Амарети - Amaretti




     Италианската кухня е популярна с не малко ястия и специалитети, също и сладкиши. Едни от тях са и вкусните бадемови бисквити- амарети -Biscotto amaretto- Amaretti. Родени през Средновековието към края на XIII - и век, първо разпространени в арабския свят, а по-късно, през Възраждането и в Европа.

Терминът Amaretto принципно се отнася за вид сладкиши, направени с бадемова паста, направена от яйчен белтък, захар, сладки и горчиви бадеми и кайсиеви ядки.

    Според Уикипедия има два вида:
 Amaretto di Saronno  или  Amaretto secco - сухи и ронливи. Вероятно измислени в Сицилия или средиземноморските арабски страни, с цел по-голяма издържливост.
Amaretto di Sassello - меки, приличащи по-скоро на марципан.
И двата вида са със закръглена форма и напукана повърхност.

Би могло да се сравнят с ореховките, които повечето хора познават и обичат. Опитвала съм меки и твърди амарети и като текстура и вкус ги оприличих на ореховките. Съставките им са същите, като вместо орехи са направени с бадеми. Разбира се за крайния вкус имат значение, толкова много неща - пропорциите на продуктите, големината на ядките, количеството белтъци, видът захар, начинът на оформяне на сладките, температурата и продължителността на печене. Също като при ореховките.

Тези амарети приготвих по една от рецептите за ореховки, които сме приготвяли у дома.  С малко по-различни пропорции, защото тях пък ги обичаме меки и дъвчащи. А вие приготвяли ли сте  амарети?

Продукти:
за 21-22 бисквити


* 150 г смлени обелени бадеми***
* 50 г смлени обелени кайсиеви ядки
* 2 белтъка
* 1/2 ч.л. лимонов сок или оцет
* 1/2 ч.л. бадемов екстракт
* 80 г фина кафява захар


*** Аз използвах остатъците от пресяване на бадемово брашно, с което съм приготвяла макарони. Винаги, когато приготвям макарони събирам по-едрите частици след пресяването в плик с цип и съхранявам във фризера. Ползвам  за крекери, блатове за тарти  или кишове, или както в случая за амарети.

**** Ако имате възможност да сложите няколко горчиви бадема, направете го. Аз нямах и сложих бадемов екстракт, който има много приятен аромат, но не придаде този нюанс, във вкуса, който придават няколко горчиви бадема.




Приготвяне:

1. Фурната се загрява на 150 С.
2. Смлените бадеми и кайсиеви ядки се объркват с половината захар. Оставете настрани.
3. В голяма купа се разбиват двата белтъка с лимоновия сок или оцет. Добавям за да разбия по-бързо на сняг. Добавя се втората половина захар и сместа се разбива на твърди връхчета.
4. Добавят се смлените ядки и сместа се разбърква с шпатула, докато сместа  стане еднородна.



5. С лъжица за сладолед- най-малкия размер, който имам направих 21 топки. Моите станаха рошавички.  Не е необходимо да поставяте на голямо разстояние. Може да използвате и две чаени лъжици и да оформите еднакви и по-гладки   бисквити. За по-малки  бисквити може да се използва и лъжичката за коктейлни топчета. В този случай намалете времето за печене.



6. Поставете във фурната и печете 15 минути. При тази температура, без обдухване бисквитите са леко порозовели. Изключете и оставете поне 1 час във фурната. По-този начин бисквитите допълнително се изсушават и стават с по-хрупкава текстура. До сутринта са напълно сухи и хрупкави. Ако искате да направите с по-мека сърцевина, охладете веднага след печенето, и приберете в кутия. Трайността на меките е по-малка.



Амаретите се използват в много сладкиши - за пълнене на праскови, добавяне към тирамису, кремове, сладоледи. Добре е човек да ги има подръка. Аз винаги гледам да имам и този път реших да ги споделя с вас. Следващия път ще ви покажа, къде използвах аз.

.





Коментари

  1. look delicious
    http://zielonoma.blogspot.it/2015/06/kolorowe-lato.html

    ОтговорИзтриване
  2. ¡¡Hola Bety!! ¡¡Te han quedado perfectos!! Me encantan las galletas que llevan almendras y las tuyas se ven de lo más tentadoras. Besitos.

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, тези амаретки и топка семифредо са просто чудесен завършек на лятна вечеря. :)
    Изглеждат страхотно, страшно апетитни!
    Поздрави. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, наистина са вкусна поръска към сладолед! Благодаря ти сърдечно!

      Изтриване
  4. I love these cookies for morning coffee !!
    Greetings

    ОтговорИзтриване
  5. Mmmm delicious. Another recipe added to my list and thanks for sharing!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Estoy muy contento de que te gusta!
      Gracias por tu comentario corazón!

      Изтриване
  6. Dear Bety, I just wanted to tell you that I loved your comment on my story today. It was actually my favorite, and Yes, there are still so many good people in the world. Let us always remember that. These amaretto cookies look scrumptious, and I wish I had one to go with my coffee right now. You know, Nel had an amaretto cake for her wedding, and another cake in red velvet.

    Wishing you a lovely weekend, Bety.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Oh, it sounds very tasty - amaretto cake! I have not done before and you give me an idea to think about such a cake! I know red velvet cake, I've done a few times and I like its texture and taste.

      Thank you, Sherri!

      Изтриване
  7. Прелестни са, Бети. Тези малки бижута са очарователни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Ах колко ароматно! Като го гледам и ми хрупат сладко сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ни харесват и на нас Лучия!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  9. It looks so delicious! Thanks for sharing))

    http://fairyland111.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  10. Снимките са повече от великолепни, толкова топли! Много пъти съм мислила да да направя амарети, имам интересна рецепта, но така и не съм стигала до нея, както казваш хубаво е да имаш под ръка, ще те послушам! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Павлинка!
      Ще очаквам впечатленията ти от твоята рецепта. Аз ще опитам следващия път да направя само с кайсиеви ядки. Предполагам, че ще са още по-вкусни.

      Изтриване
  11. Отново нещо интересно ухае при теб,Бети,както винаги си оригинална в предложенията си към нас!Обичам този аромат,сигурно са станали върховни!Прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Роси, много се радвам, че ти харесват! Благодаря ти сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  13. Още една чудесна рецепта и много красиво представена. Чак тук ми замириса на тази красоти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Действително са много вкусни и ароматни. Тия дни пак пекох...много бързо свършват :)

      Изтриване
  14. Здравейте,
    Помогнете моля да направя амарети, по-плоски от Вашите, но меки.Направих едни, но станаха твърдички и като че не ми ухаеха на бадеми /правих с бадемово брашно /1.5 чаши,белтъци-3 бр. чаша пудра и амарето /Много исках да са като ореховките, но с бадеми и да са мекички..Благодаря Ви предварително.Пекох при 170гр.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай с по-кратко печене. Или с печене на ниска температура -110-120 С - докато се засушат при докосване да не лепнат.

      Изтриване
  15. Пропуснах да напиша името си.
    Румяна

    ОтговорИзтриване
  16. Пак отново съм аз, търсих в блога Ви как да търся определена рецепта,спомням си правих нещо мандариново с бадеми от Вас, но няма такава опция, всичките години ли да преобърна.А като видях какви коледни неща сте правили, да се побъркаш.Има ли начин някаква систематизирана информация на съдържанието да има.Извинете,но мисля че ще бъде по-удобно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Румяна, благодаря за мнението.
      Тази платформа предлага търсене по тагове. Най-долу, подредени са по азбучен ред. Когато кликнеш на избраната дума - продукти или изделие ще можеш да разгледаш последователно всички рецепти с този таг. Зарежда се една публикация и в края и "прелистваш" на следващата публикация.
      Друг начин за търсене е да попълниш полето най-долу - търсене в този блог.

      Относно мандарини и бадеми - имам много комбинации на портокали с бадеми.

      Друг начин, който и на мен би ми харесал много повече е да платя на програмист, който да направи падащо меню с класификация на всичко. Някой ден и това ще стане.

      Изтриване
  17. Благодаря Ви, сега видях долу всичко,защо съм търсила по-горе иди че разбери.Моля да ме извините.Есенната торта с макароните отгоре ме зашемети.Поздравления!
    Румяна

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей, Бети, откъде да намеря бадемов екстракт? Само онлайн ли се поръчва?
    Весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За съжаление там, откъдето поръчват няма. Опитай с бадемовото есенция на Йоткер.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни