Солени кексчета с билки и пармезан- Parmesan Herb Muffins

 

Тези кексчета ще ви очароват с богатия си вкус и с празничната си визия. Достойни за изискана трапеза или приятно прекарване на открито. Много си харесвам тези формички, които са като саксийки. Обичам в тях да сервирам кремчета  като тази Кокосова тапиока със сладко от боровинки...и подарък за един от вас -Coconut Tapioca with blueberry jam
, сладолед....При печене имат неудобството, че трябва да се намажат и поръсят с брашно или галета. Хрумна ми да добавя вкусово разнообразие, като вместо брашно или галета, поръся с маково семе. Щеше да се получи интересен външен вид, а и прекрасен аромат на запечено маково семе. Получи се наистина точно според очакванията ми- ароматно и с визия на саксийки с полепнал пясък по тях. 


 Приготвянето е бързо. Докато загрее фурната сте готови със забъркването на сместа, после се наслаждавате на чудесния аромат ог печенето им и подготвяте зелената украса за градинките отгоре. Ще усмихнете семейството и приятелите си и ще ги очаровате. Сместа може да се изпече и в силиконови формички за малки кексчета или мъфини. Измерих една от моите- те са с вместимост 60 мл до 1 см под ръбчето. Може да се изпече и в голям форма за кекс, да намажете със заквасена сметана отгоре и да поръсите на ивици с предвидените зелении. Може да сервирате отделно крема сирене, сметана, или да разбъркате със ситно нарязаните  зелени треви и всеки да си маже на филийка от кекса.




Продукти:

за 6 саксийки * 150 мл


* 170 г брашно
* 3 яйца
* 250 г кисело мляко
* 10 г бакпулвер
* 70 г настърган пармезан
* 70 г нарязани орехи
* 30 г кедрови ядки
* 1 връзка копър
* 1 връзка магданоз
* 1 шепа сушен джоджен
* 1 ч.л. смляно копърово семе
* 1/2 ч.л. бял пипер
* 2 равни ч.л. горчица
* 4 с.л. зехтин

Освен това:

* масло за намазване на формите
* мак за поръсване на формите

за декорация:

* заквасена сметана или крем фреш, или крема сирене
* див лук
* копър
* листа левурда  мечи лук, див чесън, (Allium ursinum L.)
* магданоз
* свежи цветя, нетретирани с химикали
* сварен грах




Левурда  мечи лук, див чесън, (Allium ursinum L.)






Накратко за полезностите на левурдата:

  Снижава артериалното налягане, намалява нивото на холестерола в кръвта и отлагането му в стените на кръвоносните съдове, усилва сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм. Притежава силно фитоцидно действие — убива причинителите на различни инфекциозни заболявания (стрептококи, стафилококи, причинители на грипа, на дизентерията и др.)
В североизточна България се нарича леорда. Луковично растение с много приятен вкус наподобаващ зелен чесън, ядат се младите крехки листа, които израстват през пролетта (м. април). Расте в диво състояние в широколистните гори. Подходяща е за приготвяне на всички видове пролетни салати.







Приготвяне:

 1. Загрейте фурната на 180 С.

 2. Пресейте в  голяма купа брашното с бакпулвера, черния пипер и евентуално солта (в случай, че използвате кашкавал или по-безсолен вариант на твърдо сирене) Прибавете и разбъркайте смляното копърово семе.

 3. Разбийте киселото мляко със зехтина, яйцата и горчицата. Прибавете към брашното и разбъркайте до равномерна смес.

4. Добавете нарязаните зелении- копър, магданоз. Стрийте с длани джоджена и добавете. Сложете нарязаните орехи, кедровите ядки, настъргания пармезан. Разбъркайте добре.





5. Намажете саксийките с меко, но не течно масло и поръсете с мак.

6. Внимателно разпределете сместа като напълните  около 1,5-2,00 см под ръбчето, както е на снимката.

7. Печенето зависи от големината и материала на формичката. Поставете формата или формите за печене в долната 1/3 позиция на фурната.  Аз пекох около 30 минути. Ако печете в керамична кексова форма ще са необходими около 40 минути. Наглеждайте след 20 -та минута и пробвайте с клечка, независимо от примамливия вид на опечената коричка отгоре. Ако е необходимо покрийте след 15-та минута с лист за печене или фолио.



8.  След като са готови, извадете от фурната и оставете за 5-6 минути във формата. После извадете и оставете да се охладят окончателно на решетка.




9. Намажете със заквасена сметана, не е необходимо да я разбивате. Или крема сирене. Ако имате крем фреш, също е подходящо. Може да поръсите със зелените, нарязани подправки или да потапяте кексчетата в тях.
Аз украсих с магданоз, използвах по-малко ароматния, но по-твърд и запазващ форма къдрав магданоз.



На някои сложих ситно нарязан с ножица див лук. Забелязала съм, че когато се режат с ножица стръкчетата не се смачкват и запазват свежест по-дълго.


На някои поставих сварен грах. Много ми харесват зелените му топчета, а и финия вкус и текстура.


 

Някои поръсих с мак и обвих с листа от левурда. Само конецът не се яде :) Много ни допаднаха на вкус- фин аромат на чесън и много свежа кадифена гладкост на листата.




Ето ги- малки зелени съкровища!


И последен свеж акцент от теменужки:








Вкусна, влажна, ароматна текстура с хрупкави орехи и кедрови ядки. Ароматът на печен мак, във всяка хапка се допълва от нежната сметана и аромата на зелените треви. Свежо пролетно и вкусно!

Направете си и се насладете!

Коментари

  1. Невероятна кулинарно-градинска красота!

    ОтговорИзтриване
  2. Бети, страхотна красота! Очарована съм от вкусните саксийки, останах без думи! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, страхотна красота! Очарована съм от вкусните саксийки, останах без думи! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пети, винаги много ме радваш!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  4. Очарователни са, в началото не разбрах, че това са саксийките, помислих ги за декорация! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че се получиха така! И на мен много ми хареса резултата! По-често ще използвам мак, вместо галета или брашно! И е вкусно.
      Благодаря ти, Павлинка!

      Изтриване
  5. Разкошна пролетна фантазия, Бети -
    свежо зелени, несравнимо ефектни и много апетитни кексчета -
    страхотна идея, прекрасни снимки и впечатляващо представяне!
    Поздрави за теб, хубава и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Бети, пълниш ми очите с тези снимки! Толкова природа има в публикациите ти, толкова уют и красота! Вкусни рецепти, придружени с вълшебни снимки, приказка е всеки път, когато се отбия. Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря за прекрасния ти коментар! Много ме радваш!

      Изтриване
  7. Bety, już myślałam, że przerzuciłaś się na ogrodnictwo :) Bardzo ciekawy pomysł. W sam raz na wiosnę.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. O jak dobrze wiedzieć, że jest więcej polskich miłośniczek Bety :)
      This idea is great (as usual :)

      Изтриване
    2. Jestem bardzo zadowolony! Cieszę się, że cię tu i dziękuję za miłe komentarze!

      Изтриване
    3. Aga,

      Cieszę się, że się podobało, dziękuję z całego serca!

      Изтриване
  8. Красота, Бети! Поредната! Харесвам приказките, които рисуваш със снимките и ястията си! Винаги излизам оттук, потопена в красив роман за ухания, природа, любов, хармония... Благодаря ти! :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, благодаря ти, аз! За хубавите думи и усмивки!

      Изтриване
  9. Бети, фантазията ти е невероятна! Толкова вкусно, полезно, красиво, оригинално!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Много, много оригинални кексчета, Бети! Страхотно настроение създават! Идеята направо се заклещи в мен. Неповторима си!
    Сърдечни поздрави и седмица, изпълнена с прекрасно настроение ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, много се радвам, че ти харесват!
      Зеленото наистина създава страхотно настроение!

      Изтриване
  11. Великолепна идея! Обикновено като стане дума за кексчета, все за сладичко си мислим :) А тези солени каксийки са просто очарователни и различни! И, разбира се, искрящи от пролетна свежест!
    Пролетно слънце през цялата седмица и много свежи идеи! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Это просто невероятно!!!! У меня нет слов! Талантище!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Повече от прекрасни са тези малки вкусни и полезни саксийки! Бети, изумителна си! И ти, и креативността ти! А нямам и никакви съмнения за вкуса. :) Толкова са свежи и ароматни, направо грабвам едно и започвам да си го хрупкам. :))
    Много исмивки и прекрасна седмица ти желая! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Алекс, благодаря ти за прекрасните думи!
      Много ме радваш!

      Изтриване
  14. Бети, радваш! Всичките ми сетива ! Прекрасни са, пролетни и свежи!

    ОтговорИзтриване
  15. Невероятни кексчета Бети. Чудя се само къде се подреждат - на масата или на прозореца. Най-хубавото обаче е вътре в тях - вложила си толкова ценни и полезни продукти, както в тестото, так и в декорацията. А за левурдата за първи път чувам, че вирее в България. Много полезна информация и невероятни снимки. Сякаш съм последвала Машенка и Мечока в гората.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И е с много нежни и вкусни листа. Повече ми допада от чесъна!
      Благодаря ти, за прекрасния комплимент!

      Изтриване
  16. Бети, невероятна пролетна приказка, радост за очите и небцето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, радвам се, че ти харесва!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  17. Бети,толкова артистизъм има в представянето на рецептите,че няма как да не те аплодирам отново!Невероятно сполучлива хрумка да декорираш и гарнираш кексчетата по този начин,а и самите формички са супер оригинални!Отново получаваш едно голямо уааау от мен!И ти отмъквам една саксийка с копър!Прегръдка от мен и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много си мила, както винаги!
      Радваш ме с всеки комплимент! Благодаря ти сърдечно!

      Изтриване
  18. Бети, отново толкова красиво и вкусно е при теб!
    Прегръдка и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  19. Бети, Бети!!!!
    Нещата, които приготвяш са толкова арт, ......
    толкова твои, ......
    толкова неповторими.....
    начина ти на мислене, ....
    възхитена съм за кой ли път!
    И естествено и тези кексчета ще приготвя! Не мога да не ги приготвя!
    Тези дни видях в Била левурда. Никога не съм опитвала, и ще ти се доверя.
    Благодаря ти за красотата, с която вдъхновяваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сандра, благодаря!!!
      Много мило! Ще се радвам да ти допаднат на вкус!

      Изтриване
  20. Po prostu ŁAŁ ...!!! Jesteś niesamowita!
    Szkoda, że nie znam tej rośliny, brzmi bardzo zdrowo i zachęcająco. Być może jest u nas coś podobnego... może to Czosnek niedźwiedzi...liście wyglądają podobnie.. ale nie jestem pewna!?
    Szczerze podziwiam Twoją wyobraźnię :)))
    Pozdrawiam serdecznie

    ОтговорИзтриване
  21. Zuzi,
    Być może z tobą! Liście mają łagodny smak czosnku - to jest bardzo typowe!

    Tutaj, spójrz, co znalazłem w polskim:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Czosnek_nied%C5%BAwiedzi

    Cieszę się, że się podobało, dziękuję z całego serca!

    ОтговорИзтриване
  22. Анонименаприл 19, 2022

    Леле! Бети, като хипнотизирана съм от прекрасната идея и снимки! Поздравления за въображението и реализацията! Не спирай да твориш, момиче! Непременно ще ги направя за празничните дни! Благодаря за споделянето!
    Доника

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни