Салата от печен зелен пипер и магданозено орехово песто -Salad of grilled green peppers and parsley walnut pesto





У дома почти при всяко основно хранене има салата, понякога дори на закуска. Независимо от сезона, обичаме на трапезата да има пресни, сурови зеленчуци и/или плодове. Салатата понякога  е дори леко основно ястие. При изобилието, което ни предлага лятото има неизброими комбинации за вкусни салати. На мен не ми омръзва да  хапвам домати с босилек и моцарела или сирене, но как да подмина толкова други вкусове.  Днес предлагам една любима лятна салата със зелен печен пипер. Обичаме и червен, но ще се съгласите, че имат различен вкус и за тази салата е подходящ точно зеленият пипер. За пикантност може да опечете и няколко люти чушки. Всъщност тази салата е вдъхновена точно от любимите ни печени или пукани, както още се наричат, люти чушлета. Обикновено ги приготвяме с магданоз, чесън, оцет и зехтин. Сега добавих и орехи, които по вълшебен начин промениха вкуса. Исках много магданоз и много орехи и вместо да скрия пиперките в магданоз и ядки направих от тях песто.
 

Две последователни вечери, хората у дома не искаха нищо друго освен тази салата :)
 Вместо просто да поръся с магданоз, пасиран чесън и накълцани орехи и да поръся с оцет и зехтин, аз направих песто. Опитайте, ще ви допадне.

 

Ще напиша ориентировъчни продукти, защото не е необходимо точно да се спазват пропорции и грамажи. Ръководете се от вашия вкус и апетит. Аз изпекох много пипер и правих три пъти свежо песто.

Продукти:

* печен зелен пипер
*  голяма китка или две малки магданоз
* 200 г накиснати за 2-3 часа орехи
* 2-3 скилидки чесън
* 1 с.л.оцет
* 50 мл зехтин
* къдрав магданоз
* сол
* евентуално вода




Приготвяне:

1.Всички съставки за пестото се поставят в  хаванче и старателно се счукват. Може и в блендер и се пасират. Опитва се на вкус и се добавят още сол и/или оцет. Ако искате по-рядка консистенция добавете малко вода и блендирайте отново.

2.Наредете пиперките/чушките в чиния и подправете с пестото. Поръсете допълнително ситно накъсан къдрав магданоз и цели орехови ядки.


Сервирайте.

Коментари

  1. Фантастична салата, Бети!
    Благодаря за идеята!
    Прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много се радвам, че ти е допаднала! Всъщност е съвсем обикновена, за пръв път добавих орехи и пасирах, много се хареса у дома и реших да споделя тук.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Много добра идея, Бети!
    С удоволствие ще я пробвам! Много ми допадна!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, радваш ме и ти благодаря за топлите думи!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Чудна е салатата ти, Бети.Аз правя подобни мусове и песто със зеленина,накиснати ядки и маслини.Това песто можеш да приготвиш и без зехтин, орехите имат наситен вкус.Аз към зеленината добавям живовляк, маточина, босилек, градински чай.Можеш да погледнеш в моя блог.Така храната се насища с диви растения, които са много по -богати на микроелементи, витамини и ензими, защото не са обработвани с препарати за вредители.
    Зеленият пипер има по -друг вкус, но червения е по -богат на вит.С, защото е узрял.
    Поздрави и приятни летни дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ели, радвам се, ти харесва!

      Вариантите за мусове с ядки и зеленолистни са наистина много. И аз обичам да комбинирам според вкуса си и виждането си и моментното си настроение за кобминация от аромати. Аз съм чела, че зеленият пипер съдържа повече витамин С от червения и жълтия, а те пък от своя страна повече бета-каротин.Също така много полезно действие върху организма на човек има капсацинът.Така, че е полезно да хапваме и лютичко.Капсацинът има анти-бактериални, анти-канцерогенни, аналгетични и анти-диабетни свойства. Доколкото знам, чушките се нареждат след магданоза по съдържание на витамин С.Загова гледам да използвам повече магданоз. Но основното е, да комбинирам и да приготвям разнообразни на вкус ястия, които да ни зареждат с необходимите хранителни вещества, минерали, витамини.... и същевременно да ни радват и да са вкусни.

      Относно магданоза съм чела, че дори в около 30 грама ( това е средно половин китка магданоз) от подправката се съдържа необходимата дневна доза от витамин С за възрастен човек. Друг е въпроса каква е дневната доза и колко добре се усвоява от организма под формата на салата или сок ( тук може да се отвори скоба за смутитата). Различава се за болни и здрави хора. Гледах един филм за храната, направен с участието на нутриционисти, в който пък се оказа, че популярните дневни дози са съвсем недостатъчни. Те дори лекуваха различни заболявания с големи дози от витамини. Освен това магданозът съдържа още желязо, калий, калций, фосфор, цинк, каротин, витамините В1, В2, К, РР.,има две жизненоважни групи съединения и етерични масла. Всичко това прави магданоза една от суперхраните. Съставът му го нарежда сред храните за превенция от рак.

      Изтриване
    2. Наистина магданозът е суперхрана, за жалост доста подценяван.Неговият сок е много силен, когато се употребява самостоятелно, но в съчетание с други сокове се използва за лечение на рак.Чаят от магданоз пък се използва за лечение на камъни в бъбреците.Аз използвам и кореноплоден магданоз и когато е обилно поливан коренът нараства колкото едър морков.
      Благодаря за изчерпателния отговор.Поздрави!

      Изтриване
  4. Чудесно песто,Бети!И аз много обичам да включвам ядката в зеленчуковите салати...:)!
    Пълен разкош е при теб:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Миленка!
      Усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  5. Великолепна,сезонна салата,Бети!Със сигурност е достойна за овации и повторения!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Аз правя една подобна, но с червени чушки, настъргани моркови, орехи и магданоз и съм сигурна, че и този вариант много ще ми допадне :)
    Благодаря за идеята, Бети :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, орехи и моркови е страхотно съчетание, Зори!
      Ще ти допадне и тази, надявам се!

      Изтриване
  7. Разкошна салата!
    Рецептата ми е до болка позната, само 'дето при мен не е песто, а салца. Няма обаче да ми омръзне никога, да ти поднасям комплиментте си за фотографските ти умения! Приказки създаваш, мила пред обектива! Най-искрени поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, много благодаря за милите ти думи!
      Аз го нарекох песто ....по техниката на приготвяне. И, както съм споменала по-горе, точно по магданозено-чесновата салца, с която обожаваме пукани люти чушки. Орехите бяха нещото, което перфектно допълни страхотния вкус!
      Радвам се, че ти харесват снимките!

      Изтриване
  8. Бети, ще ми хареса и още как! Обаче ще ти кажа на ушенце (никой друг "не" знае) - всичко ми харесва при теб. ;)
    А магданозеното песто с орехи определено е вкусотия... Ей, омайваш ме всеки път!
    Сърдечни прегръдки, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, как ме радваш и изненадваш с мили думи!
      прегръдки

      Изтриване
  9. These roasted green peppers look yummy, Bety. The pesto and walnuts add a little something extra. I love salads, especially during the hot summer months. This dish looks so delicious.

    Have a happy day, Bety.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. I'll be glad to try and share what you like!
      Thank you, Sheri, for your nice compliment!

      Изтриване
  10. О, направо ми се прищя да се пресегна за една такава вкусна чушчица, пък и само как е поднесена...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, благодаря!
      Наистина много ни се усладиха!

      Изтриване
  11. Изглежда фантастчно!
    С удоволствие ще я опитам.

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ти, Илианка! Много ще се радвам да ти хареса и на теб!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни