понеделник, 13 април 2015 г.

Великденски бисквити - Easter cookies




Ако се чудите какво правят Рудолф, Комета и останалите - Дашър, Донър,  Денсър, Пренсър, Виксен, Купидон и Блитцен, когато не носят подаръци....според мен нямат търпение да се разлистят горите...А днес правят компания на великденските зайци, заедно с таралежите, към които нашето семейство има особени чувства...





Продукти:

* 200 грама брашно от лимец
* 100 г ръжено брашно
* 100 г брашно грахам
* 1 с.л. глюкоза леко затоплена
* 2с.л. меласа
* 80 грама пудра захар  
* 100 гр масло,меко на стайна температура
* 2 яйца
* 1 ч.л сода бикарбонат
* 1/4 ч.л сол
* подправки  :
* 1 ч.л. канела или на вкус
*  семенцата от 1 шушулка ванилия 
* 1 бобче тонка, настъргано
* 1 с.л.  ситно настъргана портокалова кора













Приготвяне:


1.В  голяма купа, пресейте 2-3 пъти, брашното, содата, прахообразните подправки и солта.

 2.Оформете кладенче и добавете  маслото, глюкозата, подправките, които не сте пресели и яйцата.Започнете за бъркате с вилица или дървена лъжица. Когато  бъркането стане трудно и се оформи тесто продължете с ръка, която сте топнали в малко брашно и оформете на топка.Това става бързо и без добавяне на допълнително количество брашно.
Увийте тестото в свежо фолио и оставете през нощта на хладно или поне за няколко часа. При мен печенето се получава на следващата нощ .Не е проблем да остане и още една.

3.Около час преди да започнете да печете го извадете на стайна температура.Маслото е стегнало тестото и е трудно да се разточва, затова трябва да се отпусне.

4.Загрейте фурната до 180 C без обдухване.

5.Застелете тавите с хартия. Поставете хартия на плота, с торбичка, пълна с брашно леко посипете брашно-това ще помогне на отделянето на бисквитките. Откъснете парче от тестото  и с помощта на друг лист хартия или свежо фолио, разточете тънко около 3-5 мм. Нарежете желаните форми. Добре е в една тава да поставяте приблизително еднакви фигури, за да се изпекат равномерно. Ако е прекалено меко тестото, може да сложите тавата за малко във фризера.
Печете около 5-7 минути, в зависимост от размера на бисквитките.Ако са по малки-  проверете след 4-5 минути.За по-големи -6-8 до 10 минути. Вадят се, когато съвсем леко краищата им порозовеят.

6.Извадете от фурната, оставете да изстинат, да ги чувствате топли, и тогава ги пренесете от тавата на решетка, където  напълно да се охладят. Горещите бисквити са още меки и могат да се счупят-особено по-големите.

 7.Украсете следващия ден или след напълното изсъхване на фондановото покритие.

Подробни указания  за рисуването  може да видите тук













59 коментара:

  1. Son tan bonitas!!!
    Da pena comerselas.!!!

    Enhorabuena por tu trabajo, gracias por tu luz ✴

    ОтговорИзтриване
  2. I sama to wszystko zrobiłaś?
    Przepiękne!!!
    Nie mogę się napatrzeć :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Yes, I made ​​them ! Spring is so inspiring , it is't!
      Thank you Julia!

      Изтриване
  3. Que maravilla Bety, son tan bonitas que dan pena comérselas. Besitos canarios.

    ОтговорИзтриване
  4. Поздравления за сътворената красота и търпението да ги изрисуваш! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радодст, благодаря ти за хубавите думи!

      Изтриване
  5. Бети, честит Великден! Все такава пролет да цъфти в душата ти, бъдете здрави вкъщи и много щастливи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти за сладкото пожелание!

      Изтриване
  6. So beautiful!

    kiss
    food&emotions
    http://fefoodemotions.blogspot.pt

    ОтговорИзтриване
  7. aw what adorable cookies! :D

    katslovefashion.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  8. pięknie to zrobiłaś ! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  9. Bety this cookies are amazing and beautiful! You surprise me every time when I look here :)
    Hugs :)

    ОтговорИзтриване
  10. There are soo cute! For the first time I didn't know that they are cookies! They look amazing :)

    ОтговорИзтриване
  11. This cookies are amazing and photos are beautiful
    Kisses ;*
    crazyy-mee.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  12. Развесели ме, Бети!:) Зачудих се да ти кажа:))) Толкова пък да си оригинална винаги и така цветно да му стане на човек след като посети блогът ти. Здраве и благоденствие да има в домът ви! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дъщеря ми също се зачуди защо съм извадила Рудолф-така нарича формичката на еленчето...:)
      Благодаря, Кате за милите ти думи!

      Изтриване
  13. Честито Възкресение Христово с малко закъснение Бети ! При теб е винаги цветно, много приятно и винаги вкусно.Публикациите ти са наситени с много финес, грация, чудесна визия и перфектни снимки.Това предложение също е великолепно за празниците, дори и не само за Великден.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  14. Приказно ...
    свежо, цветно, пролетно красиво -
    много финес и много комплименти за теб, Бети!

    ОтговорИзтриване
  15. Хехехе. Е, няма да ги направя, но много ме развесели с твоите, Бети! Чудесни са- адски свежи и пълни с пролетни аромати и цвят!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, направи ги :) , ще ти харесат, а и се приготвят бързо. Без украсата разбира се...
      Благодаря!

      Изтриване
  16. Бети,понеже съм опитвала твои бисквитки мога отлично да си представя колко вкусни ще са били и тези!
    Обаче този път си надминала себе си!
    Винаги като "вляза" при теб, сетивата ми получават удоволствие на максимална степен,но този път красотата е трудно измерима,истинско,изкусно творчество,хиляди пъти БРАВО!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, толкова си мила! Благодаря ти, че всеки път ми доставяш радост и ме усмихваш!
      Промених малко съставките и се получиха много вкусни и ароматни бисквити.
      Прегръдка!

      Изтриване
  17. These are beautiful

    Love Vikee
    www.slavetofashion9771.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  18. Steep blog and great post !. Come mutually http://paulinediamond.blogspot.ru/

    ОтговорИзтриване
  19. Честит Великден, мила ми Бети :) Толкова настроение струи от твоите снимки и бисквитки, че чак ме е яд, че не наминах по Великден, да изпълниш деня ми с още по-празнично настроение! Уникална си!!
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Тики, благодаря ти! Когато и да се отбиеш тук, винаги ме радваш със сладкия си коментар!
      Прегръдки за теб и Бебси!

      Изтриване
  20. Yumm, easter cookies! I'm sure if you change the decorations they'd be perfect year round :)

    Elleosophy

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Yes, when I change the decorations, will also change" clothes" on the reindeer and the hedgehogs.
      Thank you, dear Ellen!

      Изтриване
  21. waouh ! They look like works of art !!! Really, you can not eat them : they are too cute ! Congratulations ! ;) xox http://valeriesdays.blogspot.fr/

    ОтговорИзтриване
  22. waouh ! They look like works of art ! Really, you can not eat them : they are too cute ! Congratulations ;) xox http://valeriesdays.blogspot.fr/

    ОтговорИзтриване
  23. Hello lovely!
    This looks super delicious!
    Have a nice weekend!
    xo from Italy,
    Sonia Verardo
    http://www.trenchcollection.com/

    ОтговорИзтриване