сряда, 18 юни 2014 г.

Спагети с лимоново песто - Spaghetti with Lemon Pesto



Лятото освен неизброими аромати, цветове и вкусове има и вълнуващи звуци...Ранните песни на птиците, които стигат до нас въпреки грохота на двигателите и свистенето на гумите по асфалта, шепота на листата на дърветата, надничащи в прозорците ни...




Повея на вятъра, минаващ през милиони стъбълца в полето...

 
 

Ако сте в гората, далеч от хорския шум и седнете на земята ще може да чуете и бързащите незнайно за къде буболечици.

 
 

 Нощните концерти на безброй щурци, които сякаш се опитват да изпратят песента си в космоса, надпреварвайки се с не по-малките крякащи хорове на жабите.



 Музика има и в цветята, усмихнали цветни личица, и в танца на ефирните пеперуди.....



 

Музика има и в тихия, нежен танц на чадърчетата на глухарчето....




Цялата тази красота, този цветен и многообразен букет от възприятия и усещания ни карат да стъпваме по-леко, да си тананикаме и да се усмихваме....




Ето какво сготвих аз, танцувайки и пеейки в кухнята.


Продукти:

*  500 г пълнозърнести спагети
* 1 връзка свеж лимонов босилек
* 1 връзка свеж обикновен босилек
* 4-5 листенца свежа маточина 
* кората на половин лимон-настъргана
* 50 г орехи
* 50 г кедрови ядки
* 100 г бразилски орех
* 1 скилидка чесън
* сол
* черен пипер
* 250 мл студено пресован зехтин

Допълнително:

* листенца дребнолист босилек
* цветчета лайка

*** Ако не трябва да е веган вашето песто, добавете 50 г настърган пармезан или намалете/заменете количеството на бразилския орех.



Приготвяне:

1. Сварете спагетите според указанията на опаковката. Аз обикновено ги варя 2-3 минути по-малко, защото ги обичам по-твърди-"Al dente"  - от италиански, изразът се използва като термин в кулинарията за определяне степента на готвене на ориз и паста. Означава, че не трябва да са разварени, а да се усещат леко твърди, плътни при ядене. За да сте сигурни, и да не изпуснете момента-опитвайте. Аз винаги го правя. Опитвам и ако са достатъчно сварени, веднага изваждам и прецеждам от горещата вода. Пастата, както и ризотото и паелята са  от ястията, които вие чакате, а не те вас.
2. Докато спагетите се варят се приготвя пестото. В блендер се поставят босилека, маточината, лимоновата кора и ядките. Смилат се. Добавя се чесъна и по малко от зехтина. Пасирането/блендирането продължава, докато се получи гладка смес. Накрая се добавят солта, черния пипер и пармезана.

Може да приготвите и хаванче. Първо се стриват листата босилек, добавя се чесъна, ядките и стриването продължава. Накрая се добавя зехтина, солта, черния пипер и пармезана, ако слагате. Разбърква се.

Готовото песто съхранявате в стъклен или порцеланов съд в хладилника до 1 седмица. Може да намажете на препечена филийка, да объркате с варени картофи или да поднесете с риба или печен патладжан.

3. Пестото е готово, спагетите са сварени и отцедени. Връщам в тенджерата, в която са врели, поставям пестото и разбърквам. Сервирам в индивидуални чинии. Поръсвам с листенца свеж босилек и цветчета лайка.  Може да сипете спагетите и в порцеланова купа и всеки сам да си сервира на масата.


Насладете се на свежия лимонов аромат в това нетрадиционно песто.

23 коментара:

  1. Изглеждат много вкусни и ароматни. Много красиво написано! Прекрасни снимки!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габриела!
      Усмивки!

      Изтриване
  2. Отварям тази страничка и...... какво да видя!!?? Прекрасно и интересно предложение за бързо приготвена храна, придружено от романтичната песен на природата, която струи от невероятните снимки!! Бети, ти успяваш винаги да уловиш красотата, да я запечаташ и да ни я предадеш по най-изумителния начин!! Благодаря ти, миличка за удоволствието!!
    Прегръдка и прекрасен ден от мен!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, благодаря за прекрасния коментар!
      Слънце и усмивки!

      Изтриване
  3. Много ароматно предложение за паста,Бети!Чудесно се вписва на общия цветен фон!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти за комплимента!

      Изтриване
  4. Прекрасни снимки, Бети! А пестото звучи много апетитно и свежо - не ми е хрумвало да смесвам песто с варени картофи, така че мерси за хубавата идея (-:
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дида, благодаря ти!
      Картофите печени и варени са вкусни и с традиционните видове песто. Радвам се, че ти е допаднала идеята.

      Изтриване
  5. Bety, your pictures remind me about the summer in the country, with my grandma. Thank you for beautiful memories. Lemon spaghetti must be very refreshing, perfect for a lazy summer lunch.

    ОтговорИзтриване
  6. Колко красиво, артистично и поетично :) При теб просто попадам в друг свят Бети!
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радваш ме много!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  7. Ястието е прелест, снимките и те! Направо ми изпълни сърцето с красота, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, знам, че си почитател на италианската кухня и ценя комплимента ти!

      Изтриване
  8. Бети, сигурна съм във чудесния вкус на пестото.
    Нямам лимонов босилек, но кората на лимона ще ми помогне!
    Сърдечни поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, и кората на лимона ще придаде лимонов нюанс. Радвам се, че ти допада!
      Благодаря сърдечно!

      Изтриване
  9. Прекрасни снимки и много свежи спагети! Не бях чувала досега за лимонов босилек...Поздравления за снимката с петолинието! Страшно идейна е! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радост има и канелен босилек и различни други, с различна големина на листата, дори и цвят. Благодаря ти за сърдечния комплимент!

      Изтриване
  10. Истинска фантазия! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Каква прекрасна лятна мелодия си сътворила, Бети и как заразяващо е твоето настроение! Много красиви снимки и отново интересно предложение! Прегръдки мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечна прегръдка и усмивка за теб, Кате!

      Изтриване
  12. Снимките,които ни показвате тук са чудесни.Толкова са свежи и зелени, че не ми се иска този сезон да си отива и да идва студената и мрачна зима.Казват, че всеки сезон си има своят чар и красота, но за мен не е е така.Благодаря ви и за разкошната рецепта с тези спагети.Преди два дни я направих и се получи невероятно, днес отново ще е това вечерята, понеже всички у дома искат спагетите с лимон.Дано да качите и някой десерт подходящ за това хапване.

    ОтговорИзтриване