понеделник, 22 декември 2014 г.

Лещени топчета с орехи и мащерка - веган - Lentils balls with walnuts and thyme - vegan



Една идея за част от празничните постни ястия, които традиционно присъстват на трапезата на Бъдни вечер.
Започнах този пост с нагласата да споделя всичко, което знам за тази много специална вечер, за символиката на всичко, което се слага на трапезата, за мълчаната вода, с която се замесва питката. За това как с водата, с която са измити ръцете на жената, която е месила се пръскат пчелните кошери... Какво освен сребърна паричка се слага в питката...За бъдника от дъбово или крушово дърво- кой и защо го внася в дома,....... за коледарите, които изговарят своите наричания край огнището, където всяко добро наричане се сбъдва....И за още толкова много ритуали с дълбока символика, преплела езически и християнски обичаи и вярвания с една обща цел- желанието на хората за добро, благоденствие, плодородие, здраве и дълъг живот. Спря ме това, че всичко казано, щеше да е в минало време, единственото изречение валидно и сега е относно броя на ястията и това, че са постни. В последното не съм сигурна, че се спазва дори и през тази вечер.

В бъдеще вероятно ще има  ексклузивни предложения за празнуване на Бъдни вечер в етнографски къщи с историческа възтановка на обичая и ритуалите.....и интерактивно участие на семейството-клиент....при желание.

Докато се предостави тази възможност, можем докато приготвяме трапезата и храната да разкажем на децата си за това, какви са били обичаите, колкото и ако ги помним, или просто сме чели за тях или слушали от баби и прабаби....



Традиционно и със символично  значение е да присъстват храни, които набъбват. Свързваме с поверието, че както набъбват бобъг, лещата, оризът, житото, царевицата, така ще набъбват и нарастват плодородието и богатството. Орехите са символ на здравето.

Обичам съчетанието на леща и ядки, най-вече орехи. За мен те се допълват по много неустоим начин. Спомняте ли си Френска черна леща крамбъл и салата от рукола, фурми и бадеми. French black lentils crumble & Arugula salad with dates and almonds
 Ако сте опитали този крамбъл, знаете за какво говоря, ако още не сте, не отлагайте. Опитате ли, ще съжалите, че не сте пробвали по-рано.

Водена от желанието да опитам отново това съчетание от вкусове, но в различно ястие,  направих тези топчета. И тъй като не мога без свежа салата, а рукола, леща и орехи са като мажорно тризвучие,....свежата салата направих от рукола. и за пълна хармония добавих пикантна сладко- кисела нотка  от мариновани вишни.

Подходяща е и  салата от рукола, фурми и бадемови ядки

 Украсяването на 3 елхи за деня оказа въздействие и в аранжирането на ястието и салатата.



Ако  съм ви заинтригувала и вече искате да приготвите тези вкусни топчета, ето и какво ви трябва:


Продукти:

* 200 г суха леща  или 600-650 г сварена. Най-добре черна, френска  или зелена. Всички, те имат изявен орехов вкус.
*  150 г смлени орехи
* 3 шепи нарязан пресен спанак
* 1 1/2 ч.л. черен пипер
* 1 ч.л. хималайска сол
* 2 големи  скилидки чесън, пресовани
* 3-4  с.л. олио
* 3 ч.л. суха мащерка
* 1 ч.л. сушен риган
*  3 ч.л.  ленено семе или 1-2 с.л. нахутено брашно или 2-3 ч.л. чиа- за сплотяване на сместа

Сместа с изброените съставки, без значение коя от изброените съставки за сгъстяване ще използвате е безглутенова. Ако не държите на това, може да добавите 2-3 с.л. овесени ядки .

По принцип и те са безглутенови, но се счита, че са замърсени с остатъци от обработването на глутенови семена и зърна.


Приготвяне:

1. Лещата се накисва за 2-3 часа най-малко. Може и за 6 часа или за през нощта. Така се сварява по-бързо, а и е по-полезна. Изплаква се и се поставя да се вари, покрита с вода, с 1-2 лъжици олио.  Взависимост от сорта и продължителността на накисване сваряването е за различно време. Опитайте след 1/2 час. Не бива да се разварява. Към края на варенето добавете 1 ч.л. сол.

2. Загряваме олиото и поставяме смачкания чесън. Разбърква се за минута и се добавя нарязания спанак. Разбъркваме няколко пъти. Спанакът леко да намали  обема си, но да запази зеления цвят.

3. Към сварената и отцедена леща добавяме спанакът, орехите, солта,  черният пипер, мащерката, риганът и добре разбъркваме. Ако е необходимо добавяме  сол и някоя от съставките за сгъстяване на сместа- ленено или нахутено брашно или чия. Не добавяйте цялото количество, което съм посочила наведнъж. Разбъркайте и изчакайте няколко минути. Ако прецените, че не може да оформите топчета, добавете още и отново разбъркайте.

4. Загрейте фурната на 170 С.

5. С помоща на най-малката лъжица за сладолед загребвайте топчета и поставяйте в тава, покрита с пекарска хартия. За по-малки топчета използвайте лъжицата за коктейлни топчета. Може да оформите и с влажни ръце.

6. В зависимост от големината печете по около 10-15 минути от двете страни. Сервирайте със салата от рукола, леко объркана със зехтин. Добавете мариновани вишни.


сряда, 17 декември 2014 г.

Сладки бухалчета - Cute Owls Cookies

 


И още малко весели бисквитки...
Част от тях направих за племенницата ми, а други ще подаря на приятели.



Направени са по същата рецепта като вкусните етикети. Всъщност това е любимата ми рецепта за меденки. Заменяйки обаче меда с  меласа, не мога да ги нарека меденки. Повечето рисувани бисквитки в блога са от това тесто с различно количество и видове подправки, с различни брашна и захар. Замесването на тестото е изключително бързо и с него се работи лесно. Могат да се разточват тънко, не се обезформят при печене. Наистина са идеалното тесто за декорирани бисквитки, коледни къщички или картички-писма и човечета. Дори да не се покриват с фондан или айсинг са приятно хрупкави и красиви. Ако пък ги обичате меки, може да ги слепите две по две с вкусен мармалад, да ги полеете с шоколад или да ги подържите в кутия с отрязана ябълка.

Ще се радвам да опитате и да споделите.






Да си пожелаем сняг за Коледа!
Мек, бял и пухкав...
Да покрие дърветата, да направи улиците и парковете приказни...Да изведе смеха на децата  навън....

четвъртък, 11 декември 2014 г.

Вкусни етикети - Delicious Tags

 
Всички се радваме на подаръци. Към грижливо избраните подаръци обикновено добавяме и някакви вкусни изненади. Красивата опаковка допринася за празничното настроение и вълнение и на този който приготвя подаръка и на този, който го получава. Предлагам една сладка идея за  Вкусни етикети. Може да закачите на домашно направен сладкиш, поставен в красива кутия, или на буркан с домашно сладко. Може да закачите на кутията с меденки или други бисквити. Етикетите могат да подсказват какво има в кутията, може да бъдат с пожелание за Коледа. Може да напишете част от рецептата. Сигурна съм, че ще ви хрумнат много идеи. Направих бисквитите с любимото ми тесто за меденки, като този път изцяло замених пшеничното брашно с грахам. Вместо мед използвах меласа и замених бялата пудра захар с кяфява. Ако не украсявате с фондан ще имате едни вкусни и здравословни бисквити.
За надписите съм използвала флумастер с червено ядливо мастило. Черният цвят е с разреденена със спирт ядлива черна прахообразна боя. Става много по-трудно и е необходима много тънка и качествена четка за рисуване. Вижда се разликата по-долу.



 Тези бисквитки приготвих за Коледния благотворителен базар в училището на племенницата ми. Затова има надписи и на немски език.




За бисквитите:


Продукти:
* 400 грама брашно грахам
* 1 с.л. какао
* 60 грама меласа
* 80 грама кафява пудра захар  
* 100 гр масло,меко на стайна температура
* 2 яйца
* 1 ч.л сода бикарбонат
* 1/4 ч.л сол
* подправки  :
* 2 ч.л. канела, или на вкус
* 1  ч.л. смесени подправки
* 1 1/2 ч.л. смлян карамфил
*  1/4 ч.л. смлян кардамом
*  1/8 ч.л. индийско орехче
* 1/8 ч.л.бахар
* 1-2 с.л. сок от прясно смлян джинджифил- по желание

 Приготвяне:

1.В  голяма купа, пресейте 2-3 пъти, брашното, захарта, какаото, содата, прахообразните подправки и солта. Част от триците остават в ситото. След като пресеете върнете при общата смес.
 2.Оформете кладенче и добавете  маслото, меласата, подправките, които не сте пресели(например ванилия или течни аромати, както и ако слагате настъргани  кори от портокали или сок от джинджифил) и яйцата. Джинджифилът изостря ароматите, но можете и да пропуснете. Започнете да бъркате с вилица или дървена лъжица. Когато  бъркането стане трудно и се оформи тесто продължете с ръка, която сте топнали в малко брашно и оформете на топка.Това става бързо и без добавяне на допълнително количество брашно. Обикновено почиствам ръката си от полепналото тесто, измивам, подсушавам и премесвам окончателно няколко пъти. Не слагам допълнително брашно и в купата се оформя топка тесто, без остатъци от брашно и полепнало тесто по стените.
Увийте тестото в свежо фолио и оставете през нощта на хладно. При мен печенето се получава на следващата нощ .Не е проблем да остане и още една.

3.Около час преди да започнете да печете го извадете на стайна температура.Маслото е стегнало тестото и е трудно да се разточва, затова трябва да се отпусне.

4.Загрейте фурната до 180 C или 160 С с обдухване.



5.Застелете тавите с хартия. Поставете хартия на плота, с торбичка, пълна с брашно леко посипете брашно-това ще помогне на отделянето на бисквитките. Откъснете парче от тестото  и с помощта на друг лист хартия или свежо фолио, разточете тънко около 3-5 мм.Нарежете желаните форми. Добре е в една тава да поставяте приблизително еднакви фигури, за да се изпекат равномерно. Със сламка за сок направих отворите предварително във всяка бисквита етикет. На малките мечета и елхички дупчиците оформих с клечка за зъби, като леко разширих отворите.
Печете около 5-7 минути, в зависимост от размера на бисквитките.Ако са по малки-  проверете след 4-5 минути.За по-големи -6-8 до 10 минути. Ако печете с обдухване времето се скъсява. Наблюдавайте ги. Вадят се, когато съвсем леко краищата им потъмнеят.
6. Извадете от фурната, оставете да изстинат, да ги чувствате топли, а не горещи и тогава ги пренесете от тавата на решетка, където  напълно да изстинат. Горещите бисквити са още меки и могат да се счупят-особено по-големите.

  

7. С украсяването се заемете след като всички биквити са напълно изстинали или на следващия ден. Залепването на разточения фондан може да стане по следния начин:
- като намажете бисквитата с тънък слой разбито масло с пудра захар и ванилия.
-като намажете бисквитата с  разреден сироп от сладко или мед. Потапяте четката, отцеждате и минавате по повърхността на бисквитата. Залепвате и притискате фондана внимателно фондана. Леко заглаждате за абсолютно равна повърхност. Внимавайте да не "сиропирате" бисквитите.Намазвате бързо и залепвате фондана. След това продължавате със следващата бисквита. По-удобно е да се работи с широка четка. Не е подходящо да се използва за овлажняване на бисквитата силиконова четка. Силиконовата четка е подходяща за нанасяне на разбит жълтък върху кифлички или питки.






Пожелавам ви приятни, вълнуващи приготовления за Коледните празници!