Сироп или сорбе от бъз и мед - Elderflower and Honey Cordial or Sorbet

Желанието ми да направя сироп, в който да няма захар и по възможност консерванти - лимонтозу, ме доведе до тази рецепта. Знаете лимонадата от бъз. Когато правих сиропа от бъз споменх, че искам да направя сироп и ако е възможно да не използвам захар. Направих, даже няколко пъти, защото наличния много бързо свършва.Вместо захар използвах мед-предпочитан подсладител за летни напитки.  Вижте тази Лимонада от рози, малини и лимон и  този Студен чай от детелина, лимон и мед  вероятно ще ви допаднат. 


Сиропът от бъз с мед се получи много вкусен и за да го имам за по-дълго време, поне през лятото, когато вече няма да има бъз го замразих. Превърна се в страхотно сорбе, което е много приятно за похапване.Знаете, че  сорбетата са замразени плодови сокове с обикновен захарен сироп в определена пропорция. Правейки сорбета, аз много често намалявам захарта, а напоследък използвам само мед. На всички много се хареса този " начин" на съхранение на медения сироп от бъз- по всяко време може да се сложи в чаша с вода по една топка сорбе и ето една бързо направена освежаваща лимонада.

Или пък топка сорбе.

 

Продукти:

* 40 съцветия от бъз
* 800 гр течен акациев мед
* 1 л  вода
* 8  лимона

1.Съцветията бъз се почистват от прецъфтели цветчета и малки насекоми. Изтръскват се.

2.Нареждат се в голям стъклен буркан или купа. Водата леко се загрява до 20 -25 С и в нея с бъркане се разтваря меда. Тази температура запазва качествата на меда, но улеснява неговото по-бързо разтваряне. Добавя се сокът от лимоните. Разбърква се добре. Половинките от изцедените лимони се поставят в буркана с цветовете от бъз. Медената вода се излива в буркана. Затваря се с капак или свежо фолио.

3. Бурканът се съхранява в хладилник за 48 часа. Може и 72 часа. Прецежда се през цедка и няколко слоя марля.

4. Изсипва се в машина за сладолед и се пуска на режим 35 минути. Полузамразената маса се изсипва в кутии и се поставя във фризера.
Ако нямате машина за сладолед, може да поставите в кутия, по-добре с по-голяма площ за бързо замразяване. От време на време разбърквайте за кратко сместа, за да се избегне образуването на големи кристали. Разбъркването може да стане с приставката за пасиране или блендиране. Аз така правех преди да имам машината за сладолед.

 



Все още има цъфтящ бъз, направете си тази ледена вкусотия. Лятото идва, жегите, дългите топли нощи и коктейлите в градината.....


Коментари

  1. Бети, къде е този бъз? Не го намирам аз, а сякаш рецептите с него ме дебнат отвсякъде! Страхотно е, че сорбето е с мед, прелестни снимки за пореден път!

    ОтговорИзтриване
  2. В горите Зори :))
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, горите, ама в тези гори, където аз ходя, го няма:)

      Изтриване
    2. Зори, не познавам горите около Варна, за да те "пратя" на сигурно място :)

      Изтриване
  3. Трябва да се хваща гората-няма друг начин....
    Много обичам аромата на бъз и твоите вкусни представания.
    Хубав ден,Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живи, не чакай неделя, защото отново ще вали :)...
      Благодаря ти!

      Изтриване
  4. Прекрасно! Толкова свежо е това, което ни предлагаш! Браво Бети, пак си пълна с великолепни идеи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, радвам се, че ти харесва!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  5. Бети, пожелавам ти от сърце винаги да носиш този приключенски дух... Само човек със свободна душа може така да усеща живота, така да цени всяка негова частица и да я превръща в още по-голяма красота. Страхотно предложение, поредното!
    Прегръдки с пожелания за усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, не знам какво да кажа!...

      Радвам се че ти харесва това, което правя! Опитвам се да предам настроението, което ми носи природата! А тя е завладяваща и вдъхновяваща!

      Благодаря ти!

      Изтриване
  6. Бети, Бети, поредната приказка с аромат и цвят на бъз. Откъде тези идеи, и вдъхновения? Възхищавам ти се! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти!
      Има толкова неща още, които не успях да направя....Ти сама си отговорила на въпроса- приказните аромати и цветове-те са вдъхновението :))
      Поздрави!

      Изтриване
  7. E, няма такава свежест, просто...

    ОтговорИзтриване
  8. Ох, и аз напоследък все бленувам - бъз, та бъз :), но няма шанс да се сдобия - поне не тази година - и затова ще се полюбувам на фантастичното ти предложение, Бети... Фантастично изглежда сорбето!!! И прелестни снимки - отново!!
    Хубав ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря сърдечно Мина!
      Съжалявам, че не ти е останало време да се потопиш в магията на този аромат. А може и да успееш, все още има цъфтящи храсти...

      Изтриване
  9. Ummm se me hace la boca agua. sólo con verlo!!! Besos Bety.

    ОтговорИзтриване
  10. О,каква бяло,зелено и жълта симфония,Бети!Отново ми направи деня по-цветен и вкусен!Хубави летни дни,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, радвам се, че ти харесва!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  11. Прекрасни снимки, чудесна рецепта и много, ама много здравословна и щадяща технология. Поздравления.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, благодаря за комплиментите!
      Радвам се, че ти допада новото ми предложение!

      Изтриване
  12. Бети, Бети...окапах се от кеф, така обичам сорбе и съм опитвала все в чужбина, а това твоето изглежда умопомрачително!
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, благодаря за комплимента! И аз обожавам сорбета! Варианта да подслаждам с мед освобождава всякакви задръжки и ограничения....
      Прегръдка!

      Изтриване
  13. Oh Bety, these look so delicious. I love lemons, and they have many health benefits. This would be nice to put in drinks on those hot summer days.

    Thank you for sharing.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  14. Oh, yes! Adds a lot of flavor and taste refreshing drink or cocktail in the summer!
    Thank you, Shery!

    ОтговорИзтриване
  15. Опияняващо..., свежо, нежно и фино ...
    Ще го сънувам, Бети.
    Сърдечни поздрави и благодаря за чудесната рецепта.

    ОтговорИзтриване
  16. I love sorbets and this one is packed with flavors!

    ОтговорИзтриване
  17. Que rico!! para estos calorones!!
    gracias por tu visita! besitos

    ОтговорИзтриване
  18. The summer has begun on your pictures and the sorbet seems so tasty and refreshing. What a pity I cannot taste it. Beautiful composition of elderflower and lemons. They are perfect together.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Elder flowers and lemons are really a perfect combination!
      Thank you for your lovely comment!

      Изтриване
  19. Господи ... каква прелест ...и отново с бъз :)
    Прекрасни снимки Бети!

    ОтговорИзтриване
  20. Бети, аз правя по същия начин сиропа.Производители на мед сме,но не съм пробвала да направя сорбе.Ще пробвам непременно твоя вариант.Ние ползваме сиропа само за прясна консумация,съхраняваме го в хладилник.Издържа една седмица.За 50 -60 цвята,около 4 л. вода,добавям мед на вкус,лимонов сок също на вкус.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трайността е малка и затова го замразявам. А и е много удобно в чаша с вода да сложиш топка сорбе.
      Така както си описала, че добавяш мед на вкус ми звучи като лимонадата, която приготвям- http://vkusnosbety.blogspot.com/2013/05/elderflower-lemonade.html

      Сиропите са захарни разтвори и обикновено съдържат от 40 до 80 % захар, добавена към плодов сок или вода. Често се среща съотношение 1:1 захар:вода/сок
      Много често така се прави и сорбе- използва се обикновен захарен сироп и плодова маса или сок.

      Изтриване
  21. Много идейно и вдъхновяващо!
    Как съм я пропуснала рецептата, но при нас бъза сега започва да цъфти и непременно ще се възползвам от прекрасното ти предложение!
    Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, ще се радвам да ти хареса!
      Не става за консервиране, защото не искам да варя меда, така се губят качествата му, но за сорбе е страхотна.Ако имаш място във фризера можеш да си правиш лимонада с по една топка в чаша с вода.

      Изтриване
  22. Анонименмай 22, 2015

    Super pomysł na deser :-) z chęcią wypróbuję :-):-):-) pozdrawiam :-)Bozena

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей Бети! Всичко с бъз ми е любимо и се питах, ами ако към рецептата ти се добави и някакъв бутер от сорта на кокосов или какаов дали няма да стане направо сладолед

    ОтговорИзтриване
  24. Здравей Бети, поздравления за свежите и винаги съобразени с веганите рецепти!
    Хрумна ми, щом използваш машина за сладолед, ако добавим някакъв бутер от типа кокосов или какаов дали няма да си стане направо сладолед?

    ОтговорИзтриване
  25. Здравей Елена!
    Голяма част от веганите не използват мед, но би могло да се използва сироп от агаве или кленов сироп, разбира се, тогава ще излезе доста по-скъпо да се направи.
    Ще направя някои опити, да вкарам аромата на бъз във веган сладолед и ще публикувам.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни