петък, 30 май 2014 г.

Желе от портокали и бъз - Elderflower and Orange Jelly



Ако сте направили вече сироп от бъз и евентуално оцет с бъз ,  ако сте опитали къпкейкчетата с бъз, но като на мен ви се иска още и още неща  с бъз, не пропускайте да приготвите и това портокалово желе, с аромат на бъз-много вкусно, много! А и е с малко захар. В момента се продават много сладки и сочни портокали. Цените са добри и докато чакам черешите на село да се налеят със сладост, сутрин пия портокалов сок. Един ден бях изстискала повече и го прибрах в хладилника за по-късно. Добавих към него лимонада от бъз и толкова много ми допадна, че  по-късно направих това желе. Реших да извлека аромата на бъз, по начина както правя лимонада- чрез студена инфузия, но вместо вода да използвам сока от портокали. За направата на желето използвах гел фикс на д-р Йоткер за да обработвам по-кратко термично. Аз съм  забелязала, че желиращия агент е пектин. Обикновено добавям допълнително, особено когато правя желе от бистри сокове и драстично намалявам захарта, която добавям. Желето се получи с прекрасен слънчев цвят и фин, но осезаем аромат на бъз. 

 

Продукти:


* 30 големи съцветия бъз
* 800 мл прясно изцеден сок от портокали
* 100 мл прясно изцеден сок от лимони
*  200 гр захар
*  гел фикс д-р Йоткер 3 : 1
* 2 ч.л. натурален ябълков пектин



1. Вече знаете процедурата-съцветията се оставят за кратко на открито за да ги напуснат малките обитатели и леко се изтръскват. Изтръскването може да се прави и при бране.
2. С ножичка или с ръка се отделят цветчетата от клонките, колкото е възможно по-прецизно. Поставят се в голям буркан. Заливат се с портокаловия сок. Бурканът се затваря и се оставя за 24 часа, може и 30 часа в хладилник.



3. На следвашия ден, след престоя, ароматизирания сок се прецежда през цедка, в която е поставена марля или тензух. За да се отцеди добре се притиска с лъжица.  Налива се в тенджера.



С така ароматизирания портокалов сок може да приготвите неустоимо Портокалово сорбе с мед. Да замразите и да имате за летните жеги.


4. Захарта се смесва добре с пектина и желиращия фикс.
5. При ароматизирания портокалов сок се добавя лимоновия сок, и захарната смес. Нагрява се с постоянно бъркане. Вари се около 5-6 минути.





Премахва се пяната. Прави се проба за гъстота. За по-бърза  проба аз поставям една малка чинийка в хладилника или във фризера и когато сладкото или желето е готово, капвам капка в тази чинийка. Веднага се вижда капката разлива ли се или е стабилна и желето е готово.  Желето се налива в стерилизирани буркани. Веднага се затварят с капачки и се обръщат върху равна повърхност. След около 20 минути се обръщат обратно. Когато се охладят се прибират на хладно.В мазата.


Това желе е много подходящо за подарък  през зимата, за Коледа, а и сега.



А може да подарите и бурканче със сушени парченца портокал и сушен бъз- една страхотна комбинация за сгряваща и ароматна напитка през студените зимни вечери.




Ако и вие като мен не берете точен брой съцветия, вероятно ви остават. Аз веднага  ги поставям в сушилнята и после прибирам в стъклени буркани или плътни памучни или хартиени торби. Много удобен уред и си струва човек да има у дома. А и никак не е скъп-около 40 лева купих моята преди около6-7 години. Цяла зима си приготвяме ябълков чипс за филмовите вечери. От ранна пролет до късна есен  суша ягоди, малини, касис, боровинки, листа от рози, гъби, всякакви билки, озахарени плодове и цветя.  Освен че стават много бързо у дома се носи невероятно ухание при сушенето.


 
Съчетава се много приятно с филийка хляб и прясно сирене.

четвъртък, 22 май 2014 г.

Ароматизиран оцет с бъз и ванилия - Elderflower Vanilla Flavored Vinegar

 

Обичате ли салати? Разбира се, че обичате! А харесвате ли ароматни оцети? Ние у дома много.
За никого не е новост добавянето на плодове, и цветя в салатите. Хубаво е, когато добавим още някакъв интригуващ аромат към вкусната салата.  Оцетът, който ви предлагам днес е много ароматен и подходящ за салати, в които има плодове- цитруси, ябълки , круши, праскови, кайсии, ягоди и/или сирена. Линковете са към определени салати, но в блога може да намерите много други. Миналата година тук ви показах оцет с латинки. За тях е още рано, но може сега да засеете латинки и да си имате цветове и листа. По-нататък, надявам се да успея да покажа какви оцети приготвям.

Да се върнем на оцета с бъз и ванилия. Приготвянето е бързо и с достъпни продукти. Евентуално ще трябва да посетите гората за бъз :) Но това е приятно занимание. А и толкова много неща има да се правят с бъз.....


 

Необходими продукти:

* 7-8 големи съцветия бъз
* 500 мл ябълков оцет, добре е да е органичен, т.е. от ябълки, а не с аромат на ябълки.
* 150 мл бяло вино
* 1 ч.л. сол
* 50 г светла кафява захар
* 2 шушулки ванилия
* 10-12 зърна бахар




Приготвяне:

1. Подберете бурканите, в които ще правите оцета. Техният обем трябва да отговаря приблизително на  обема на течните съставки или малко повече. Измийте с гореща вода и подсушете.

2. Разпределете в тях цветовете от бъз, като откъсвате или отрязвате на по-малки съцветия. Разпределете зрънцата бахар и във всеки буркан поставете по една ванилова шушулка, разрязана на две. Може да сложите и такава, на която скоро сте извадили семенцата.



3. Поставете оцета, бялото вино, захарта и солта в тенджерка. Загрейте, като разбърквате непрекъснато докато се стопи захарта. Леко охладете и залейте цветовете в бурканите. Затворете с капачки и поставете на прозореца за 2 седмици. След това прецедете и приберете в бутилки.




Този оцет може да използвате:

- като го смесите със студено пресован зехтин, ситно настъргана лимонова  и/или портокалова  кора и направите дресинг за салата от цвекло, ябълки и целина или салата, в която има плодове
- може да редуцирате и да добавяте към сладолед, плодови салати или да включите към заливката за чийзкейк
- да използвате за мариноване на плодове или зеленчуци
- да използвате като основа за направа на плодов оцет 
- да добавяте в тесто за  сладкиши, когато рецептата изисква оцет или лимонов сок.










сряда, 21 май 2014 г.

Къпкейкчета с цветове от бъз - Cupcakes with Elderberry Flowers

 


  Една от сладките магии на месец май, която се носи в горите е упойващия аромат на бъзовите храсти. Харесвам този аромат и много се радвам, че за разлика от теменужения, може да се съхрани. Можем да си затворим от това вълшебство в бурканчета и бутилки.
 В къпкейковете, които ще ви покажа днес съм използвала свежи цветчета и сироп от бъз. Толкова много ни харесаха, че за седмица ги правих 3 пъти.


Тези кексчета имат много нежна текстура, с всяка хапка усещате сладкото ухание на бъз, обгърнато от екзотична бурбонска ванилия. Прясно настърганата лимонова кора подчертава техните аромати.Свежите и ароматни цветчета върху кексчетата довършват неустоимия им вид и вкус.   



Продукти:


за около 8-9 къпкейкчета


* 100 гр меко масло
* 80 гр пудра захар
* 80 гр брашно
* 50 гр царевично нишесте д-р Йоткер
* 1 равна ч.л. бакпулвер д-р Йоткер
* 2 яйца- средно големи***
* 1 ч.ч-с обем 200 мл почистени цветчета бъз
* 2 с.л. сироп от бъз
*  1 ч.л. смляна шушулка ванилия, или 1 пакетче бурбонска ванилова захар на д-р Йоткер-10 гр.


*** ако използвате големи яйца, увеличете количеството на брашното с 1 с.л.



за крема:

* 100 гр меко масло
* 2-3 с.л. сироп от бъз
* 4 с.л. пудра захар или 1 препълнена с.л. крем Оле на д-р Йоткер

за декорация:

* свежи малки съцветия бъз




Приготвяне:


1. Брашното, нишестето и бакпулвера се пресяват заедно и се оставят настрани.
2. Фурната се загрява на 180 С. 
3. В тавичката за мъфини се поставят хартиените капсули.
4. Маслото се разбива с пудрата захар до пухкава смес. Добавят  яйцата едно по едно, като се разбива след всяко яйце. Добавя се смляната ванилия** или ваниловата захар, отново се разбива за кратко. На два пъти се добавя пресятата смес от нишесте брашно, като се разбива внимателно за кратко. Добавя се и сиропа от бъз и отново се разбива за кратко. Накрая се добавят цветовете бъз, почистени от малките дръжки. Разбърква се с лъжица.
5. С помоща на лъжица за сладолед се разпределя тестото в хартиените капсули.Пекат се до бледо златисто и суха клечка- около 15 минути.


** Аз си купих мелничка с ванилови шушулки и си смлях малко преди да сложа в кексчетата. Може да се замени с ванилови зрънца или ванилов екстракт, или ванилова захар. Д-р Йоткер имат малки пакетчета Бурбонска ванилова захар, която е със смлени ванилови шушулки.

Не хвърляйте ваниловите шушулки- с тях може да се ароматизира захар или сироп. Просто поставяйте в буркана със захар или в сладкото, или сиропа, който приготвяте, използваната ванилова шушулка.

През това време се приготвя крема:

1.Маслото се разбива за кратко. Добавят се 2 с.л. пудра захар и се разбива до усвояването. Добавя се сиропът от бъз и отново се разбива. Добавя се останалата пудра захар. Когато правих вторият път от тези кексчета вместо пудра захар сложих една препълнена супена лъжица от крем Оле на д-р Йоткер, който се приготвя обикновено със студено прясно мляко и е без термична обработка. Ако още не сте приготвили сироп от бъз, може да добавите 2-3 с.л прясно мляко.
2. Намажете кексчетата с обратното на лъжица с няколко мазки. Не заглаждайте. Поставете съцветията отгоре. Приберете в хладилника до момента на поднасяне.

 Преди да се ядат е добре да постоят около 15 минути на стайна температура.





Други варианти за декорация:

* Може да покриете мъфинете с разтопен бял шоколад и да поръсите цветчета бъз отгоре.

* Може да приготвите захарна глазура с лимонов сок и тогава да поръсите цветчетата отгоре.

* Може да разбиете маскарпоне с малко сироп от бъз и отново да поръсите цветчета.





      Ето и вътрешният изглед на кексчето:




понеделник, 19 май 2014 г.

Сироп от бъз - Elderflower Syrup



 Пролетта е навсякъде, и съм сигурна че ѝ се наслаждавате във всеки един момент, когато сте на открито.Отвсякъде ни обгръщат аромати на цъфтящи храсти, дървета, цветя. Зелените ниви се полюшват, погалени от вятъра. Гората предлага отпочиваща сянка и слънчеви поляни. Бъзовите храсти са отрупани с уханен цвят. Време е за лимонада от бъз и сироп от бъз, и разни други неща с бъз, които надявам се тази година ще успея да направя и да споделя тук с вас.
 



 В детството ми,  майка често  правеше сироп от бъз и една газирана напитка. Възползвайки се от дългото време на цъфтене на бъзовите храсти ние най-често приготвяме лимонада- с мед, лимонов сок и вода. Ако вече сте приготвяли тази лимонада, знаете колко ароматна е. Подслажда се с мед на вкус, няма термична обработка. Не се нуждае от разреждане. По тази причина не е и много трайна и се съхранява в хладилник Не я консервирам и когато настъпят горещите летни дни и вече няма цъфтящи храсти, тази лимонада ни липсва. За да имаме чудния аромат на бъз за по-дълго, тази година решихме да направим и сироп. Той също е много ароматен, вероятно защото аз слагам много повече съцветия и лимони отколкото са в рецептата на мама. Недостатъкът на тази рецепта за мен е, че има много бяла захар. Не съм пробвала с нерафинирана кафява. Тя би променила цвета към по-карамелен и ми се струва, че и вкусът леко ще се промени. Най-подходящият здравословен подсладител засега ми се струва медът.  Ще опитам да направя по-нататък и ще  споделя опит.


Ето как приготвям аз сироп от бъз:

Продукти: 

* 50 големи, напълно разцъфнали съцветия от бъз 
* 4 лимона
* 2 лайма 
* 2 л вода 
* 2 кг  захар  
* 40 г лимонена киселина 

Приготвяне:

1. Изтръскайте цветовете от малки буболечки и евентуални прецъфтели цветчета.След набирането може да ги разпръснете на открито за час, час и половина за да си отидат малките насекоми и после да изтръскате за всеки случай.  Измийте много добре лимоните, и плодовете лайм. Нарежете ги на тънки парчета. Поставете в топлоустойчиви съдове  цветовете и цитрусите.


 
 



2. Сварете водата, свалете от огъня и добавете  захарта и лимонената киселина. Бъркайте докато се разтвори захарта.



3. Налейте внимателно горещия сироп върху цветовете и цитрусите. Аз използвам големи стъклени буркани, и преди да изсипя цялото количество горещ, но не врящ сироп, леко темперирам бурканите- сипвам около чаша  от горещата течност и разклащам буркана няколко секунди. Това затопля стените на съда и няма опасност от счупване поради високата температура. Покрийте с чинийка съда и оставете да се охлади.


 
 

4. Оставете съда да престои в хладилник или на студено 2 дни.
 
5. Прецедете през цедка, в която има поставена марля. Накрая свивам марлята и изтискавам добре. Налейте в стерилизирани, сухи шишета. Затворете и приберете на студено. Не е необходимо да са в хладилник. Аз ги държа в мазата.  


 

Използвам сиропа в много кремове-например в тази торта, и напитки. Много ароматно и вкусно е, когато се добави към охладено бяло вино и газирана вода, към шампанско или други летни коктейли. Отлично се комбинира с ягоди, къпини и касис. 
 


В тази чаша има 1 част сироп, 1 част газирана вода и 1 част бяло сухо вино.

Газираната вода може да се замени с швепс тоник.

Сиропът е подходящ за коктейли, в които има джин или водка.




Добавете 1 ч.л. към чаша шампанско, поставете на дъното на чашата цвят от бъз и се насладете на приятната изненада на гостите си!







 

 Пригответе си от този ароматен сироп и ще имате оригинално докосване на летните си коктейли и освежаващи напитки! Трябва само да се разходите до гората. А аз ви обещавам още няколко вкусни и ароматни идеи с цветове от бъз.