Яхния от кладница с червено вино и хвойна - Stewed Oyster Mushroom with Red Wine and Juniper


У дома обичаме да похапваме гъби. Голямо удоволствие е и да ги събираме. Влажната и ароматна гора, миризмата на листа и дървесина, чистия въздух, песента на птиците през пролетта, тишината, нарушавана само от стъпките ни или от любопитните свраки, кадифеният мъх по дърветата и радостта от намираните гъби- съкровища...Толкова зареждащи и незабравими моменти...а след това бързото приготвяне на нещо дъхаво и вкусно с тях...





Няколко думи за основната съставка на днешното ястие:

Кладницата (Pleurotus ostreatus) е сравнително популярна гъба. Вероятно защото може да се отглежда и култивира лесно. В природата се среща от късна есен до ранна пролет.Ако зимата е мека и без сняг също може да се намери. Вирее в широколистни гори. По-бързо може да намерите на пазара или в големите вериги магазини.
Тя е с лек дървесен аромат, месеста и при термична обработка запазва сравнително своя обем. Подходяща за мариноване, паниране, смилане и приготвяне на кюфтета и много вкусна сготвена на яхния. За първи път я готвя по този начин и на всички много ни хареса. Всъщност първия път не стигна до снимки, защото си сипахме допълнително, следващия беше за вечеря и също нямаше за снимки и сега сготвих, като подбрах момента, така, че да имам възможност да снимам.

Освен кладница използвах и малко култивирани кралски печурки. Използвах вино и обогатих аромата с дафинов лист, черен пипер, бахар, мащерка, риган и хвойна.

Хвойната (Juniperus) добави интригуващ планински аромат. Тя също е интересно растение-дълголетник. Като започнем от приложението като контрацептив от древните навахо, у древните римляни-средство против ухапване от змия. Заради бавния растеж, дървесината на хвойната е много здрава, не гние и затова някои народи я смятат за символ на вечния живот. У естонците се срещат прибори направени от хвойна. Малки съдове направени от хвойна съхраняват мляко, сирене и масло, като увеличават срока на съхранение. Хвойната има много здравословни приложения- успокоява и облекчава стреса. Има силни бактерицидни, прочистващи и подсилващи свойства. Хвойната е много популярна и с това, че дава аромата си на някои бири и спиртната напитка джин. Всъщност думата джин, произлиза от стара френска дума, означаваща хвойна.


 

Ако нямате събрана от вас, може да закупите от билкови аптеки. Леко размачкайте зрънцата преди да вложите в ястието. Не използвайте голямо количество. За около 1 кг продукти са достатъчни 5-6 зрънца.
източник





Продукти:

* 600-700  г кладница
* 250 г кралска печурка
* 1 глава лук
* 1 скилидка чесън
* 1 с.л. брашно
* 1 с.л. червен пипер
* 150-200 мл червено вино
* 50-60 мл. олио
* 2 дафинови листа
* 10-15 зърна черен пипер
* 5-6 зърна бахар
* 5-6 зърна хвойна
* сол на вкус
* риган
* мащерка

 



За гарниране:

* 5-6 картофа- средно големи
* резен целина
* индийско орехче
* черен пипер
* краве масло или зехтин
* мащерка





 


Приготвяне:


1. Нарежете лука и чесъна на ситно. Задушете в загрятото олио.

2. Нарежете или накъсайте на едри късове гъбите и добавете към лука. Объркайте няколко пъти. Сотирайте на отворен капак около 10 минути. Добавете брашното и разбъркайте. Добавете и червения пипер. Разбъркайте отново и добавете червеното вино. Пуснете черния пипер, бахара, смачканите зрънца хвойна, и дафиновите листа. След като заври намалете огъня и оставете да къкри около 20-30 минути. През това време пригответе гарнитурата : пюре от картофи и ароматен черен ориз.




3. Пригответе пюрето от картофи. Може да направите по няколко начина:

  А. Най-бързо:  Обелете и нарежете картофите. Добавете целината. Покрийте ги с вода и ги варете до омекване на умерен огън. Извадете от водата и намачкайте с инструмента за пасиране. Добавете сол, черен пипер, индийско орехче, краве масло (гхи) или зехтин, отново намачкайте. Поръсете с листенца мащерка.

  Б. Сварете добре измитите картофи с обелките. Обелете и продължете по описания по-горе начин

  В. Добре измитите картофи се обвиват в метално фолио. Парчето целина също. Поставят се в загрята фурна и се пекат около 20-30 минуто. Пробват се с шиш. Ако влиза и излиза свободно, значи са опечени. Обелват се и се пасират с пресата за картофи докато са още топли.

  Г. Ако имате и използвате микровълнова фурна: Измивате картофите и ги поставяте в тавичката на фурната. Пускате на пълна мощност (750 W) за 10-12 минути. После  обърнете картофите и отново пуснете за 10-12 минути. Опитайте с бамбуков шиш. Обелете и пасирайте, както е описано по-горе. Целината трябва да се свари с вода  или да пропуснете.



За гарнитурата  от черен ориз

* 2 с.л. масло и 1 с.л. олио или  само олио за (постен) веган вариант
* 50 мл червено вино
* 300 мл зеленчуков бульон или вода
* 1-2 ч.л. сушени цветове от мащерка и риган
* черен пипер-прясно смлян
* 1/2 глава лук
* 150 г черен ориз

 


Приготвяне:

Запържете в стопеното масло и олио ситно нарязаната глава лук. Поръсете черния пипер. Добавете ориза. Разбъркайте около 2-3 минути. Добавете виното, покрийте с капак и намалете огъня. След като оризът поеме виното добавете зеленчуковия бульон или водата. Варете около 30 минути или докато оризът омекне достатъчно за вашия вкус. Не трябва да разварявате.  Посолете и ако е необходимо да добавяте вода, то нека тя да е гореща. Имайте предвид, че и след изключването на огъня, оризът продължава да абсорбира вода.  Поръсете мащерката, разбъркайте, изключете огъня и оставете още 10 минути под похлупака.

Оформете топките ориз и картофено пюре с лъжицата за сладолед, като потопите в студена вода.



 Сервирайте яхнията в затоплени чинии с топки от картофено пюре и черен ориз. Поръсете с черен сусам, риган. Гарнирайте с клончета свежа мащерка.

  

Ако искате да се насладите на други вкусни рецепти с гъби:

Гъбена каша с елдено брашно - Mushroom mess with buckwheat flour

Саксийки с гъбен пастет и безглутенови крекери -веган - Pots with Mushroom Pate and gluten-free Crackers, vegan

Баница с козе сирене,гъби и праз или зелен лук

Спаначени фетучини с манатарки и мащерка - Spinach fettuccine with penny bun (Boletus edulis) and thyme

Гъбено суфле с лимоново босилеков сос

Ризото с гъби и мащерка

Лятна терина Прованс - Summer terrine Provence



Коментари

  1. Bety, would you believe that I've never tried oysters before? Your oyster stew looks very good. I love mushrooms. All the spices that go into this sound delicious. You are a great cook, Bety.

    Have a wonderful week.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Sheri,
      Thank you for your very kind comment!
      I think that this mushrooms are very popular also in America. If you're not trying, it's time to try. I'll be glad if you prepare this stew.

      Изтриване
  2. Oh my goodness this looks so amazing!!! Every ingredient looks so beautiful.....wonderful job!!!! And your photos are gorgeous! Happy day to you! Nicole

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, много ароматно ястие!
    Благодаря за идеята.
    Сърдечни поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се че ти допада!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  4. Ах, тези твои картини, Бети! Какаъв художник си ми само ти! Прекрасна си!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно ястие - вкусно, ароматно, завладяващо сетивата! Приказка в чиния! Страшна си, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, благодаря ти! Радвам се, че ти харесва!

      Изтриване
  6. Бети,личи си,че не само ви се е усладила гозбата,а и че много си се забавлявала в подготовката,такива красиви снимки си направила на продуктите,и на ястието,разбира се!Бих си топнала залче от черното хлебче,фантастично и уханно блюдо!Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, наистина е вдъхновяващо вкусно ястите...:)

      Благодаря ти сърдечно!

      Изтриване
  7. Бети, знаеш ли, би ми било съвестно да хапна от твоите ястия... Не само че си ги приготвила с толкова желание и отношение към всеки един продукт, ами така красиво поднасяш... И аз като Йоли се прехласвам по твоите "картини"! :)
    Прекрасно предложение за преден път!
    Прегръдки и спорен ден!

    П.П. Все се каня да попитам и защо ли отлагах досега. Какво е това растение с белите топченца: http://vkusnosbety.blogspot.com/2015/01/coconut-pudding-with-chia-vegan-raw_29.html Има го и в градинката пред блока ни, но ми е непознато.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова вкусно ухае, Гери, че ще се престрашиш да хапнеш без да ти е съвестно....Благодаря ти!

      Тези бели плодчета, за които питаш са от храст, който се нарича Бял маргарит. Ако си забелязала има подобни, по-малки, розови на цвят, те са от Розов маргарит. Нашият народ ги е назовал така, вероятно защото изглежда като бисери. Маргарит-бисери, знаеш това... На английски е популярно с името Снежни ягоди. Мисля, че е бисквитки или крекери му казват, заради шума, който издават плодчетата при натискане. Важно е че НЕ Е ядливо.

      Изтриване
    2. Знам аз кого да попитам. Да знаеш, че за мен си като една енциклопедия в област "природа". ;) А днес уж се реших да снимам и покрай белите топченца, открих и розовите. Значи вече имаме и от двата вида "бисери" в градината. ;)
      Благодаря ти за отговора, мила Бети, усмивки от мен!

      Изтриване
    3. Знам, но кооолко още не знам...:)

      Изтриване
  8. Hello dear Betty!!
    Wow!!What an amazing resipe!!The Mushroom with Red Wine must be so delicious!
    Gorgeous pictures!!You are a great sef indeed!!
    Hope you have a lovely weekend!Hugs!
    Dimi...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dear Dimi
      thank you for the great compliment!
      Have a wonderful weekend!
      Hugs!

      Изтриване
  9. Hello Bety! Oh my, your blog and photos are absolutely stunning! I am very happy to be following you and I look forward to future visits. Hugs to you! Stephanie - The Enchanting Rose

    ОтговорИзтриване
  10. Beautiful photos! I do love mushrooms. Best wishes, Tammy

    ОтговорИзтриване
  11. Това ще е много вкусно... Така апетитно изглежда!!! И какъв ли вкус има, не съм опитвала кладница и хвойна.
    Страхотни кадри, Бети :) Но това си го знаеш, че редовно повтарям.
    Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, тук често се среща, освен в широколистни гори и сечища и в магазините и по пазарите...:)
      Месеста е и леко еластична, в сравнение с пърхутката например.
      Благодаря ти за комплимента и за усмивката, на която винаги се радвам!

      Изтриване
  12. Your amazing photos affect on my imagination :) Everything looks great, you are artist in the kitchen ;)

    ОтговорИзтриване
  13. Бети, страхотна горска приказка - с цвят, аромат и вкус! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, благодаря ти!
      В гората, наистина човек се чувства като в приказка! :)

      Изтриване
  14. Бети, у дома много често ядем кладница и страпхотно я харесваме, непрекъснато пробвам разни рецепти, за да разнообразя употребата й и сега ме улесняваш с тази твоя яхния - прелестна, като продукти, изпълнение, представяне....Само с хвойната ще се затрудня, но някак ще се справя, то аз имам и в двора, но да не рискувам, за да не стане някоя беля.
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, радвам се, че ти харесва яхнията. Какво те притеснява в твоята хвойна? Дали е хвойна или дали е чиста? Най-добре от планината наистина.., надявам се, че в аптеките е проверена. Взаимствах начина на приготвяне от начина на приготвяне на винен кебап за месоядните...

      Изтриване
  15. Страхотна си, Бети! Днес като наминах от тук научих хем как се прави яхния с гъби кладница, хем кое е това растение с топченцета. Невероятно! Винаги ми е интересно и красиво тук :)

    ОтговорИзтриване
  16. Много апетитно предложение, Бети! С такава прецизност подготвяш публикациите си във всяко отношение, че ме хваща срам за моите, писани посреднощ, с пропуснати или объркани букви, точки, запетаи, и снимани малко преди това в движение, дето се вика в едната ръка апарата, в другата лъжицата...
    Заинтригува ме и хвойната, изобщо си нямам на идея нито за вкуса и, нито за вида и:))

    ОтговорИзтриване
  17. Веси, кой знае каква прецизност в една яхния не знам как може да има, гъбките не се виждат много, но пък е толкова вкусна...Опитах със снимките да покажа ароматите, за да се усети целия този вкус..
    А това с лъжицата в едната ръка ми е толкова познато...или някой обикаля около мен с нея или аз самата :))
    Джинът мирише на хвойна, ако си подушвала...има хвойна в билковите аптеки или в магазини за подправки съм виждала. Вкусът на прясно плодче е леко горчив, затова се суши. Има леко опушен, смолист аромат. Много повече нюанси се улавят в плодчето, отколкото например в джина.
    Знам, че приготвяш месни ястия. Ако добавиш няколко зрънца в кебап например, ще получиш по- дивечов вкус на ястието. Скоро ще покажа друго ястие, което приготвям с хвойна.

    ОтговорИзтриване

  18. Здравей Бети!
    Приготвих вчера с култивирани гъби кладница и хвойна намерих,. получи се невероятно вкусна яхния. Добавих и картофено пюре и мащерка. Много, много ни хареса на всички вкъщи!
    Благодаря за страхотната рецепта!
    Поздрави Цвета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря сърдечно, Цвети!
      Радвам се, че сподели!

      Изтриване
  19. Ах, снимките ти, Бети, като горска Фея си, мила! Честити празници! А публикацията ти ме пренесе в света на приказките, за което ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, аз благдаря сърдечно! Толкова си мила!

      Изтриване
  20. Good recipe! kisses!

    http://miestilobasico.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  21. Looks amazing! Great blog you have, keep up the good work!

    xoxo

    ОтговорИзтриване
  22. ⋰˚هჱミ
    Passei para ler sua receita... ingredientes incríveis!
    As fotos são impressionantes, bonitas demais... imagino o sabor do prato, o perfume!...

    Bom domingo!
    Beijinhos.
    ❤♡ه° ·.

    ОтговорИзтриване
  23. I hope you had a nice Valentine's Day, Bety. It's my second favorite holiday, and I really enjoy it every year.

    Have a peaceful Sunday, dear.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  24. This looks really delicious! Thank you for sharing.

    Janelle | Styles & Prints

    ОтговорИзтриване
  25. This looks delicious! Thanks for sharing! ;)
    XOXO
    Jeanne
    http://fashionmusingsdiary.com

    ОтговорИзтриване
  26. Ухае разкошно, Бети!
    Яхния от гъби- как хубаво звучи....
    Позрдав и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  27. Неустоим натюрморт, Бети -
    много вкусно, ароматно и впечатляващо красиво предложение!
    Благодаря за удоволствието и вълшебните снимки!

    ОтговорИзтриване
  28. I love mushrooms! These must taste so good! Thanks for sharing Bety!
    ♥♥♥
    Jeanne
    http://fashionmusingsdiary.com

    ОтговорИзтриване
  29. O wow what amazing photos and yummy food <3 I love it :) I stay on your blog of course <3

    ОтговорИзтриване
  30. Не само ястия със сигурност са вкусни, но и красиво, описани и показани в снимките. Пожелания.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гига, сърдечно благодаря за визитата и милия коментар!

      Изтриване
  31. Thank you for your visits, Bety, and especially your nice comments. I appreciate them so much.

    Have a sweet day.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  32. Hello Bety,
    Thank you very much for visiting my blog and for your comments. Your food, recipe photos are beautiful and very attractive.
    The job you did with painted birds on a cake is amazing. Very well done indeed. You are a multi talented artist.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you for your lovely comment! I especially appreciate your words of cake with birds :))

      Изтриване
  33. What a delicious are there, at your blog
    It makes me hungry :)

    ОтговорИзтриване
  34. Hi! ooohh your blog is really awesome, in fact..i think i am hungry right know! really cool pics and prsentation of products and everything, I really love it.
    I stay around, i hope tou see u soon in KS
    xoxo
    KS

    ОтговорИзтриване
  35. MIT so einen schönen ESSEN,,,
    könnte ich meinen LIEBSTEN eine FREUDE machen,,,
    schaut so gut aus,,,,
    ich wünsche DIR einen WUNDERSCHÖNEN ABEND
    und DANKE für die lieben WORTE
    bis bald und liebe GRÜßE aus TIROL
    bis bald die BIRGIT

    ОтговорИзтриване
  36. Фографии просто волшебные, как это все красиво и вкусно выглядет у тебя!
    И конечно же я уже в списке:)
    http://lengilochka.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  37. Brigitte,
    thank you for your beautiful and smile comment!

    ОтговорИзтриване
  38. Thank you for your wishes! It was very nice :).
    This meal look great.

    ОтговорИзтриване
  39. This looks really yummy and healthy :)

    Rachel xx
    http://www.thedailyluxe.net

    ОтговорИзтриване
  40. Stunning pictures. I love mushrooms. I followed you on GFC

    Deedee

    http://madeupgirl-madeupgirl.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  41. Delicious!!!
    kisses

    http://lestyledelapetiteblonde.blogspot.com.es

    ОтговорИзтриване
  42. I am a fan of mushroom, in Athens you can find some from Bulgaria, which are very tasty.
    I don't thing I have ever eat juniper though!

    ОтговорИзтриване
  43. Разногледа ставам, Бети! Всяка снимка е картина, произведение... красота!
    Забравям за ястието като ястия... гледам снимките като картина.
    Всичко е много красиво, а за вкуса не се и съмнявам.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни