петък, 21 ноември 2014 г.

Домашен печен чипс от цвекло - Homemade Baked Beetroott Chips


Петък вечер-време за приятели, за семейството. Дали ще се насладите на хубав ресторант, или на вкусна вечеря вкъщи, ще се заредите с хубави емоции...Желана почивка, след натоварена седмица. Петък вечер е и вечер на филмите и ако продължи до малките часове( в нашия случай),...ще искате да се подкрепите с нещо вкусно ( все пак толкова адреналин и емоции сте изразходили-според жанра на предпочитаните филми),
може би хрупкаво....Омръзнали са ви пуканките,  не ядете или не искате печени ядки, нямате или не купувате готов чипс, но така ви се иска, точно сега да хрупнете малко....е може и една голяма купа. Ето какво приготвям аз в такива моменти. Опитайте и вие- за 25-30-ина минути с рязането ще имате хрупкав чипс от цвекло. Ако не обичате цвекло заради землистия му аромат или за повече вкус, може да поръсите с розмарин, копър или мащерка- и трите  подхождат на цвеклото.



Преди цяла вечност вече....децата бяха донесли от екскурзия пакетче зеленчуков чипс-натурален, био, без консерванти, без изкуствени овкуксители, печен. Това беше изписано на опаковката. Имаше тънки парченца лук, цвекло, моркови, целина, пъщърнак.  Много вкусен. У нас още не бяха популярни био и т.н. храни, както и информация за вредните Е-та, но след като много ми допаднаха на вкус тези хрупкави, ароматни парченца, прочетох всичко написано на опаковката и когато след няколко месеца се сдобихме с дехидрататор, зеленчуков чипс беше първото нещо, което приготвих. Започнах много често да пека тънко нарязано  цвекло и моркови най-често.
Знам, че малко хора имат този уред, а и в него времето за приготвяне( заради по-ниската температура), е по-дълго, затова често приготвям във фурната. Ето как:



Продукти:

* 3-4 средни глави цвекло-старателно измито
* малко слънчогледово олио
* морска  сол, черен пипер
* розмарин или мащерка, копър- по желание
 

Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180-190 С. Поставете решетката по средата на фурната.
2. Нарежете цвеклото, колкото е възможно по-тънко с остър нож. Най-добре с ренде, настроено на най-тънката степен. Разпределете в две или три тави, върху хартия за печене. Наредете кръгчетата без застъпване.



Напръскайте с малко олио, най-добре със спрей. Поръсете със сол, черен пипер и подправката, която сте избрали.




3. Печете 15-20 минути до хрупкавост. Възможно е някои парченца леко да покафенеят.
Извадете, леко охладете и сервирайте....И заредете следващата тава. Ще видите колко са вкусни ...






Насладете се на вкус, цвят и аромат! Насладете се и на приятна и уютна вечер!

вторник, 18 ноември 2014 г.

Мъфини с лимец, тиква и козе сирене - Muffins with spelled, pumpkin and goat cheese


Мъгли, дъждове, сиво небе, слани, вятър, ниски температури,...Очаквайки зимата, се радваме на прогнози, в които липсва поне един от изброените симптоми. Когато сме позитивни, обаче виждаме слънцето в последните златни листа на липата или в греещата на масата печена тиква, усещаме лятото в сладостта на крушите и в аромата на ябълките, стопляме ръцете с чаша билков чай и сгряваме душите с топла супа... И, разбира се  с усмивка си създаваме уют у дома. Хубавото на лошото време, както съм споменавала и друг път е, че ни се иска да приготвим нещо вкусно у дома. Понякога се чувствам като магьосник. Забърквам нещо, слагам го във фурната и като с магическа пръчка,  докоснати, от изкушаващите аромати всички идват в очакване на чудото от фурната. Този ден, ароматите бяха тиквени, и на още нещо....
Вижте какво:




Продукти:

* 250 г брашно от лимец
*2 1/2 ч.л. бакпулвер
* 1/2 ч.л. ситно смляна морска сол
* 2 яйца
* 250 мл кисело мляко
* 50 мл олио
* 50 г стопено краве масло
* 150 г натрошено козе сирене-саламурено
* 1 1/2 ч.ч. печена тиква на кубчета
* 5-6 листенца градински чай-ситно нарязани
* 1/2 ч.л прясно смлян черен пипер-по желание

Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 С.
2. Пресейте сухите съставки-първите 3.
3. Комбинирайте яйцата, киселото мляко, олиото и стопеното масло. Добавете към сухата смес.Разбъркайте докато се смесят добре.
4. Добавете тиквата, сиренето, черният пипер и салвията.Разбъркайте и разпределете  с лъжица във формичките за мъфини. Аз предпочитам да напълня почти догоре.
5. Печете 20-25 минути или до суха клечка.
6. Извадете от фурната и оставете леко да се охладят. Вкусни са леко топли, както и студени.


* Препоръчвам да се пекат в силиконови формички.


Може да разнообразите като замените салвията с розмарин или мащерка. На нас най-ни допаднаха със салвия-градински чай. Разбира се в комбинация със сирене, особено ароматно като козето вкусът на тиквата добива друго измерение. Следващия път  ще пробвам с меко козе сирене. Опитайте и вие. Споделете.



 Ако предпочитате бяло пшенично брашно, мъфините ще бъдат по-бели. Аз предпочитам вкуса на лимец.


Ако и вие обичате тиква в различни варианти- солени и сладки и в различни ястия, салати, супиq бонбони и десерти, може би ще ви бъдат интересни тези рецепти:

Хрупкав празничен тиквеник. Коледен календар Ден 17-и - Crisp Festive Tikvenik (Traditional Bulgarian baked dish of filo pastry with pumpkin and walnut stuffing for Christmas Eve)

 

Меки тиквени бисквити с джинджифил-меласа пълнеж. Коледен календар - Ден 2-и - Pumpkin Whoopie Pies with Ginger-Molasses Filling

 

Тиквена супа с джинджифил и пикантни пармезанови хрупки Коледен календар Ден 13-и - Pear, Ginger, Roasted Pumkin Soup with Spicy Parmesan Crispy 

 

Топла есенна салата с карфиол Романо, тиква, цвекло и бадеми - Warm Autumn Romano Cauliflower Salad with Pumpkin, Beets and Amonds-vegan

 

Каноли от бутер тесто, с три плънки - Puff Pastry Cannoli with three filling

 

Трюфели " Тиквен пай" с маскарпоне и джинджифил -Pumpkin Pie Spice Truffles with Mascarpone and Ginger

 

Леща мъфини с орехи и картофен или тиквен топинг - веган - Lentils muffins with walnuts and pumpkin or potato topping - vegan and gluten free

 

Пудинг от пангасиус с мак, печена тиква с риган и шафранов сос- Коледен календар - Ден 6-и

 

Веган трюфели с тиква, тахан и орехи-само 3 съставки...Коледен календар - ден 1-ви.

 

Крем супа от тиква, джинджифил и кокосова сметана-веган- Cream of Pumpkin cream soup with ginger and coconut cream, vegan

 

Halloween -2 Печена тиква с пушена наденица и Ароматно тиквено руло с пълнеж от крема сирене и крем от тиква-Halloween -2 Roasted pumpkin with smoked sausage and aromatic pumpkin roll stuffed with cream cheese and cream of pumpkin

 

Halloween -1 Супа "Черната вдовица" и пикантен черен ориз с червен боб и тиква-Halloween -1 Soup "Black Widow" and spicy black rice with red beans and pumpkin

Приготвям много неща с тиква. Някои съм споделила, други все още не. Очаквайте ги...

 




Идеални за лека закуска преди или след разходка, за похапване преди основно хранене, за закуска на децата в училище. Аз си взех на работа. Насладете се и вие.

четвъртък, 13 ноември 2014 г.

Домашно приготвено овесено мляко- Homemade Oat Milk


Днес ще споделя рецепта за домашно овесено мляко. Приготвя се бързо и лесно. От всички ядкови млека,  това, от овесени ядки, се приготвя най-бързо и е най- евтино. По една или друга причина много хора избягват пиенето на прясно краве мляко. Дори  да  не сте от тях,  приготвянето на това мляко ви дава  възможност да разнообразите менюто си. При липса на прясно мляко за шейк и смути или сутрешното мюсли  може да приготвите бързо овесено мляко сами у дома. Ще имате мляко, по-бързо, отколкото, ако излезете да пазарите. Разбира се трябва да разполагате с овесени ядки.  Ако като мен обичате да пиете кафе и   чай с мляко, опитайте, като замените кравето  с овесено мляко. За мен много любимо съчетание на вкусове е този  Студен чай от лайка и овесено мляко - Cold chamomile tea and oat milk - vegan
През зимата му се наслаждавам в топъл вариант.



Вече на много места може да се намерят различни видове ядкови млека, соево, оризово, от конопени семена, също и овесено мляко. Предимството на домашно направеното е, че може да контролирате съставките.  Може да ароматизирате с ванилови семенца или канела или друг предпочитан аромат, да добавите мед, агаве сироп, стевия или кленов сироп. Може да контролирате гъстотата на млякото, с добавянето на по-малко вода, а не с различни други сгъстители. И разбира се остатъците от овесените ядки също имат приложение. Дали ще ги използвате за нежен, хидратиращ пилинг под душа-най-често в моя случай, маска за лице или ще приготвите Овесени кюфтета  решавате вие.
Вероятно има много рецепти за приготвяне на домашно овесено мляко. Аз го приготвих, така както приготвям мляко от различни ядки. Единствената разлика е в периода за накисване.

Аз обичам аромата на овесените ядки и не съм добавяла допълнително нищо. Избрах да подсладя с малко мед.





Продукти:

* 1 ч.ч. овесени ядки-едро или дребно пресовани
* вода за накисване
* 3 ч.ч. филтрирана вода
* мед (агаве сироп, кленов сироп или стевия)
* ванилова шушулка по желание

Необходими са  също блендер или пасатор фина цедка
По желание също тензух или марля

Приготвяне:


1. Поставете овесените ядки в купа и покрийте с вода. Оставете за най-малко 10-15 минути или 2-3 часа
2. Прецедете и изплакнете.
3. Поставете овесените ядки в дълбок съд, където ще блендирате или пасирате.Залейте с 3-те чаши филтрирана вода. (Ако използвате остатъците за пилинг, може сега да добавите меда или желания подсладител и аромат- канела или ванилия или друг. Ако ще правите кюфтета, добавете ароматите и меда след като прецедите овесените ядки от млякото и отново за кратко пулсирайте.) Блендирайте или пасирайте докато се получи кремообразна течност.



4. Прецедете през фина цедка, като притиснете с лъжица. Ако искате много фино прецедено мляко може да използвате, допълнително тензух или марля, които да сложите в цедката. Налейте млякото в бутилка и съхранявайте в хладилника. Преди употреба разклатете. Съхранявайте до 2-3 дни в хладилник.



Насладете се на финия вкус и аромат на това мляко, както и на благотворното влияние върху кожата ви!

понеделник, 10 ноември 2014 г.

Смути от райска ябълка и портокал - Persimmon and Orange Smoothie


Райска ябълка. Когато бях дете и опитах този плод за първи път имах странно усещане. Наши познати имаха дръвчета в двора си в Балчик. И досега си спомням как изглеждаха. По това време на годината  повечето дървета бяха с опадали листа, с отдавна обрани плодове, само райските ябълки, с искрящите си огнени топчици привличаха погледа магнетично. Като в някаква приказка.... Дори си спомних за " Тримата братя и златната ябълка"  Обичам ябълки и очаквах, че тази ябълка ще е още по-вкусна от обикновените ябълки- нали е райска....Външният вид ме привлече неудържимо и с желание опитах плода. Странното ми усещане беше от липсата на аромат, от липсата на хрупкавостта на обикновената ябълка, от липсата на изявен вкус, Тя беше просто леко сладка, със слабо тръпчив привкус, когато сдъвчеш и тънката люспа, с която е обвита, мека. Почувствах се разочарована. Нашите домакини обясниха, че е много полезна, особено при кашлица, че е добра за сърцето. Разясниха как се събира, и че трябва да се остави да узрее, да омекне, за да стане сладка. Подобно на мушмулите.  Не е зле, за лекарство, ...си казах тогава. По онова време не се продаваха райски ябълки, хапвахме, когато се видим с приятелите ни. По-късно, когато вече я имаше често по сергиите и магазините съм купувала, но не особено ентусиазирано. Към днешен ден мога да кажа, че ми харесва, не само заради многото полезни качества, а и защото ми е вкусна.  Съпругът ми много обича, дъщеря ми също. За да ги зарадвам, когато попадна на узрели плодове купувам значително количество-колкото узрели плодове има на сергията или колкото мога да нося....Разбира се при вида им у дома настъпва оживление .За да се  включа и аз в ентусиазираното пиршество,  веднъж реших да си приготвя смути, всъщност просто пасирах плода. За повече аромат и вкус добавих портокалов сок. Райската ябълка доби очарование и за мен! На всички много им допадна моят начин и сега вместо да режем на парченца или с лъжичка да си гребваме от плодовете пасирам и отпиваме от чаша.Вкусно е и с лимонов сок. Вкусна е и без никакви добавки. При пасирането се получава една гладка и много приятна текстура.



  При докосване добре узрелите плодове са много меки. 
Ето как изглеждат добре узрели райски ябълки отвътре. Някои от плодовете нямат семки, в някои се срещат по 2-4 .

   и без семки:


 Неузрелите плодове са много стипчиви и неприятни за ядене. Ако сте попаднали на такива, оставете ги да узреят. Може да ускорите процеса, ако поставите наблизо банани или круши.



Опитайте поне веднъж по този начин, и ако не сте голям любител на вкуса, добавете като мен портокалов сок. Ще ви хареса.  И ако още се колебаете ще ви спомена накратко полезностите на райската ябълка.

Съдържа  провитамин А, също и С, Р, В1, В2, Е.
Освен това пектинови вещества-едни от най-ефикасните баластни вещества, които намаляват кръвните нива на холестерола.
От микроелементите съдържа
 калий- минерала за сърцето.
 магнезий- против умора , стрес и  крампи в мускулите
Още  желязо, калций, мед и манган.
Плодовете имат благотворно влияние при кашлица и простудни заболявания, при стомашно-чревни заболявания, разранени венци и още много проблеми.

 

Продукти:

за 1 чаша

* 2 добре узрели райски ябълки
* сокът от един голям портокал

Приготвяне:

Плодовете се измиват, почистват се от дръжката и  семки, ако имат. Поставят се в купата за пасиране. Добавя се портокаловия сок и се пасира до много гладка смес. Сипете във високи чаши и се насладете.

 

Насладете се на този искрящо оранжев, много тонизиращ и полезен плод!
Ще се радвам да опитате и да ви допадне както на нас у дома!





Може да приготвите и този вкусен мармалад :

 Мармалад от портокали, райска ябълка и моркови Коледен календар Ден 24-и - Orange , persimmon and carrots marmalade

                                                                                                                                                   source