Смути от райска ябълка и портокал - Persimmon and Orange Smoothie


Райска ябълка. Когато бях дете и опитах този плод за първи път имах странно усещане. Наши познати имаха дръвчета в двора си в Балчик. И досега си спомням как изглеждаха. По това време на годината  повечето дървета бяха с опадали листа, с отдавна обрани плодове, само райските ябълки, с искрящите си огнени топчици привличаха погледа магнетично. Като в някаква приказка.... Дори си спомних за " Тримата братя и златната ябълка"  Обичам ябълки и очаквах, че тази ябълка ще е още по-вкусна от обикновените ябълки- нали е райска....Външният вид ме привлече неудържимо и с желание опитах плода. Странното ми усещане беше от липсата на аромат, от липсата на хрупкавостта на обикновената ябълка, от липсата на изявен вкус, Тя беше просто леко сладка, със слабо тръпчив привкус, когато сдъвчеш и тънката люспа, с която е обвита, мека. Почувствах се разочарована. Нашите домакини обясниха, че е много полезна, особено при кашлица, че е добра за сърцето. Разясниха как се събира, и че трябва да се остави да узрее, да омекне, за да стане сладка. Подобно на мушмулите.  Не е зле, за лекарство, ...си казах тогава. По онова време не се продаваха райски ябълки, хапвахме, когато се видим с приятелите ни. По-късно, когато вече я имаше често по сергиите и магазините съм купувала, но не особено ентусиазирано. Към днешен ден мога да кажа, че ми харесва, не само заради многото полезни качества, а и защото ми е вкусна.  Съпругът ми много обича, дъщеря ми също. За да ги зарадвам, когато попадна на узрели плодове купувам значително количество-колкото узрели плодове има на сергията или колкото мога да нося....Разбира се при вида им у дома настъпва оживление .За да се  включа и аз в ентусиазираното пиршество,  веднъж реших да си приготвя смути, всъщност просто пасирах плода. За повече аромат и вкус добавих портокалов сок. Райската ябълка доби очарование и за мен! На всички много им допадна моят начин и сега вместо да режем на парченца или с лъжичка да си гребваме от плодовете пасирам и отпиваме от чаша.Вкусно е и с лимонов сок. Вкусна е и без никакви добавки. При пасирането се получава една гладка и много приятна текстура.



  При докосване добре узрелите плодове са много меки. 
Ето как изглеждат добре узрели райски ябълки отвътре. Някои от плодовете нямат семки, в някои се срещат по 2-4 .

   и без семки:


 Неузрелите плодове са много стипчиви и неприятни за ядене. Ако сте попаднали на такива, оставете ги да узреят. Може да ускорите процеса, ако поставите наблизо банани или круши.



Опитайте поне веднъж по този начин, и ако не сте голям любител на вкуса, добавете като мен портокалов сок. Ще ви хареса.  И ако още се колебаете ще ви спомена накратко полезностите на райската ябълка.

Съдържа  провитамин А, също и С, Р, В1, В2, Е.
Освен това пектинови вещества-едни от най-ефикасните баластни вещества, които намаляват кръвните нива на холестерола.
От микроелементите съдържа
 калий- минерала за сърцето.
 магнезий- против умора , стрес и  крампи в мускулите
Още  желязо, калций, мед и манган.
Плодовете имат благотворно влияние при кашлица и простудни заболявания, при стомашно-чревни заболявания, разранени венци и още много проблеми.

 

Продукти:

за 1 чаша

* 2 добре узрели райски ябълки
* сокът от един голям портокал

Приготвяне:

Плодовете се измиват, почистват се от дръжката и  семки, ако имат. Поставят се в купата за пасиране. Добавя се портокаловия сок и се пасира до много гладка смес. Сипете във високи чаши и се насладете.

 

Насладете се на този искрящо оранжев, много тонизиращ и полезен плод!
Ще се радвам да опитате и да ви допадне както на нас у дома!





Може да приготвите и този вкусен мармалад :

 Мармалад от портокали, райска ябълка и моркови Коледен календар Ден 24-и - Orange , persimmon and carrots marmalade

                                                                                                                                                   source





Коментари

  1. What a wonderful autumn colors and a great idea for smoothie. I remember when I saw persimmon trees in winter in Italy. There was snow and fruits looked like little lamps.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Color of the fruit and its beneficial qualities really do magic. Of Bulgarian paradise apple.Persimmons (UK /pəˈsɪmən/ or US /pərˈsɪmən/) are the edible fruit of a number of species of trees in the genus Diospyros.The word Diospyros comes from the ancient Greek words "dios" (διός) and "pyros" (πυρος). In context, this means more or less "divine fruit". I do not know how it is in Polish and is a popular fruit in you...
      Will be happy to try it smoothie.

      Изтриване
  2. Да си призная не съм опитвала от този плод.
    Но снимките ти ме заредиха с много цвят :)
    Прегръдки, Бети и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай Дани, може да ти хареса.
      Благодаря ти за милите думи!

      Изтриване
  3. Бети, пробввай да добавиш малко замразени малини :) изненадата е приятна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, сигурна съм, че ще е вкусно. На мен ми се искаше да запазя максимално вкуса на райската ябълка, само да засиля "цвета" на вкуса, ако мога така да се изразя. Миналата година направих мармалад, като сложих портокали и много ми допадна.

      Изтриване
  4. И аз като теб, Бети се радвам на вида им, но не и толкова на вкуса. Предложението ти с портокалов или лимонов сок ми хареса. Имам неузрели все още и не знаех за благоприятната компания на бананите и крушите. Ще им я подсигуря, та по-скоро да направя същото смути. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ускоряването на процеса на зреене в компанията на банани и круши е заради етилена, който излъчват тези плодове.
      Ще се радвам да ти допадне смутито!

      Изтриване
  5. Опитвала съм веднъж, но не бях останала много очарована.
    Това смути изглежда много вкусно, Бети! При първа възможност ще се снабдя с няколко ябълки, за да го опитам.
    Прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, надявам се да попаднеш на узрели райски ябълки и да се насладиш на смутито. Полезните качества на този плод наистина не са за пренебрегване.
      Хубава нова седмица и на теб!

      Изтриване
  6. Бети,
    И аз като теб не останах очарована от този плод в началото.Веднъж баща ми донесе едри райски ябълки с тънка ципа, които след омекването бяха много, много вкусни.Райската ябълка е елексир за всички гинекологични страдания.Аз приготвям кремове и десерти с нея.В блога ми има рецепта за крем с кленов сироп и семена от чия.
    Поздрави и лека седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз вече я опитах с чиа, а и термично обработена. Но предпочитам в свежо състояние.
      Хубава нова седмица и на теб, Елена!

      Изтриване
  7. Впечатляващ есенен разкош - вкусно и красиво с Бети!
    Благодаря, сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Всяка година майка ми си подсигурява райски ябълки в прилично количество, чака хубаво да омекнат и ... си ги изяжда сама :) Така и не ми допадна вкусът им нито самостоятелно, нито в комбинация. Но вкусове различни ... Обаче снимките са повече от очарователни - пълни с уют и златна светлина! Красива есен!
    Поздрави, Бети! Успешна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че майка ти е ценител, Албенче!
      Ако имаш възможност направи за нея някой ден това смути и опитай съвсем мъничко. Портокаловият сок и аромат, както и гладката текстура наистина променят много възприятията за този плод.
      Благодаря, че поспря тук!

      Изтриване
  9. Ето това е истинска вкусна райска ябълка! Прекрасна е на вкус, но само когато е добре узряла, дори и за сладко трябва да е такава, тогава се получават нещата:), както си и казала ти, Бети. Чудесно и различно смути. Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така, Кате-винаги трябва да е узряла, независимо какво приготвяме с нея.
      Благодаря ти сърдечно!

      Изтриване
  10. Обичам чувството за топлота и хармония в теб. Само ти можеш така!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, благодаря ти много за милите думи!

      Изтриване
  11. Бети! Колко се радвам, че пак си на линия! :) Страхотни снимки, както винаги, и вкусна рецепта за смути!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Никога не ми е хрумвало да ползвам райската ябълка за смути! Наистина чудесна идея, от която ще се възползвам и аз! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен не беше, но вече от какво ли не правя смутита... Ще се радвам да ти допадне!
      Благодаря ти, сърдечно!

      Изтриване
  13. Както винаги безупречна и изчерпателна презентация,Бети,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  14. Роси, благодаря ти за топлите думи!
    Има много какво да се каже за райската ябълка, аз само маркирах основните полезности.:)

    ОтговорИзтриване
  15. Бети, и аз като теб, като дете с голямо желание опитах райска ябълка и останах меко казано разочарована,. Това чувство не ме е съвсем напуснало и досега, но на смути мисля, че ще е супер;) Хубава вечер и мерси за идеята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разминаването с очакванията наистина е драстично с този плод, наистина. Много подвеждащо название-райска ябълка - и като хапнеш никакви асоциации с познатата ябълка. Но на смути положението задобрява, особено с портокал, може и кленов сироп, ако си падаш по по-сладък вкус. Важно е въпросната райска ябълка да е добре узряла. Опитай, ще се радвам да ти хареса!

      Изтриване
  16. Днес за първи път купих райска ябълка и то от любопитство! Щях да търся повече информация за употребата ѝ. Сега вече знам че трябва да чакам да узрее и обезателно ще приготвя това смути!
    Поздрави и красива есен, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано узрее скоро, Тили и да ти допадне. Аз вече често купувам райски ябълки и скоро се случи да попадна на уж меки и узрели плодове, които бяха по-стипчиви от обикновено. Това не ме отказва. Просто добавих още един портокал и лъжичка кленов сироп.

      Изтриване
  17. Май са малко тези, които я харесват... Аз хич не я долюбвам. Но с портокалче мисля, че ще е чудна. Бети, грее от снимките ти, прекрасни са!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, наистина след пасирането усещането е съвсем различно от това при яденето. А вече приготвям смути и без портокал :)

      Изтриване
  18. Обичам райска ябълка и мушмоли:)
    Дръпвам си тайно от сламчицата смути, с портокал или без, все ще ми хареса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, радвам се, че ти харесва и се надявам да опиташ и като смути.И аз обичам мушмули, въпреки, че често попадам на невкусни, продължавам със следващото плодче...

      Изтриване
  19. Бети, колко слънце има при теб и снимките ти!! Този не много познат и обичан плод от много хора наистина е полезен, но трябва да знаем, че е както мушмулата - колкото по-вече стои и узрява, толкова по-хубав и вкусен за ядене става. Моята първа среща с него също беше разочароваща, но след като престояха плодовете (понеже никой не искаше да ги яде :) ), познай каква беше изненадата ни!
    Твоята комбинация с портокал сигурно е уникално вкусна и си заслужава да се пробва!! А и това бурканченце колко апетитно стои!! Винаги е вкусно и уютно при теб!!
    Поздрави и прекрасен ден, миличка!!

    ОтговорИзтриване
  20. Руми, узрелите плодове наистина са много вкусни и медено сладки. Като че ли, колкото по-дълго са зрели на дървото, толкова са по-вкусни. Избягвам да купувам твърди и неузрели, каквито обикновено предлагат в магазините.Радвам се, че ти допада предложението ми!
    Благодаря ти за хубавите думи!

    ОтговорИзтриване
  21. Анонименноември 14, 2014

    Fajny pomysl:) W jezyku poskim ten owoc Kaki:) pozdrawiam Bozena

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thanks, Bozena!
      I'm glad that the idea of smoothies you like!
      It seems to me that another language is a popular name Khaki.

      Изтриване
  22. Здравейте! :)
    Не искам да коментирам като "Анонимен", не успявам да си вляза в профила :/

    СТРАХОТНО смути, Много вкусно!!
    Абсолютно не очаквах ТОЗИ вкус от една райска ябълка, дори две ;)
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че Ви е допаднало смутито!
      Гладката текстура и портокалът наистина много подобряват усещането от райската ябълка.
      Благодаря за споделянето!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни