Миди на пара с маслено - чесново - магданозен топинг- Steamed Mussels with Butter-Garlic-Parsley Topping


Слънчевите дни се редуват. Чувам жуженето на пчели. Край морето бадемите са разцъфтели. Терасата ми ухае на зюмбюли, репичките и руколата, които засях ден след ден извисяват нови листенца. Почистих прозорците и пускам през тях цял ден топъл и слънчев въздух. Пролетта идва. И с всеки изминал ден сме по-близко до пролетта и лятото. Менюто някак неусетно се нарежда свежо, леко, пролетно-лятно. Виждайки пресните миди в магазина изобщо не се поколебах. Приготвянето им е много, много бързо. Вече знаете как приготвям Миди с ориз - Mussels with rice . Забелязах, че лятото тази рецепта беше дълго време в 10-те най-четени. Надявам се и този начин на приготвяне, който ви предлагам сега да ви допадне. Ако не може да намерите миди с черупки, става да се приготви и със замразени. Сервирани с черупките за мен са в пъти по-очарователни. Да гледам нюансите на синьото ми доставя голямо удоволствие. Синьото е студен цвят, но гледайки черупките ми беше приятно лятно и топло...:) 





Порции: 

Най- добре 2. Може и повече, но ще бъдат по-малки. В този случай предвидете и препечени филийки за отопяване на соса...:))
 

* 1 кг миди миди 
*  300 мл бяло вино
* 2-3 дафинови листа
* дръжките от магданоза за топинга
* няколко стръка лющян(девесил) пресен или замразен или сушен, ако не обичате или искате да разнообразите аромата-сложете естрагон-много интересна подправка със запомнящ се аромат и като че ли малко използвана.
* 1 цял лук, разрязан на 4




за топинга:
* 1 връзка магданоз, ситно накълцана  

* 1 с.л. хималайска сол   
* 125 гр краве масло 
*  5-6 скилидки чесън -накълцани са ситно
 

* кората на 1 лимон или лайм настъргана
* сок от лимон




Приготвяне:
 Измиват се много старателно мидите, и се отстраняват водорасли и други излишни неща.  Мидите, които са отворени също се отстраняват.
 Лукът, дафиновите листа, лющяна или естрагона, дръжките от магданоз и бялото вино се     поставят в тенджера. Заврете сместа и изсипете мидите. Покрийте   с капак и след 3-5 минути отворете. Готвенето продължава докато всички миди, или повечето се отворят. Неотворените се хвърлят. Не варете повече. Дръжте на топло.





За топинга:


    Стопете маслото в тиган. Накълцайте чесъна на ситно, магданоза също.
   
Запържете накълцания чесън в  маслото , докато чесъна  леко се позлати .
    
Отстранете от огъня . Добавете магданоза, лимоновата  кора и сок на вкус и разбъркайте.
   

   
Извадете мидите от тенджерата и поръсете с ароматния топинг.    Поръсете леко със сол , и сервирайте.


 

 


  
 





Ще ви харесат и

Миди с ориз - Mussels with rice

Коментари

  1. О, Бети, колко очарователно лятно излъчване има в твоите снимки! И като прибавим топлото време почти напълно се пренасяме няколко месеца напред :)
    Да си призная мидите не са ми от най-предпочитаните морски храни, но ако имах една порция пред мен, със сигурност щях да опитам без колебание - този топинг абсолютно ме зариби (или замиди) :)
    Изпращам ти поздрави с пожелание за топла, почти пролетна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, ще се радвам да си осигуриш една порция, но гледай да е по-голяма, че няма спиране....
      Благодаря ти!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Обожавам и миди, обожавам да съм и в твоята компания, Бети! Освен да дойда с един пролетен букет и да ти го поднеса, друго не виждам... Сърдечни поздрави и нека в душата ти винаги да е пролетно-лятно. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря за букета и настроението! 3>
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Срази ме с тия миди! Тотално се размечтах за лято, плаж, вечери край запален огън и лежерни следобеди! Ах, колко е далеч лятото! .....но ще си потърся миди, заради усещането, което ще ми донесе ястието с тях!
    Благодаря Бети!
    Завиждам ти, че си толкова близо до морето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Близко съм, но не чак толкова, че всеки ден да му се наслаждавам.Вчера водих майка ми в болница във Варна и се разходихме малко край морето, чух вълните и докоснах пясъка и водата.
      Благодаря, Сандра!

      Изтриване
  4. Любими, любими ... а поднесени така от теб, мога да ги ям всекидневно Бети :)

    ОтговорИзтриване
  5. Пропуснах да кажа че чух жуженето на пчелите и усетих аромата на зюмбюлите в публикациятата ти! Колко хубаво обличаш чувствата си с думи!
    Усмихнат поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, при теб пролетта вероятно е в пълна сила! :))
      Благодаря ти!

      Изтриване
  6. Миди с масло и чесън-е какво по-вкусно и много любимо...освен може би миди с доматен сос и чесън.
    Страхотно предложение,Бети,веднага го приветствам с пълна шестица!
    С пожелание за успешен петък с повече усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може би, може би... Очаквам лятото с нетърпение!
      Благодаря ти!
      Усмивки в петъчния ден!

      Изтриване
  7. Страхотни снимки, Бети! А предложението за мидите много ми хареса! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Wyglądają "NIEZIEMSKO" !
    Poruszyłaś moje soki trawienne :) Jak dla mnie to powiew lata...

    ОтговорИзтриване
  9. Ummmm Bety, si marido ve estos mejillones, no deja ni uno, con lo que le gustan. Feliz fin de semana.

    ОтговорИзтриване
  10. Disfrute! Y usted está asegurando su algo?
    Buen final de la semana para usted!

    Enjoy! And you're making sure its something?
    Nice end of the week to you!

    ОтговорИзтриване
  11. Да си призная никога не съм опитвала миди, но като гледам тези снимки и като чета какви аромати съдържа това блюдо едвам се сдържам да не си грабна едничка, ей така за проба. При теб пак изкушения, Бети! :) Ама и аз съм упорита - отдавам им се (макар и визуално) :) :) Прегръдка, миличка и хубав петък!!

    ОтговорИзтриване
  12. Руми, Руми, крайно време е да опиташ миди! Надявам се лятото да пробваш :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Yummy! I love mussels and on your pictures they are pure poetry.

    ОтговорИзтриване
  14. Много обичам миди, а твоите изглеждат чудно вкусни, Бети!
    Прегръдка и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, а при теб има и много видове миди!.....
      Прегръдка!

      Изтриване
  15. Много обичам миди, задушени, на пилаф...и твоите са страхотно апетитни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонименмарт 01, 2014

    Will have to give this a try :).

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни