Конфитюр от череши и вишни, лайм и зелена люта чушка - Cherry & Sour Cherry Jam with Lime & Green Chili Pepper




Вече замразих няколко килограма прекрасни сладки череши, идват жарките дни, в които ще са необходими за ободряващи сладоледи, сорбета и смутита. Изсуших също прилично количество, което все ми се струва недостатъчно и реших да направя някакво интересно сладко. Всъщност направих конфитюр, с малки изключения, ги предпочитам пред сладката. Споменавала съм, че у дома всички сме любители на лютивото. Не в степен да не се усеща вкуса на храната, а като начин да изпъкнат основните вкусове, като стоплящ и свеж понякога акцент.Обичаме да овкусяваме основното ястие, супите, някои салати и сме почитатели на  лютиви шоколадови десерти. Лютият вкус намираме в чушките, чилито,  джинджифила, хряна, ряпата, черният пипер, чесъна, лука, горчицата . Това са различни нюанси на лютивото. Конфитюрът, който приготвих е вдъхновен от едни индийски много вкусни лютивини-те са на основата на манго и лайм. Някои от тях много люти, но има средно и меко люти. Аз приготвих меко лют конфитюр, до степен, само на подчертаване на ароматите на плодовете. Умишлено се спрях на зелена люта чушка, а не на чили или червена люта чушка. Търсех свеж, зелен нюанс на лютото. Аромата на кората на лайма ми се стори по-подходяща и същевременно придаваща екзотичност, в сравнение с тази на лимона, а и много добре се съчетава с аромата и вкуса на кафявата захар. Всичко това съчетано с леко ваниловият аромат на узрелите череши  се получи нещо наистина много вълнуващо и вкусно. Ще се радвам да опитате.

 

 Продукти:

* 300 г череши без костилки
* 150 г вишни без костилки
* 2 лайма
* 2 ч.л. пектин
* 150 г кафява захар
* 1/2 ч.л. лимонтозу
* 1 с.л. ситно нарязана люта чушка  или според вашите предпочитания и лютивината на чушката


Количеството на чушката е според личните предпочитания и лютивината на чушката. Аз използвах средно люта чушка-опитах от средната част, където има семки и люти жилки и тогава  прецених колко да накълцам.




1. Пектинът се смесва с 50 г от захарта и лимонтозуто и се оставя настрани.

2. Настържете ситно кората на двата лайма( предварително много добре измити и подсушени). Оставете настрани.  Изтискайте сока. 

3. В достатъчно голяма тенджера поставете черешите, вишните, останалата захар-100 г и сокът от двата лайма. Варете отначало на силен огън и след кипването- на умерен огън с разбъркване- около 10-15 минути. Междувременно се отпенва с решетъчна лъжица.  Плодовете отначало започват да изгубват цвета си, а по-късно форма. Част от течността се изпарява. В по-късен етап, след около 15 минути, зависи от силата от огъня, течността и плодовете вече имат еднакво наситен тъмен цвят.В този момент аз избрах да сгъстя.



4. Дръпнете от огъня и поръсете равномерно захарта с пектина. Разбъркайте и върнете на котлона. При непрекъснато разбъркване и намален огън варете още 3-4 минути. Чува се бълбукане и усещате как конфитюрът се сгъстява. Внимавайте да не ви изпръска горещата смес. Сгъстяването ще се получи и на по-тих огън. Добавете нарязаната чушка и настърганата кора от лайм. Разбъркайте и свалете от огъня.

5. Разсипете в подготвени, предварително стерилизирани буркани и затворете. Обърнете с капачките надолу за 10-15 минути. Изправете бурканчетата и приберете на хладно. Ако искате стерилизирайте за 5 минути.


На мен първия път не ми се удаде да ги прибера. Нямаше какво. Когато приготвям сладка....винаги остава или аз поне винаги оставям по малко за опитване. В случая също, дори се падаха по няколко лъжички на всеки да опита. Но на всички толкова много ни допадна, този нов интригуващ вкус, че дружно взехме решение да отворим едното бурканче, но то се оказа малко.... и отворихме и другото. Сега виждате новите направени с двойна доза.




Ако ви допадат по нестандартни и необичайни сладка, ако обичате да гарнирате сирената със сладка може да ви допадне и този Конфитюр от нектарини или праскови и лавандула - Nectarines or peaches and lavender jam

Коментари

  1. Con lo que me gustan las cerezas, ummmm como debe estar esa mermelada. Besitos canarios Bety.

    ОтговорИзтриване
  2. Thank you for your visit Bety. Your jam look delicius !!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Странно ми прозвуча ... конфитюр с тези люти чушлета Бети, но пък защо не, щом ви е харесало лютичкото сладко :)
    Гледай сега да не ти се наложи да правиш и трети път, че така дружно както взимате решения да отваряте бурканче след бурканче, току виж и втората доза се свърши :)
    Красива фиеста на череши и вишни в снимки!
    Видях и тортата от предният ти пост ... невероятно нежна :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, ще се радвам някой ден да опиташ и ще видиш, че не е толкова странно :)
      Благодаря ти за прекрасния коментар!

      Изтриване
  4. There was never seen a jam like and I would love to try it.
    Looks great mix cherries with lime and chili pepper.
    The photos are beautiful

    ОтговорИзтриване
  5. Хапвала съм люто какао и шоколад с люти чушки и като видях предложението ти веднага ме заинтригува. Заслужава си да се пробва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи, значи сме от една партия! :)) Ще ти допадне.Ще се радвам да пробваш. Благодаря ти!

      Изтриване
  6. И това ако не е креативност...! Бети, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Аз снощи го направих! И е чудесно! Много, много ни допадна вкусът! Наистина лютото подчертава вкуса на плодовете! Не се бях замислила, но черешите наистина имат сладък ванилов аромат. Много узрелите череши и най-вече сокът от тях. Много ми допадна идеята за лайм аромата. Получи се едно необичайно и много интригуващо сладко. Бети, благодаря ти за страхотната идея!

    Лично на мен би ми допаднало малко по-силно люто. Опитах го и върху бисквита с козе сирене. Нещо невероятно е!

    Благодаря ти, че сподели това твое хрумване, тази рецепта....а и всичко, което пишеш тук.
    Имаш страхотни идеи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сандра, как ме зарадва! Направила си го и ти е допаднало! Чудесно! И аз го опитах с бисквита и сирене.Приятно съчетание!
      Наистина е трудно да направиш лютивината точна, но по-добре е само като щрих към аромата на лайма и плодовете.

      Благодаря сърдечно, че сподели!

      Изтриване
  8. Thank you for your commet.
    I really like cherry.
    Vanessa

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей, Бети! Обожавам сладко с люто, а за шоколад с люто... мога да напиша похвално слово в стихове, сигурно:) Страшно ми се иска да приготвя торта за рождения си ден в този дух - шоколадови платки без брашно, крем на основата на крема сирене, маскарпоне, бял шоколад и заквасена сметана, пресни малини и... люто сладко. Първоначално мислех да е само от люти чушки, но забялязах, че обикновено не се прави само от тях. Чудя се ако го направя от вишни плюс червени люти чушки дали ще се схожда добре с малините? Какво ще ме посъветваш? Вярвам на неизчерпаемата ти фантазия, а за вкуса съм сигурна, че ще съвпадне с моя:) Поздрави и благодаря за прекрасния блог!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Къде виждаш малините? В крема? Аз там бих ги сложила, всъщност бих използвала ягоди - ароматът им ми е по-свеж и контрастира на лютия=топъл вкус. Малините са ми с по-нежен и сладък аромат. Сладкото от вишни, може да пробваш и с червени чушки, вкусовете на хората са различни, аз избрах зелени, в комбинация с лайм за идея по-голяма свежест. Лютото придава доста топлина, на която противопоставям свежеста на киселите вишни и лайм, зеления аромат на чушката и екзотичния -на лайма. С червена чушка усещам по-скоро малини и череши. Любопитно ми е къде виждаш лютото сладко? На мен ми хрумна току що нещо и мисля скоро да го осъществя :)
      Идеята ти за тортата като цяло и на мен ще ми е вкусна :)

      Благодаря ти, АЛ!

      Изтриване
  10. Малините смятам точно в крема да ги сложа - по-скоро върху него:) Сглобката си представям: шоколадов блат, намазан с лютото сладко, после - крем, върху него малнини, пак блат и т.н. Идеята ти за ягодите е перфектна, но няма да са в сезона си след средата на септември, а мални още се намират по това време. Те ще бъдат свежата, тръпчива жилка на десерта, контрапункт на кадифения шоколад. За лютото сладко знам, че искам да е червено и гореща, да попие в шоколадовата платка и да изненадва:) Благодаря и аз, чудесна си без преувеличение:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много вкусно ми звучи, изненадващо, интригуващо и запомнящо се! И аз обожавам лют шоколад. Вчера опитах първите малини и още по-добре усещам вкуса на тортата ти. Виждам, че имаш артистичен, гурме подход към храната. Аз ще се изкуша да приготвя подобна торта далеч преди септември :)
      Ти си чудесна - с това далновидно планиране :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни