Ябълково орехова торта с крем от маскарпоне и карамел - Apple walnut cake with mascarpone and caramel filling



 Времето продължава да бъде приятно есенно, макар че вятърът отдавна събори, разпиля и отнесе красивите листа на дърветата , които ни носеха усещането за топлина и уют. За предстоящата Коледа, напомнят единствено шарените пликове, които хората разнасят, безбройните лампички по дърветата и елхите. С изключение на сгряващите питателни супи, дори менюто ни не е типично за зимата. Вечер, след работа, след свежата салата и лека вечеря се  опитвам  да настаня  уютния аромат на канела, карамфил, джинджифил  и портокал с традиционния за нас чай . Дори и този   топъл и сгряващ чай, с така наречените коледни аромати не ме  кара да почуствам  коледната еуфория. Дори украсата у дома е основно от зелени елхови клонки, шипки, глог, шишарки. Сложила съм в дневната фруктиера с червени ябълки, които съм полирала с вълнен плат и магнетично привличат погледа ми. .Венецът на вратата е  сплетен от туя и панделки с цвета на плодовете  и  вмъкнати  сушени портокалови парченца,







Тази торта, приготвена за рождения ден на майка ми, макар и декемврийска е по-скоро с есенно излъчване . Използвала съм ябълки с няколко различни текстури- сушени за украсата, ябълков мус и парченца в блата, орехи, и карамел. Украсата е семпла- гирлянд с дъхави сушени ябълки, меки плетени цветя и нали е  декември -  хартиени снежинки. Когато завърших тортата - подарък, бях доволна. Тя, с вкусовете, цветовете и ароматите си, беше израз на отношенията ни - топли и уютни, като гальовната прегръдка на плетен пуловер, като къща, ухаеща на печени ябълки и карамел.



 



Продукти блат:

за торта с диаметър 22 см, 4 слоя

* 250 г брашно грахам-пълнозърнесто пшенично брашно
* 150 г бяло брашно
* 250 г кафява захар
* 1 ч.л. сода бикарбонат
* 1/2 ч.л. сол
* 1 ч.л.канела

* 3 яйца
* 180 мл олио
* 1 ч.л. ванилия екстракт или семенцата от една шушулка ванилия
* 150 г смлени орехи, леко запечени
* 250 г нарязани на кубчета ябълки-за предпочитане са от сорт Грени Смит
* 2 ч.ч. мус от ябълки ***

*** за мус от ябълки:

Може да използвате готов, ако намерите, а може да приготвите сами. Аз предпочитам да приготвя, за да имам мус, с вкуса който харесвам. Избирам сладко кисели, ароматни ябълки. Понякога, ако се случи да имам само сладки ябълки, добавям във водата сок от лимон. Захар не е необходима. Полученият гъст мус има наситен вкус и аромат. Опитайте. Винаги може да добавите захар в края на варенето и да варите докато се стопи захарта. Приготвянето е лесно и бързо. Ябълките се обелват, почистват се от семенниците и се нарязват на четири парчета. Поставят се в тенджера с малко вода. Често слагам ябълков сок. Ролята на водата или ябълковият сок е да подпомогне омекването на ябълките, без те да загорят. Варят се, захлупени на умерен огън. Когато парченцата омекнат, се пасират. Огънят се засилва и с непрекъснато бъркане сместа се сгъстява, докато лъжицата започне да оставя чиста следа по дъното на тенджерата. Оставя се да изстине и се използва в тортата. Ако направите повече и няма желаещи да излапат, може да затворите още горещ в буркани и да съхранявате в хладилник. Може да поднесете като пълнеж за палачинки или в чаша като самостоятелен десерт, поръсен с ядки. .



Приготвяне:

1. Фурната се загрява на 180 С. Формата за торта се намазва с масло и поръсва с брашно. Ако имате две еднакви форми, подгответе и втората. Аз нямам с този размер две тави и пекох на два пъти в една форма.
2. В купа се смесват яйцата, олиото, ябълковият мус, ванилията. Достатъчно е разбиване с вилица.
3. В друга по-голяма купа се смесват брашната, содата, захарта, канелата.
4. Мокрите съставки се добавят към сухите. Разбъркват се до еднородна смес. Добавят се смлените орехи и ябълките на кубчета. Отново се разбърква добре. Половината от сместа се изсипва във формата. Пече се 25-30 минути или до суха клечка.


5. Готовият блат, заедно с формата се оставя около 10 минути. След това блатът се изважда и се оставя върху решетка напълно да се охлади. Изпича  се  и втория блат. След като се охладят напълно блатовете се разполовяват. Получават се четири блата.







Пълнеж за тортата:

Продукти:

* 500 г маскарпоне
* 400 г дулсе де лече (подсладено карамелизирано кондензирано мляко**)
* 100 мл млечна сметана
* 100 г заквасена сметана

Приготвяне:

 Добре е всички продукти да са със стайна температура. Първо се разбива маскарпонето. Към него се прибавя на части карамелизираното мляко, като постоянно се разбива. Добавят се и останалите продукти.

Сглобяване на тортата:

В чинията за поднасяне се поставя един от четирите блата. Пълнежът се разделя условно на 5 части. Трите части се разпределят между блатовете, а с последните две части се измазва тортата отгоре и отстрани.

За декорация използвах около 1 чаша счукани орехи, засушени тънко нарязани ябълки, хартиени снежинки и плетени цветя.



Поднесете с кафе или чай с коледни аромати. Подходяща напитка е и горещ глювайн - греяно вино с коледни аромати, ябълкови и портокалови парченца.




Пожелавам на всички  ни светли, уютни и вкусни празници!

 Нека сърцата ни са пълни с доброта и любов!

Коментари

  1. Бети, страхотна торта си направила за майка си! За представянето няма да говоря, защото то винаги е нещо ново и креативно!
    Да сте живи и здрави, много щастливи и Весели Коледни и Новогодишни празници :)
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Merry Christmas! I wish all the best dear! kisses

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна торта, Бети! Нежна, карамелена, чудесна! Да е жива и здрава майчицата ти! Весели и спокойни коледни и новогодишни празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Бети, вълшебнице! Всеки път се възхищавам на красотата, която твориш. Жива и здрава да е майчето ти! Честита Коледа, бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Нежна, карамелена и направена с любов :)
    Бети, толкова харесвам да те чета ... така добре умееш да опишеш чувствата си и да докоснеш душата ми .... "като гальовната прегръдка на плетен пуловер, като къща, ухаеща на печени ябълки и карамел" ... велика си да знаеш :)
    Честито Рождество Христово миличка! Желая ти само най-доброто от всичко добро на Земята! Весели и уютни празници!

    ОтговорИзтриване
  6. Tort bardzo Świąteczny i apetyczny!
    Dla Ciebie Betty i Twojej rodziny wszystkiego najlepszego!

    ОтговорИзтриване
  7. Apple walnut cake with caramel filling - Yummy! This cake looks like a piece of art, Bety haha. I hope you had a very nice Christmas. Thank you for stopping by on Christmas day. That was so sweet of you. May the new year be filled with much joy for you.

    love, ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  8. Oooops, I meant thank you for stopping by on Christmas Eve. :) You know, me and my family watched a show on Christmas traditions from all around Europe. It was so interesting to see how others celebrate the Christmas season. Other cities have so many special Christmas customs.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  9. Bety you can't even imagine how much I would like to taste it. Perfect combination of ingerdients and it looks so lovely. Dry appples as decoration remind me more autumn than winter time, but this year the weather in December is so strange that nobody is sure if this winter or still autumn, or maybe already spring... So the cake perfectly matches with the climate change ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Heh, heh, really nothing winter this winter .... The cake is really delicious. Thank you for your words!

      Изтриване
  10. I really like your recipe for this cake with mascarpone,thanks for sharing, dear :) Would you like to follow each other on GFC? Let me know and I'll follow you back ASAP:)

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  11. Толкова уют и любов излъчва тази торта! Тя е едно истинско празнично бижу. Поздравления за майсторката и най-добри пожелания за рожденичката.

    ОтговорИзтриване


  12. Feliz 2016!!!
    All good things to you!♩♫ه° ·.
    ❤ه° ·.

    ОтговорИзтриване
  13. Happy New Year, Bety! May you continue to make more of your delicious foods this year and some amazing desserts. Wishing you peace and joy in the days ahead.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  14. Hello Bety,
    such a lovely cake - great! I wish you a Happy New Year!
    Hugs Christine

    ОтговорИзтриване
  15. Mmm ... it looks really delicious. I would like to try it.

    Kisses

    ОтговорИзтриване
  16. Delicious :) mmmm

    http://cammillle.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  17. чудесна торта и сигурно много вкусна , обаче май трябва да си майстор сладкар за да направиш нещо такова великолепно , не вярвам че ще мога да постигна същия резултат

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тортата не е никак сложна за приготвяне и наистина е вкусна. Опитайте. :)

      Изтриване
  18. Hi dear
    Great post
    That first cake seems really tasty
    xoxo

    ОтговорИзтриване
  19. Леле, изглежда много вкусно! И снимките са невероятни! Браво!

    ОтговорИзтриване
  20. Wonderful cake, especially the decoration!

    Hope you had a great Xmas time :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ОтговорИзтриване
  21. Бети, успяваш не само да създаваш красота, оригинална, неповторима, но и да предаваш усещания, чувства...Тази торта наистина показва топлото ти отношение, обичта към твоята майка...Нека ти е жива и здрава! Сигурно е много горда с теб!

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте! Имам желание да направя тази прекрасна торта, искам да попитам, за крема, сметаната разбива ли се предварително или течна се смесва с останалите продукти ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не се разбива предварително. И двата вида сметани се добавят последователно и след получаването на еднородна смес, се добавя следващата. Разбива се за последно, докато се получи еднородна смес.

      Изтриване
  23. Здравейте, искам да попитам дали блатове те биха могли леко да се сиропират преди крема, т.к се опасявам да не остане твърде суха самата торта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Блатовете са достатъчно влажни от съдържанието на ябълки. Допълнително кремът също дава влажност при престоят от 12 часа на сглобената торта. Тортата е вкусна и достатъчно влажна без напояване на блатовете.

      Изтриване
  24. Благодаря Бети, малко късно ми дойде този отговор, но онова, което искам да кажа е: Благодаря за чудесната рецепта! Направена за рождения ден на дъщеря ми (19.01) и към днешна дата вече е само сладострастен спомен от вкусове на карамел и ябълки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катя, благодаря за обратната връзка! Много се радвам, че тортата ви е допаднала. Съжалявам, че съм се забавила с отговора, надявам се, че сте се доверили на обясненията и рецептата! Старая се да отговарям веднага, и да съм полезна, колкото е възможно !
      Много ме зарадва коментарът и сърдечно благодаря за доверието и хубавите думи!

      Изтриване
  25. Няма проблем, просто следвах интуицията си и доверието във Вас и прекрасната рецепта. Не съжалявам нито за миг, наистина тортата няма нужда от нищо повече, освен усмивки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. <3 Благодаря! Това ми дава смисъл и заряд в правенето и писането на рецепти тук! Наистина е стоплящо и удовлетворяващо!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни