понеделник, 13 април 2015 г.

Великденски бисквити - Easter cookies




Ако се чудите какво правят Рудолф, Комета и останалите - Дашър, Донър,  Денсър, Пренсър, Виксен, Купидон и Блитцен, когато не носят подаръци....според мен нямат търпение да се разлистят горите...А днес правят компания на великденските зайци, заедно с таралежите, към които нашето семейство има особени чувства...





Продукти:

* 200 грама брашно от лимец
* 100 г ръжено брашно
* 100 г брашно грахам
* 1 с.л. глюкоза леко затоплена
* 2с.л. меласа
* 80 грама пудра захар  
* 100 гр масло,меко на стайна температура
* 2 яйца
* 1 ч.л сода бикарбонат
* 1/4 ч.л сол
* подправки  :
* 1 ч.л. канела или на вкус
*  семенцата от 1 шушулка ванилия 
* 1 бобче тонка, настъргано
* 1 с.л.  ситно настъргана портокалова кора













Приготвяне:


1.В  голяма купа, пресейте 2-3 пъти, брашното, содата, прахообразните подправки и солта.

 2.Оформете кладенче и добавете  маслото, глюкозата, подправките, които не сте пресели и яйцата.Започнете за бъркате с вилица или дървена лъжица. Когато  бъркането стане трудно и се оформи тесто продължете с ръка, която сте топнали в малко брашно и оформете на топка.Това става бързо и без добавяне на допълнително количество брашно.
Увийте тестото в свежо фолио и оставете през нощта на хладно или поне за няколко часа. При мен печенето се получава на следващата нощ .Не е проблем да остане и още една.

3.Около час преди да започнете да печете го извадете на стайна температура.Маслото е стегнало тестото и е трудно да се разточва, затова трябва да се отпусне.

4.Загрейте фурната до 180 C без обдухване.

5.Застелете тавите с хартия. Поставете хартия на плота, с торбичка, пълна с брашно леко посипете брашно-това ще помогне на отделянето на бисквитките. Откъснете парче от тестото  и с помощта на друг лист хартия или свежо фолио, разточете тънко около 3-5 мм. Нарежете желаните форми. Добре е в една тава да поставяте приблизително еднакви фигури, за да се изпекат равномерно. Ако е прекалено меко тестото, може да сложите тавата за малко във фризера.
Печете около 5-7 минути, в зависимост от размера на бисквитките.Ако са по малки-  проверете след 4-5 минути.За по-големи -6-8 до 10 минути. Вадят се, когато съвсем леко краищата им порозовеят.

6.Извадете от фурната, оставете да изстинат, да ги чувствате топли, и тогава ги пренесете от тавата на решетка, където  напълно да се охладят. Горещите бисквити са още меки и могат да се счупят-особено по-големите.

 7.Украсете следващия ден или след напълното изсъхване на фондановото покритие.

Подробни указания  за рисуването  може да видите тук













59 коментара:

  1. Son tan bonitas!!!
    Da pena comerselas.!!!

    Enhorabuena por tu trabajo, gracias por tu luz ✴

    ОтговорИзтриване
  2. I sama to wszystko zrobiłaś?
    Przepiękne!!!
    Nie mogę się napatrzeć :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Yes, I made ​​them ! Spring is so inspiring , it is't!
      Thank you Julia!

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Благодаря ти ти сърдечно, Ели!

      Изтриване
  4. Que maravilla Bety, son tan bonitas que dan pena comérselas. Besitos canarios.

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления за сътворената красота и търпението да ги изрисуваш! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радодст, благодаря ти за хубавите думи!

      Изтриване
  6. Бети, честит Великден! Все такава пролет да цъфти в душата ти, бъдете здрави вкъщи и много щастливи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти за сладкото пожелание!

      Изтриване
  7. So beautiful!

    kiss
    food&emotions
    http://fefoodemotions.blogspot.pt

    ОтговорИзтриване
  8. aw what adorable cookies! :D

    katslovefashion.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  9. pięknie to zrobiłaś ! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  10. Bety this cookies are amazing and beautiful! You surprise me every time when I look here :)
    Hugs :)

    ОтговорИзтриване
  11. There are soo cute! For the first time I didn't know that they are cookies! They look amazing :)

    ОтговорИзтриване
  12. This cookies are amazing and photos are beautiful
    Kisses ;*
    crazyy-mee.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  13. Развесели ме, Бети!:) Зачудих се да ти кажа:))) Толкова пък да си оригинална винаги и така цветно да му стане на човек след като посети блогът ти. Здраве и благоденствие да има в домът ви! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дъщеря ми също се зачуди защо съм извадила Рудолф-така нарича формичката на еленчето...:)
      Благодаря, Кате за милите ти думи!

      Изтриване
  14. Честито Възкресение Христово с малко закъснение Бети ! При теб е винаги цветно, много приятно и винаги вкусно.Публикациите ти са наситени с много финес, грация, чудесна визия и перфектни снимки.Това предложение също е великолепно за празниците, дори и не само за Великден.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  15. Приказно ...
    свежо, цветно, пролетно красиво -
    много финес и много комплименти за теб, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря ти за милите думи!

      Изтриване
  16. Хехехе. Е, няма да ги направя, но много ме развесели с твоите, Бети! Чудесни са- адски свежи и пълни с пролетни аромати и цвят!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, направи ги :) , ще ти харесат, а и се приготвят бързо. Без украсата разбира се...
      Благодаря!

      Изтриване
  17. Бети,понеже съм опитвала твои бисквитки мога отлично да си представя колко вкусни ще са били и тези!
    Обаче този път си надминала себе си!
    Винаги като "вляза" при теб, сетивата ми получават удоволствие на максимална степен,но този път красотата е трудно измерима,истинско,изкусно творчество,хиляди пъти БРАВО!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, толкова си мила! Благодаря ти, че всеки път ми доставяш радост и ме усмихваш!
      Промених малко съставките и се получиха много вкусни и ароматни бисквити.
      Прегръдка!

      Изтриване
  18. These are beautiful

    Love Vikee
    www.slavetofashion9771.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  19. Steep blog and great post !. Come mutually http://paulinediamond.blogspot.ru/

    ОтговорИзтриване
  20. Честит Великден, мила ми Бети :) Толкова настроение струи от твоите снимки и бисквитки, че чак ме е яд, че не наминах по Великден, да изпълниш деня ми с още по-празнично настроение! Уникална си!!
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Тики, благодаря ти! Когато и да се отбиеш тук, винаги ме радваш със сладкия си коментар!
      Прегръдки за теб и Бебси!

      Изтриване
  21. Yumm, easter cookies! I'm sure if you change the decorations they'd be perfect year round :)

    Elleosophy

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Yes, when I change the decorations, will also change" clothes" on the reindeer and the hedgehogs.
      Thank you, dear Ellen!

      Изтриване
  22. waouh ! They look like works of art !!! Really, you can not eat them : they are too cute ! Congratulations ! ;) xox http://valeriesdays.blogspot.fr/

    ОтговорИзтриване
  23. waouh ! They look like works of art ! Really, you can not eat them : they are too cute ! Congratulations ;) xox http://valeriesdays.blogspot.fr/

    ОтговорИзтриване
  24. Hello lovely!
    This looks super delicious!
    Have a nice weekend!
    xo from Italy,
    Sonia Verardo
    http://www.trenchcollection.com/

    ОтговорИзтриване