петък, 15 август 2014 г.

Мохито къпкейкчета - Mojito cupcakes


Лято, уморително горещи дни, особено, ако не сте в близост до море или река, но и топли и дълги нощи. Приятно е да си навън и с чаша студена напитка да усещаш почти неуловимия хладен бриз на вятъра. Някои отпиват лимонада, направена с пресен лимонов сок, парченца лимон и стръкове мента в чашата, а други се наслаждават на мохито. Много популярен, традиционен кубински коктейл - разхлаждащ и свеж. Приготвя се от листа мента, бял ром, лайм или лимон, кафява захар или сироп от захарна тръстика и газирана вода. Знаете как се приготвя:
В чаша се поставят сиропа или захарта, листата от мента и сокът от лайм, и се разбъркват, за да се освободи ментовият аромат. Добавя се лед, една част ром и две части газирана вода. Чашата се украсява с кръгче лайм и свежо клонче мента.
Със същите съставки, без газираната вода приготвих глазурата на тези кексчета. Ромът може да се замени с ромова есенция на д-р Йоткер. Ако не разполагате с бял ром у дома и не ви се купува, може да направите като мен.Приготвям си малки шишенца, отивам в някой бар и си поръчвам по 50 мл от напитките, които ме интересуват. Моля бармана да ми ги сипе в моите стъкленици и си отивам. Първият път ме гледаха чудновато, но вече свикнаха.
 Рецептата за кексчетата е на много харесвания
Тройно лимонов кекс -Triple lemon loaf cake- moist, fabulous, most delicious ...

 

Вместо лимони използвах лайм. Получиха се свежи, екзотични кексчета с безгрижния аромат на Мохито. А, ....и още, отново намалих захарта :). Поглезете се с тях някой летен ден! 


Лятото обикновено се изхранвам основно с плодове и зеленчуци, студени чайове, смутита и сладоледи, но през една топла и ароматна мохито-вечер ми хрумнаха тези кексчета и веднага ги направих.

 



Продукти:

* 250 гр брашно 
* 1 ч.л. бакпулвер.
* 100 гр. фина захар
* 100 гр меко масло
* 50 мл. олио от гроздови семки, може и слънчогледово
* 4 яйца
* 2 с.л. настъргана кора от лайм
* 2 с.л. лимонов сок или от лайм


Ако нямате достатъчно плодове лайм, може да използвате сок от лимони. Ароматът е в кората на лайма и затова е важно нея да не замествате с лимонова.

  Сироп:
* 80 гр. светла кафява захар
* 60 мл. вода
* 5-6 капки есенция лайм
* 1 с.л. бял ром
* 75 мл. лимонов сок или сок от лайм
* 1 с.л краве масло


 Мохито глазура:

* 1 ч.ч. кафява пудра захар, пресята
* 2 с.л. лимонов сок или от лайм
*  1-2 с.л. бял ром или 1/2 ампула есенция ром на д-р Йоткер
* 5-6 капки есенция лайм
* 2-3 капки ментово масло

                                       
                                             Кафявата пудра захар, която съм използвала.

Украса:
* свежи ментови листа
* кората на 1 лайм- ситно настъргана
* тънки, нарязани резенчета лайм


Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 С.


2.Разпределете хартиените капсули в тавичката за мъфини.

3.Разбийте маслото, олиото, захарта на пухкав, нежен крем.Добавете лимоновия сок и кората от лайм, разбийте отново. 

4.  Прибавете едно по едно яйцата с непрекъснато разбъркване, до поемането на всяко яйце.

5. Прибавете пресятото брашно с бакпулвера и разбъркайте на бавни обороти.



 6. С помоща на лъжицата за сладолед разпределете тестото в капсулите и загладете. Поставете да се пече.

7. Печете около 15-20 минути. Кексчетата трябва да  са леко златисти. Не бива да се препичат прекалено.Проверете с клечка за зъби дали са изпечени. Не трябва да има полепнали трохи.

8.Извадете от фурната и оставете да се охладят във формата около 5 минути.

9. С клечка за зъби направете дупчици.

10. През това време направете сиропа. Поставете в тенджерка всички съставки без рома, загрейте умерено, и бъркайте докато се стопи захарта.Добавете рома, преди да полеете кексчетата.

11. С помоща на лъжичка сиропирайте всяко кексче с горещия сироп-внимание сиропът не трябва да е врящ!  На всяко кексче се пада около 2 лъжички.Оставете за около час на студено.

12. Пригответе глазурата като разбиете захарта, рома или есенцията, лимоновия сок и останалите аромати- ментово масло и есенция лайм. Прибавяйте по-малко от сока, докато получите желаната гъстота. Поръсете върху кексчетата с помощта на чаена лъжичка. Настържете отгоре кора от лайм и украсете с клонче мента и резен лайм. 

 

Приберете в хладилника за час или до поднасяне. Ако съхранявате повече от няколко часа, е добре да поставите в добре затваряща се кутия, за да запазят своята влажност, свежест и аромати.


Много са вкусни и с крем с лайм и чийзкейк глазура, описана в същия пост.

сряда, 13 август 2014 г.

Карпачо от цвекло с редукция от дренки - Beet Carpaccio with reduction of cornel



Свежа и бърза салата от цвекло, сервирана като прочутото Carpaccio.
.Карпачото е международно известно италианско  ястие от сурово месо или риба ( говеждо, телешко, еленско месо, сьомга или риба тон), тънко нарязано или изтънено с чукче или точилка. Вдъхновено от бялото и характерния червен нюанс в картините на известния венециански художник Vittore Carpaccio. Предложено е за пръв път по повод на изложба, посветена на изкуството на художника. За популяризиране на ястието има заслуга готвачът  Giuseppe Cipriani, който приготвял  специалитет  от областа Piedmont - "carne cruda all'albese" .Ястието било подготвено за графиня  Amalia Nani Mocenigo, която не можела да яде варено месо и  лекарят препоръчал да яде сурово. Бих вметнала-как не се е сетил този лекар да препоръча зеленчуци :) Типичното карпачо се прави с много тънки филийки прясно говеждо месо, поставени  на чиния с марината направена с лимон, зехтин и стружки от бял трюфел или пармезан, и евентуално гарнирани с рукола.Сервира се обикновено като предястие.



От 1950 година до сега понятието карпачо се използва за всичко приготвено от тънко нарязано сурово месо, риба или зеленчуци (обикновено подправени с лимон или оцет, зехтин, сол и смлян черен пипер), или плодове.

Аз съм приготвяла 

Карпачо от зелена ябълка с рукола, глухарче, кълнове и теменужки салата - Green Apple Carpaccio with Arugula, Dandelion, Sprouts and Violets Salad



Днес приготвих карпачо от цвекло. Надявам се да ви допадне.





Продукти:

* червено цвекло
* червен босилек
* редукция от дренки
* зехтин
* черен пипер
* цветове от босилек
*  дренки-по желание

 

Приготвяне:

 1. Направете маринатата като смесите в купичка зехтина и редукцията от дренки.

2. Разнесете я с четка в чинията.

3. С ренде настържете на най-тънката степен цвеклото на слайсове. Наредете ги в чинията. Поръсете с прясно смлян черен пипер и допълнително количество марината, листенца и цветчета босилек. Добавете дренките, ако желаете.

4. Поднесете веднага или приберете в хладилник, като покриете чинията с фолио.




вторник, 12 август 2014 г.

Редукция от дренки - Reduction of cornel




На всички е познат изразът " ...той/тя е " стара къща"..." Както в една стара къща, в която са живели поколения хора има всичко, което може да ти дотрябва, така има хора, които имат неща, аз бих казала и идеи, за всякакви случаи и ситуации. Днешното ми предложение за редукция от дренки е с разнообразни приложения и е много удобно човек да го има подръка. Може да се използва за салати, за сладоледи, сиропи, за сладкиши и други видове десерти, за сосове за печива. Ако обръщате внимание на етикетите на продуктите, които купувате, сигурно сте се натъкнали на съставка  плодов концентрат. Не знам в промишлеността как се произвежда, аз у дома приготвям по начина, по който ще опиша по- долу. В зависимост от сочността на плода, от който ще приготвям концентрат действам по два начина. От сочни плодове, като грозде, малини, къпини, портокали, нар, изтисквам бистър сок и го редуцирам до желаната гъстота чрез варене. От по-твърди плодове като круши, дюли, дренки, с помоща на варене с малко количество вода, извличам техния вкус, аромат и цвят. След това прецеждам и редуцирам/сгъстявам бистрия извлек.

В момента започват да зреят дренките, предполагам, че са се появили и на пазара. Ние имаме няколко дървета и освен няколкото компота и желе, това е начинът да  оползотворя богатата реколта.

Рецептата е по-скоро ориентировъчна и може да се изпълни с плодове и количества според вашето желание и възможности. Винаги, когато ви останат някакви плодове, от които имате големи количества и нямате време да приготвите нещо, или да ги съхранявате може да си приготвите такъв плодов концентрат. Усетът и кулинарният ви вкус, ще ви подскажат къде да използвате.

Продукти:

* дренки
* вода, колкото да покрие плодовете в тенджерата
* меласа на вкус

Меласата може да замените с кафява захар или да добавите сок от сладки плодове.

Приготвяне:




1. Поставяте плодовете в тенджера. Заливате ги с вода, колкото да ги покрие. Варите докато плодовете омекнат и леко се обезцветят.

 

Съответно цвета и вкусът са преминали във водата.

 

2. Прецеждате през гевгир. Не пасирайте и не притискайте плодовете. Целта е да имаме бистър сок.


 

3. Върнете бистрия извлек в тенджерата и варете, докато се редуцира на половина. Добавете меласа на вкус и бъркайте докато се разтвори. Ако желаете варете до по-голяма гъстота.
Аз редуцирах наполовина. От две чинии сок направих една с редукция.

4. Поставете  горещата редукция в шише и запечаттайте. Съхранявайте на хладно. Аз имам маза. За всеки случай може да стерилизирате за 5 минути.По-удобно е, ако използвате по-малки шишета или бурканчета за да използвате за различни случаи.


Приложения:

-може да приготвите балсамов оцет
- да използвате за желе, конфитюри от по-сладки плодове
- да добавите в сос към яхния или печено
- да направите лимонада
- да прибавите към плодови сиропи
- да използвате когато глазирате плодови тарти, торти или пастички

Плодовата маса, която остава след варенето може да се претрие през цедка и да се използва за направата на мармалад, като се смеси със сливи или други червени плодове.

петък, 8 август 2014 г.

Рустик ръжено-бадемов тарт с цвекло, моркови и тиквички - Rustic rye-almond tart with beets, carrots and zucchini






Много се радвам, че вече си имам цветни моркови, и освен червено цвекло си отгледах и златно. Днешният тарт е вдъхновен от тези разнообразни цветни зеленчуци, които набрах от градината. За плънка използвах смлените бадеми, които ми останаха след приготвянето на бадемово мляко, а кората е с пълнозърнесто ръжено брашно. Много харесвам вкуса на ръжени печива, дори докато замесвам тестото, уханието е  прекрасно. За хрупкавост добавих оризово и тапиока брашна.  Експериментирах, получи се вкусно, дъщеря ми беше във възторг и по нейна препоръка реших да споделя тук. Този тарт би могъл да бъде и веган, ако в плънката не се сложи яйце, а ленено брашно или нишесте или дори никакъв заместител, и ако се замени кравето масло с кокосово или друго растително, като при тези крекери . Следващият път като го приготвя ще сложа повече зеленчуци отгоре. Опитайте да изпечете тарт с ръжено брашно, дори да използвате други зеленчуци. Има вкусна хрупкава, ароматна коричка, лека и приятна, ядкова плънка, а кръгчетата от цвекло, моркови и тиквички са радващи очите.


Продукти:


за тестото:



* 250 г масло,  много студено, нарязано на кубчета
* 300 г ръжено брашно
* 40 г брашно от тапиока
* 40 г оризово брашно
* 1 с.л. нарязан розмарин
* 1 ч.л. сол 
* 3-4 с.л. студена вода

за гарнитура:

* разбито яйце
* шепа сусам
* шепа белени тиквени семки

За плънката:

* 250 г накиснати бадемови ядки, смлени фино***
* 2 яйца
* 1 ч.л. сол
* 1 ч.л. прясно смлян черен пипер
* нарязани на шайби моркови, цвекло, тиквички

***  от накиснатите бадеми, аз направих бадемово мляко и добре изцедените смлени бадеми, вложих в пълнежа на този тарт.



Приготвяне:



1.Поставете в блендера брашната, солта, нарязания розмарин и маслото.


2. Блендирайте до получаване на трохи, както е на снимката горе.

3. Добавете 3-4 с.л. студена  вода, като пулсирате след добавянето на всяка лъжица вода. Ще усетите по шума на блендера, как трудно се върти и тестото започва да се оформя.


4. Изсипете върху набрашнен плот.


5. Бързо съберете тестото на топка.
6. Включете фурната на 200 С.



7. Върху леко набрашнена хартия разточете тестото на правоъгълник с дебелина 5 мм, с приблизителни размери 30*40 см

8. Пригответе плънката като смесите в купа смлените бадеми, солта, яйцата и черния пипер. Разбъркайте с вилица до еднородна смес.


9. Намажете плънката върху тестото, като оставите 3-4 см празна ивица за загръщане.Загладете с шпатула.




10. Наредете нарязаните зеленчуци по цялата повърхност на плънката.


11. Загърнете краищата и ги намажете  с разбитото яйце.Загръщането става най-лесно като използвате хартията. Притиснете с пръсти към плънката.



12. Поръсете обилно със семената.



13. Напръскайте със зехтин. Ако нямате пулверизатор, може и с четка.Това предотвратява прекомерното изсъхване на зеленчуците. Поставете във фурната. Печете 30-35 минути или до хрупкава коричка.




14. Нарежете готовият тарт с остър нож.



15. Поднесете с клончета лимонова мащерка и много рукола и тученица.


 

вторник, 5 август 2014 г.

Салата от печен зелен пипер и магданозено орехово песто -Salad of grilled green peppers and parsley walnut pesto





У дома почти при всяко основно хранене има салата, понякога дори на закуска. Независимо от сезона, обичаме на трапезата да има пресни, сурови зеленчуци и/или плодове. Салатата понякога  е дори леко основно ястие. При изобилието, което ни предлага лятото има неизброими комбинации за вкусни салати. На мен не ми омръзва да  хапвам домати с босилек и моцарела или сирене, но как да подмина толкова други вкусове.  Днес предлагам една любима лятна салата със зелен печен пипер. Обичаме и червен, но ще се съгласите, че имат различен вкус и за тази салата е подходящ точно зеленият пипер. За пикантност може да опечете и няколко люти чушки. Всъщност тази салата е вдъхновена точно от любимите ни печени или пукани, както още се наричат, люти чушлета. Обикновено ги приготвяме с магданоз, чесън, оцет и зехтин. Сега добавих и орехи, които по вълшебен начин промениха вкуса. Исках много магданоз и много орехи и вместо да скрия пиперките в магданоз и ядки направих от тях песто.
 

Две последователни вечери, хората у дома не искаха нищо друго освен тази салата :)
 Вместо просто да поръся с магданоз, пасиран чесън и накълцани орехи и да поръся с оцет и зехтин, аз направих песто. Опитайте, ще ви допадне.

 

Ще напиша ориентировъчни продукти, защото не е необходимо точно да се спазват пропорции и грамажи. Ръководете се от вашия вкус и апетит. Аз изпекох много пипер и правих три пъти свежо песто.

Продукти:

* печен зелен пипер
*  голяма китка или две малки магданоз
* 200 г накиснати за 2-3 часа орехи
* 2-3 скилидки чесън
* 1 с.л.оцет
* 50 мл зехтин
* къдрав магданоз
* сол
* евентуално вода




Приготвяне:

1.Всички съставки за пестото се поставят в  хаванче и старателно се счукват. Може и в блендер и се пасират. Опитва се на вкус и се добавят още сол и/или оцет. Ако искате по-рядка консистенция добавете малко вода и блендирайте отново.

2.Наредете пиперките/чушките в чиния и подправете с пестото. Поръсете допълнително ситно накъсан къдрав магданоз и цели орехови ядки.


Сервирайте.