Кокосов пудинг с чиа-веган, суров, без глутен - Coconut Pudding with Chia-vegan, raw, gluten-free



Освен смутита, пресни сокове, джинджифилова напитка ,която през зимата приготвям топла и разни салати, ето с какво закусваме в последно време. В различни варианти, които ще показвам постепенно. Макар че думата пудинг извиква асоциации за десерт, този е много подходящ и за закуска. Може да се приготви и в леко солен вариант, или без подслаждане, както в случая аз. Ако искате може да добавите подсладител по избор, най-просто казано, захар в някаква  форма- мед, агаве, кленов сироп, стевия, фурми или друг здравословен подсладител по ваш избор. На нас у дома ни е вкусно и без допълнително подслаждане, особено за закуска. По вкус и текстура прилича на пудинг с тапиока, но е толкова по-бърз за приготвяне, че веднага ще бъдете очаровани. Ако отида малко по-далеч, мога да го оприлича на познатия ни ориз с мляко. Хранителната стойност и ползите за здравето ни, на чиата, в съчетание с кокосовото мляко са многократно повече от тези на ориз с краве мляко.  След като спрях да използвам  прясно краве мляко, често приготвях ориз с кокосово мляко. По-късно бях очарована, когато открих тапиоката. Тук може да видите десерт с тапиока и описание как се приготвя. Леко неудобство е дългото киснене и относително дългото варене, свързано с разбъркване и наблюдение. След време започнах да приготвям подобни десерти с киноа, която има много повече протеини и други полезни съставки. Приготвя се бързо и малко по малко измести тапиоката от шкафа ми. Безспорен фаворит са вече малките, чудодейни зрънца чиа. Какво прави чиата суперхрана:

съдържа  лесно усвоими протеини
- съдържа антиоксиданти и витамини, а това повишава съпротивителните сили на организма
 - съдържа калций, много повече от кравето мляко и по-лесен за усвояване
- съдържа калий, желязо, бор
- съдържа омега-3 масти киселини, а това подобрява паметта и  намалява депресията

съдържа фибри, които забавят преобразуването на въглехидратите в захар, а това ни прави по-продължително заредени с енергия -"храна за бягащи" е наричана от ацтеките и маите, които са я отглеждали и са ценели повече от златото.
- желиращите фибри подпомагат детоксикацията на организма

 Освен, че е изключителна суперхрана има и други предимства:

- използва се сурова
- приготвя се бързо



Съгласете се с това, че е голямо удобство, от вечерта, за не повече от 5 минути да приготвяте закуската за другия ден или по-другия. Хапвате нещо много вкусно, а нямате усещането, че е сурово, не трябва да се насилвате да ядете, само защото е полезно. Получавате възможно най-бързия десерт, ако предпочитате така да го наречете, и нямате никакви угризения от яденето. Зареждащ с положителна емоция е не само страхотния вкус, а и мисълта, че сме направили добро за себе си.



 Не исках публикацията да бъде дълга и отегчителна. Съвсем накратко споменах за хранителните ползи. За вкусовите качества. Направих сравнения с познати храни, за да се осмелят, хората, които никога не са пробвали и са предубедени към новите и непознати храни да я опитат. Единственото, което трябва да направите е да я накиснете с вода. Ще се радвам да споделите впечатленията си. Ако се затруднявате да откриете чиа, ще спомена, че освен в био магазини, магазини за здравословни храни, вече може да се открие и в някои вериги, например в Била.

 Сега бързо към рецептата:

За свежест и разнообразие, а и още витамини и минерали и други полезни съставки, добавих райска ябълка. За нейното добро въздействие може да видите тук
  
  Продукти:

* 400 мл кокосово мляко***
* 50 гр семена чиа
* 1 райска ябълка
* шепа бадеми




Приготвяне:

1. Поставете във висока купа или стъклен буркан кокосовото мляко и семената чиа. С няколко движения на пасирайте. Може да направите това и с блендера. Ако нямате просто разбъркайте добре, за да се разпределят семената на чиата равномерно. Ако искате да подсладите направете го сега и отново разбъркайте или пасирайте за по-бързо. Покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника за през ноща или поне за няколко часа.
2. На другия ще видите колко гъст е станала сместа. Разпределете пудинга в чаши за сервиране. Оставете място за райската ябълка и бадемите. Пасирайте райската ябълка и поставете във всяка чашка. Поръсете с бадемови ядки.
3. Ако искате за повече настроение украсете чашите. 
Аз сипах в бурканчета, които взехме всеки в работата си. 

*** Ако имате желание и време, може да блендирате пресен кокосов орех с водата, която има той и да добавите филтрирана вода. Използвайте като прецедите или може да  вложите и пулпата.




Това е. Отнема около 15 минути общо-вечерта и сутринта, включително измиването на райската ябълка, изваждането на продуктите от шкафовете и почистването след " готвенето ". Сутринта, докато пасирах райската ябълка и насипвах в бурканчетата  ми се запарваше чая. Снимките правих в неделя, след разходка. Тогава набрах и тези бели топчета, с които декорирах бурканчетата.

Поднесете като закуска или като десерт. 

 



В толкова много комбинации  опитавме чиа и не ни омръзва. Очаквайте скоро други неустоими предложения.

А аз очаквам вашите впечатления.

Коментари

  1. Реални впечатления все още нямам от чията,не знам защо:),но този пудинг решително ме тласна към нея...Много ми хареса предложението ти,Бети!За снимките ти си знаеш,...че са превъзходни и греховно изкушаващи:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, ще ти хареса!
      Много ще се радвам да опиташ и да споделиш впечатленията си.
      Доста хора са опитвали и на всички им се услажда, никой от тях не беше опитвал чиа, дори не бяха чували, някои.
      Благодаря ти за усмихнатия комплимент!

      Изтриване
  2. Скоро правих кокосово мляко от кокосов орех , Бети.Използвала съм чия, но не в тази комбинация.Чията освен накисната може да се използва и под форма на кълнове, които също стават много вкусни.Изпробвах ги.
    Предложението ти много ми хареса и веднага ще го опитам, стига само да намеря хубави райски ябълки.Превъзходни снимки, както винаги и чудесно представяне.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена и аз съм покълвала чиа и също ми харесва. Сега на пазара се продават друг сорт райски ябълки, леко продълговати, вкусни и узрели са и по-твърди от тези, които съм снимала в смутито. Кокосовия пудинг можеш да приготвиш и без райска ябълка отгоре или да я замениш с други пасирани или нарязани плодове.
      Благодаря ти за хубавите думи!

      Изтриване
  3. Аз харесвам чията ,но повече ми допада на вкус тапиоката.Страхотна закуска,Бети,полезна и колоритна,а и как красиво поднесена!При теб винаги е празник за окото!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Роси! Винаги си мила!
    И аз обичам тапиока, но чиата печели, с бързото си приготвяне, полезни качества и това, че е може да се яде сурова.

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусно и здравословно, апетитно поднесено, както винаги!
    Прегръдка, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Тилия, винаги се радвам да те видя тук!

      Изтриване
  6. Que pudin más extraño!!! No conozco esos ingredientes, pero imagino que sabrán bien. Besitos Bety.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Maria, you can prepare- quickly and easily.
      So you will feel the taste - real velvet pudding=
      Thank you!

      Изтриване
  7. Харесвам чия, чудесна е като заместител на някой храни, а и ми действа много добре на стомаха! Страхотно бурканче с вкусотия! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Павлинка за този коментар!
      Прегръдка!

      Изтриване
  8. Никога не съм опитвала... Но съм с широко отворени обятия за всякакви експерименти - особено такива, които са полезни и не тежат на съвестта. ;) Бети, разкошно предложение!
    И надявам се да не прозвучи иначе, но просто ще споделя. Уважавам избора на всеки един, смятам, че човек трябва да открие това, което е най-полезно за него самия. Но смятам, че всички т.нар. супер храни са прекалено експлоатирани с търговска цел. Те са си съвсем познати и полезни за географските ширини, където се отглеждат. Просто ние едва сега ги преоткриваме... Или просто някой сега е решил,че ще развива търговия и от това, както и да е.
    Има теория, че за един човек е най-полезно това, което расте на неговата земя. И определено съм съгласна. Все пак гените ни са "свикнали" с храната, която нашата земя ни дава от хилядолетия... Ох, омотах се, но дано разбереш какво имам предвид, Бети... И ако някога имам възможност, ще опитам чиа задължително! :)
    Прекрасна публикация и снимки, както винаги! Прегръдки!

    П.П. И ако позволиш - напълно ли отказахте животинските продукти у вас и как се отразява това? Питам, защото все се чудя наистина ли е толкова значимо месото, например. Извини ме за дългия коментар, Бети...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, ще се радвам да опиташ този пудинг, десерт, крем, както решиш да го определиш и да споделиш впечатленията си.
      Не е необходимо да се извиняваш за дългия коментар, защото в края на моя отговор, ще трябва и аз да се извинявам...:)
      Аз също уважавам избора на всеки човек да определя начина си на живот и начина си на хранене. По тази причина не натрапвам в блога вижданията си относно яденето или неяденето на някаква храна. Понякога акцентирам на ползите за здравето ни, съвсем накратко. Ако човек се заинтригува може да потърси повече информация. Смятам, че всеки човек е отговорен за здравето си и храната е много важна. Когато човек стане родител, той носи отговорност и за детето си. Жалко е, че в училищата не се дава информация за храната и нейните съставки и въздействие върху организма ни, най-общо казано. Към училищата няма вече опитни полета, в които децата да посеят нещо със собствените си ръце и да го гледат как расте...да посеят семе и да скъсат плод....Хората трябва да знаят откъде и как храната идва на масата им, какви ресурси са необходими за това. В този ред на мисли, ако наред със сеенето, поливането, брането на кой да е зеленчук се получат съответните нагледни, интерактивни знания за пътя на пържолата до грила, колко човека/деца ще се откажат да я виждат в чинията си.

      Изтриване
    2. Споделям откритията си в кухнята, опита си, и се радвам, ако съм полезна за някого, който пожелае да опита. Моите вкусове също се променят и това се вижда по рецептите ми.

      Не само суперхраните са експлоатирани с търговска цел. Всъщност, като се замисля не съм виждала реклама на чиа, киноа, авокадо, годжи бери, брюкселско зеле, леща, бразилски орех, ...Много хора не са опитвали авокадо и не знаят нищо за него, не знаят, че е едно от възможно най-полезните неща, с които могат да намажат филийка, не знаят, че в бразилския орех се съдържа най-много селен, в сравнение с други храни. Не знаят и защо селенът, макар и в минимални количества е важен за нас.
      Рекламират се други храни и даже съставки,, с които можеш да си приготвиш разнообразна храна - " чудесни" сухи добавки за бързи супи, ястия и т.н. "пълни със зеленчуци", които падат от пакетите в тенджерите и за минути имаме вкусни и разнообразни гозби, покрай които се събира щастливото семейство- удобно и бързо щастливата майка е сготвила. Вместо да ходи по пазари, да мие, бели и реже зеленчуци, отваря чекмеджето, вади едно пакетче, пуска в тенджерката с вряща вода и войла вечерята/ обядът са готови...Искрено се надявам, че тази картинка е само реклама, и че никой не практикува това в дома си.

      Изтриване

    3. Чувала съм за тази теория, че най-полезно за човек е да яде, това което се отглежда на неговата земя. Глобално погледнато, ние всички сме на нашата си Земя. Тази теория има и друг аспект, че когато консумираш храна, отглеждана максимално близко до мястото ти на живеене се пестят ресурси от транспорт и от там по-малко замърсяване на природата. Придържайки се към тази теория означава да не ядем банани,( с които сме толкова свикнали вече-ядем ги от деца.) кокосови орехи, авокадо, маслини, ...ако погледнем драстично назад в годините, доматите и картофите са пренесени в Европа от Америка. Те също са чужда храна, но можем ли в днешни дни да си представим лятото без доматена салата? А без диня?- тя е пренесена от Африка. А без картофи? Или без бобът, за който смятаме, че е част от националната ни кухня...Той също е пренесен от Америка. Някои плодове са пренесени в по-близки времена и успешно виреят при подходящи условия и при нас като кивито например. Може би във времето напред ще отглеждаме и други растения, които сега ни се виждат непознати, нови и дори агресивно натрапвани. Вероятно защото са сравнително скъпи и за тях се говори, че са полезни и здравословни се поражда и идеята, че с качествата им се спекулира за да се облагоделства някой и естествено се пораждат теориите за местна храна и т.п.Аз приемам, че част от хората, които са се заели да продават тези храни и съответно дават информация за тях са разбрали ползите и искат да ги направят достъпни и за останалите хора. Не е безвъзмездно, но да посетиш курс по сладкарско майсторство или готварство също не е безплатно. Не са безплатни и лекарствата, с които се лекуваме, в резултат на неправилно хранене, нали. Не е ли по-добре да даваме парите си за полезна храна? Дали се разисква по-същия начин цената(-по ниска от тази на родното производство, а то пък ,като е родно, да не би да е отглеждано по тучни ливади, а ако е- то няма да е на промоция), качеството, (не споменавам полезност) на внесени от други държави и дори континенти замразени от десетилетия меса, обработени така, че да изглеждат пресни при размразяване, или просто се влагат в други продукти, в които не можеш да познаеш какво има, още по-малко на колко е години....

      Има и друго- растения, които са били отглеждани от нашите деди, а сега са отхвърлени защото не търпят пестициди, т.е. биха били чисти, но са недолюбвани, заради сравнително ниския добив, като лимеца например. В миналото дали е имало хора, с непоносимост към глутена. Или непоносимостта е всъщност към съвременната пшеница, силно третирана с препарати.

      Гери, не сме отказали животинските продукти. Много обичам сирена, сметана, маскарпоне, вкусно, гъсто овче кисело мляко. Не съм на принципа, че като ям мляко, трябва да отглеждам крава на терасата, но мога и често приготвяме сами сирене и кисело мляко у дома. Приготвяла съм и сметана. Обичам да похапвам яйца и наистина си купувам от свободни кокошки, ровещи из тревите на село. Винаги по възможност си купувам зеленчуци и плодове директно от производители. Искрено се надявам скоро да се организират фермерски пазари и да се предлагат интересни и вкусни сортове зеленчуци и плодове. Племенницата ми, която е пети клас не яде месо и риба, яде някои-2-3 вида млечни продукти, обича много пресни салати, маслини, зехтин, зелените подправки са и любими, харесва индийската кухня, обича само черен шоколад.Никой не й налага този начин на хранене. Спортува -плува редовно, кара ски, може да язди, ходи на катерене, кара колело, отлична ученичка, изключително енергична и жизнена е. Направи си извода за месото

      Изтриване
  9. Бети, отново е букет от цветове при теб! Отново много красиво аранжирано и веднага на човек му се приисква да се просегне и да си вземе!
    Мисля, че скоро бих опитала предложението ти, имам една неотворена кутия с кокосова сметана и цял пакет чиа семена .... Сигурно ще заменя райската ябълка с нещо подръчно, но определено ще го приложа на практика и ще споделя после мнение :)))
    Благодаря за хубавата идея!
    Поздрави и усмивки, Бети! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря ти милия коментар!
      Ще се радвам да ти хареса. Можеш да гарнираш с банан или замразени вишни, пробвала съм и с двете.
      Усмивки и хубав ден!

      Изтриване
    2. Ели, снощи забравих да напиша:
      Можеш да сложиш неотворената кутия сметана в хладилника за няколко часа. След като отвориш да отделиш гъстата сметанена част, която е отгоре и използвааш до няколко дни, като вложиш в супа или друго. А млякото да допълниш с филтрирана вода и да направиш пудинга. По принцип след престоя в в хладилника пудингът може да ти се стори прекалено гъст и отново можеш да пасираш за по-добро хомогенизиране с малко вода.

      Изтриване
    3. Бети, благодаря за хубавата идея! Тя сметанката вече няколко дни си е в хладилника, така че може да замисля още нещо в допълнение към десерта :))
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Dear Betty,what a delicious dessert!!
    It sure sounds yammy and i love it!!
    What a great recipe!!
    Like the way you decorated and photographed your wonderful recipe!
    Wish you a lovely weekend!
    Hugs!
    Dimi...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dimi, thank you for your lovely comment!
      Thank you for the wonderful words!
      Even the sun appeared in the sky today.:)
      Hugs!

      Изтриване
  11. Изключително полезно и интересно четиво Бети, включително и коментарите ти, а снимките ти са наслада за очите ми!
    Харесвам вкуса на чия и с удоволствие ще пробвам предложението ти :)
    Очаквам с интерес и останалите неустоими предложения.
    Поздрав с прегръдка от мен :)*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти! Радвам се че ти харесва този продукт!
      Прегръдка!

      Изтриване
  12. Бети, чуден пудинг и отново невероятни снимки! Обожавам го леко подсладен, но рядко приготвям, защото купеното кокосово мляко не ми харесва, а ми се струва неоправдано скъпо и предпочитам да си приготвя домашно, а това е свързано с още куп дейности, в които се налага да включа и мъжа ми. Най-често добавям в овесените ядки за закуска, след като са се охладили или пък слагам в кремчета с авокадо и банан (чиата я накисвам отделно предварително)
    Бети, понеже си ми близичко, във Варна вече има фермерски пазар всяка събота. В момента предлагането на плодове и зеленчуци е малко оскъдно, но основите са поставени.

    Поздрави! Прекрасна и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Таня! Аз се справям сама с кокосите, но за тиквите разчитам на помощ, въпреки, че често използвам една електрическа резачка :))
      Много се радвам, че има във Варна и непременно ще го посетя. Благодаря, че каза. Къде се провежда?

      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
    2. В момента, за зимните месеци, е на ниво -2 на Мол Варна. Провежда се всяка събота от 11 до 15ч. Ако решиш да ходиш, най-добре е около 11ч. да си там. Когато се затопли времето, ще се провежда на открито, но все още не е ясно къде. Преди беше на пазара на кв. Чайка.

      Изтриване
    3. Таня, много ти благодаря!

      Изтриване
  13. That looks just delicious!!! Such a stunning presentation as well!!!! Thank you for sharing and for popping by my blog! Happy weekend to you! Nicole

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Nicole thank you for your lovely comment! Will be glad to see you again!

      Изтриване
  14. Mmmmmm... perfect recipe for cold winter afternoon. Hugs Bety!

    ОтговорИзтриване
  15. Още не съм опитвала чия семена, а отдавна се каня... Продължавай да ме ръчкаш с вкусните си рецепти и ще го направя! :) По френско сигурно ще намеря само в био магазините, в хипермаркетите няма.
    А райските ябълки... така обожаваммм!!! Тук май преминаха. Вече няма добре узрели, само каменни. Обикалям край две такива в купата си с плодове от седмици, но не искат да зреят...
    Усмивка от мен и весел уикенд, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, надявам се да откриеш, ако не, когато се върнеш в България ще се запасиш или просто ще опиташ.
      Хубава седмица!

      Изтриване
  16. vielen lieben DANK für deine lieben WORTE
    ich habe mich sehr gefreut,,,,
    tollen BLOG hast du hier,,,,
    ich habe dich gleich gespeichert auf meiner SEITE,,,
    damit ich dich wieder finde,,,,
    liebe grüße aus TIROL
    bussale bis bald die BIRGIT

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Brigit,thank you for your lovely comment!
      Will be glad to see you again!
      Welcome!

      Изтриване
  17. Страхотен пудинг, Бети! Аз си слагам по две супени лъжици чия в киселото мляко сутрин. Повече от това навежнъж не съм пробвала, но десертчето ти изглежда много приятно и може да го опитам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи, можеш да смесиш чиата с половината кокосово мляко, а на другия ден да разбъркаш добре с кисело мляко. Също се получава вкусно.
      Ще се радвам да опиташ!

      Изтриване
  18. Love those images.
    Would you like to follow each other via GFC / Bloglovin / G+?
    http://www.icynosure.in/

    ОтговорИзтриване
  19. Oh, I love the taste of coconut! This looks so good. Don't know if I'll find the seeds here! Anyway a fantastic recipe!
    Have a happy happy time
    Elisabeth

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Elizabeth, you can probably find in organic stores.
      I would love to try it!
      Thank you!

      Изтриване
  20. А аз нито чиа, нито чиа пудинг съм опитвала. Бети, благодаря отново за споделеното!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, ще се радвам да опиташ. И да ти хареса!
      Аз ти благодаря!
      Хубава и усмихната нова седмица!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни