понеделник, 29 април 2013 г.

Пролетни венчета - бисквитки - Spring wreaths cookies

Много се колебаех дали да публикувам тези бисквитки, но понеже ги правих в чест на дъщеря ми, която беше именичка вчера и тя непременно ги иска в блога ми..... А отложа ли ги, скоро не виждам кога ще намеря повод за тях. 


Нещата с посевите и градините на село поглъщат цялото ми време от няколко дена на сам, нямам време да готвя, и да снимам, но затова пък имам страхотен тен...:) Цял  ден ми мирише на цъфнали люляци и разни дръвчета, през ръцете ми минаха, малинови храсти, ягоди, вербени, лупини, космос, кученца, мащерка, рози, момини сълзи, маточина, лавандула, и още много цветя....Дори и Цветница ми мина наистина много цветно.




Пожелавам ви една много цветна пролет, да ви е пъстроцветно и светло в  душите!



Ако има къде, вярвам че има къде... засейте нещо и го гледайте как расте всеки ден...Ще видите каква неусетна радост ще донесе то в душата ви!

Бисквитките са лавандулени, по тази рецепта:


Исках да ги снимам в градината, окачени на дървото, но имаше силен вятър и се наложи в стаята...:))










петък, 26 април 2013 г.

Торта "Кутия в английски стил" - Cake "Box in the English style"


Честит Рожден Ден, на моята сестра!

Сис,
желая ти здраве и цялата обич на близките ти!
Бъди все така добра  и слънчева!
Благодаря ти!

Винаги имам някаква идея за тортите на най-близките си хора, но понякога, някаква спонтанна идея ме завладява и ми се струва, че е най-интересната и трябва точно за този рожден ден да се осъществи. Ние двете имаме сходни вкусове относно любими цветове, аромати, любими цветя, градини, филми, книги ..При последното си ходене в Англия видяла тази кутия и естествено я купила- любимо съчетание на син фон с рози, не е ли прекрасно! Бях очарована от жеста.  В момента, когато я получих реших, че така ще изглежда тортата й. При мен цвета се получи леко по- ментов, но пак много красиво.От вътре тората е Devil's food cake ,а кремът- шоколадов мус.Рецептата за блата е като на тази торта.
Кремът, адаптиран е от тази торта



Тортата е покрита със захарен фондан, а рисунката е принтирана на фонданова хартия от любезните cookibooki.

За първи път работя с тази хартия, имам опит с вафлената. Нямах идея как ще я лепя, наистина ли е толкова гъвкава, като разточен фондан и принта ще бъде ли качествен. Принта е качествен- каквото пратите-това ще ви принтират. Нямаше време за чудене и опити, всъщност не изпитвах никакво безпокойство. Хартията е гъвкава, доставя се на специално фолио, реже се удобно, както с ножица, така и с ножа за пица. Всъщност за абсолютно прави линии е необходим точно този нож.Залепих, като намазах леко с вода.Имах и лепило, но не беше необходимо.От никъде не стърчеше, прилепна идеално, без много притискане.
 Трябва да се внимава да не се намокри рисунката от лицевата страна. Като се замисля обаче, това при дадени обстоятелства може да е страхотен ефект.

И чашката, която аз открих в кутията. Ще си пия чай, похапвайки бисквитки от кутията...:) Естествено, типично за англичаните, усъвършенствали изтънчеността и в сервирането-има и съответната подложка.


 Аз пък скрих тортата в кутията.:)

 Бояджийницата за яйца утре продължава, но първо ще засея някои разсади, които си направих на  цветя, домати и подправки на село...:)

четвъртък, 25 април 2013 г.

Великденски яйца боядисани с натурални бои IV - Natural Easter Egg Dye Recipes IV

Търсих  яйца от патица, леко синеещи. За снимки. Но така и не успях да  намеря. Но цветовете, които получих са страхотни. За червеното зеле имах очакването, че ще получа син цвят-забелязала съм, когато мия купата от салата с червено зеле, че се получава отначало лилав цвят, който избледнява към синьо. От чая от каркаде исках розов цвят но получих отново син-друг нюанс. Състаряващия ефект се получи от повечето оцет и по-дългия престой на яйцата в чаената баня. Горния тънък слой на яйцето започна леко да се отделя, аз го разтърках с частичките от чая и подържах още яйцето в отварата. И в двата случая, ако искате бледо сини яйца трябва да държите съвсем малко.
 


За океанско синьо

Продукти:

яйца 
3 чаши вода
1/4 глава червено зеле
1 супена лъжица оцет


Приготвяне:

1. Поставя се накълцаното зеле в тенджерата и се залива с гореща вода.

2.Загрява се до завиране и се намалява огъня.
 
3. Оставя се на слаб огън за 15 минути.
 
4. Изваждаме зелето с решетъчна лъжица.
 
5. Поставяме сварените яйца в тенджерата на един ред.
 
6.Държим докато добият желания нюанс. Изваждаме яйцата  и оставяме на решетка да се отцедят.

 


За синьо със състарен ефект

Продукти:

яйца -сварени
3 чаши вода
6 плкчета чай от каркаде 
2 супени лъжици оцет


Приготвяне:

1. Поставя се чая в тенджерата и се залива с гореща вода.

2.Загрява се до завиране и се намалява огъня.
 
3. Оставя се на слаб огън за 15 минути.
 
4. Изваждаме пакетчетата.
 
5. Поставяме сварените яйца в тенджерата на един ред.
 
6.Държим докато добият желания нюанс. Изваждаме яйцата  и оставяме на решетка да се отцедят.Ако искаме състарения ефект след около 10-15 минути леко претриваме на места с пръсти отделящия се горен слой на яйцето. Връщаме обратно в отварата.
 

 Ето как се съчетават сините яйца с копривените в сиво.









сряда, 24 април 2013 г.

Великденски яйца боядисани с натурални бои III - Natural Easter Egg Dye Recipes III



Не очаквах никакви изненади от боядисването с лук. И когато след 15 минути проверих накъде се движи моето оранжево с ужас видях, че тъкмо е приближил цвета на натуралното кокоше яйце- на ония VIP кокошки дето свободно си се разхождат из градини и зелени пространства.  Това не ме отказа обаче, оставих ги за около час да киснат в отварата и се получи този чудесен оранжев цвят.

За тъмно оранжево

Продукти:

яйца 
3 чаши вода
люспи на 10 глави жълт лук
1 супена лъжица оцет


Приготвяне:

1. Поставят се люспите в дъното на тенджерата. Нареждат се яйцата. Добавя се водата и оцета.
 
2.Загрява се до завиране и се намалява огъня.
 
3. Оставя се на слаб огън за 15 минути.
 
4. Изваждаме яйцата и поставяме в голяма купа.
 
5. Прецеждаме  течността през цедка за кафе или чай и я изсипваме  в купата с яйца.
Държим, докато придобият нюанса, който искаме.
 
6.Изваждаме яйцата от купата и оставяме на решетка да се отцедят.




 Ето ги в дясно натуралните кокоши яйца, моето бяло и до него -останалите яйца,с  постигнатия цвят след едночасов престой в лучената баня. Мисля, че и тези по-кафеникави яйца могат да се боядисат в оранжево.





С червения лук имах по-бърз успех- получи се наситен красив тъмно червен брик.



За брик




 Продукти:

 яйца
3 чаши вода
люспи на 7-8 глави червен лук
1 супена лъжица оцет


Приготвяне:

1. Поставят се люспите в дъното на тенджерата. Нареждат се яйцата. Добавя се водата и оцета.
 
2.Загрява се до завиране и се намалява огъня.
 
3. Оставя се на слаб огън за 15 минути.
 
4. Изваждаме яйцата и поставяме в голяма купа.
 
5. Прецеждаме  течността през цедка за кафе или чай и я изсипваме  в купата с яйца.
Държим, докато придобият нюанса, който искаме.
 
6.Изваждаме яйцата от купата и оставяме на решетка да се отцедят.









 

понеделник, 22 април 2013 г.

Великденски яйца боядисани с натурални бои II - Natural Easter Egg Dye Recipes II

 
Надявам се да ви харесат тези яйца, които приличат по-скоро на камъчета.Идеално се съчетават в купа с пъдпъдъчи яйца и ми приличат на снесени от някаква дива птица, живееща около реки и езера.

.

Други надежди възлагах на копривата, но съм много доволна от резултата. Все пак има друг начин да направя зелени яйца.

 


Продукти:

яйца
4 чаши вода
300 грама. коприва
1 супена лъжица оцет


Приготвяне:

1. Поставя се копривата в дъното на тенджерата. Нареждат се яйцата. Добавя се водата и оцета.
 
2.Загрява се до завиране и се намалява огъня.
 
3. Оставя се на слаб огън за 15 минути.
 
4. Изваждаме яйцата и поставяме в голяма купа.
 
5. Прецеждаме  течността през цедка за кафе или чай и я изсипваме  в купата с яйца.
Държим, докато придобият нюанса, който искаме.
 
6.Изваждаме яйцата от купата и оставяме на решетка да се отцедят.
 



Бях на кратка разходка и набрах един обикновен, но ароматен и красив малък букет от полски цветя -великденче и попова лъжичка, която много прилича на овчарската торбичка. Ако сте любопитни може да погледнете тук и да видите разликите между двете растения .Идеално подхождаше на яйцата-" камъни"



Спомних си, като бяхме малки деца, леко смъквахме по стъблото малките торрбички, където са семенцата , разклащахме близо до ухото си  и слушахме звука.


 

А ето как се съчетават с жълтите яйца: