четвъртък, 17 април 2014 г.

Саксийки с гъбен пастет и безглутенови крекери -веган - Pots with Mushroom Pate and gluten-free Crackers, vegan

Покрай всички разсади, които правя все саксийки са ми в главата. А като видях тези малки, симпатични глинени съкровища, си представих колко много неща мога да поднеса в тях. Естествено веднага ги купих. Всъщност обичам саксийки, изглеждат ми като една малка вселена, те и растението, което са приютили. 

 

Ако нямате такива глинени саксийки, или такива стъклени,  може да поднесете в малки бурканчета. С какво реших да ги напълня? С един много вкусен гъбен пастет. Естествено ми трябваше песъчлива почва, в която да посадя малките морковчета. Ако идеята беше за десерт, лесно- с едни натрошени шоколадови бисквити се решаваше въпроса с почвата, както в тази Торта със зайчета и градински  кексчета
.....Но солени?.... Така стигнах до изпичането на  тъмни крекери. 

 

А понеже скоро изпробвах едно безглутеново брашно, затова са безглутенови. А и рецептата може да се хареса на някой, на който му се налага да използва такова брашно, или просто не желае да използва пшенично, или пък иска нещо по-различно и да експериментира като мен.   Но как да публикувам нещо с готова смес? Реших да си направя сама безглутенова смес.Купих си разни безглутенови брашна и смесих по мое усмотрение, разбира се записвах старателно... И така малко по-малко се получиха едни мноооого вкусни саксийки, с хрупкави морковчета, които нямаше как да отърва от зайци и пилета :)



 За пастета от гъби се подсетих от импровизираната навремето, но вече документирана  рецепта на това Гъбено суфле с лимоново босилеков сос, което се оказа доста често правя, защото много ни харесва.Дори и да не обичате гъби, опитате ли го, ще си промените отношението към тях. Случи се на няколко човека, които се оказаха на правилното място в правилния момент:).


 Това бухалче съвсем случайно се оказа с едно по-широко отворено око. Неви, много го хареса и каза, че от всички бухалчета, то било най-сладко. И ето го на снмките...:)



Продукти за гъбен пастет:

за около 6  саксийки с обем 100 мл

* 200 г сурови гъби
* 120 г орехи
* стръкове мащерка
* черен пипер-прясно смлян- на вкус
 * 7-8 иглички розмарин или на вкус
* 1 листо салвия
* 1 ч.л. зелено тапенаде или 5-6 зелени маслини ситно нарязани или пасирани
* до 100 мл гореща вода
* 4-5 с.л. олио
* 1 малка скилидка чесън или 1/2 голяма


За декорация:

* бейби морковчета или по-малки обикновени моркови
* стръкове къдрав магданоз
* кълнове люцерна или други
* цветя- ядливи и нетретирани
* крекери***
* стръкчета риган, салвия, розмарин

*** рецептата за крекерите  по-долу :




Приготвяне:

1. Гъбите се почистват с четка, начупват се на парчета и се поставят в тенджера със загрятото олио. Пържат се докато се зачервят, като се разбъркват често. Може и да ги опечете под грила, напръскани с мазнината. Добавя се накълцания чесън и листенцата мащерка и се пържи още за кратко, отново с разбъркване.Махнете от огъня и оставете леко да се охладят. Ако печете, гъбите, може да поставите 1-2 скилидки чесън -необелени да се опекат заедно с гъбите. После добавете печения чесън към сместа за блендиране.

2.На другия котлон сварете морковите, така, че да останат леко хрупкави.Охладете след като са готови.

3. Поставете леко охладените гъби в блендер, заедно с орехите, розмарина, солта, черния пипер, салвията, маслиновата паста. Блендирайте за кратко, добавете малко по-малко от горещата вода, като междувременно блендирате докато получите гладка смес. Добавяйте водата по малко докато постигнете желаната консистенция.


4. Напълнете саксийките с пастета.Притиснете с лъжица.


5. Поръсете "пръст" от натрошени или смлени в блендера крекери. И "засейте" кълновете и цветята...


Или забодете моркови...



И ще видите как ще дойдат зайците, някои и с великденско яйчице:




 и някои други животинчета се присламчват в градинките ви....


 Забравих да спомена, че на морковчетата от горната страна закрепяте зелените косички - малки клончета от къдравия магданоз. Леко с клечка за зъби се пробива малка дупчица и там бодвате магданоза

Крекерите

Продукти:

* 75 гр ръжено брашно
* 65 гр брашно елда
* 40 гр оризово брашно
* 30 гр нишесте от тапиока
* 1 1/2 ч.л. ленено брашно
* 100 мл оризово или соево мляко
* 50 мл зехтин или олио
* 3/4 ч.л.сода бикарбонат
* 1 пълна ч.л. брашно от рожков
* 1/2 ч.л. чили или черен пипер
* 1 с.л. ситно стрити сухи подправки- микс от риган, градински чай, мащерка, розмарин
* 1 ч.л. сол
* 210 гр фино смлени орехови ядки




Приготвяне:

Всички сухи съставки се смесват и се разбъркват добре. Всички влажни съставки също се смесват и се добавят към сухите. Замесва се тесто.
Разстила се върху силиконово килимче или хартия за печене, на които сте поръсили ръжено брашно. Първо притискате с ръце и леко посипвате ръжено брашно отгоре. С помоща на свежо фолио и точилка разточвате тестото с дебелина около 5 мм. Нарязвате зайчета, бухалчета, пилета, патета, каквото имате, подходящо за Великден или пролетта. Изправеното зайче е от свекървата на сестра ми, доста старичко и много симпатично.Другото зайче е от cookibooki.bg





 Поставяте в тавата, като някои от формичките обръщате, така, че да могат да си "говорят"

 
Ако искате оформяте като мен  яйчица , опашчици,  ушички . Не съм ги лепила с вода или яйце, все пак са веган.  Идеално си залепнаха при печенето. Очичките са от черен пипер.


Печете в загрята на 170 С около 20 минути. Охладете на решетка.



Може да използвате като добавите към аранжировката на масата. Аз съм планувала индивидуално за всеки в сета от наредени чини да има по една малка чинийка, в която ще сложа кълнове, ядливи цветя и от тези крекери. Ако посеете днес кълнове ще имате до неделя поникнали стъбла с листенца.


 Може да ви харесат и тези зайчета с пухкави ушички от салвия. Бяха пухкави, преди да се изпекат, после само обогатиха аромата.
Аз изпекох два вида крекери, но за тях друг път.

 Много вкусно се получиха!




Желая ви весели, светли, уютни празнични дни!






понеделник, 14 април 2014 г.

Ароматни топчета от цедено мляко - Aromatic Strained Yogurt Balls


След дългата рецепта на тортата за Мари , следва една много, много кратка рецепта, дори не съм сигурна, че е рецепта. Просто едно хрумване, породено от всички зелени билки и подправки, които ми завладяват ума, дори само като  ги гледам как зеленеят, устремени към слънцето, окъпани от дъжда и при неволно докосване дори разпръскват своя неповторим аромат.  Носят толкова настроение и сила в себе си. Вярвам, че моята импровизация ще ви зарадва и се надявам да предам моето настроение и на вас. Приготвянето е също забавно и най-вече лесно.




Рецепта може и да няма кой знае каква, но има много снимки :)) Беше ми много приятно да приготвя тези топчета, и после да ги снимам. Хубавото е, че могат да се приготвят до ден преди момента, в който искате да ги поднесете. Съдът после трябва да се покрие със свежо фолио. Освен снимки ще ви разкажа каквото знам за някои от подправките. Моите деца много обичат да им разказвам разни интересни неща, особено, когато се захванем да готвим заедно или да правим картички. Сега вече и те ми разказват, гледаме филми за храненето, начина на живот, лекарствата, водата и много, много други неща, които ги вълнуват. Приятно е да сме заедно.



По заглавието и гледайки снимките, вероятно сте се досетили какви са продуктите , но все пак:

Продукти:

* цедено кисело мляко
* по желание сол 
* много свежи билки и подправки:
* магданоз
* копър
* естрагон
* див лук
* майрона
* мащерка
* розмарин
* Нигела
* сусам
* мак
* микс от чили, червен пипер, пушен червен пипер
* пчелен прашец
* свежи цветя- теменуги, виолетки, парички, цветове от цъфнали дръвчета
* ароматен зехтин



Приготвяне:

1. Аз предпочитам сама да прецедя киселото мляко, което понякога дори заквасвам сама. В случая съм купила  кисело мляко, което прецедих за 30 часа в тензух, който поставих в голям гевгир. Един  два пъти обърнах сместа. Получи се много гъсто, прекрасно на вкус и консистенция. Ако не сте прецеждали мляко досега, хубаво е да имате предвид, че след прецеждане млякото намалява своя обем наполовина и малко повече. Със суроватката замесих тесто, така че не я хвърляйте. Виждала съм готово цедено мляко, но опаковките, на които съм попадала винаги прочитам и някакви други съставки, освен мляко. Куриозното е, че в някои случаи млякото е дори под 50 %. Мисля, че рецептата може да се направи и с крема сирене или смес от нормално саламурено сирене, крема сирене и евентуално цедено мляко, даже и извара. Естествено в този случай сместа трябва да се пасира до перфектна гладкост  Аз предпочетох най-лекия вариант само с цедено мляко.




С помоща на лъжичката за коктейлни топчета и най-малкия размер лъжица, която имам за сладоледени топки, направих първо топчетата. Нуждаят се от съвсем малко оформяне с ръка за перфектна форма. От време на време измивах лъжиците.
След като приключите с направата на топчетата идва и най-приятната част-  обличане в ароматни дрешки или тяхното овкусяване.

Естрагон (Artemisia dracunculis )- една подправка, която като дете никак не познавах, но случайно се запознах с нея първо в сушения й вариант и много, много ми допадна. За първи път с картофи, така ми хрумна, като я разтрих между пръстите си. Имам навика да поднасям картофи с различни аромати. Може да ви харесат тези Картофи с билки - Potatoes with herbs
  След години я опитах свежа и още повече ми хареса, вече даже си я отглеждам- в Добрич никой не я продава.
 За който не я е опитвал ще опиша вкуса, както го усещам аз- интересен и несравним, завладяващ аромат и леко парлив вкус, наподобяващ малко този на анасона. Ако сте яли пикантна храна, може да сдъвчете листенца пресен естрагон и да се освежите приятно.
 Тази подправка влиза в състава на популярния сос Беарнес, в състава на herbes de Provence, в дижонската горчица. Използва се за ароматизиране на оцет. Много добре овкусява яйца и ягоди. Ами да, може да ви се види странно, но  веднъж нямайки мента или маточина, използвах естрагон като лек акцент към ягодово десерт. Беше вълшебно, непознато и завладяващо. Обещавам, че ще ви покажа този десерт, щом обера първите ягоди от моята градина.

Името "естрагон" е с френски произход и е превод на латинското име на растението - dracunculis - драконче. Вероятно заради корените които приличат на змии, или заради вярването, че сокът от растението лекува ухапване от змия.

Ще се радвам да съм ви заинтригувала да опитате. Да не забравя да спомена, че растението е многогодишно- ако си засеете, ще си го имате дълго време.

Листенцата се откъсват и се обвиват по няколко около топче от цеденото мляко.


 

Красиво нали?


Мащерка  (Thymus
 За мен мащерката е много специална билка, не знам защо, просто я чувствам такава. Дали защото е един от ароматите на планината, или защото ми мирише на топъл чай в уютна планинска хижа в дъждовна или снежна планина...И е толкова красива, вечно зелена, а когато разцъфне, покрива цели поляни с пухкаво, уханно, розово-лилаво одеалце. Явно има нещо много специално в този нейн аромат, не е никак случайно, че народът я е кръстил бабина душица.
 Всеизвестно е, че лекува кашлица, има  отхрачващо, антисептично, противовъзпалително, спазмолитично, газогонно и болкоуспокояващо действие.Има успокояващо действие при зъбобол, хронични гастрити и язва на стомаха, колики, диарии, гнилостни процеси, чревни паразити. Идеална е за успокоение при нервна възбуда, безсъние, главоболие. Има и външно антисептично действие.

Вероятно знаете, че влиза в състава на  bouquet garni, както и на Herbes de Provence. А знаете ли, че е една от съставките на арабската подправка заатар?
В България се срещат около 15 вида мащерка. Ако сте си купували зелена от магазина сигурно ви е направило впечатление, че има различен аромат от тази, която събираме в планината. А може би сте попадали и на лимонова мащерка, която наистина си мирише само на лимон- тя е и много красива. Аз съм попадала и на портокалова мащерка, но за съжаление не ми миришеше много на портокали, да не казвам, че изобщо. Има и кимова мащерка, която пък мирише на ким, което също е интересно.
Миналата година си посях мащерка от семенца, купени от магазина. Те изникнаха и образуваха голяма туфа, от която цяла зима си късах зелени клончета, като това по-долу. Обича слънчеви, топли места в градината. Става да се отглежда  и на терасата, на място, на което слънцето да я гали цял ден.


Мащерковите топчета се правят, като откъснете малките листенца, и отъркаляте в тях топчето.



Майорана (Maiorana hortensis)  а също и риган

Това ми е друга любима  планинска подправка и билка.  Тя също влиза в онези вълшебни букети- bouquet garni  и заатар. Много подходяща за салатни дресинги, за сосове за паста и пици, за яхнии, заедно с мащерката са идеални за гъбени ястия ...
  Ботаниците споменават майораната като разновидност на ригана.
Тази подправка  е характерна за Кипър и Южна Турция, и е била известна на гърците и римляните, като символ на щастието.
 Риганът е известен със силните си антибактериални свойства,  подобрява метаболизма и възбужда апетита. Използва при лечението на бронхити, пневмонии, бронхиална астма. Повишава настроението и помага при безсъние.

Накъсват се цели листенца от подправката и се поставят в купичка. Там се търкулват топчетата цедено мляко и си имате майорана/риганови топчета .



За известна пикантност направих и тези колоритни червени топчета, като използвах едро смлян сладък червен пипер, малко чили, и пушен червен пипер. Добавяйте внимателно чилито, разбърквайте и опитвайте.След като сте готови със сместа, оваляйте топчетата. Тези топчета са особено вкусни и ако ги полеете със зехтин.Всъщност всички са вкусни и ако престоят известно време, полети със зехтин. Аз ги сервирах този път, като леко поръсих тук там в чинийката капки ароматизиран зехтин, с билките, които съм използвала за топчетата.



Розмарин (Rosmarinus officinalis)  Има средиземноморско потекло и е от семейството на ментата и мащерката.  В превод от латински името означава " морска роса".  Харесва ми ободряващата му миризма. Винаги, когато усетя  аромата му си представям топли скалисти брегове, проблясващо слънце по безкрайна морска шир. Разтоварващо ми действа, като разтрия дори и листенце между пръстите си. Харесва ми в лимонада, с яйца, с картофи, с ядки, в морковена салата или супа, понякога добавям в доматена супа. Влиза в състава на Herbes de Provence. Името на розмарина и качествата, които му приписват са обвити в многобройни легенди и вярвания.
Ако решите да отглеждате розмарин, имайте предвид, че той също обича да се препича на слънце.

Подобрява храносмилането и действа ободряващо и тонизиращо при стрес и умора.
Тъй като има много интензивен аромат една игличка е достатъчна за едно топче.
 Клонките съм използвала за шишчета, вместо бамбукови пръчици. Ако не разполагате с достатъчно розмарин, може да сложите клонче в жарта и това, което печете  да се ароматизира от пушека....


Магданоз (Petroselinum crispum)

Магданозът е вероятно най-популярната листна подправка използвана в България.В древността е бил основно използван като лечебно растение.  Някъде все още го наричат със славянското му име петрушка, заради това, че листните му клонки се разклоняват в пет върха. Има обикновен магданоз, за който се смята, че е по-уханен от къдравия, който пък е основно декоративен. Има и друг магданоз, който се отглежда главно заради корените си. Винаги супите са по-вкусни, когато се сложат корени от магданоз и пащърнак в тях.

Магданозът съдържа повече витамин С от портокалите – само в 20-30 грама от подправката се съдържа необходимата дневна доза от витамин С за възрастен човек. Освен това магданозът съдържа още желязо, калий, калций, фосфор, цинк, каротин, витамините В1, В2, К, РР.

Копър (Anethum graveolens)  Той е едногодишно растение, но с богато минало. За българите е толкова популярен, колкото и магданозът. Прибавя се в много пролетни и летни манджички, а любимият ни таратор, няма да е същият, ако е без копър.Слагаме го в ястия с тиквички, зелен боб, картофи, зеле, моркови, салати и сосове....Семената на копъра са много ароматни. Аз ги добавям в билкови масла-вижте тези  Безглутенови мъфини с елда и пушена сьомга, с билково масло. Коледен календар - Ден - 3-и.Buckwheat, smoked salmon, gluten-free muffins with herb butter stars
, с които гарнирам риба например. Подходящо е да се добави и към хляб, например Морковения хляб
Семената от копър влизат в състава на бебешките чайове против колики. 
 Копърът съдържа флавоноиди, минерали, аминокиселини. Богат е на фолиева киселина, каротин, витамини С и Е. Спомага за неутрализирането на канцерогени.
Тук може да прочете повече за копъра и смело да слагате повечко от него в ястията и салатите.

 И ако за нас е много любим, представете си за шведите какво е, щом  за тях е това, каквото е за нас червеният пипер. .В миналото е бил почитан освен като подправка и като растение, пазещо от черна магия, добавяно в любовните елексири, давало е сила и издържливост на гладиаторите .....
Копърът събужда апетита и благоприятства обмяната на веществата в организма.

Топчетата с магданоз, облепих с листенца, както като боядисваме яйца с него, а с копъра- нарязях го ситно и отърколих всяко топче.


Див лук (Allium schoenoprasum)  известен още като чивас, сибирски лук. Много ми харесва със своите фини перца и фин вкус.Харесват ми и бледо лилавите топчици, с които цъфти. Той е многогодишно растение, обича слънцето и да е добре полят. Аз имам от години на терасата си, не се нуждае от прибиране през зимата. Може да го отглеждате и в градина. придава изтънченост, ефирност и красота в чинията. Може да украсите салати, студени желирани ястия, солени кексчета, предястия, сандвичи, супи, студени супиризото, основни ястия.


Нарязах с ножица няколко стръка свеж сибирски лук, в купичка и търкулнах вътре топчета от млякото. 




Салвия ((Salvia officinalis))

Вечно зелен храст със зелени до сивкаво зелени листа. Понякога листата са меки като заешки ушички. Има видове с пъстри листа, обагрени в зелено, жълто и бяло. Има някои с много големи листа.Има с малки. Има и с много тъмно лилави листа.  Цъфти от синьо до виолетово. А има цъфтяща и с бели цветове. Веднъж имах удоволствието да видя поне 10 вида салвия в един разсадник.Харесвам тази билка и  подправка, която подобно на розмарина има един особено свеж и ободряващ аромат. Има една поговорка, която идва от средновековието за салвията:  „няма от какво да умре човек, който гледа градински чай“: "Cur moriatur homo cui Salvia crescit in horto?
 Наименованието на салвията произлиза от латинска дума salveo, което означава „лечение, да се чувстваш добре, да бъдеш здрав”. 

Освен, че често я използвам прясна в ястия с картофи, понякога пица, паста, ориз, винаги имам и сущена за чай. Има антисептично действие, ускорява оздравяването при респираторни заболявания, увеличава апетита и подобрява храносмилането. 
 Чаят от салвия или инхалацията укрепва имунната система и ускорява оздравяването.  Препоръчва се и при наличие на менструални болки. Противопоказна е употребата на салвия при бременни ,кърмене и хора страдащи от остър нефрит.

 Няколко топчета от цеденото мляко, обвих в малки листенца салвия. 



Една част от топчетата овалях в различни семена:

Нигела (Nigella damascena )  известна повече като полска челебитка. 
Самопосява се в градините и радва погледа с многобройни сини цветчета.
 Ароматните семенца са предпочитана подправка за питки и хлябове, зеленчукови ястия, салати, картофи, ориз.
За нигелата съм писала подробно тук


Едни топчета съм оваляла в нигела, а други в микс от счукани пипери- бял, зелен, черен и червен.


Няколко топчета овалях в сусам, други в мак. Харесва ми вкусът на тези семена.



Получи се красива палитра от топчета, които могат да се поднесат и като парти хапки.


Аз наредих една част в дълго плато, като поръсих наоколо цветен прашец, нигела, мак, парички и теменужки. Поръсих и малки листенца от майрана, градинки чай, копър.




 А част от топчетата поставих в индивидуални чинии, като поръсих ароматен зехтин и поставих по един хрупкав ринг от кори за баница.


Не е трудно нали, а и ако имате помощници ще бъде забавно и приятно за всички.