Тройно кокосови мъфини с малини - Triple Coconut Muffins with Raspberries



Обичам слънцето, пролетта, лятото, топлината, цветята, плодовете, песента на птиците... Целият пъстър, ароматен и звучен свят, който ни заобикаля и завладява след зимата. ..На зимата гледам като на необходимата почивка на природата. А вероятно и за нас- като изключим битовите неудобства с падането  на неочаквано големи/малки количества сняг в зависимост от това къде сме-в града или на ски курорт. Зимата освен очарователните бели, дантелени картини ни носи и уюта на дългите зимни нощи в домовете ни с любимите хора. Уют, направен от толината на огнищата, от аромата на подправките на печивото във фурната, от усмивките и споделените вечери. Точно за такива вечери, съботни и неделни сутрини и обеди съм си замразила слънчеви летни плодове.Често слагам по една шепа в смутита, които много обичаме целогодишно. Много често правя и
 пай


Ето какви кексчета направих с малини, които съчетах с нежния аромат на кокос. Не са много сладки, но за това пък много ароматни и вкусни. Правят се бързо. Опитайте ги.



Продукти:
за около 10 - 11 мъфина

* 150 гр пълнозърнесто брашно
* 60 гр. захар
* щипка сол
* 2 ч.л. бакпулвер
* 50 мл или 1/4 ч.ч стопено кокосово масло и охладено на стайна температура
* 1 голямо яйце или заместител за веган вариант-1 с.л. ленено брашно , размито с 3 с.л. вода
* 150 мл кокосово мляко, не много гъсто, с консистенция на прясно мляко
* 1/2 шушулка ванилия-семенцата
* 40 гр кокосови стърготини
* 150 гр малини-замразени или пресни



Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 С
2. Смесете в една купа сухите съставки.
3. Смесете в друга купа течните съставки- кокосовото масло, мляко, яйцето и ванилията. Разбийте леко с вилица или тел.
4. Прибавете мокрите към сухите съставки и разбъркайте. Тестото е гъсто. Добавете кокоса и 2/3 от малините. Разбъркайте. Не размразявайте малините, така, те ще запазят форма и ще бъдат равномерно разпределени в кексчетата. Ако използвате свежи, разбъркайте внимателно. Разпределете сместа в капсулите за печене. Останалите малини разпределете отгоре, върху кексчетата, като леко притиснете.
5.Печете 18-20 минути. Или до суха клечка. Извадете и прехвърлете мъфините върху решетка за окончателно охлаждане.



На част от кексчетата поръсих трохи от блендиран пресен кокос.
В един магазин за здравословни храни видях да се продават кокосова захар и кокосово брашно. Бих опитала с тях за още по кокосов вкус и аромат. Изпробвах да заменя захарта с мед, като го добавих към течните съставки. Пак бяха вкусни.


Броят на мъфините зависи от големината на капсулите и от това колко ги пълните. Вторият път ги направих 12 броя.


Коментари

  1. Чудесни са, Бети, комбинирала си много любими продукти! ;)
    Сякаш е лято при теб, само ми липсва един приятен и далечен, отдавна недоловен, шум на вълни... Ех, дано това лято ги чуя!
    Използвам случая да кажа и за коментарата при Рони относно захарта - много се радвам, че постигаш това. Надявам се и аз да намалям захарта с времето, защото със сигурност ще си помогна така.
    Поздрави, Бети! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ще ги чуеш, Гери!
    Аз по принцип обичам сладки неща.Просто се промени усета ми към сладостта. Не ми допадат интензивно сладки неща, а когато е възможно заменям бялата захар.
    Поздрави и хубава неделя.

    ОтговорИзтриване
  3. Така ги изпипваш тези твои постове с думи и снимки, Бети, че всеки е по-красив от предишния! Обичам кокосови неща! Мъфинките са чудни!
    Прегръдка! Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Бети, как изкушаваш с любимите ми плодчета! При теб е слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Всеки път пристигам с любопитство, оставам с удоволствие и си тръгвам с наслада! Благодаря ти за поредната порция красота! Прекрасна нова седмица, Бети!

    ОтговорИзтриване
  6. Копирам коментара на Катето, защото е абсолютно верен и за мен, Бети! Напомни ми, че и аз замразих какви ли не дребни плодчета лятото. Крайно време е да ги вложа в нещо! :)
    Усмихната седмица от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези малки плодчета ми помагат да преживея зимата :)
      Блгадора ти, мила Тики!

      Изтриване
  7. Кокос, ванилия и малини -
    вълшебна комбинация, Бети и вълшебен резултат...
    Сърдечни поздрави, усмихната и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Ароматът на кокос ме пленява моментално,Бети!Повече от прекрасни,вкусни и нежни са кексчетата ти!Представям си каква кокосова магия са!Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам, Роси, че обичаш кокос :)
      Благодаря ти за милите думи!
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Yum yum yum, they look so delicious!
    Great combination of flavors :) I wants to eat them all ;)))

    ОтговорИзтриване
  10. Мила Бети, днес попаднах на тези прекрасни мъфини! Толкова свежо и красиво предложение! Радвам се, че открих блога ти, покрай една приятелка, която ни почерпи в офиса с тези малки съкровища! Мисля да приготвя и изненадам майка ми за 8-ми март. Имам едно въпросче. Дали мога да заменя кокосовото масло с краве масло, тъй като не знам дали ще мога да си купя дотогава кокосово масло. И мога ли да изпека сместа като кекс?
    Ще ти бъда благодарна за отговора!
    Хубав ден! Бъди здрава!
    Поздрави, Марияна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не виждам причинан да не може да се замени с краве масло, както и да се опече като кекс. Ще се наложи да увеличиш времето за печене. След 20- тата минута пробвай с клечка. Вероятно ще се наложи по-дълго печене.По принцип печивата с краве масло, а и с кокосово докато са топли изглеждат меки, когато са топли, но след като изстинат се втвърдяват. Изчакай кекса да изстине и тогава го извади от формата. А нея-кексовата форма можеш предварително да намажеш с масло и да посипеш с брашно или кокосови стърготини или да покриеш с хартия за печене. Така ще избегнеш евентуално разкъсване и нарушаване на целостта на кекса. Можеш готовия кекс да украсиш със захарна глазура, както ти написах при въпроса ти за тройно лимоновия кекс.
      Успех!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни