Желе от портокали и бъз - Elderflower and Orange Jelly



Ако сте направили вече сироп от бъз и евентуално оцет с бъз ,  ако сте опитали къпкейкчетата с бъз, но като на мен ви се иска още и още неща  с бъз, не пропускайте да приготвите и това портокалово желе, с аромат на бъз-много вкусно, много! А и е с малко захар. В момента се продават много сладки и сочни портокали. Цените са добри и докато чакам черешите на село да се налеят със сладост, сутрин пия портокалов сок. Един ден бях изстискала повече и го прибрах в хладилника за по-късно. Добавих към него лимонада от бъз и толкова много ми допадна, че  по-късно направих това желе. Реших да извлека аромата на бъз, по начина както правя лимонада- чрез студена инфузия, но вместо вода да използвам сока от портокали. За направата на желето използвах гел фикс на д-р Йоткер за да обработвам по-кратко термично. Аз съм  забелязала, че желиращия агент е пектин. Обикновено добавям допълнително, особено когато правя желе от бистри сокове и драстично намалявам захарта, която добавям. Желето се получи с прекрасен слънчев цвят и фин, но осезаем аромат на бъз. 

 

Продукти:


* 30 големи съцветия бъз
* 800 мл прясно изцеден сок от портокали
* 100 мл прясно изцеден сок от лимони
*  200 гр захар
*  гел фикс д-р Йоткер 3 : 1
* 2 ч.л. натурален ябълков пектин



1. Вече знаете процедурата-съцветията се оставят за кратко на открито за да ги напуснат малките обитатели и леко се изтръскват. Изтръскването може да се прави и при бране.
2. С ножичка или с ръка се отделят цветчетата от клонките, колкото е възможно по-прецизно. Поставят се в голям буркан. Заливат се с портокаловия сок. Бурканът се затваря и се оставя за 24 часа, може и 30 часа в хладилник.



3. На следвашия ден, след престоя, ароматизирания сок се прецежда през цедка, в която е поставена марля или тензух. За да се отцеди добре се притиска с лъжица.  Налива се в тенджера.



С така ароматизирания портокалов сок може да приготвите неустоимо Портокалово сорбе с мед. Да замразите и да имате за летните жеги.


4. Захарта се смесва добре с пектина и желиращия фикс.
5. При ароматизирания портокалов сок се добавя лимоновия сок, и захарната смес. Нагрява се с постоянно бъркане. Вари се около 5-6 минути.





Премахва се пяната. Прави се проба за гъстота. За по-бърза  проба аз поставям една малка чинийка в хладилника или във фризера и когато сладкото или желето е готово, капвам капка в тази чинийка. Веднага се вижда капката разлива ли се или е стабилна и желето е готово.  Желето се налива в стерилизирани буркани. Веднага се затварят с капачки и се обръщат върху равна повърхност. След около 20 минути се обръщат обратно. Когато се охладят се прибират на хладно.В мазата.


Това желе е много подходящо за подарък  през зимата, за Коледа, а и сега.



А може да подарите и бурканче със сушени парченца портокал и сушен бъз- една страхотна комбинация за сгряваща и ароматна напитка през студените зимни вечери.




Ако и вие като мен не берете точен брой съцветия, вероятно ви остават. Аз веднага  ги поставям в сушилнята и после прибирам в стъклени буркани или плътни памучни или хартиени торби. Много удобен уред и си струва човек да има у дома. А и никак не е скъп-около 40 лева купих моята преди около6-7 години. Цяла зима си приготвяме ябълков чипс за филмовите вечери. От ранна пролет до късна есен  суша ягоди, малини, касис, боровинки, листа от рози, гъби, всякакви билки, озахарени плодове и цветя.  Освен че стават много бързо у дома се носи невероятно ухание при сушенето.


 
Съчетава се много приятно с филийка хляб и прясно сирене.

Коментари

  1. Цялата серия с бъз ми харесва страшно много! Приказни снимки! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Уникално съчетание на зима и лято, снимки, всичко е перфектно!

    ОтговорИзтриване
  3. Поредната разкошотия, Бети! Никога не би ми хрумнало, но идеята страшно ми допада! Дано утре е по-нормално времето, че много съм зажадняла за сироп от бъз. И това желе ще опитам. Страхотна си от към идеи и представяне! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, благодаря ти!
      Сърдечен поздрав и хубаво време!

      Изтриване
  4. Бети, бих се потопила в това желе... Прекрасно е и така фино!
    Усмихнат ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ех, Бети, ти май си имаш цяла горичка бъз лично за теб....имам чувството, е у вас ходите по бъзови пътечки. толкова е красиво всичко.......Аз обаче си имам сок от бъз, чудесен, с който ще убия този мой свиреп поглед!
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дааа, нещо като горичка, .....)
      Благодаря Мария!

      Изтриване
  6. As always picturesque and I can only guess how tasty it is.

    ОтговорИзтриване
  7. Бети здравей. Поздравявам те - уникални неща твориш. Удобно ли е да попитам ,колко бурканчета стават от тази доза ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Маринела!
      Благодаря ти!
      Около литър е готовото желе.Разпределям в различни по големина бурканчета, а и отделям за хапване веднага :)

      Изтриване
  8. Бети здравей. Поздравявам те - уникални неща твориш. Удобно ли е да попитам ,колко бурканчета стават от тази доза ?

    ОтговорИзтриване
  9. Толкова полезни и вкусни неща, приготвени с цветове от бъз! Невероятни предложения!
    Поздрави, Бети и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, радвам се, че ти харесват нещата, които съм приготвила!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  10. Ехее това вече е фантазия, Бети! Такъв аромат, толкова наситеност от цветя и красота, страхотна си! Приятна неделна вечер и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате!
      Хубава нова седмица и на теб!

      Изтриване
  11. Чудесно хрумване, Бети, да смесиш двете съставки! Така стават големите открития - спонтанно :) И невероятни снимки, така че, ако някой е скептичен към комбинацията, определено няма да се колебае като види тези бъзово-портокалови кадри! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Комбинацията е страхотна! Аз си замразих за горещите летни дни като сорбе. Благодаря Албенче!

      Изтриване
  12. Едно, дето нямам никакво време напоследък, ами и мъжът ми само носи бъз, маточина и какво ли не и не мога да насмогна;) Обаче това няма как да не опитам. И ще съм ти благодарна после като мажа палачинките;) Поздрав, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, страхотно! представям си какви ухания се носят у вас и какви вкусни неща приготвяш! И аз направих с маточина разни неща тия дни....
      Ще ти хареса и не само с палачинки:)
      Благодаря Марте!

      Изтриване
  13. Прелестни снимки и оригинална вкусна идея... Къде съм?! При Бети, разбира се :)
    И аз се занимавам с бъз тези дни. Засега вървя по стандартната линия. Да видим дали ще кривна :)

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте, Бихте ли ми казали колко пакетчета фикс трябва да сложа на 1,5сок, който излезе след като прецедих сместа с цветовете от бъз. Питам, защото виждам някакво съотношение на фикса 3:1, а не знам какво е това :)
    Благодаря Ви предварително!

    ОтговорИзтриване
  15. Фиксът, който съм използвала аз е подобен на тези които има в България. 1:1-при който, според указанията на д-р Йоткер-производителят- се смесват 1 кг плодове с 1 кг захар. При фикс 2:1 се смесват 1 кг плодове с 500 г захар. Моят фикс е 3:1 .Той позволява смесването на 1 кг плодове с 350 г захар. Тъй като намалих още захарта, добавих още пектин. Съдържанието на гелфиксовете е Е 330, декстроза и сгъстител Е 440. Съответно това са Е 330- лимонена киселина, декстроза-форма на глюкозата, Е 330- пектин. Лично аз, когато нямам фикс под ръка винаги сгъстявам конфитюри с пектин. Технологията е същата. Пектинът, за да не образува топчета, които не се разтварят се смесва с малко захар. Ръси се върху студените плодове и добре се обърква, заедно с лимонов сок. Тогава плодовете се слагат да заврат и се добавя останалата захар. По същия начин се процедира и с плодови сокове, за правене на желета. Може да използвате за желиране и агар-агар. Той е известен и като Е 406. Произвежда се от водорасли и е растителна алтернатива на желатина. Не всички Е-та са вредни :) 1 ч.л. е достатъчна да желира 500 мл течност. По същия начин, като пектинът се разтваря в студена течност и желирането става при нагряване. Започва след 95 С. Т.е. сместа трябва почти да заври.

    В реда на това, което написах по-горе за това количество сок, което сте написала, аз бих използвала 3 опаковки 2:1 фикс и бих добавила 1-2 лъжички пектин, за всеки случай.

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря за изчерпателния отговор. Получи се страхотно :)

    ОтговорИзтриване
  17. Обожавам бъз и много благодаря за рецептата. Днес ще приготвя желето, надявам се да се получи добре. Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни