Лещени топчета с орехи и мащерка - веган - Lentils balls with walnuts and thyme - vegan



Една идея за част от празничните постни ястия, които традиционно присъстват на трапезата на Бъдни вечер.
Започнах този пост с нагласата да споделя всичко, което знам за тази много специална вечер, за символиката на всичко, което се слага на трапезата, за мълчаната вода, с която се замесва питката. За това как с водата, с която са измити ръцете на жената, която е месила се пръскат пчелните кошери... Какво освен сребърна паричка се слага в питката...За бъдника от дъбово или крушово дърво- кой и защо го внася в дома,....... за коледарите, които изговарят своите наричания край огнището, където всяко добро наричане се сбъдва....И за още толкова много ритуали с дълбока символика, преплела езически и християнски обичаи и вярвания с една обща цел- желанието на хората за добро, благоденствие, плодородие, здраве и дълъг живот. Спря ме това, че всичко казано, щеше да е в минало време, единственото изречение валидно и сега е относно броя на ястията и това, че са постни. В последното не съм сигурна, че се спазва дори и през тази вечер.

В бъдеще вероятно ще има  ексклузивни предложения за празнуване на Бъдни вечер в етнографски къщи с историческа възтановка на обичая и ритуалите.....и интерактивно участие на семейството-клиент....при желание.

Докато се предостави тази възможност, можем докато приготвяме трапезата и храната да разкажем на децата си за това, какви са били обичаите, колкото и ако ги помним, или просто сме чели за тях или слушали от баби и прабаби....



Традиционно и със символично  значение е да присъстват храни, които набъбват. Свързваме с поверието, че както набъбват бобъг, лещата, оризът, житото, царевицата, така ще набъбват и нарастват плодородието и богатството. Орехите са символ на здравето.

Обичам съчетанието на леща и ядки, най-вече орехи. За мен те се допълват по много неустоим начин. Спомняте ли си Френска черна леща крамбъл и салата от рукола, фурми и бадеми. French black lentils crumble & Arugula salad with dates and almonds
 Ако сте опитали този крамбъл, знаете за какво говоря, ако още не сте, не отлагайте. Опитате ли, ще съжалите, че не сте пробвали по-рано.

Водена от желанието да опитам отново това съчетание от вкусове, но в различно ястие,  направих тези топчета. И тъй като не мога без свежа салата, а рукола, леща и орехи са като мажорно тризвучие,....свежата салата направих от рукола. и за пълна хармония добавих пикантна сладко- кисела нотка  от мариновани вишни.

Подходяща е и  салата от рукола, фурми и бадемови ядки

 Украсяването на 3 елхи за деня оказа въздействие и в аранжирането на ястието и салатата.



Ако  съм ви заинтригувала и вече искате да приготвите тези вкусни топчета, ето и какво ви трябва:


Продукти:

* 200 г суха леща  или 600-650 г сварена. Най-добре черна, френска  или зелена. Всички, те имат изявен орехов вкус.
*  150 г смлени орехи
* 3 шепи нарязан пресен спанак
* 1 1/2 ч.л. черен пипер
* 1 ч.л. хималайска сол
* 2 големи  скилидки чесън, пресовани
* 3-4  с.л. олио
* 3 ч.л. суха мащерка
* 1 ч.л. сушен риган
*  3 ч.л.  ленено семе или 1-2 с.л. нахутено брашно или 2-3 ч.л. чиа- за сплотяване на сместа

Сместа с изброените съставки, без значение коя от изброените съставки за сгъстяване ще използвате е безглутенова. Ако не държите на това, може да добавите 2-3 с.л. овесени ядки .

По принцип и те са безглутенови, но се счита, че са замърсени с остатъци от обработването на глутенови семена и зърна.


Приготвяне:

1. Лещата се накисва за 2-3 часа най-малко. Може и за 6 часа или за през нощта. Така се сварява по-бързо, а и е по-полезна. Изплаква се и се поставя да се вари, покрита с вода, с 1-2 лъжици олио.  Взависимост от сорта и продължителността на накисване сваряването е за различно време. Опитайте след 1/2 час. Не бива да се разварява. Към края на варенето добавете 1 ч.л. сол.

2. Загряваме олиото и поставяме смачкания чесън. Разбърква се за минута и се добавя нарязания спанак. Разбъркваме няколко пъти. Спанакът леко да намали  обема си, но да запази зеления цвят.

3. Към сварената и отцедена леща добавяме спанакът, орехите, солта,  черният пипер, мащерката, риганът и добре разбъркваме. Ако е необходимо добавяме  сол и някоя от съставките за сгъстяване на сместа- ленено или нахутено брашно или чия. Не добавяйте цялото количество, което съм посочила наведнъж. Разбъркайте и изчакайте няколко минути. Ако прецените, че не може да оформите топчета, добавете още и отново разбъркайте.

4. Загрейте фурната на 170 С.

5. С помоща на най-малката лъжица за сладолед загребвайте топчета и поставяйте в тава, покрита с пекарска хартия. За по-малки топчета използвайте лъжицата за коктейлни топчета. Може да оформите и с влажни ръце.

6. В зависимост от големината печете по около 10-15 минути от двете страни. Сервирайте със салата от рукола, леко объркана със зехтин. Добавете мариновани вишни.


Коментари

  1. Бети, с удоволствие бих прочела за тези ритуали. Във всеки край на България те са различни и ще се радвам, ако все пак премислиш и напишеш нещичко :)
    А топчетата са прекрасни и изглеждат много празнично :)
    Поздрави,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Присъединявам се към Илианка, аз да си призная не знам много относно тези ритуали, моите родители не са спазвали особено нещо по-различно от обичайното, та дори и постенето. Колкото до топчетата, малко са ми странни, но може би защото не съм опитвала, рукола не обичам, но пък така красиво си оформила...с удоволствие се насладих на снимките, Бети!

      Изтриване
    2. Илианка, вероятно има малки различия в ритуалите, свързани с различния начин на живот и поминък, а и традициите във всяко семейство. Важното е, че всички хора са влагали в тези ритуали огромното си желание за плодородие и късмет през следващата година...Към настоящия момент голяма част от тези ритуали не могат да се осъществят, най-общо казано, заради променения ни начин на живот.
      На моите деца им е интересно всяка година да им разказвам каквото знам, как се е случвал празникът при бабите на нашите баби.... Догодина вероятно ще се постарая да уловя мига на вдъхновението и да напиша повече.

      Веси, разглеждайки традициите на отделните народи, в някои религии, тясно свързани с храненето, съм стигнала до изводи, че има заложен чисто прагматичен смисъл в това кои храни са забранени и кои разрешени. В момента няма да се задълбочавам в това.
      Относно лещените топчета-много са вкусни, опитай някой ден. Спанакът придава сочност и мекота. Ако се направят по-големи ще бъдат меки и сочни. Аз исках малки и по-хрупкави. Тези са такива. Руколата би могла да се замени с други листни зеленчуци, ако целта е тази визия на салатата- например листа от бейби спанак или фелд салата.

      Съжалявам за късното включване.
      Благодаря ви за хубавите думи!

      Изтриване
  2. I really love your Christmas tree styling! Great work! (Sorry for the English, it was that or 6liokavica ... ) Merry Christmas!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, сърдечно благодаря за пожеланието и комплимента!

      Изтриване
  3. Както винаги находчив презентатор си,Бети,комплименти!Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, надявам се, че си имала весела Коледа!
      Сърдечно благодаря!

      Изтриване
  4. Страхотни са! Имах съвсем други планове за вечерята, но като прочетох тази рецепта, моментално смених плановете. Мога да докладвам- изпробвано, сготвено, опитано :) Да добавя само, че сложих и малко оризово брашно и се получи прекрасно. Огромна благодарност за споделената идея! Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милена, много ме зарадва коментара ти! И това, че са ти харесали също!
      Много благодаря!
      Сърдечни пожелания за здраве и късмет през новата година!

      Изтриване
  5. За това са тези празници, за да се докоснем до традициите на дедите ни, да усетим духа на миналото време... Е, да може би не спазваме всичко както тогава, но то и животът ни е различен. Преди години синът ми в градината правиха възстановка на празника, така, както едно време, на малката масичка, сеното, ястията, трикраките столчета, толкова красиво...
    Ех, как ми се иска да напишеш малко повече за това, което започна в началото на публикацията.
    Чудесно и интересно е предложението ти, Бети! Весели празници пожелавам на семейството ви!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно е, че в някои училища и детски градини, учителите имат енергията да направят съпричастни децата към нашето минало и традиции! Би било хубаво по това време на годината, в навечерието на празника и по телевизията да покажат постановка посветена и показваща тези ритуали, за да усетят хората емоцията...
      Благодаря ти за отношението Кате!
      Весели празници на семейството ти!

      Изтриване
  6. Wonderful,!! Have a wonderful and merry christmas with your loved ones!
    Hugs

    ОтговорИзтриване
  7. Great idea! :) Merry Christmas, smile at face, many sunny days and everything the best! :) Hugs

    ОтговорИзтриване
  8. What a great recipe Bety!!I like lentils for salad too!!
    Wonderful tree!Merry Christmas to you and your family!
    Dimi...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dimi,
      I hope you had a nice Christmas holiday!
      Wishing you and your family a happy New Year..filled with blessings from above!

      Изтриване
    2. Dear Bety,thank you for your wishes and your kind comment on my post!
      Wishing to you and your family a happy new year 2015,with health joy and happiness!
      Happy holiday's!
      Dimi...

      Изтриване
  9. Wspaniała choinka na Twoim talerzu!

    Dziękuję za życzenia, dla Ciebie i Twoich bliskich również niech będą to ciepłe i rodzinne Święta!
    bZuzia

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Wishing you and your family a happy New Year..filled with blessings from above!

      Thank you for the gift of your friendship and I look forward to this coming year with you.

      Изтриване
  10. Толкова смислено начало ... нищо излишно ... макар и да зная нещичко от моите родители за празниците, пак бих чела с удоволствие това което ти ще ни кажеш Бети!
    Ще пробвам лещените топчета!
    Честита Коледа мила и весели празници! Здраве и благоденствие в дома ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, догодина, надявам се да разкажа...
      Благодаря ти за прекрасните пожелания, за добрата ти енергия и усмивка!
      Честита Коледа и на теб!
      Вълнуващо посрещане на нова година! Много здраве и късмет, радост и благоденствие за теб и твоето семейство!

      Изтриване
  11. ☆“˜ Честита Коледа, мила Бети! Бъдете здрави, щастливи и благословени! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Весела Коледа, с пожелание да бъдем добри и да правим добро!

    ОтговорИзтриване
  13. Бети, мила Бети! Честита Коледа! От сърце ти желая винаги да носиш това вдъхновяващо чувство у себе си, този нестихващ порив към себепостигане и радост за околните! Бъдете здрави всички вкъщи, много топлинка ви желая! :)
    А предложението ти е прекрасно, впечатли ме много, когато го видях тези дни. :)
    Светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, сърдечни благодарности за милото ти отношение и внимание, за добрите думи и пожелания!
      Весели празнични дни!

      Изтриване
  14. Честита Коледа, Бети и
    нека святото Рождество ви донесе здраве и късмет, благоденствие и много радост.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря сърдечно, Диани!
      Нека радост, здраве, благоденствие има и в твоя дом!

      Изтриване
  15. Честита Коледа, Бети!
    Весело посрещане на новата 2015! Здраве, късмет и благополучие за дома и близките ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Коледа и на теб, Ивана!
      Нека новата година донесе в дома ти късмет! Бъдете здрави и щастливи!

      Изтриване
  16. Bety, you are always cooking something scrumptious in the kitchen. The Lentils balls with walnuts look very good. I didn't realize that walnuts were a symbol of health. Sometimes I put them in my oatmeal. The green polka dot plate mat adds a special touch to your meal. I hope you had a nice Christmas, and I wish you peace and lots of love in the new year, my friend.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dear Sheri,
      Thank you for the gift of your friendship and I look forward to this coming year with you.
      I wish you peace and lots of love in the new year!

      Изтриване
  17. Честита Коледа, мила Бети! И много весело и вкусно посрещане на новата година тази вечер :) Отмъквам едно от тези така оригинални кюфтенца и отивам да меся погача с късмети за довечера :)
    Прегръдка и усмивка за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, сигурно си опекла вече чудната погача! Нека новата година ви донесе много радост, щастливи, споделени мигове! Бъдете здрави!
      Сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  18. Честита Нова Година, Bety... Всичко най-хубаво за 2015.
    целувка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Лаура!
      Прекрасна нова година и за теб!

      Изтриване
  19. Бети, Честита Нова година!
    Нека Новата година да влезе в домовете ни с нови надежди, с нови предизвикателства, със сбъднати мечти, с много щастие и любов ! Дано на всички нас донесе здраве, мъдрост и търпение. И дано усмивка да грее на лицата ни !
    Сурва, сурва весела година!
    Да е здрава и честита, да е мирна, плодовита!
    Сурва весела година!
    Догодина, до амина !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, сърдечно благодаря!
      Да е здрава и мирна!
      Усмихната и плодовита!

      Изтриване
  20. Честита Нова година, скъпа, Бети! Живи и здрави да сте! Успешна и ползотворна 2015!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти!
      Здрава и успешна година и за теб!

      Изтриване
  21. Бети, честита Нова година! Желая ти от сърце здраве, безброй достигнати мечти, душевен мир и хармонични дни! Усмивката нека е най-добрият ти приятел. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита и на теб, Гери!
      Сърдечни пожелания за здраве и много успехи! Усмивки и сбъднати желания!
      Прегръдки!

      Изтриване
  22. Great idea! I will try to make them!!!
    Happy New Year dear!
    XOXO from Shanghai

    ОтговорИзтриване
  23. Hope you enjoy them!
    Very interesting and successful 2015!

    ОтговорИзтриване
  24. Wow delicious!!! thank you so much for your comment!!!
    Besos, desde España, Marcela♥

    ОтговорИзтриване
  25. лелелее, пресягам и си открадвам направо цялата чиния, супер е идеята с коледно дърво от рукола!
    ще ги пробвам мнооооого скоро и ще докладвам, прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  26. Ще се радвам, Жани!
    Благодаря ти, сърдечно!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни