурната на 180-190 С.

 6. Покрийте лещата с хрупкавата смес. Натиснете леко с ръка.

 
7. Пече се, докато леко покафенеят.


Тъй като руколата според мен също има лек орехов вкус, беше перфектната салата, с която да хапна този крамбъл. Приготвя се изключително бързо, а фурмите, заедно с хрупкавите бадеми придават интересен нюанс.



Салата от рукола, фурми и бадемови ядки


  Продукти :

* 1 1/2  ч.ч рукола 
* фурми без костилки, нарязани
* 1 с.л. филирани бадеми
* 1 с.л. орехово олио или студено пресован зехтин

 Насладете се на вкусната, здравословна храна. Може да вземете и в офиса, ако имате къде да стоплите крамбъла.

 Аз  приготвих и хапнахме след една приятна разходка край морето.










                                     Да ви е сладко и хубав нов утрешен ден!



Други вкусни предложения с леща:

Леща плакия
Леща с джинджифил, синап и кимион

петък, 11 януари 2013 г.

Медено кокосова торта с феи. Честит Рожден Ден на моето малко/ пораснало момиче


Когато подхвана да правя някоя торта, дъщеря ми не пропуска възможността да коментира плановете за своята торта за рождения си ден.Очаквах какво ли не, само не и торта с феи.Като израз на това което ни вълнува е музиката, която слушаме. Ние минахме през черна музика, рок, реге, прочетохме толкова книги с вампирски истории, хобити, рисувахме вместо по стени по бисквити, някой ден ще ви покажа....И така, като изстреля това, аз не го взех много на сериозно, имаше време, толкова неща можеха да се променят....но тя при всеки удобен случай ми обясняваше подробности ...с растения и феите като истински, да са полускрити и растенията едва ли не да дишат и феите да пърхат с крила........Един ден, беше ходила за гъби и като се върна с голямо вълнение ми разказа, че може би е видяла някакво мъничко същество, което приличало на фея...Ясно беше, че тортата трябва да е с феи. Кой от нас е виждал фея!? Виждали сме в книжките, а тези които са писали за тях и са ги нарисували, те откъде знаят как изглеждат феите?!
Всъщност много се зарадвах на избора и  за торта с феи, и често се улавях, че мисля как да и направя максимално реалистична, като, че ли има такава реалност... ....все пак никой не е виждал със сигурност феи, но поне тя да я хареса....и така до деня на започване на тортата. Поръчката беше за кокосов вкус и се радвам, че се спрях на медената торта, която като престои 6-8 часа е перфектна за работа, може да си кълцате и моделирате както ви се иска.Много е вкусна, хапнах от изрезките, добре че спрях, за да донаправя дървото, а допълнително удобство е, че можете дълго да работите върху нея без да се налага през половин час да слагате в хладилника.
Изпекох кръгли блатове, с концепцията да направя дънер, но какво щях да сложа на дънера?- седянка от феи....не можах да си представя нещо интересно и се отказах. Обмислих да направя от изпечената и вече добре споена торта една голяма гъба с врати и прозорци, но се отказах и от този вариант.Обикаляйки терасата погледа ми спря на саксиите, в някои от тях има малки фигурки, малки саксийки, камъчета и реших да направя един малък микро феишки свят в саксия. Оформих тортата като я скосих в долната част. Не е идеален екземпляр на грънчарското изкуство, но си я харесвам. Оцветих фондана в теракотен цвят, дъствах с бяла боя и малко кафява и се получи досущ като използваните ми саксии.

 
Дървото направих от оризон, слепен с маслен крем.Дооблицовах го с изрезките, които буквално използвах като мазилка и облепих с кора от фондан, която с ножче оформих за релеф. Получи се малко като бонзай :)....На два от по-дебелите клони закачих люлки, които даже се люлеят...
 
Над едната люлка има птиченца, които пеят



Тортата е по тази рецепта. А крема е от:
 400 мл кондензирано подсладено мляко
400 гр. заквасена сметана
200 мл млечна сметана
250 гр кокосови стърготини

Всички течни състваки се разбиват и се добавят кокосовите стърготини. Получи се много вкусен крем.По влажен е, но така и трябва да бъде. Блатовете се овлажнавят и след престой от поне 6 часа в хладилника е перфектна за хапване.


Неви много ги хареса...В едната хралупа сложих едната феичка- тази, която говори с водното конче, охлюва и калинката.

 Направих гъби- като истинските, но тя поиска червени с точки, като в приказките...за това има и такива. Въобще всичко е по- желание на "клиента" :)



Ако не сте надниквали в птиче гнездо, сега имате възможност...само перушини няма :)
А ако сте надниквали, ще кажете, моето доколко прилича...:)




А една от феите няма крила.Версиите са две. Тъй като е леко тантуреста, е, или бебе, на което още не са му поникнали транспортните средства или са свалени защото е напълняла и за момента се придвижва с подскоци от люлката.

Има и една брюнетка.



Другото блонди ми е една от любимките.Тя е феята-крака...Дето се казва краката започват от врата...:) всъщност има и тяло, но понеже е с мини рокля....Всъщност е много елегантна...



И най любимата ми -в бяло.


Има ли  феи! Аз вярвам, че има. Също както вярвам в доброто и в положителната енергия, в силата на мисълта. Това, че не виждаме нещо, не можем да го докоснем, не означава, че го няма.Феите със сигурност, не изглеждат като моите, а имат по-дискретна външност, сливаща се с мястото, където живеят.


Толкова неща написах за край ....и изтрих.Звучаха ми ту поучително, ту горчиво и напълно неподходящо за празничния повод на тортата.Ако искате завършете вие....Как изглеждат феите, защо не ги виждаме ?

А  има ли ги?

Приятели, благодаря на всички, за красивите и сърдечни  пожелания.Дъщеря ми също е трогната от вниманието и отношението ви!

Ето и парченце от тортата :)