Паеля - Paella


Паелята (Paella) , или паея, както би трябвало да  произнесем е испанско регионално ястие от Валенсия. Чужденците смятат паелята за емблематично испанско ястие, а самите испанци за регионално валенсианско.  Неотменни съставки са ориз, шафран и зехтин.


 Според различните други съставки най-общо видовете паеля са три:

 Paella Valenciana - включва  бял ориз , зелени зеленчуци , месо (заек , пиле, патица , охлюви ) , боб и подправки

 Paella de marisco -освен основните съставки, включва и морски дарове.

Paella mixta - свободна комбинация  от сухоземни животни , морски дарове , зеленчуци, а понякога и боб
 

Ястието носи името на тигана, в който се приготвя. Трябва да е от полирана стомана, плитък, кръгъл, с две дръжки . Аз нямам такъв тиган, а  количеството, което приготвих трябваше да е за 4 порции   и приготвих в по-широка тенджера с керамично покритие. Надявам се това не е повлияло на автентичния вкус на ястието. Не мога да сравня, защото не съм ходила в Испания. Когато приготвих за първи път много ни допадна.  Ястието се приготвя лесно и бързо, но има предварителна подготовка- набавяне на продуктите, почистването им, обработването им преди готвенето. И както и ризотото, така и паелята,  вие трябва да ги чакате, а не те вас.:)




Важно е да се отбележи, че оризът трябва да е дребнозърнест и объл. в посочената статия се вижда снимка, как изглежда оризът, с който обикновено готвят паеля.  Аз приготвих с Балдо, който не е дребнозърнест, но е объл и ми допада повече.

Жълтият цвят на ориза се дължи на шафрана, който придава специфичен аромат. Необходими са няколко тичинки, които се накисват преди да използвате във вода.



 В големите вериги и магазини за подправки се продава и е напълно достъпен. Ето тук съм показала снимка на опаковката, която обикновено купувам. Ако отворите ще видите и приложение на подправката в сладък вариант.

Аз приготвих морска паеля.


Продукти:

* 300 г сварени миди с черупката **
* 250 г средно големи скариди, ако са замразени, е необходимо да се размразят, добре да се отцедят и да се подсушат
*** 
* 300 г малки октоподи, обелени от лилавата ципа и нарязани на парчета или калмари
* 300 г почистени и сварени ядки от рапани
* 1 глава стар лук, нарязан на ситно
* 1-2 скилидки чесън, нарязани на ситно
* 1 червен пипер
* 250 г ориз
* 200 г  грах, може и замразен
* щипка шафран-0,24 г
* 1-1,2  л вода
* 100 мл бяло сухо вино
*  около 50 мл зехтин за готвене
*  морска сол
* пъстър пипер
* сок от  лимон
* няколко стръка свеж магданоз



**  Тук  и тук може да видите как да сварите мидите. Част от водата предвидена в рецептата може да замените с бульона, в който са варени мидите.



***  Желателно е да се включи и риба- например треска или мерлуза, приготвяла съм с и с морски кефал и лихнус. Предварително добре обезкостени.


1.В подсолена вряща  вода сварете мини октоподите или калмарите, предварително нарязани на малки парчета за около 3-4 минути. Те трябва да останат крехки. Отцедете и оставете настрана.
2. В съда за готвене се загрява една част от зехтина, запържват се скаридите от двете страни и се оставят настрани.
3. Запържва се  и рибата от всички страни. Също се оставя настрани.И скаридите и рибата се осоляват се със солта и шарения пипер. Оставят се настрана.
4. В същия съд  се сипва още малко зехтин и се сотират лукът и чушките за кратко.
5. Добавя се ситно скълцания  чесън и ориза. Разбъркват се добре около минута две и се налива виното. Разбърква се докато се поеме виното. Шафранът, както споменах по-горе се накисва предварително в част от водата или бульон, предвидени за готвенето. Постепенно към оризът с разбъркване се добавя водата/бульонът, шафрановата вода. Към края се добавя и  грахът. Ако предварително сте го попарили го добавете съвсем в края. Хубаво е да запази свежия си зелен цвят. Важно е да наливате бульона или водата на части. Огънят не трябва да е много силен, за да не се изпарява прекалено бързо течността, а да се поема от ориза. Оризът не бива да се преварява и не бива да остава съвсем сух.
6. Накрая прибавете мидите, скаридите, рибата, октопода или калмарите, рапаните  и последната част от водата или бульона, в който са врели мидите. Посолете допълнително на вкус. Паелята се посолява на вкус, разбърква се добре и се покрива с капак. Оставя се да покъкри още 10-15 минути, котлонът се изключва и ястието се оставя още 5-10 минути. При сервиране се поръсва с лимонов сок и прясно нарязан свеж магданоз.
 Важно е оризът да не се превари. Зрънцата трябва да се делят едно от друго.




Подходящо е да се сервира със студено  бяло вино, студена вода с лимон, а може би и с бира с лимонов вкус.  Насладете се и мислено се озовете в лятото.




Коментари

  1. Поздравления Бети!
    И без специален тиган си приготвила много специална паеля :) Майсторът си е майстор :)
    Снимките ти са страхотни както винаги! Пожелавам ти да посетиш тази слънчева страна и да сравниш вкусът на ястието, макар да съм убедена че разлика едва ли ще откриеш :)
    Поздрав сърдечен и много далечен :) с усмивка :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, много се надявах да видиш тази публикация и да споделиш впечатлението си, като човек, който вероятно много пъти е опитвал, а вероятно и готвил паеля. Благодаря ти сърдечно! И аз щ.си пожелавам да посетя Испания, въпреки, че Италия много по-силно ме привлича.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И Италия и Испания са впечатляващи държави ... всяка за себе си :)
      Ще ти харесат вероятно!
      Честито Благовещение с най-добри пожелания!
      А паелята ти е чудесна наистина! Всеки кулинар си я готви по свой вкус и ти също си вложила воят почерк в приготвянето и :) Хареса ми наистина!

      Изтриване
    2. Така е, и двете държави са красиви, с много история и природна красота...Аз някак се поставих в ситуация, ако трябва да избирам между двете....
      И аз това съм чела, че избора на продукти, тяхното количествено съотношение е по вкуса на готвещия.И аз не съм следвала рецепта, а само указанията какво се слага. Начина на правене е много подобен на ризотото-запържването, виното, последователността на добавяне на продуктите. Очарована съм от шафрана в това ястие.

      Благодаря ти, Дани сърдечно! Много ме зарадва!

      Изтриване
  3. Бети,чудесна паеля ни предлагаш!
    Цветна и ароматна!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти!
      Поздрав с усмивка!

      Изтриване
  4. Винаги е красиво и вкусно при теб, Бети! Яла съм паеля и помня, че беше чудесна, но никога не съм приготвяла! Красиви снимки!
    Честито Благовещение, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивана, благодаря ти! Мила си както винаги!
      Приготвянето на паеля, много ми напомня на приготвянето на ризото.

      Изтриване
  5. Пролетно, колоритно, много красиво и неустоимо изкушаващо, Бети,
    както ти умееш силно впечатляващо да представяш кулинарните си идеи.
    Прекрасна рецепта в чудесна публикация с много изразителни снимки.
    Моите комплименти и хубава празнична вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Дианка, тези твои комплименти!.....
      Сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  6. Ummmm que rico!!!! Paella de marisco, uno de los platos preferidos en casa. Tiene una pinta estupenda Bety, besitos canarios.

    ОтговорИзтриване
  7. Бети, тази паеля е невероятно колоритна! истинска испанска паеля. Не съм виждала на живо, но доста клипове съм изгледала:). Шафран така не съм виждала, аз купувам сух на прах, но ще търся този. Мерси за инфото! Честото Благовещение, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, и аз се надявам да е истинска паеля и Дани, която живее в Испания много ме зарадва с оценката си. Не съм гледала клипчета, а и друго е човек, като е пробвал нещо на вкус и има основа за вкусово сравнение...
      Много ни беше вкусна. Вероятно и на вас ще ви допадне.
      Благодаря ти с усмивка!

      Изтриване
  8. Bety, I am getting hungry when I see your pealla. Great pictures.

    ОтговорИзтриване
  9. Пренесе ме в слънчева Испания с твоята паеля, Бети :) Така пък апетитно да изглежда!!! Никога не съм опитвала досега. Хем това лято, на брега на океана имаше едни огромни съдове с паеля на пазара (поне 1 м в диаметър). Чудех се дали да не купя, ама нещо мазни ми се виждаха. Но пък така ми идва да потопя една вилица в твоята гозба...
    Честито Благовещение! От мен усмивка и прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега, пък ти ме размечта, Тики! Океан,... бряг,... пъстър пазар с ухаещи плодове и свежи зеленчуци....
      И мен мазното ме отблъсква...Но може би е някакъв трик на готвача да държи ориза без да се слепва....
      Радвам се, че ти допада моята паеля, макар и само визуално.

      Прегръдка!!!

      Изтриване
  10. Страхотни, изкушаващи снимки си направила, Бети! И аз автентична паеля не съм опитвала, но импровизациите на тази тема ми харесват. Благодаря, че показа шафрана. Не съм срещала, но ще се оглеждам. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, този в пакетчетата, който съм посочила като линк при Теменужената торта го има на щандовете с подправки в Била и Кауфланд. А в магазините за подправки съм си купувала в малки шишенца, по.често не на прах, а на тичинки.

      Радвам се, че ти допада. Благодаря ти!

      Изтриване
  11. Да си призная не съм опитвала това ястие, Бети! Обикновено предложенията за паеля са с морски дарове и въпреки, че много ги обичам, комбинацията между тях и ориза някак ми стои странно ... Но и предишните миди, и тези сега, все повече ме амбицират да приготвя подобно нещо :) И даже вече ми се доопитва много сериозно след тези чудесни снимки! :)
    Поздравления и пожелание за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, напълно те разбирам. На мен ми стои странно пица с морски дарове или риба тон, например.
      Много ще се радвам да опиташ мидите или паелята. Получава се едно приятно ястие, вероятно заради финия аромат на мидите. Накара ме да се замисля, ...ако ми предложи някой скумрия, печена с ориз- вероятно бих отказала. Може би с ориза, поне за мен не пасват риби, със силен аромат. Така, както го приготвям обаче в паелята и с мидите е мноооого вкусно.:) Но явно аз съм пристрастена.

      Благодаря ти за коментара!

      Изтриване
  12. Бети, и без да съм опитвала, вече искам да грабна най-голямата лъжица и да притичам към паелята ти... Чудесно изглежда!
    Усмихнати поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, на драго сърце бих ти приготвила!

      Изтриване
  13. Бети, много обичам паеля, а твоята изглежда фантазе....и как омайно си ни разказала за нея! Пренесох се и аз в Испания, паеля, сангрия, фламенко....
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, много се радвам на комплимента ти!
      Прегръдка!

      Изтриване
  14. Бети, щом Гоголина казва, значи си се справила като професионалист!
    Не разбирам от тънкости при паелята, но тази тук е чудна и ми се прииска някъде из Средиземноморието да се разхождам! Поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз, Марти!
      За сега само кулинарни разходки...!

      Изтриване
  15. С толкова красиви снимки, ме подканваш да си мисля за морски дарове! А не съм и най-големия фен :D

    ОтговорИзтриване
  16. Толкова вкусно изглежда това от снимката , че вече започнах да изпитвам доста силен глад, и определено за утре ще съм се опитала да снабдя всички продукти за да го направя и аз . Толкова свежи и пролетни цветове,така добре гарнирани и подредени в чинията. Да отидеш в някоя страна е задължително според мен да опиташ нещо от местната им кухня.Така най добре ще разбереш какви хора саи може да откраднеш някоя готварска идея,която малко да преработиш в страната си както правим ние българите.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни