понеделник, 12 май 2014 г.

Фритата с аспержи и билково сирене - Asparagus Frittata with Herb Cheese

 
Фритата (Frittata) е италианско ястие на яйчна основа, подобно на омлет или киш без бисквитена коричка.Бихме могли да я сравним и със зеленчукова запеканка. Дълго време за хората фритата е била синоним на омлет-защото основната съставка са яйцата. От около 50 години е прието, че фритата е отделен вид ястие на яйчна основа тъй като има съществени разлики с омлета:

* Омлетът се приготвя само с яйца, а във фритата се поставят и други съставки, най- малко още една-например зеленчуци, различни видове сирене, може и шунка, бекон. В началото често се е приготвяла с пържени картофи, подобно на испанската tortilla de patatas.

* Омлетът се приготвя в тиган, а фритата често се запича след това във фурна за по-хрупкав вид отгоре.

* Омлетът се прегъва на две при поднасяне, а фритата се поднася като отворен омлет и се реже на парчета-триъгълни, като торта или правоъгълни като ленти.

* Един омлет се поднася като една порция, а с една фритата, която е по-дебела,  често могат да се нахранят няколко човека.

 

Изключително бързо ястие, за което са ви необходими яйца и каквото друго  пожелаете и имате на разположение. Фритата, която направих беше готова за 20 минути.


Моята фритата е приготвена с хрупкави аспержи. Поднесох с прясно биволско сирене, което подправих с градински чай, риган, магданоз, див лук и рукола.Не съм запичала отгоре.




Продукти:

* 4 яйца, за предпочитане от свободни кокошки
* 8-9 крехки зелени аспержи
* 1 връза рукола
* няколко стръка магданоз
 * 1 връзка див лук
* няколко стръка риган
* 7-8 листа градински чай
* 2 с.л. рапично олио
* 1 с.л. студено пресовано рапично олио
* 1 ч.л. мед
* 1 с.л. сок от лайм
* кората на един лайм
* сол и черен пипер на вкус
* 1 скилидка чесън
* 200 г прясно биволско сирене**
* цветове от рапица-нетретирани с химикали

 

** Прясното биволско сирене може да замените с извара, като по-лек вариант или с крема сирене по избор. Вкусно е и с гъсто кисело мляко или заквасена сметана.Аз бях правила домашно сирене от биволско мляко, което купувам от една ферма на 30-ина км. от Добрич.Сега няма да се спирам на неговото приготвяне.

 


Тъй като използвах рапично олио при приготвянето на фритата, бих искала да споделя няколко думи за нея.
 Рапицата е широко известна маслодайна култура, дори основна в Западна Европа. В България, въпреки че се отглежда все повече, основна маслодайна култура е слънчогледът. През миналия век, рапичното масло се е използвало предимно в кожарската и текстилна промишленост, като суровина за производството на сапун. Сега е една от основните суровини за производство на дизелово биогориво.

 Рапицата е и медоносно растение.Европейските пчелари наричат меда от рапица ЖИВ МЕД, заради многото му лечебни свойства. Медът от рапица традиционно се използува за лечение на сърдечно – съдови заболявания. Разтворен в мляко, той спасява от възпалено на гърло. Медът от рапица има високо съдържание на глюкоза, повече от 51%, която подпомага умствена дейност и прониква в съдовете на мозъка. Той много бързо се абсорбира от червата и има способността да отстраняване на тежките метали от организма. Медът от рапица има положителен ефект върху черния дроб и жлъчните пътища, когато се приема размит в топла ( но не гореща ) вода. Както всички видове мед, помага за регенериране на кожата и може да се използва за изгаряния. Високото съдържание на бор възстановява костната тъкан и помага на щитовидната жлеза при жени след менопауза.
 Рапичния мед е един от най подходящите видове мед за деца, защото не предизвиква алергични реакции и съдържа витамин А.
Повече за качествата на меда от рапица може да прочете в тази статия

 

 Рапичното олио има много предимства. То намалява лошия холестерол и оказва цялостно благоприятно действие върху организма. Доказано, че неговият екстракт има добро действие влияние върху косата, ноктите и кожата на човек.В 100 г се съдържат 23 г Omega 6 и 10 г Omega3 масти киселини. Студено пресованото олио от рапица има мек вкус и лек аромат на цъфнала рапица. Другото олио от рапица няма този аромат, по-скоро е неутрално като олиото от гроздови семки.


Ето как приготвих фритата.

1. Аспержите се измиват обилно със студена вода. Попарват се за около 2 минути във вряща, леко подсолена вода. Изваждат се и се изплакват под течаща студена вода. Отцеждат се и се поставят в кухненска хартия за да се подсушат.
Аз ги предпочитам хрупкави и затова ги запарвам малко. Ако са съвсем пресни и тънички, може и да не ги запарвате. Могат да се ядат и сурови, леко мариновани с лимонов сок и зехтин, поръсени със сол или пармезан.

2. Докато се попарват аспержите се разбиват яйцата с вилица. В тях  се добавя пресованата скилидка чесън. Ако искате по-пухкава фритата, може да разбиете с миксер или с тел за разбиване на яйца.

3. В голям тиган се загряват 2-те супени лъжици рапично олио, може и слънчогледово. Поставят се аспержите, леко да се запържат. Внимателно се наливат разбитите яйца. Омлетът се готви на умерен огън около 15 минути. Може да затворите с капак за по-бързо готвене. Към края сложих няколко стръка див лук, листа градински чай и цветове от рапица върху омлета.


4. Докато се приготвя омлета, направете билковото сирене.Откъснете листата от клонките на магданоза, градинския чай, ригана. Поставете в блендера, заедно със сиренето, руколата, черният пипер, сокът и кората от лайм, малко сол(аз добавих, защото моето сирене беше напълно безсолно) студено пресованото рапично олио, меда и блендирайте.
Нарежете дивия лук, по-добре с ножица и разбъркайте със сиренето. Извадете и поставете в купичка. Оставете за поръсване в чинийките и върху сиренето.

 

5. Внимателно извадете фритата от тигана и разположете върху дъска или в чиния за сервиране. Нарежете с ножа за пица на ленти.
 

6. Всеки сам ще си сервира в чинията и ще гарнира с ароматното сирене.




 Подходяща напитка е бяло вино, лимонова бира, или студена вода с лайм.




 На нас ни се услади. Да ви е сладко и на вас!



29 коментара:

  1. Deze frittata is als een lente schilderijtje, zo mooi!
    groetjes,
    Ymme

    ОтговорИзтриване
  2. Blij dat je het leuk vindt!
    Dank u voor uw reactie!

    Glad you like it!
    Thank you, Ymme, for your lovely comment!

    ОтговорИзтриване
  3. Освен вкусна , а и красива фритата , много ми харесва . Прегръдки Иви !!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иви!
      Радвам се, че ти харесва!

      Изтриване
  4. Прекрасни снимки!
    И много ароматна фритата, Бети!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Отново рисуваш пролетни картини ,Бети,
    впечатляващи комбинации от вкус и аромати, цветно и ефектно поднасяне -
    много ми допадат новите ти предложения, а снимките са невероятни!
    Очарована съм, благодаря за виртуалната наслада,
    много, много комплименти за теб, поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диани, благодаря ти за този прекрасен комплимент!
      Усмивки и хубава седмица!

      Изтриване
  6. Хубав, много хубаво! Всичко ми харесва, рецепта, снимки, настроение! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Павлинка!
      Благодаря сърдечно!

      Изтриване
  7. Наистина е станала като картина и се вижда, че е голяма вкусотия:)

    ОтговорИзтриване
  8. Останах без дъх, Бети! Снимките ме пренесоха в една прекрасна фантазия! :) Много обичам аспержи и фритатата изглежда наистина страхотно :)
    Сърдечни поздрави и прекрасна седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз обичам аспержи, особено вкусни са, когато са пресни и хрупкави!
      Благодаря сърдечно за милия коментар!
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Не знам защо, но аспержите така и на ми допаднаха като вкус. Твоето предложение обаче определено ме съблазни, Бети! Много красиви снимки! Усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, може би не си опитала подходяща рецепта с тях...При следващ опит може и да ти допаднат.
      Благодаря ти за хубавия комплимент!
      Усмивки!

      Изтриване
  10. Прекрасна идея, поднесена фантастично! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радост, сърдечно благодаря за хубавите думи!

      Изтриване
  11. Обичам фритата и отдавна не съм правила и днес при обхода на блоговете с Танчето определено ме подстрекавате!
    Бети,прекрасно си аранжирала всичко-от самото ястие до колажите всичко е в тон,с твоя неподражаем естетски усет да съчетаваш и твориш красота!Прегръдка и хубави пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Роси, много, много мило!
    Благодаря ти сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  13. Невероятни картини, Бети! Толкова искрящи и привлекателни! Този жълт цвят в комбинация със зеленото е просто една пролетна песен! Искрени поздравления, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря сърдечно, Албенче!

      Изтриване
  14. Обичам, обичам фритата, аспержи и твоите слънчеви публикации! Снимката с нарязаната фритата ми е любима, да знаеш:)! Прекрасна нова седмица,Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти!
      Слънчева прегръдка за теб!

      Изтриване
  15. Wow, this looks very tasty!! Your pictures are very beautiful ,too .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Welcome to Eva!
      Thanks for your lovely comment!

      Изтриване
  16. Тази фритата, със сигурност ще се хареса на фамилията :)
    А представянето и с тези красиви и грейнали снимки, я прави още по-апетитна!
    Прекрасен ден и слънчево настроение Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А на мен са ми все в ума онези диви аспержи....
      Благодаря ти, Дани!

      Изтриване
  17. Срам не срам, ще си призная, че никога не съм опитвала аспержи! На какво имат вкус?
    Заинтригува ме с тази красота!
    Прекланям се пред невероятния ти естетски и кулинарен талант!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване