Паста с мастило от сепия, миди и чеснов сос - Squid ink pasta with mussels and garlic sauce



Отдавна ми се искаше да опитам паста с мастило от сепия. Изглеждаше ми екзотично и много интересно. Заради мастилото от сепия се подразбира , че ще бъде с морски дарове.. Като се замисля, преди да направя тези черни талиолини, не бих пробвала паста с морски дарове, може би защото не бих посегнала към пица с морски дарове, вероятно защото не обичам особено съчетанието на доматени сосове с морски, рибни аромати. Но присъствието на домати никак не е задължително. Аз не сложих и това, което направих беше много, много вкусно.След като направих  тази паста, ще правя често, дори и да нямам такава, с мастило от сепия. Преди време бях попаднала на предложение на фирма, която предлагаше различни коледни атракции, сред които посещение в замък с тайнствена вечеря с дегустационно меню със завързани очи. Лично на мен не ми допада идеята да не виждам това, което е в чинията. Обичам да се наслаждавам освен на вкуса и аромата и на вида на храната. Сетих се сега за тази атракция и установих, че ако ядях със затворени очи, не бих усетила цвета на пастата. Тоест вкусово мастилената паста не се различава от останалите бели пасти и начина на приготвяне може да се използва с каквато паста предпочитате.



 Ако и на вас ви се струва екзотична и сте желали да опитате, може да се възползвате от тематичната италианска седмица в Lidl и да си купите от хладилната витрина пресни талиолини с мастило от сепия. С добавките, които сложих, една опаковка е достатъчна за 2 порции. Бих си купила  машината за паста, за да мога да си приготвям сама разни пасти, но не съм открила откъде мога да си купувам специалното брашно. Ще се радвам да споделите, ако вие знаете.



Ето как приготвих аз:

 Продукти
за две порции:


* 250 г пресни талиолини с мастило от сепия
* 500 г миди с черупките, измити и почистени от водорасли
* 150 г сурови, почистени скариди
* 4 скилидки чесън-пресовани
* 25 г краве масло
* 5-6 с.л. зехтин за готвене
* 200 мл бяло вино
* 1 с.л. лимонов сок
* 1 с.л. настъргана лимонова кора
* сол
* черен пипер

 

 Приготвяне:


1. Сложете голяма тенджера с вода, около 1,5 да заври. Посолете.
2. В друга  тенджера поставете олиото и загрейте. Добавете пресования чесън и гответе до леко порозовяване.
3.Налейте виното и намалете огъня.Оставете да се редуцира около половината.
4. Добавете скаридите и мидите, маслото и лимоновия сок. Засилете огъня и гответе докато скаридите порозовеят, а мидите се отворят.
5. Междувременно сварете пастата за около 2-3 минути. Отцедете.
6. Добавете отцедената паста към готовия сос и леко разбъркайте. Гответе докато пастата поеме соса, но не повече от 2-3 до 4  минути.
7. Поръсете с малко сол,  лимоновата кора и черен пипер. Разбъркайте леко и сервирайте.

 



Коментари

  1. Bety,
    You know, I don't like sea food too much, except for lobster and shrimp, but I have to say that this dish looks pretty good. Your ocean pictures are beautiful. My kids love the ocean, and my son and husband are surfers. The purple flowers are so pretty, and I love seashells.

    It is summer time here and very hot today.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dear Sheri,
      wine, butter, garlic and mussels make this incredibly tasty pasta and very suitable for summer days food. Could be added and lobster. Photos are from the northern coast of the Black Sea in Bulgaria. I live about 50 km from the coast.
      You will be glad you like the dish if you decide to prepare.
      Thank you!

      Изтриване
  2. За момент си помислих, че ти си взела мастилото и си ги боядисала;) Прекрасно предложение, ще се възползвам като се върна от море, за да удължа удоволствието;) Поздрав, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз си помислих, че ще познаеш плажа....:)
      И, да, купила съм си мастило, ...беше резервен вариант,...но машина за паста нямам.
      Наличието на тази паста в Лидъл дойде точно навреме.Днес ще приготвям с пълнозърнести отново. Хубавото е, че има пресни миди в магазините.
      Поздрав и хубаво време на твоето море!

      Изтриване
  3. Yummy! Together with my friends I have been recently cooking squid ink pasta with shrimps and squids. I love this taste! With mussels must be even better.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Mussels attach more nautical flavor of the dish.
      Have a nice summer days!
      Thank you, Aga!

      Изтриване
  4. Бети, аз мисля да си грабна чинийката ти, да се пренеса на този красив плаж и просто да забравя за всичко... Прекрасно е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, грабвай порция и после хавлийката и отивай на плаж! Днес е облачно, но край морето е винаги красиво и приятно. А въздухът и шумът на вълните, безкрайният хоризонт......трябва да се усетят...

      Изтриване
  5. Прекрасна е рецептата ти Бети,
    в къщи не сме големи почитатели на мидите,дори бих казала ,че изобщо не ги харесваме,но бих изпробвала твоята рецепта.Нищо чудно много да се хареса.Баща ми е голям почитател на рибата,раците и скаридите.Сестра ми също.
    Поздрави и лек ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, ще се радвам да ви харесат! Вместо раци могат да се сложат по-голямо количество скариди.
      Хубави почивни дни!

      Изтриване
  6. Hi Bety,

    Lovely to discover your blog and many thanks for visiting me.
    The pasta and mussels with the squid ink looks yummy.
    Enjoy your day
    Hugs
    Carolyn

    ОтговорИзтриване
  7. Анонименюли 18, 2014

    Разбрах, че не харсваш доматен привкус, но все ми се привиждат едни половинки чери към това перфектно творение, което предлагаш - мисля да добавя накрая малко черита за цвят, като свеля от огъня соса със скариди и миди. Благодаря ти за чудесната идея :)
    Лора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лори, щом така ще ти достави удоволствие сложи и чери :)
      Аз обожавам домати-всякакви-розови, червени, жълти, тъмни, черита....
      Тази черна паста я виждах само с цветовете на мидите и скаридите като цветен и вкусов акцент.
      Да ти е сладко!

      Изтриване
  8. Анонименюли 21, 2014

    В една италианска книжка пише, че мидите киснат в студена вода 1 час преди готвене. Като сложа черноморски миди така, те боядисват водата в кафяво и я сменям доста пъти до избистряне. Но и замразените испански миди боядисват, макар и по-слабо. А лятото живи миди от черноморието не смея да задушавам, без да съм ги попарила да се отворят и после изкиснала. Така, за съжаление, се губят много от полезните вещества, но е по-безопасно.

    ОтговорИзтриване
  9. Бети,

    От къде си си взела мастилото? Като вземеш машината за паста ако още не си, пиши и ще ти препоръчам от къде да си вземеш брашната. Страхотна рецепта, и аз ги виждам с черита :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не си обърнал внимание - използвала съм готова паста със сепия. Моята беше прясна от Лидъл, но вече се предлага в пакети в италианските ресторанти в София, и в Метро. Мастило също - и в ресторантите, и в Метро на щанда с морски продукти.
      Вече приех идеята за черита и ми се струва вкусна и красива :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни