събота, 29 юни 2013 г.

Бързи кайсиеви "тарталети" - без глутен, без захар, без печене - Quick Apricot "Tartlets" - gluten free, sugar free, no baking

Имали сте дълъг релаксиращ ден. Разходка с раница в планината или цял ден сте се борили с морските вълни или сте лежали под лъчите на слънцето....каквото и да сте правили се чувствате изтощени и много гладни и искате да приготвите нещо много вкусно и колкото е възможно бързо. Мятате скарата, през това време правите и салатка, и ви се иска да има и някакъв лек десерт. Предлагам точно такъв - бърз, свеж и лек.


Няма печене, няма тесто, няма брашно, бисквити, масло, няма и захар. Само кайсии, разделени на половина и образуващи основата на тарталетите, напълваме с чаена лъжичка разбита млечна сметана, ароматизирана  с капка бадемова есенция, поръсваме  с щипка мак и украсяваме с ядливо цвете. Аз съм украсила с метличина, но вие може да използвате например от синя жлъчка или теменуга или листенце от роза.А може да поръсите с филирани бадеми.


 Вместо кайсии може да използвате праскови или нектарини.


 Ето и продуктите:

* 10-15 кайсии, разполовени
* 200 мл млечна сметана, охладена 3-5 С
* 1 с.л. мак
* цветя
* 2-3 капки бадемова есенция на д-р Йоткер


  Приготвяне:

1. Разбивате млечната сметана и прибирате на студено. Не е необходимо да се използва  захар. Разбиването става бързо, ако сметаната е добре охладена. Внимавайте да не я разбиете повече отколкото е необходимо.Ако продължите да разбивате може да получите масло и суроватка. Аз използвам млечна сметана с 30% масленост.На снимката по-долу се вижда колко твърдо е разбита без никакъв фиксатор. Когато се втвърди добавете есенцията и разбийте няколко секунди още.
 Приберете в хладилника.


2. Разполовяването на кайсиите става бързо и може да се направи непосредствено преди поставянето на масата. Кайсиите трябва да се измият и да се подсушат. Направете няколко "тарталети" като гребвате с лъжичка от сметаната и като опрете в ръбчето на плода, все едно мажете филия. Поръсете с мак и поставете по ед но цветче.


 3. Останалите кайсии сервирайте в купичка. Поставете сметаната, мака или филираните бадеми,  цветчетата в чаша с вода. Всеки може да си приготви сам от тези вкусни хапки.

Насладете се на топлата вечер и почивка .

четвъртък, 27 юни 2013 г.

Спаначени фетучини с манатарки и мащерка - Spinach fettuccine with penny bun (Boletus edulis) and thyme


Дъжд- топъл, освежаващ, изненадващ, летен, светъл, весел, напоителен, желан, красив, .... Дъждът има много лица, навярно толкова, колкото сме и ние.Всеки има свое отношение към дъжда, често според моментното ни състояние.Знам, че има и студен, мрачен, тежък, продължителен, пороен, монотонен, есенен, тъмен, леден, неспиращ, страшен....но няма да ви занимавам с този дъжд сега.
Сега е лято и дъждът плисва и отминава. Хубавото на летния дъжд е, че след него изгрява слънце, появява се дъга,  уханията от измитите треви, гори, цветя и дървета са чисти и силни. Небето е ясно синьо, дълбоко, безкрайно,...Много ми се искаше да ви разкажа за една разходка в гората, след дъжд. За ароматите от мократа шума под обувките ми ...За тънките и весели ручейчета подскачащи по камъчетата...За кристалните капчици, процеждащи се по листата, за буболечките, излезли да изсушат крилцата си,  за чудните гъби, показващи се из шубраците, но за съжаление това не ми се случи. Появи се в съзнанието ми, щом зърнах на пазара тези  манатарки  (Boletus edulis)

 


Имах блед спомен за вкуса им, но със  сигурност хубав и реших непременно да приготвя нещо с тях. Прибрах се радостна от находката и много гладна. Исках да приготвя специалните гъби по някаква специална рецепта. Но не мога да седна, умираща от глад и да търся рецепти. Направих ги по най-бързия и изпитан начин.Запържих ги леко в малко олио.Тази процедура със сигурност "изважда" ароматите. Обогатих вкуса с млечна сметана и пармезан. За аромат се спрях на вълшебната мащерка и малко черен пипер за по-голяма изразителност на вкусовете.

 
  И тъй като манатарките се срещат най-вече в широколистни гори, но понякога и в иглолистни, сложих и кедрови ядки-едно ароматно докосване на иглолистно дърво.


Клончето и шишарката не са от Сибирски кедър и сега съжалявам, че когато бях в Германия  и видях в един хранителен магазин шишарки, не си купих. Бяха наистина доста скъпи, но щях да си имам тази ароматна шишарка. Доста по едра, от всички, които съм виждала досега, с подобна  форма, като тази на снимката.


Продукти :

 2 порции

* фетучини -6-8 топки
* 3 големи гъби -манатарки
* 200 мл млечна сметана
* малко олио
* 4 с.л. настърган пармезан
* 2-3  с.л. кедрови ядки
* 1 с.л листенца от изсушена мащерка
* 1/2 ч.л прясно смлян черен пипер





Вероятно ви е известен в основни линии този гъбен сос и все пак ето как приготвих аз.

Приготвяне:

1.В по-голяма тенджера сложете вода и след като заври, сварете според указанията на опаковката фетучините. Аз ги предпочитам al dente, т.е. по-твърди и ги варя с първото време, което е указано или проверявам минута преди указаното.

2. През това време измивам гъбите, подсушавам и нарязвам на тънки филийки.



Загрявам в друга тенджера малко олио и запържвам гъбите. Добавям черния пипер.

3. Добавям сметаната, когато заври, изсипвам пармезана, машерката и свалям от котлона.


4. През това време фетучините са готови. Изсипвам ги в гевгир за да се отцедят и ги слагам при ароматния сос. Разбърквам, сервирам и поръсвам с кедровите ядки.


Ако имате възможност да приготвите от тези гъби, непременно го направете! А много по-голямо удоволствие би било, ако сами ги наберете.

Аз успях да набера само мащерка. Беше невероятно удоволствие да усещам аромата й, да гледам топлите лилави поляни, да докосвам меките стръкчета...и после да я усещам в дома си.

Други вкусни неща с мащерка и гъби:

Бързи пълнозърнести питки от лимец и ръж, мащерка и риган - веган опция - Quick wholemeal bread from spelled and rye, thyme and oregano - vegan option

Ризото с императорски черен ориз, гъби пачи крак и шимеджи - Emperor's Black Rice Risotto with Chanterelle Mushrooms and Shimeji

Картофена крем супа с ароматни корени и мащерка

Крем супа от карфиол и целина

Букет в чинията.Честита пролет! - Bouquet in the plate. Happy Spring!

Печен лук с камамбер

Гъбена каша с елдено брашно - Mushroom mess with buckwheat flour

Гъбено суфле с лимоново босилеков сос

Миди с ориз - Mussels with rice

Кулички от картофена салата, нахут и джинджифилова жълта леща

сряда, 26 юни 2013 г.

Шоколадова торта със зайчета - Chocolate cake with bunnies



Шоколадова торта със зайчета-това беше желанието на моята племенница за рождения й ден. И аз естествено с радост я направих за нея.Трябваше да бъде голяма и да стигне за всички нейни гости.Направих допълнително със същия вкус шоколадови кексчета, които намазах с "кал"-ганаж и посипах с" пръст"- счукани орео бисквити. "Засадих" по тях зеле, праз, моркови. Пръснах малко грахови шушулки и се получиха едни мини градинки, подобни на тази на тортата.


Освен тях имаше и лимонови кексчета, с цветни градинки отгоре. Имаше и солени кексчета с розмарин, сушени домати и козе сирене. Приготвихме много вкусни хапчици от плодове и различни сиренца, мини сандвичи, плодови желенца, плодови салати, класически  английски клуб сандвичи а най-важното е, че имаше голяма веселба и игра на децата.


Тази година имах удоволствието да я гушна и лично да й пожелая да бъде здрава, усмихната, да има страхотно детство и успехи в училище! Да преследва мечтите си и да има много късмет.



За вкуса бях сигурна, че ще бъде любимият й шоколадов и затова нямах никакви притеснения и колебания - и на мен една от най-любимите ми торти е точно тази. Сочни, леки и много шоколадови блатове с пълнеж от шоколадов ганаж, приготвен от черен шоколад и сметана.  За да се презастраховам, срещу топлината, направих ганажа в съотношение 1:1 - шоколад : сметана.Нямаше топене,  разтичане, а предвид шоуто по духане на свещички, пожелания, суетене около тортата, времето, през което тортата престоя на топло -около 40 минути, беше комфортно при рязане и ядене.
Освен вкуса, големината, формата и украсата трябваше да измисля охлаждащ начин за пренасянето й. В един хладилен кашон с огромни замразители, въпреки повредата в автобуса и закъснението от 1 час,  тортата пристигна студена, невредима, без конденз. Всъщност дори и охладителите, не бяха съвсем размразени.

И така, какво правят едни зайци, като намерят зеленчукова градина и в нея няма хора?

 

Естествено, че нападат любимите си лакомства.

 

 Някои се настаняват пред вече набраните,


Други обръщат саксии, хрупат сочни листа от зеле,



.....играят и се крият....


 А някои с подути коремчета вече спят...


Зайците се забавляват и не подозират, че от хралупата на старото дърво до зеленчуковата градина ги наблюдава с интерес малко момиченце. Същото, което разказа тази малка приказка.

За да си представите по-ясно вкуса на тортата:

За големия правоъгълен блат на 3 етажа с размери 35/40 см съм изпекла по тази рецепта 3 пъти.Добавих 1 ч.л нес кафе в горещата вода.
За кръглата зеленчукова градина с диаметър 14 см съм изпекла по същата рецепта 2 пъти, като разполових и намазах с ганаш.Трите пласта са наредени един върху друг, а от четвъртия, направих склона от едната страна на зеленчуковата градина.

Шоколадовият пълнеж направих с 1,200 шоколад със 70 % какао и 1,200 л млечна сметана. Сложих сметаната да заври и поставих в нея начупения шоколад. Оставих за 5 минути да омекне шоколада, разбърках старателно, до пълното стопяване  и получаване на гладка равна смес. Оставих в хладилника, като от време на време разбърквах. През това време блатовете се печаха и охлаждаха. Тъй като всеки блат се пече около 20 минути, необходимо е да се следи кремът да не се стегне прекалено много. Обикновено го правя с по-голямо съдържание на сметана, но пред вид транспортирането на тортата го направих 1:1.А докато се печеше единия, аз разбърквах тестото за следващия блат. Дървото е с оризон и крем и с твърде много арматура и не бе дадено на децата.Но пък всички зеленчуци, сандъци, кошници, огради, камъни бяха изядени с голямо удоволствие.
Ето и парченце от тортата.





четвъртък, 20 юни 2013 г.

Сорбе на клечка с 3 вкуса - Popsicle with 3 flavors



Малко необичайно име избрах за днешната рецепта, но е най-точно. Това, което съм направила са плодови сорбета, но ги замразих във формичката за сладоледи на пръчка. В България тези сладоледи са получили популярност с името "ескимо".Но под "ескимо" всеки човек си представя обикновено някакъв сметанов, млечен или подобен сладолед, обвит с шоколадова глазура. След като прочетох историята на сладоледите на клечка  Popsicle разбрах, че са възникнали първоначално точно като сорбе, ако може така да се нарече чаша замръзнала вода, ароматизирана с разтворено в нея прахче.
А ето накратко и тази история.В далечната 1905 г. в Сан Франциско, 11-годишният Frank Epperson смесил вода с хранително прахче за ароматизиране. Забравил го на верандата, заедно с бъркалката. През нощта температурите били рекордно ниски. На следващата сутрин момчето намерило своята напитка замразена с клечката в чашата. През 1923 г. Epperson продава замразени плодови сокове в един увеселителен парк.Хората приели с интерес това и след една година той кандидатствал за патент за своето замразено сладкарско изделие, което нарекъл" the Epsicle ice pop". По-късно го нарекъл Popsicle.

 

 




Аз реших, че няма да ми стигне лятото да изпробвам всички идеи за сорбета и направих един комбиниран, а и нямах търпение да си използвам новата придобивка.


Най-тъмното сорбе е с основа вишни.Подсилих киселия и стипчив вкус с малко сок от нар.Започнах да използвам все по-малко захар. В случая добавих сок от черници-сладък и тъмен с лек вкус и аромат на горски плодове, но съвсем лек. Друг път ще споделя идеите си за черниците. 


Следващия цвят  е от праскови и малини. Много добро съчетание. Прасковата е приятен, свеж и не натрапчив се "пълнеж".Преобладава завладяващия вкус и аромат на малината.


Най-светлия цвят е ягода и банан-отдавна изпробвано съчетание, което подсладих с мед, който придава допълнителна твърдост при замразяване, количеството е такова, че не се натрапва като вкус.



Сорбе от вишни, нар и черници:

* 500 мл сок от вишни
* 100 мл сок от черници, изтискан пез марля
* 100 мл сок от нар, приблизително от един нар.Толкова пусна моя-изтисках с пресата за цитруси.
* 100 мл сок от лимон
* 100 гр пудра захар

Смесвате всичко и поставяте в контейнера за замразяване. Следвате указанията на производителя на машината. Тъй като щях да го пълня във форми избрах 30 минути за приготвяне.Ако нямате машина поставете в широка кутия и разбърквайте на 1-2 часа. Преди да оставите окончателно да замръзне, използвайте блендера за перфектно хомогенизиране- за да не останат парченца лед.


 За себе  си направих едно само вишнево-киселичко, тръпчиво и мноооого свежо!




За праскови  и малини сорбе:

* 300 мл нектар от праскови. Аз го получих от 6-7 бланширани праскови, които пасирах продължително, за да стане съвсем гладко.
* 100 мл сок от лимон
* 200 мл сок от малини, изтискан през двойна марля.Получих го от 300 гр. малини.
* 100 гр. пудра захар

Всичко се разбърква и се слага да се замрази.


 




 За ягоди и банани сорбе:

* 500 г ягоди, пасирани много гладко
* 2 банана, пасирани
* 2 с.л. течен мед

Пасираните плодове се смесват с меда, пасират се отново. Сместа се поставя да се замрази.




 Ако имате форма за сладоледи на клечка, знаете как да процедирате.В реда на правенето на сорбетата насипвате, докато сместта е още кремообразна. Накрая поставяте по една дървена клечица и поставяте във фризера за 5-6 часа. Изваждането става с по-голямо усилие. В никакъв случай не потапяйте формата в топла вода.




Ако нямате такава форма, можем да се възползваме от идеята за сладолед на клечка- откритието на Frank Epperson. Насипете в чашки за еднократна употреба и замразете. 

 



Скоро очаквайте нови и много вкусни сорбета! Но преди това тортата за моята племенница.