Сьомга, просо кюфтета със спанак и естрагон - Salmon, millet meatballs with spinach and tarragon




Първообразът на тази рецепта е едно ястие, което за първи път опитах в дома на свекърва ми. Тя го наричаше рибник. Представляваше запържен лук, ориз, разположен в тава и отгоре наредени дребни рибки, подправено с джоджен, девесил, добавена вода в съответната пропорция  и запечено във фурната.Точно в този вариант никога не съм го приготвяла, но пък в нейна памет приготвих тези кюфтенца, като замених ориза с просо и използвах сьомга. Може да се сложи и друга риба, разбира се добре почистена от костите. У дома ги  харесаха много. Опитайте, може да ви харесат и на вас.


Продукти:
* 250-260 сварено и отцедено просо
* 150 гр спанак
* 280-300 гр сьомга
* 1 1/2  ч.л. черен пипер
* 1 1/2 ч.л. хималайска сол
* 4 с.л. свеж магданоз, накълцан
* 1 с.л. свеж копър
* 1/8 ч.л. индийско орехче
* 1 с.л. свеж. естрагон
* чили
* 2 с.л. галета
* 2 с.л. заквасена сметана
 Вместо заквасена сметана може да се сложи крем фреш или цедено кисело мляко.Може и да се пропусне млякото, аз добавих за по-пухкава смес. Галетата също може да се пропусне.

 

За поднасяне:

* зелена салата
* кълнове люцерна
* кълнове кресон
и
лимонов/ лайм сок, разбъркан с
прясно смлян черен или бял пипер
хималайска сол
1 с.л. лимонова кора
3-4 с.л. див лук
нарязана копър


Сервирайте с бяло вино. Подходяща е и бира, особено такава с лимонов или джинджифилов вкус. Или със свежа вода с лимонов сок.





Коментари

  1. Страшно апетитно е всичко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, радвам се, че ти допада!
      Благодаря!

      Изтриване
  2. Бети, не съм във вашето у дома, но и аз бих ги харесала. Прекрасно пролетно предложение, толкова да е свежо и красиво. :)
    Усмихнат ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Отново съблазнително предложение! От скоро имам просо, за сега нещо не мога да го оползотворя както трябва, това предложение ми идва навреме!
    Слънчев ден, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, аз често замествам ориза с просо, дори в сладки десерти, като оризов пудинг или суфле. Може и на теб да ти допадне.
      Ще се радвам да ти допадне, ако опиташ!
      Слънчев и на теб, Тилия!

      Изтриване
  4. Gracias por tu visita y comentario!
    Qué ricas comidas muestras aquí!
    Me seguiré deleitando de ahora en más.
    Saludos

    ОтговорИзтриване
  5. Това изглежда наистина вкусно!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Пак целна вкусовите ми уклони в десятката :) Чудни кюфтенца, Бети! Полезни и вкусни! А и такава стилна трапеза! :) Приказка!
    Усмивка и прегръдка от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, радвам се, че ти допада!
      Благодаря ти за настроението!
      Прегръдка!

      Изтриване
  7. За кюфтенцата съм сигурна, че са вкусни, четейки съставките, съм убедена, че много ще ми допаднат. Но за поднасянето, Бети, за снимките и за детайлите, за кой ли път те аплодирам! Невероятна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва Кате и ти благодаря за прекрасния коментар!
      Прегръдки!

      Изтриване
  8. U Ciebie Betty pysznie i świeżo. Fajnie tu zajrzeć i przypomnieć sobie, że istnieją kiełki :) Rybkę z moją rodzinką bardzo lubimy, więc przepis zapisany!
    Odnośnie urodzin mojej Córci to wymarzyła sobie tort z kucykami :) Już jest w trakcie realizacji i na pewno pokażę go na blogu.
    Ja zakochałam się w Twoich malowanych ciasteczkach i tortach! Muszę poćwiczyć bo siedzą mi ciągle w głowie :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    ОтговорИзтриване
  9. Бети, страхотна идея :) опитвам се да ползвам по-често просо и с удоволствие ще опитам тези кюфтенца :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зори! И на мен ми допада вкуса му и често заменям белия ориз с просо.

      Изтриване
  10. Здравей Бети! Чудесна рецепта, чудех се дали няма да стане ако се замени просото с киноа, тъй като не разполагам с просо в момента. :) Усмихнат и слънчев съботен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, не виждам причина да не се получи. Правила съм ги и с ориз.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни