Домашен печен чипс от цвекло - Homemade Baked Beetroott Chips


Петък вечер-време за приятели, за семейството. Дали ще се насладите на хубав ресторант, или на вкусна вечеря вкъщи, ще се заредите с хубави емоции...Желана почивка, след натоварена седмица. Петък вечер е и вечер на филмите и ако продължи до малките часове( в нашия случай),...ще искате да се подкрепите с нещо вкусно ( все пак толкова адреналин и емоции сте изразходили-според жанра на предпочитаните филми),
може би хрупкаво....Омръзнали са ви пуканките,  не ядете или не искате печени ядки, нямате или не купувате готов чипс, но така ви се иска, точно сега да хрупнете малко....е може и една голяма купа. Ето какво приготвям аз в такива моменти. Опитайте и вие- за 25-30-ина минути с рязането ще имате хрупкав чипс от цвекло. Ако не обичате цвекло заради землистия му аромат или за повече вкус, може да поръсите с розмарин, копър или мащерка- и трите  подхождат на цвеклото.



Преди цяла вечност вече....децата бяха донесли от екскурзия пакетче зеленчуков чипс-натурален, био, без консерванти, без изкуствени овкуксители, печен. Това беше изписано на опаковката. Имаше тънки парченца лук, цвекло, моркови, целина, пъщърнак.  Много вкусен. У нас още не бяха популярни био и т.н. храни, както и информация за вредните Е-та, но след като много ми допаднаха на вкус тези хрупкави, ароматни парченца, прочетох всичко написано на опаковката и когато след няколко месеца се сдобихме с дехидрататор, зеленчуков чипс беше първото нещо, което приготвих. Започнах много често да пека тънко нарязано  цвекло и моркови най-често.
Знам, че малко хора имат този уред, а и в него времето за приготвяне( заради по-ниската температура), е по-дълго, затова често приготвям във фурната. Ето как:



Продукти:

* 3-4 средни глави цвекло-старателно измито
* малко слънчогледово олио
* морска  сол, черен пипер
* розмарин или мащерка, копър- по желание
 

Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180-190 С. Поставете решетката по средата на фурната.
2. Нарежете цвеклото, колкото е възможно по-тънко с остър нож. Най-добре с ренде, настроено на най-тънката степен. Разпределете в две или три тави, върху хартия за печене. Наредете кръгчетата без застъпване.



Напръскайте с малко олио, най-добре със спрей. Поръсете със сол, черен пипер и подправката, която сте избрали.




3. Печете 15-20 минути до хрупкавост. Възможно е някои парченца леко да покафенеят.
Извадете, леко охладете и сервирайте....И заредете следващата тава. Ще видите колко са вкусни ...






Насладете се на вкус, цвят и аромат! Насладете се и на приятна и уютна вечер!

Коментари

  1. Приятна и на теб, Бети. Прекрасна идея ни даваш с това цвекло. Чудесно е наистина!

    ОтговорИзтриване
  2. Que curioso, nunca había visto remolacha frita, debe estar muy rico. Feliz fin de semana Bety.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. In fact, not fried, and roasted in the oven. And very tasty indeed! Thank you Maria!

      Изтриване
  3. Отново една чудесна идея, Бети - много ми допада, а и снимките прекрасни!
    Честит празник, с пожелания за здраве,
    уют и семейна топлина, благоденствие и много щастие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник, Диани!
      Много топлина и благоденствие!

      Изтриване
  4. Умно! Вкусно и полезно!
    Честит празник, Вети! Много здраве, любов и топлина да има в дома ви!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, благодаря сърдечно! Топлина, здраве и благоденствие в дома ти!

      Изтриване
  5. Бети, чудесно предложение!
    Прегръдка и много усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Усмихнато е с всички у дома!

      Изтриване
  6. Chipsy z czerwonych buraczków? Nie wiedziałam, że można coś takiego zrobić... Już próbuję sobie wyobrazić ich smak, bo buraczki w każdej postaci uwielbiam! :)
    Pozdrawiam!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Och, Dorota, spróbuj! Z rozmarynem, ziemski smak buraków nie jest odczuwalne. To jest bardzo smaczne! Chętnie to'd podoba!

      Oh, Dorota, please try! With rosemary, earthly taste of beet is not felt. It is very tasty! Will be happy to'd like! Thanks for stopping by here!

      Изтриване
  7. Непрекъснато търся нещо за хрупане, я ядки, я чипс, пуканки солети:))) твоето предложение е чудесно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, надявам се да ти допадне този чипс!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Бети, никак не е честно, да ти кажа! :) Току - що се върнах от пазар и на щанда с цвекло се зачудих, но не ми дойде нищо бързо за приготвяне на ум и не взех! Май утре пак ще тичам до магазина, да си направя неделен чипс от цвекло! :)))
    Страхотна идея! Благодаря ти!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, ще се радвам да си приготвиш! И на мен ми се случва често, но в 9 от 10 случаи вземам чуденката и после измислям в какво да я вложа.Цвеклото е нещо, което постоянно имам у дома-сокове и салати-всички го обожаваме, през всички сезони!
      Благодаря ти за усмивките!
      Хубава неделна вечер!

      Изтриване
  9. Пък и картини си нарисувала с него, чудна жена си ти, Бети. Това с жената сега го установих, защото си мислех, че си девойка(е, тук слагам женито до към 30, де), но ме смая това с "...децата преди години донесох от чужбина...".
    Както и да е - направо си стихия ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Веси! Как ме усмихна само!
      Жена, девойка....просто пътувам във времето и сезоните. Пролетта и лятото ми дават крила, а зимата и есента-мъдрост и уравновесеност...
      Понякога денят ми се струва вечност, а понякога миг. Първият ми досег с този чипс беше преди 5-6 години, но понякога ми се струва, че е минала цяла вечност....

      Изтриване
  10. Днес ми се наложи да водя малката на кино. Е, няма такава гадост като онези пукани, а в същото време изядох доста. Цял ден пия вода и не мога да изгася пожара. Прекрасна идея ми даваш, Бети- както винаги при теб и идеите;) Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее, вода, тези пуканки се продават за да купуваш кола, и разни други неща....Подсети ме за един китайски ресторант в Германия.Плащаш нещо като куверт и ядеш каквото и по колкото пожелаеш-а имаш огоромен избор и на приготвена храна и пресни продукти, които избираш и готвача ги приготвя пред теб. И пак и пак-колкото можеш да изядеш....и десерти...и пак солени....Това правят хората там-аз се ужасих малко от цялото това ядене. Въпросът е в това, че се готви със соления соев сос, който аз по принцип не харесвам особено. Напитките обаче в този ресторант си плащаш допълнително. :))
      Надявам се да ви допадне у дома този чипс.
      Хубава неделна вечер!

      Изтриване
  11. Бети,
    никога не съм приготвяла чипс от цвекло.Топлинно обработено никак не ми е по вкуса.Може би парченцата трябва да се оставят леко сочни и влажни.Нямам дехидрататор, но мисля ,че в машина за сушене на зеленчуци също ще стане.Благодаря за идеята.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, ако ги оставиш влажни и сочни- няма да е чипс. А и щом не ти допада цвеклото топлинно обработено-леко влажни и сочни няма да ти допаднат. Идеята на чипса е да е хрупкав, а на домашно приготвения е, че знаеш точно какво си сложил и си подправил по свой вкус.
      Надявам се да ти допадне, ако опиташ!

      Изтриване
    2. Не знам каква е машината ти за сушене, но дехидрататора е точно това- машина за сушене. Моята е купена преди години от Метро. Цилиндрична е по форма с няколко "тавички" с отвори, в които се нареждат продуктите и с капак. От основата излиза горещ въздух, който изсушава.Предполагам, че и твоята е на този принцип. Степента на сушене зависи от желанието ти.

      Изтриване
  12. Ех, Бети, невероятна идейка за любимото у дома цвекло. Това ще е една от кулинарните изненади за посрещането на моите момичета за празниците. А знаеш ли колко време може да издържи този чипс?
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И у дома много го обичаме, Мария! Не съм пробвала да съхранявам цвекло, тъй като веднага го унищожаваме, но имам опит с чипс от ябълки. Изсуших и прибрах в стъклен буркан-добре запечатан. За съжаление някои от парченцата бяха леко омекнали след известно време и за да върна хрупкавостта ги растлах върху хартия и ги засуших във фурната. Можеше и отново в дехидрататора, но не ми се вадеше отново от кутията.:) Не ти дадох кой знае какъв съвет, но... Мислих да вакуумирам, но има опасност парченцата да се начупят.

      Изтриване
  13. А в дехидратора ли става по-вкусен чипсът или във фурната? Аз съм правила само във фурна. На вкус е уникален наистина! :)
    Чудни апетитни снимки, както винаги, Бети :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, в дехидрататора става по-бавно и там не съм пръскала с олио. Вкусът е еднакъв.
      Благодаря ти, мила Тики за комплимента!

      Изтриване
  14. Бети, толкова обичам да се разхождам в твоето блогче,... защото то винаги е вълшебство от снимки , идеи и вкуснотии!Всеки път ти се възхищавам ... колко си креативна и се питам - от къде имаш толкова много креативни идеи? Прекрасна публикация.... чипса изглежда сълшебно! Сърдечно те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, радвам се, че тук ти харесва!
      Благодаря сърдечно за милите думи!

      Изтриване
  15. Dear Betty,
    thank you so much for your nice visit and your lovely und charming words you left. You are obviously a very kind person! Just have a look on this wonderful beetroot chips! Such a fantastic idea for late evening guests! Should follow your example. This is realy something rare and tastey!
    Have a happy happy time
    and all my best
    Elisabeth.
    Gave the dog a little kiss!

    ОтговорИзтриване
  16. търся рецепта и на кого попадам... :* перфектно момиче!

    ОтговорИзтриване
  17. Големи почитатели сме на този чипс! И въобще на цвеклото :)
    Надявам се, че сте го хапнали с удоволствие!

    ОтговорИзтриване

  18. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    FadoExpress là một trong những top công ty chuyển phát nhanh quốc tế hàng đầu chuyên vận chuyển, chuyển phát nhanh siêu tốc đi khắp thế giới, nổi bật là dịch vụ gửi hàng đi nhậtgửi hàng đi pháp uy tín, giá rẻ

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни