събота, 5 юли 2014 г.

Квадратчета с черници, касис и лавандула - Mulberries, Blackcurrants and Lavender Squares




 Черници, лавандула, касис, .....може ли някой да им устои?
На път за "нашите" черници се минава покрай лавандулено поле...




Погледът  потъва в неописуемото лилаво, ароматът обгръща и понася на вълшебен облак....Съществувате само вие и лилавия аромат....Откъсвате с лавандулени пръсти черниците-черни,  блестящи, сладки.... и омагьосани слушате щурците и танца на тревите и вятъра.....




 Част от това вълшебство може да претворите в тези ароматни квадратчета. Касисът отлично се съчетава с аромата на лавандулата, черниците дават своята сладост. Ако ви допада този аромат и това съчетание на плодове непременно опитайте и този

Кокосов крамбъл с къпини и касис-без глутен, веган - Blackberry and Blackcurrant Coconut Crumble-gluten-free, vegan

и този

Пълнозърнест кекс с касис и лавандула - дъх на лято, на поле ...и гора.Усещане за селска къща и спокойствие...

 А сега към днешния сладкиш. Хрупкавата, богата маслена основа чудесно се съчетава с щедрата плодова част, направена от черници и касис, допълнена с финия лавандулов аромат.

 

 Бисквитена основа:

адаптирана от тук

Продукти:
* 130 гр пълнозърнесто брашно
* 150 гр масло, на стайна температура
*  1 с.л.захар
* щипка сол
* щипка бакпулвер
* 1 ч.л. изсушени лавандулови цветчета
* 50 гр оризово брашно или царевично нишесте 
 

 Приготвяне:

1. Пресейте брашното, нишестето или оризовото брашно и бакпулвера.

2. Стрийте с пръсти захарта, солта и лавандуловите цветчета.

3. Покрийте с хартия малка правоъгълна тавичка. Моята е с размери 23*27 см. Застилането с хартия ще ви помогне да извадите сладкиша след охлаждането по-лесно.

4. В купа сложете  маслото, добавете ароматната захар и разбийте 1-2 минути. Сипете брашнената смес на части и разбийте внимателно, колкото да се образуват трохи. Съберете бързичко с ръце на топка.  Разстелете тестото в тавичката с ръце, напудрени с брашно. Поставете тавичката в хладилника докато загрее фурната.

 4. Загрейте фурната на 180 С. Печете около 20 минути или до порозовяване. Извадете и охладете, докато приготвите плодовия слой.





5. Плодов слой :

адаптиран от тук  

Продукти :


* 250 г черници
* 50 г касис
* 1/2 ч.л. сушени лавандулови цветчета

* 2 яйца
* 2 белтъка
* 100 г захар
* настъргана кора от 2 лимона
* 150 мл лимонов сок (3-4 лимона,зависи колко са големи и сочни)
* 70 г брашно





 Приготвяне:

1. Пасирайте черниците и касиса. Ако искате претрийте през цедка или изстискайте с марля или тензух за отстраняване на семенцата. Аз не го направих.

2. Поставете плодовете в дълбока купа. Добавете останалите продукти без брашното и разбийте с миксера. Може и в блендер. Добавете и брашното и разбийте на бавни обороти.

3. Изсипете сместа върху изпечения и охладен блат. Печете на 180 С 20-25 минути или докато плодовият слой се стегне. Извадете и охладете за няколко часа. Най-добре за цяла нощ. Поръсете с лавандулови цветчета и нарежете на квадратчета.

Ние му се насладихме с приятели в една чудесна градина.





Аз изпекох сладкиша два пъти, като единият път вместо лавандула сложих няколко листчета босилек и поръсих с цветове от него квадратчетата. Също ми хареса, но с лавандулата повече.

25 коментара:

  1. И аз искам лавандулови полета. У дома имаме едно храстче, ама докато стане поле.... ще имам да чакам;) Прекрасно предложение, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти ще можеш да си направиш мини поле, Март, а аз искам къща пред която да има лавандулено поле до хоризонта.....
      Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Благодаря сърдечно, Аура!

      Изтриване
  3. Присъединявам се към желанието на Марта... Искам и аз лилав хоризонт... :)
    Но дотогава ще си обагря поне душата в лилаво - ти ми го подаряваш с тези чудни квадратчета, Бети!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, точно лилав хоризонт искам и аз, Гери:))

      Изтриване
  4. Бети, толкова ароматно предложение :)
    Няма около нас черници и лавандулови полета,
    но със сигурна във вкуса им!
    Хубава неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, наистина е прекрасен аромата....
      Благодаря сърдечно!

      Изтриване
  5. Прелестната Бети! Отново нещо прекрасно! Такива топли цветове, страхотно е всичко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, радвам се, че ти харесва!
      Сърдечно благодаря за милия ти коментар!

      Изтриване
  6. Бети, толково талант и усет на едно място...направо си уникална!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, топла прегръдка и сърдечно благодаря!

      Изтриване
  7. Обожавам снимките ти, рецептите ти, теб самата! Правиш всички по възможно най-красивия начин, Бети! :)
    Поредното изкушение трудно мога да подмина. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много ценя комплимента ти!
      Усмивки и прегръдки за теб!

      Изтриване
  8. Страхотно предложение! Вкусно и красиво поднесено!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, радвам се много, че ти допада!

      Изтриване
  9. Много красиво предложение, много лилаво, както и много добре написана публикация.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, много ти благодаря!
      Поздрав!

      Изтриване
  10. Шеметно ухание се носи от снимките ти, Бети! Чувам и щурчетата...!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, уханието наистина е прекрасно и замайващо...
      Благодаря ти!

      Изтриване
  11. Бети, невероятно съчетание от аромати! Лавандулата ми е много любима, а черници така обичам и така ми се хапват, а по пазарите не се намират... Можеш ли да ме ориентираш къде по-точно са лавандуловите полета около Добрич? Скоро ще ходим към Варна и сме си наумили да търсим лавандули. Стига още да са цъфнали :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, радвам се че ти харесва! Наистина по пазарите няма, вероятно защото са нетрайни плодовете....но пък дървета има много....
      На различни места има малки ивици сети с лавандула, но също така започна и нейното прибиране. Дано да намерите някъде. В посока Балчик има няколко мини полета.

      Изтриване
  12. Толкова красиво, толкова оригинално! Страхотна си, Бети! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване