Торта "Пролетна омая" - Спаначена торта с маскарпоне крем с малини - Cake "Spring charm" - Spinach cake with mascarpone cream with raspberries


 


Моята горска торта за рождения ми ден! Един прекрасен ден, в който се изпълних с топлинка от обичта на близките ми! Получих много усмихнати и искрени пожелания и се почувствах специална и щастлива!


Как се случи тази торта? 
    Пролетта е много вдъхновяваща за мен.  След смразяващата и застинала красота на зимата, настъпи ли март, с радост се наслаждавам на събуждането на природата, на всички цветове и аромати, които събужда слънцето. 
    Преди рождения ми ден бяхме на  едно прекрасно организирано тържество, с много добро настроение, прекрасни хора, много танци и усмивки, чудесна кухня, малки детайли, радващи всеки гост... След тази дълга и интересна нощ се прибирахме и пътя ни минаваше покрай красиви места. Естествено, не пропуснахме да спрем и да усетим ароматите на окъпаната, събуждаща се гора. Присъствието на пролетта се усещаше. Песните на птиците, миниатюрните все още листенца по клоните, разцъфналите ароматни теменужки, поляни синчец, последните разлюляващи се камбанки на кокичетата, нетърпеливите бадеми, метнали фина розова дантела по короните си. Безбройните жълти клонки на форзицията, сякаш събрали слънчевите лъчи греят и в дъждовен ден...Финият мъх, мек и приласкаващ стъпките...Усещаш с всеки поет дъх и с всеки поглед присъствието на пролетта.


Това усещане се опитах да вплета и в моята торта, с която се заех, веднага след тази разходка.
 Използвах чудесния зелен цвят и сочност на спаначения блат. Съчетах с лек и свеж крем от маскарпоне и сметана, добавих малини и сладко от черници.

С част от опечения блат направих "пухкав мъх" и "прострях " дрешките на нетърпеливите цветни феи...

 










 Изпекох долната рецепта два пъти. Всеки от двата блата разделих на 3 равни части. Пет от тях наредих, редувайки с крем.Единият натроших за облицоване на тортата отстрани и отгоре.Получи се торта с височина 12 см и диаметър 22 см.

* 4 големи яйца
*  180 гр захар
* 1с.л.екстракт от ванилия
* 200 гр спанак (може и  замразен, в този случай отцедете добре )***
* 180 мл. олио от гроздови семки или друго без аромат
*   200 гр.  брашно 
* 1 бакпулвер- 10 гр.

***От 1 кг свеж спанак, след почистването на коренчетата, дългите дръжки, попарването, изцеждането и накрая изтискване с ръце на излишната вода се получи 500 гр.

 

Приготвяне:


1. Фурната се загрява на 170 градуса без обдухване.  Форма за торта се намазва с меко, но не течно масло и се посипва с брашно. Излишното количество се отстранява като обърнете формата над хартия  и потупате леко дъното. Оставете настрани формата.
2. Спанакът се пюрира с олиото в кухненски робот/блендер или с пасатор . Дори с пасатор е по-удобно и бързо. Не се налага да отваряте капака на блендера и да избутвате от стените несмлените съставки. Не трябва да се забелязват следи от дръжки и други едри частици. Сместа прилича на майонеза.
3. Яйцата се разбиват добре със захарта и ванилията, до получаването на бледожълт крем. Към тях се прибавя спаначеното пюре. Разбива се до еднородна смес за кратко.
 4. Добавя се брашното, пресято с бакпулвера. Разбива се на бавни обороти, колкото да се поеме брашното. Тестото се изсипва в намазаната и набрашнена форма за торта.Заглажда се.
5.Пече се до суха клечка. Проверете след 15-20 минути. Аз пекох около 30 минути.
6. След изпичането блатът се оставя да изстине във формата  за около 15 минути. След това внимателно се изважда и се оставя на решетка до окончателното охлаждане.
7. Опечения блат отрязвате на 3 пласта. Най-добре с ножа за хляб или със силно опънат конец. Текстурата е ронлива. 



През това време пригответе пълнежа.



Крем - пълнеж:

* 750 г маскарпоне
* 800 г заквасена сметана
* 450 г малини
* 6 с.л. сладко от черници
*  10 гр желатин- по желание

освен това:

* 10-15 с.л. сладко от черници или боровинки
* свежи цветя
* клонки
* тънка тел  


 

За приготвянето на пълнежа:

Разбийте маскарпонето, добавете заквасената смената и отново разбийте до гъст пухкав крем. Добавете размразените малини и сладкото от черници. Ако искате желатин, добавете, като предварително накиснете в няколко лъжици студена вода и стопите на водна баня, без да допускате завиране.

Подредете тортата като използвате ринг. Единия блат оставете за облицоване. Оставете и малко крем за измазване отстрани. Поставете  за няколко часа в хладилника, най-добре за една нощ. Измажете и облицовайте с натрошения блат.  Украсете със свежи цветя.

Получи се една много лека и свежа торта.





 

Насладете се и непременно посетете гората! 
 




Лимоново макова торта с лимонов крем - Lemon Poppy Seed Cake with Lemon Curd Filling 

Теменужена торта - Violet cake

Лимонова торта с лек лимонов крем

 

Коментари

  1. Великолепна, много цвят и пролет! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. И ти ли като мен рибка през март Бети?
    Бъди ми жива и здрава и все така креативна миличка! А това което си направила може да се роди в главата само на един творец романтик и любящ човек каквато си ти очевидно. Така реално си вплела усещането за пролет в тортата си! Толкова свежест и чистота! Прекрасна е! Любовта витае около нея, а представям си ако си отхапя парченце какво ще е удоволствието от насладата :)
    Поздрав с прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Дани, благодаря сърдечно за милия ти коментар!
      Риби съм, и ако се бях забавила още малко щях да вляза в следващата зодия...:)
      Усетила си всичко, което исках да изразява тортата! Прегръдки!

      Изтриване
  3. Вълшебница си, Бети!
    Честит рожден ден на патерица :)
    Бъди здрава и винаги се радвай на всичко красиво около теб!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти за прекрасното пожелание!
      Сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  4. Robiłam w tamtym roku to ciasto, ale Tobie z tego co widzę wyszło o wiele lepiej! ;)
    Chylę czoła, jesteś mistrzynią! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Rules such as cake, if I understand correctly, you know how delicious this cake! Thank you, Dorota, for your kind words!

      Изтриване
  5. Анонименмарт 27, 2015

    Честит рожден ден! Благодаря за красотата, която споделяш.

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасна торта, Бети! Честит празник с леко закъснение - здраве, все такова позитивно настроението, вдъхновение и много прекрасни моменти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани за прекрасните пожелания!!

      Изтриване
  7. Да си жива и здрава! Този зелен цвят е умопомрачителен. Толкова невероятно ми звучи ...., но вече пробвах морковена, защо да не пробвам и спаначена торта...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, цветът наистина е невероятен, като истински мъх... Опитай и тази торта, сигурна съм, че ще ти хареса. Правя я често и няма човек, който да не я е харесал.
      Благодаря ти за пожеланието!

      Изтриване
  8. First of all, happy belated birthday and many happy returns. The cake looks delicious and those photos are magical, like out of a fairy tale book. Thank you so much for dropping by my place and leaving such a nice comment. Following back on GFC Please keep in touch.
    xox
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

    ОтговорИзтриване
  9. Happy birthday my dear Bety and may all your dreams come true.
    Wow, this is simply amazing. You really managed to incorporate the forest into your cake. It makes me think about a cake made by hobbits :) Mix of spinach, mascarpone and rapsberries - I am curious how it tastes,

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Oh, Aga, me so happy that your comment! I am sorry that you are so far the only way to try this cake is to do alone. I assure you is not difficult, but the taste is really exceptional, light and fresh. You think of spinach, will acquire another dimension!

      Изтриване
  10. Липсваше ми тази цветна палитра, Бети. Къде ходиш, мило момиче? Къде ми се губиш! Не може така, повече не давам да изчезваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Времето не е на моя страна май...
      Благодаря, Йоли!

      Изтриване
  11. I was very impatient to read a new post from you and this post is really huge !! This green cake is amazing : I'm sure it's as well good as beautiful ! Really like to try this recipe ! Have a nice week end ! xox http://valeriesdays.blogspot.fr/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dear Valerie, thank you for the lovely comments! The cake is really very beautiful and would be happy to prepare it!

      Изтриване
  12. Бети, да си все такава чаровница, да си здрава и щастлива, да продължаваш да ни омагьосваш с дивните красоти, които създаваш, горска фея ли си, самодива ли...прилича ти тази торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, много мило! Благодаря ти за пожеланията! Прегръдки!

      Изтриване
  13. Бети, не ми казвай, че около теб вече наистина има такива гледки???? Ако да, чудя се какво правя тук? Ние сме на ниво завяхващи кокичета.....
    Прекрасна пролет, прекрасна торта, бъди жива и здрава, радвай се на всичко, което погледът ти докосне и ни го предавай все така. Хубави почивни дни

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е, Марта! Всички цветя от снимките са от градината, с изключение на ранункулусите и гипсофилата. Край Варна са нацъфтели бадемите. При нас има форзиции и нетърпеливи сливови клончета, пълно е с теменужки и синчец.
      Благодаря ти за прекрасното пожелание!

      Изтриване
  14. Честит рожден ден,мила Бети!
    Все така прекрасни да бъдат и празниците,и делниците с близките ти хора!
    Великолепна торта,в пълен унисон с настъпващата пролет и твоя неподражаем стил да търсиш и влагаш красотата на природата във всяка рецепта!Много свежо,нежно и зареждащо с настроение ми действат снимките!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  15. Роси, топла прегръдка за теб!
    Толкова мил коментар!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  16. Честит рожден ден, прекрасна Бети! Жива и здрава да си, щастлива, изпълнена с вдъхновение и раздаваща красота! Тортата е невероятна, а снимките ти мила са фантазия. В твоят блог винаги е пролет! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много мили думи, Кате!
      Благодаря от сърце!
      Прегръдки!

      Изтриване
  17. Уникална си,Бети! Когато ежедневието ми досивее,разглеждам блога ти. Зарежда ме с настроение и оптимизъм.
    Да си здрава и обичана! Другото се постига.
    Честит Рожден Ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Наде! И аз това си пожелах!
      Радвам се, че се отбиваш тук!

      Изтриване
  18. Happy birthday Betty :)
    I'm impressed, this cake is magic and amazing! WOW! and foto are amazing :) I would like to eat this forest cake :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thanks Yummy!
      Do yourself!
      I'm sure you I'm sure you will, and I'll take less time than a jewel :)

      Hugs!

      Изтриване
  19. Честит рожден ден, Бети! Бъди здрава, обичана, вдъхновявана и зареждаща с настроение! Последното го правиш така добре със снимките си! Отново невероятна вкусна красота си приготвила!

    П.С. Това синьото цветенце отгоре как се казва? Толкова е красиво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Лучия, благодаря сърдечно за красивото пожелание!

      Цветето е иглика.За първа година ми цъфти. :)

      Изтриване
    2. Интересно! Мислех, че са само жълти. Благодаря ти, Бети!

      Изтриване
    3. Игликата, която се среща в горите е жълта Primula officinalis- цветовете са събрани на върха на няколко цветоносни стръка. Но и другите са ядливи, разбира се, ако не са третирани. Баба ми едно време добавяше малко листа в пролетната салата.

      Изтриване
  20. Бети, сърцето ти е изпълнено с толкова обич към детайла... Към детайла, който само природата може да нарисува и само чиста душа да усети. Прекрасна си, да знаеш!
    Честит рожден ден от все сърце! Бъди здрава, бъди винаги толкова деликатна, нежна и разцъфнала! И тортата... Ами тя е като теб, точно като теб!
    Прегръдки най-сърдечни!

    П.П. И да беше стъпила в следващата зодия, нямаше да е толкова зле. ;) Казвам го от личен опит... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти! За тези толкова мили думи!
      Сърдечни прегръдки и усмивки за теб!

      Следващата зодия, не че е зле, просто аз много се забавих с публикуването...:)

      Изтриване
  21. Макар и със закъснение, но от сърце - честит рожден ден, Бети!
    Желая ти много здраве, щастие, успехи, любов, сбъдване на мечтите!
    Много красотата има около теб, но най-важното е че ти я виждаш, пресъздаваш и предлагаш!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, сърдечно ти благодаря за милите пожелания!
      Топли прегръдки!

      Изтриване
  22. Честит рожден ден, Бети! Бъди жива и здрава, пълна в прекрасни вдъхновения и идеи! Тортата е много, много красива! Не се съмнявам във вкуса - това е любимата ми рецепта за лека и никога не омръзваща торта :) А снимките са точно в твой стил - красиви и пълни с цветно богатство! Просто прекрасно, Бети! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, благодаря ти от сърце за пожеланията и красивите думи!

      Изтриване
  23. It looks wonderful
    i feel spring, when I'm looking at this cake.

    ОтговорИзтриване
  24. Here I am my new friend.. Have a great week and welcome back to my blig..Hugs kisses Snow White

    ОтговорИзтриване
  25. Happy birthday dear Betty!!
    Wow!!Fantastic cake!!It sure looks so delicious!!
    Gorgeous pictures!Have a nice day!
    Dimi...

    ОтговорИзтриване
  26. Анонименмарт 31, 2015

    Beautiful photos! Happy Birthday

    http://helderschicplace.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  27. That looks amazing! Such a fairytale cake! :)

    http://fashionabejita.blogspot.com.es/

    ОтговорИзтриване
  28. really nice pics!

    www.fashi0n-m0de.blogspot.it

    ОтговорИзтриване
  29. Впечатляваща, както винаги и честит рожден ден, Бети -
    здраве, творческо вдъхновение и успехи, много сбъднати мечти и щастливи дни!
    А за тортата - съм безмълвна - УНИКАЛНА !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диани, много мили пожелания!
      Благодаря сърдечно!

      Изтриване
  30. Beautiful pictures - now I got really Easter feeling!
    xx from Germany/Bavaria, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    ОтговорИзтриване
  31. Increíble...!! Una maravillosa receta, con unas magníficas fotos......para recibir la primavera.

    BESOS

    ОтговорИзтриване
  32. Unfortunately I haven't understood a word from what you have written but the photos are great and this cake looks soooooooooo delicious! You've prepared truly magical setting for this sweet green beauty. Greetings!

    ОтговорИзтриване
  33. Unfortunately I haven't understood a word from what you have written but the photos are great and this cake looks soooooooooo delicious! You've prepared truly magical setting for this sweet green beauty. Greetings!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. The cake is very tasty and easy to prepare. I hope that with google translator will be a clear translation!
      Thank you for your visit and so nice comment!

      Изтриване
  34. Анонименаприл 01, 2015

    Wow such an amazing cake and great pictures! x

    The Belle Narrative

    ОтговорИзтриване
  35. The spinach cake looks wonderfull and your photos great!!!!
    Greetings

    ОтговорИзтриване
  36. Страхотно изглежда :) Поздрави на авторката !!!

    ОтговорИзтриване
  37. Hi Bety!
    I´m sure this cake is delicious, I'm surprised its beautiful appearance, had never seen anything like it.
    I´m following you.
    Kisses

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. I am very glad that you like it here! If you love to cook cakes, try! You will be charmed by the taste! Thank you, Nena!

      Изтриване
  38. Beautiful pictures

    Love Vikee
    www.slavetofashion9771.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  39. Hello >^.^<
    Culinary masterpiece! I am impressed!
    You have a very interesting blog and excellent photos :D
    I follow U
    Kisses

    http://www.porcelandia.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  40. Oh my goodness!!! That is one gorgeous, gorgeous cake! I have never heard of spinach cake before, but it looks delicious and delightful, the perfect cake for woodland fairies. Your photos are absolutely beautiful, too! Your blog is wonderful!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Hi Bella!
      Many thanks for your so cute comment !
      Bring me great pleasure !

      Изтриване
  41. loved cake forest. Belated happy birthday.
    And happy easter

    www.gattavaidosa.com

    ОтговорИзтриване
  42. Hi Bety! Wow, such a beautiful good looking cake and looks yummy as well as the look is.


    Tanya
    http://attraction2fashiin.com

    ОтговорИзтриване
  43. Is that a cake?! It's amazing!!!
    I'll follow with my other blog on cooking as well :)
    Kiss

    ОтговорИзтриване
  44. Wow very creative!!!!! lovely and delicious post!!!
    Have a good week!! and my g+ for you!!!!:)))

    Besos, desde España, Marcela♥

    ОтговорИзтриване
  45. omg, that cake looks absolutely delicious and I love the pictures... the flowers and everything look just perfect :D xoxo

    ОтговорИзтриване
  46. Adorei o bolo!
    Sou sua seguidora.
    Beijos

    http://pontocute.blogspot.com.br/

    ОтговорИзтриване
  47. That looks amazing! I feel spring, when I'm looking at this cake :)

    ОтговорИзтриване
  48. Amazing pictures! Looks so delitious!
    Sure I'd like to follow eachother! Following and waiting for you :)

    Arrow

    ОтговорИзтриване
  49. Wow, this cake looks stunning! <3 Would you like to follow each other? Let me know and I'll follow you back ASAP :)

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  50. Loved your blog to follow her * - *
    Big Kiss: *

    http://batomdebrigadeiro.blogspot.com.br/

    ОтговорИзтриване
  51. Lovely flowers ! Interesting cake !!!
    Anna

    ОтговорИзтриване
  52. looking forward to your next post my dear, can't wait to see what's coming next :D there's a new post on my blog! xoxo

    ОтговорИзтриване
  53. beautiful post and the cake looks very yummy :) happy spring
    http://summersewingroom.blogspot.co.uk/

    ОтговорИзтриване
  54. amazing :)
    kiss
    http://mywonderrfulworld.blogspot.it/2015/04/5-esercizi-per-tornare-in-forma.html

    ОтговорИзтриване
  55. невероятно красивый торт, я такого еще никогда не видела, это искусство! спасибо за чудесные фото))

    ОтговорИзтриване
  56. Прекрасна торта,Бети!
    Христос Воскресе!
    Желая ти здраве и благоденствие!

    ОтговорИзтриване
  57. Beautiful pics, it looks delicious!

    Kisses,

    http://theartofpaloma.com/

    ОтговорИзтриване
  58. Excellent blog you'd like to follow each other ? Let me know and I'll follow back ))
    Have a nice day !
    http://mosaictrends.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  59. trimancheva@gmail.bgоктомври 07, 2015

    Бети, дали блатовете могат да постоят 1-2 дни преди сглобяването на тортата. Натиснаха ме едни събития и се чудя как да ги организирам...

    ОтговорИзтриване
  60. trimancheva@gmail.bgоктомври 07, 2015

    Дано не ми се повтори въпроса, че не разбрах как ми изчезна. Питам се дали блатовете за тази торта могат да постоят 1-2 дни преди да се сглоби тортата и в такъв случай да ги разрежа ли след като изстинат или да го направя преди сглобяването

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вероятно могат и два дни.. Със сигурност 1 ден могат. Опаковай ги в стреч фолио за да не изсъхнат - след пълното им охлаждане.Не ги режи предварително. Преди сглобяването разрежи и предвиди ден за престой на тортата напълно сглобена.

      Изтриване
  61. trimancheva@gmail.bgноември 18, 2015

    Невероятно, но факт! Тортата ми се получи доста добре! Обяснението сигурно е в това, че рецептата е сполучлива и добре описана, освен това, аз толкова се съмнявах в резултата, че си купих една резервна торта и бях по-спокойна по време на работа. Това е първата ми истинска торта, не с готови блатове или бисквити. Беше страхотна емоция, купих си най-сетне кухненски робот заради нея / само май не уцелих подходящия / и сега съм супер горда със себе си :) Правих и едни меки тиквени бисквити с крем, тях също ги харесаха, макар на вид да не бях се справила много. С две думи казано - хиляди благодарности!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че си успяла да направиш тортата. И си се забавлявала, както и това, че гостите ти са харесали всичко! Ето, че правенето на торти не е никак сложно :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни