четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Червена палачинка, пълнена с черна леща Белуга - Red Beet Pancake stuffed with Beluga Lentil Salad



 Ястие, или предястие, което със своя колорит и необичайни цветове може да поднесете на Хелоун, ако празнувате. 

 Купувайки си лимец, докато чаках да се смели на брашно, разгледах продуктите в любимото магазинче. Видях леща, която не бях виждала досега и реших да я опитам. Леща Белуга.

Обикновено, искам да си съставя собствено впечатление и не търся информация. Ако непознатия продукт позволява това го опитвам суров.  Според вкуса, решавам какво мога да приготвя с него. Лещата разбира се, не можех да ям сурова и реших да я сваря- без нищо. Вкусът й щеше да ми подскаже какво бих могла да приготвя и с какви подправки и други продукти да я съчетая.
Допадна ми ядковия вкус на тази леша, както и това, че запазва целостта на зрънцата си. За това реших да приготвя салата. Подходяши биха били всички подправки, с които обикновено готвим леща. Следващия път ще опитам с нея Леща крамбъл


А червените палачинки се случиха съвсем случайно. Остана ми изстискан сок от червено цвекло. И реших да го пробвам в палачинки. Харесвам много сурово цвекло на салата, печено, варено, вече правих блат за торта със цвекло-Торта с рози, цветове бъз и ягоди.Блатове от спанак, цвекло и лимон и три различни пълнежа.Cake with roses, elderflowers and strawberries. Three-layer cake- spinach, beets, lemon with three different fillings

 
Нямаше причина да не се получи и палачинка. Изпоплзвах рецептата, по която обикновено правя палачинки. Просто заместих изцяло млякото със сока от цвекло.Получиха се вкусни и много колоритни палачинки. Тъй като добавих в тестото малко сол и черен пипер ги комбинирах със сварената вече леща. Харесаха се от всички у дома.


 Продукти:

Ще напиша ориентировъчни количества, защото почти никога не тегля и дори не измервам количествата. 
За 4 палачинки и няколко малки, които виждате на снимките- просто нямаше достатъчно тесто за цяла палачинка :)  използвах:
 1 голямо яйце, 
брашно, което добавях към яйцето и разбърквах с вилица, докато се получи много гъста каша, почти твърдо тесто, което разредих със сока от цвекло.
Обикновено използвам само прясно мляко, но дори мляко нямах в момента и затова само сока от цвекло. Добавих 1 ч.л. алкохол и оставих за 1/2 час. Сместа леко се бе посгъстила, както обикновено. Добавих малко сок, разбърках добре и в намазан с малко олио тефлонов тиган изпържих палачинките. Сместта трябва да има консистенция на боза. Палачинките се пекат докато тестото отгоре се втвърди и се обръщат за кратко от другата срана.

Салата от ле ща:

200 гр. леща
вода, колкото да покрие лещата и още 4-5 см над нея
сол
зехтин
градински чай
черен пипер
редуцирано балсамико- по желание
 1 воден лук



Лещата се сварява на тих огън. Внимавайте да не остане без вода. Ако е необходимо, долейте гореща вода. В края на варенето, когато лещата е готова посолете на вкус. Прецедете и оставете да се охлади леко. Подправете със зехтин, черен пипер и част от лука-ситно нарязан.. Напълнете палачинките и декорирайте с останалия лук и градински чай. Може да поднесете и в чиния, като поръсите с балсамико . Може да се добавят и смлени по- наедро орехови, лешникови или бадемови ядки. Опитахме с всички от тях. Дегустирахме и с мащерка- беше вкусно. Подходящ ще е и магданоз или чубрица. Учудващо свежо се оказа с градински чай.Опитайте и вие. Комбинирах и с парчета печена тиква- също ми допадна.


 Може да ви харесат:

Леща плакия

Чили супа от леща с картофи и джинджифил-Chili red lentil soup with potatoes and ginger

Леща с джинджифил, синап и кимион за Бъдни вечер- Коледен Календар -Ден 24-ти

Леща мъфини с орехи и картофен или тиквен топинг - веган - Lentils muffins with walnuts and pumpkin or potato topping - vegan and gluten free

Кулички от картофена салата, нахут и джинджифилова жълта леща


За Хелоуин:

Halloween -1 Супа "Черната вдовица" и пикантен черен ориз с червен боб и тиква

Halloween -2 Печена тиква с пушена наденица и Ароматно тиквено руло с пълнеж от крема сирене и крем от тиква

 



петък, 25 октомври 2013 г.

Трюфели " Тиквен пай" с маскарпоне и джинджифил -Pumpkin Pie Spice Truffles with Mascarpone and Ginger


Струва ми се, че месец октомври е като една премиера за сезона на тиквите. Дали защото голяма част от света празнува Хелоуин и се напредварва да украсява домовете си с тикви, украсени елегантно с дантели или изрязани ужасяващи или развеселяващи тиквени фенери.Дали защото тиквите се прибират през този месец.... Точно през октомври, като че ли са най-многобройни кулинарните предложения с този вкусен зеленчук, който грейва на трапезата с яркия си оранжев цвят в сладки и солени ястия.
Има много рецепти за най-различни бонбони от тиква, не съм търсила и следвала определена рецепта. Базирах се на спомена си от вкуса на едновремешните ромови топчета и се водих от усета си за продуктите и желанието да постигна крайното усещане за една ароматна, топяща се в устата бонбона с аромат на тиквен сладкиш. Вдъхновението и желанието за това дойде от една  безкрайно приятна разходка в парка и минаването ми покрай любимия ми "канелен" дъб. Канелен дъб- всъщност няма такъв ботанически вид.Аз си го кръстих така заради топлия канелен цвят, в който се обагрят листата му наесен. Видя ли го, като че ли ме обгръща топлия ароматен воал на канелата....завладява съзнанието ми  и ме води право в кухнята. Кара ме да извадя канелата и всички останали продукти като че ли сами се нареждат на плота, готови да се съчетаят в една канелена вкусотия.
Връщах се от един разсадник, от където си купих нови видове мента, джоджен, исоп, калоферче и един храст, чиито листа миришат на бергамот. Можете да си представите как, въпреки саксиите в ръцете ми,  се носех с невероятно настроение към дома и нямах търпение да разсадя растенията...Вървях, оставях зад себе си ароматен билков облак и се наслаждавах на свежия въздух, на новия облик на дървета и храсти ...  и видях Дъба.
Красив,
величествен,
канелен...
Веднага разтоварих саксиите и извадих фотоапарата си, но за съжаление батериите ми бяха изтощени. След няколко дни се върнах при него и исках да го снимам и да ви го покажа, но всичките му листа вече бяха опадали. Снимах тях. Те нежно хрупкаха под обувките ми.


 Ето и бонбоните- опаковани в нежно шумолящо тишу,  галещо пръстите ви...
 

 с нежен бял шоколад, ....
 
 издаващ лек хрупкав звук при отхапване, .....

  завладяващ аромат на топли подправки, нежна, кадифена текстура.

 

Тези бонбони ще ви накарат да погледнете с други очи на тиквата, да усетите топлината и красотата на есента, нейните ароматни цветове,....мекото падане на листата, шумът им на пътеката, ефирната скреж на първите слани,....и засилващото се желание в душите ни за топлина и уют. Чудесен подарък за вашите близки.Опитайте ги.


 Продукти:

* 100 гр печена тиква
* 40+160 гр бял шоколад
* 100 гр маскарпоне
* 40 гр бисквитени трохи (смлени в блендер, като галета)
* 1/2 ч.л. смляна канела
* щипка карамфил
* щипка индийско орехче
* щипка кардамон
* 1 ч.л. прясно изтискан сок от джинджифил



Приготвяне:

Стопете 40 гр шоколад и оставете леко да се охлади, но да остане течен.
Поставете в блендера тиквата, блендирайте. Добавете маскарпонето, джинджифиловия сок, бисквитените трохи, белия шоколад и подправките.Пулсирайте до еднородна, гладка смес.
Прехвърлете в плитък съд, покрийте и охладете за около 2 часа, докато сместа стане удобна за правене на топчета. С помоща на лъжичка гребвайте от сместа и с ръце оформете топчета. Поставяйте ги на хартия за печене. Охладете готовите топчета във фризера за около 30 минути. Когато сте готови стопете останалите 160 гр шоколад. Прехвърлете в дълбока купа. Потопете тази купа в друг съд с гореща вода. Това ще държи шоколада течен, докато покриете всички топчета.
С помоща на вилица или специален уред за бонбонки потапяйте бързо топчетата в шоколада и поставяйте върху хартията. Ако искате помагайте си с пръсти.
Тъй като бонбоните са студени, шоколадът се втърдява много бързо.
Поставете в капсули за бонбони.
Ако искате опаковайте с тишу хартия, като предварително увиете бонбоните в хартия за печене или фолио за бонбони.



А може да ви допаднат и тези, доста по-бързи за приготвяне и само с три съставки:

Веган трюфели с тиква, тахан и орехи-само 3 съставки...Коледен календар - ден 1-ви 

Други рецепти с тиква.



неделя, 13 октомври 2013 г.

Френски ябълков тарт - French Apple Tart



Ябълките са любимият ни плод през есента. Наслаждаваме се на гроздето, в различните му варианти, на крушите, на тиквите, на дюлите, но ябълките са безспорен фаворит. Освен пресни, в салати, под формата на сок ги хапваме на чипс, на мус и разбира се в сладкиши.
Много пъти съм приготвяла Тарт Татен, този бърз щрудел, който изчезва светкавчно. Приготвих и  плодови бонбони от дюли и ябълки . 

Днешният ден, макар и леко влажен бе много приятен. След разходката преди обяд, се прибрахме гладни за сладкиш! Ябълков!


 Този ябълков тарт, е френски. Не знам защо. А са ми много интересни рецептите с история. Някой ден ще проуча, ако вие знаете ще ми е интересно да споделите.
 Погледнах няколко рецепти, всички си приличаха, в някои от тях плънката, освен  ябълки имаше и Frangipane- прави се от масло, яйца, захар и смлени бадеми. В няколко рецепти беше сложена под ябълките, а в други ябълките се поливаха с тази смес.Аз се спрях на тази рецепта, като в последствие реших да не слагам тази част от плънката. Ако вие искате може да опитате и с тази плънка под ябълките.Аз само поръсих отгоре с малко захар и бучици масло. Също така, не сложих жълтък в тестото и отгоре намазах с желе от дюли. А освен това в блата сложих малко канела.
 


Продукти за тестото:

адаптирано от тук

* 1,5 чаени чаши брашно
* 1/4 чаена лъжичка сол
* 1/2 ч.л. канела
* 1 капсула ванилия на д-р Йоткер
* 125 грама студено масло, нарязано на малки кубчета, + допълнително за намазване на формата
* 2-3 супени лъжици ледена вода

Ако не желаете да използвате масло, може да приготвите този блат


Продукти за плънка:

* 5-6 кисели ябълки
* 1-2 лъжици захар
* 30 гр студено масло нарязано на кубчета
* няколко лъжици желе от дюли, за съжаление не успях да си направя от кайсии.



 Приготвяне:

 Приготовяне:

1.Сложете брашното, канелата, ванилията, солта и маслото на кубчета в купата на блендера. Завъртете няколко пъти. Проверете сместа- трябва да прилича на пясък. Ако все още се забелязват парченца масло, завъртете още няколко секунди.Най-добре това става с пулсиране.Добавете 1 с.л. вода и отново завъртете.Прибавяйте по една лъжица, като завъртате блендера след всяка. Целта е да се получи топка тесто.Когато тестото се заформи, извадете от купата на блендера и оформете с ръка. Не месете дълго-само колкото да го съберете.Завийте със свежо фолио и поставете в хладилника за час-два.
2. През това време обелете ябълките. Разполовете по височина и с лъжичката за топчета отстранете семките.Поставете ги удобно за рязане- с изпъкналата част на горе и нарежете на филийки около 2-3 мм дебели.Запазете ги на купчинки.
3. Загрейте фурната на 190 С.
4. Намажете формата с масло.
5. Разточете охладеното тесто върху хартия или плот, леко поръсени с брашно. Дебелината е около 6-7 мм. С тази дебелина аз направих тарт във   форма с диаметър 20-22 см.Тестото трябва да се разточи с диаметър по-голям, за да стигне и за стените на формата. Сгънете блата върху точилката и го разположете във формата. Притиснете към дъното и стените. Надупчете с вилица. Минете с точилката отгоре за да отстраните излишното тесто равномерно.От него аз направих две малки тарти.


6. Наредете ябълките в каквато форма желаете. Аз го просто взех нарязаните купчинки и леко ги разместих в тавичката.Запълних свободните места с по-малки парченца.
7. Поръсете със захар и пуснете няколко бучици масло.Маслото би могло да се разтопи и равномерно да се разнесе с четка отгоре.


8. Пече се около 35-40 минути. Отначало на 190-200 С или докато леко покафенеят ябълките, След това намалете на 170 С. Внимавайте да не изгорят краищата на тарта.

 9. След изпичането извадете и оставете да се охлади. Преди поднасяне, стопете дюлевото или кайсиево желе и с четка намажете отгоре.

 

Може да сервирате с яйчен крем, бита сметана, или със сладолед. Аз сервирах с кокосов сладолед и леко напудрих с канела.




                                                                 Да ви е сладко!
                                                         Насладете се на есента!

вторник, 8 октомври 2013 г.

Ябълкова салата с козе сирене, горгондзола, лешници и орехи - Apple salad with goat cheese and gorgondzola, hazelnuts and walnuts


Обичам комбинацията на плодове със сирена.Тази ябълкова салата е лесна за правене, а ако имате ренде е и много бърза. Скоро приготвяйки любимия чипс от ябълки, в  стремежа да изсуша по-бързо-по-големи количества, нарязах на най-тънката възможна степен няколко ябълки. Мястото в сушилнята ми се запълни и се заиграх с ябълките...Ето какво се получи.

 
Обичайно със сирена, като бри, камамбер, горгондзола и козе комбинирам смокини или круши, като добавям за контраст рукола. Нейният вкус пък допълвам с ядки. Този път обаче не разполагах с рукола и круши, а само с няколко сорта ябълки, които се оказаха и непотъмняващи. Така че моите " пастички" :) издържаха няколко часа.



Количествата са съвсем ориентировъчни, а избора на сирена е според вашия вкус.Установих, че най-гъвкави и еластични колелца за отгоре се получават от ябълките Грени Смит. Златна Превъзходна също се огъва, но се и поначупи. За хоризонталните слоеве няма никакво значение каква ябълка ще изберете. За мен най-харесвани са сладко-киселите, сочни ябълки. И така ето какви продукти използвах аз.

* 4 ябълки -различни сортове
* 1 ябълка Грени смит- за украсата отгоре
* около 150 гр.козе сирене
* около 150 гр. горгондзола или друго синьо сирене
* 50-60 гр смлени орехи
* 50-60 гр  смлени лешници
* 60-70 гр. сушени червени боровинки или стафиди

 И след няколко часа:



Приготвяне:

 1. Четирите ябълки се нарязват на шайби с дебелина около 4-5 мм. Ако искате може да отстраните семенниците. След нарязването съберете дисковете на  всяка ябълка по отделно.
2. Начупете сирената в две отделни купички.
3. Нарежете с помоща на ренде зелената ябълка Грени Смит на максимално тънки шайби- около1-2 мм.Оставете настрани.


4.Започнете подреждането, направо в чинията в която ще поднасяте. Падналите ядки, парченца  сирене или боровинки, ще използвате за декорация, ако нямате рукола например.
Отделете най-долните и най-горните парченца от нарязаните ябълки и ги хапнете. Аз последователно ръсих на ябълковите кръгчета от сирената, като добавях боровинки, на следващото орехови ядки, после пак сирене с боровинки, после лешникови ядки-докато се изчерпят кръгчетата или височината ви удовлетвори. Притиснете парченцата и корегирайте формата. Най- отгоре поставете 4-6 от полупрозрачните, най-тънките ябълкови шайби, сгънати на четири. Не е необходимо да пречупвате. Когато поставите четирите или шесте сгънати парченца поръсете малко ядки в центъра и поставете по една боровинка като леко притиснете. Това е достатъчно да фиксира сгънатите парченца.




Комбинацията с ябълки е много свежа и приятна. Опитайте. А може би ще ви допаднат:

Салата от целина ,ябълки и орехи...афродизиак и профилактика-Salad of celery, apples and walnuts ... aphrodisiac and prevention

 

Зелена салата четири сирена-Four cheese salad

 

Салата от рукола, круши, орехи и меко козе сирене и......... Салата с рукола, печени круши и халуми и орехи - Arugula salad with pears, walnuts and warm goat cheese in. ........ Arugula salad with roasted pears and walnuts and Halloumi





Насладете се с чаша ароматно червено вино.