неделя, 28 юни 2015 г.

Печена кайсиева торта с амарети и лавандула - Baked Apricot Cake with Lavender and Amaretti




Струва ми се, че летните дни , макар и по 15 часа отлитат неусетно. Дали защото моите дни са толкова забързани. Имам да свършвам толкова много неща...Вятърът скоро ще отнесе и последния ароматен воал на липите.Ще започне жътвата, нивите вече са натежали от злато. ...След няколко дни слънчогледите ще започнат да поздравяват утрото....Очите ми потъват в лавандулените полета, които скоро ще бъдат събрани, ще омагьосат с аромат градовете,  в които има рафинерии.
 Обичам лавандуловото докосване в сладкишите. И тази година ще приготвя Конфитюр от нектарини или праскови  и лавандула - Nectarines or peaches and lavender jam
Едни от любимите ми маслени бисквити са тези Лавандулено медени маслени бисквити - Lavender-Honey Shortbread Cookies 
Вече си изсуших лавандулени цветчета, ще мога да си приготвям Успокояващ чай от лавандула - Relaxing Lavender Tea
 Черниците узряха и скоро  ще приготвя Галет с черници, касис и лавандула - Mulberries, Blackcurrants and Lavender Galette
 Боровинките също се комбинират чудесно с лавандула- Боровинков сладолед с лавандула


Лятото и неговите неустоими цветове и аромати..... Днес избрах кайисево и лавандулено .
 Ако и на вас ви харесва това ароматно докосване,   ще ви допадне и тази бърза печена торта с кайсии, с интригуващо съчетание на бадемов аромат и лавандула.





Рецептата е подобна на тези Пастички с кайсиино много по-ароматна, а и по-бърза за приготвяне. Пастичките са друга идея за оформяне. Разбира се трябва да увеличите дозата, ако искате да печете в голяма тава.




    Продукти:

за форма с диаметър 22 см


*  10 големи кайсии
*  50 г + 1 с.л. светлокафява пудра захар или по-фина
*  2 с.л. бадемов ликьор   или 2 с.л. водка с 3-4 капки бадемов екстракт
*  120 г масло на стайна температура
*  120 г  пълнозърнесто брашно
*  1 ч.л. бакпулвер
*  1/4 ч.л сол
*  2 яйца
* 1 ч.л. бадемов ектстракт
* 7-8 бисквити амарети 
* 1 ч.л. сушена лавандула
* пресни цветчета лавандула за поръсване отгоре





Приготвяне:

1. Тавата се застила с хартия за печене- дъното и борда.

2. Фурната се загрява на 170 С.

3. Поставете разполовените кайсии в плоска чиния и поръсете с ликьора и 1 с.л. захар.

4. Пресейте брашното, солта и бакпулвера. Върнете триците, които са останали в ситото. Целта на пресяването е бакпулвера и солта да се разпределят равномерно. Натрошете 5-6 от амаретите и объркайте с брашното. Оставете настрани.

5. Претрийте захарта със сушената лавандула.

6.Разбийте маслото със захарта до пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно с разбиване. Добавете бадемовия екстракт.

7. Към маслената смес добавете на дво-три пъти сухата смес.

8.Изсипете тестото във формата и загладете. Ако използвате форма със същия диаметър, тестото ще ви се види  недостатъчно, но вижте разреза- за мен е напълно достатъчно. Не исках много тесто, а сочна хапка, комбинация от ароматен блат с плод.
 Наредете кайсиите с дъното нагоре. Поръсете останалия сос. Натрошете останалите амарети и поръсете отгоре.

9. Печете 40-45 минути или до суха клечка.

10. Извадете от формата след пълното охлаждане. Поръсете с пресни лавандулови цветчета. Сервирайте.








Хубава нова седмица!

105 коментара:

  1. The lavender must be a great addition to the cake!

    Greets from Greece :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Touching lavender with apricots really is fantastic.
      Thank you!

      Изтриване
  2. Oh, how wonderful. And the fantastic apricots. Have been to Armenia two year ago - and will never forget the taste - sure you have the same as they look like those I had!
    Happy days
    Elisabeth

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Apricots are really incredibly delicious.I am glad that I have returned to a pleasant memory.
      Thank you Elizabeth!

      Изтриване
  3. Nunca he probado lavanda y supongo que si el sabor es igual al aroma que tiene me gustara , me parece una torta muy apetecible con los albaricoques seguro que esta deliciosa como todo lo que preparas que ya solo con la vista dan ganas de probar.
    Un beso

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Try it, you'll like it. Lavender adds a luxurious and very nice accent in some fruit desserts. And also chocolate ...

      Изтриване
  4. Лятото отново е твое вдъхновение, Бети - прекрасни предложения:
    красива торта, ароматни бисквитки, сега и този фин десерт с кайсии ...
    Благодаря за удоволствието и много комплименти за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е вдъхновяващо лятото, Диани! Благодаря ти!

      Изтриване
  5. So amazing!!!

    kiss
    food&emotions
    http://fefoodemotions.blogspot.pt

    ОтговорИзтриване
  6. Ау, че хубаво това! Веднага ще го направя на сина ми. Благодаря Бетнка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Йоли, много се радвам, че ти харесва! Знам, че и ти харесваш лавандула! Вълшебна е нали?

      Изтриване
  7. What a lovely cake Bety!
    Looks so yumi and moist :)
    You have a awesome Blog here, keep up with the good work ;)
    XoXo
    Ana Filipa Costa || Petiscana

    ОтговорИзтриване
  8. Wow I love it!!!! very rich!!!
    Have a good week!!! and my g+ for you!!!:)))

    Besos, desde España, Marcela♥

    ОтговорИзтриване
  9. Oh very delicious recipe
    xx

    www.sakuranko.com

    ОтговорИзтриване
  10. jummie!
    sounds and looks delicious :)))

    have an inspirating day :)

    xo
    www.thegrisgirl.blogspot.com.es

    ОтговорИзтриване
  11. Beautiful pics and the tart looks so tasty. I am sure it's delicious. Happy Monday, Bety.
    xox
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

    ОтговорИзтриване
  12. Великолепный рецепт! Я в восторге!

    Подписалась на ваш блог :)

    Заходите в гости →PANAMA ASTI
    Оставляйте комментарии или отзывы, мне будет очень приятно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, благодарю вас за ваши теплые комментарии! Я буду смотреть на твой блог!

      Изтриване
  13. Бети, фантазията ти няма край! Сладкишът и снимките отново са фантастични!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучия, благодаря ти сърдечно!

      Изтриване
  14. Oh Bety, I haven't had apricots in a long time. Summer is here, and soon they will be just ripe enough to eat. This apricot cake looks scrumptious. So soft and moist.....Yummy.

    It's hot here today and supposed to be in the 100's this week. Just staying inside and enjoying my favorite blogs. :~)

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Oh, thank you for your kind comments! I wish you to find and eat the most wonderful apricots!
      Good and tasty summer days!

      Изтриване
  15. Hello Bety!!
    What a beautiful cake!! I can imagine the scent of lavender in each piece of it!!
    Kisses and hugs!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Чудесен,дъхав сладкиш си ни приготвила,Бети,летен разкош!Благодаря за удоволствието,поздрав с усмивка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти за милите думи!
      Хубав петък!

      Изтриване
  17. Delicious!! kisses!

    http://miestilobasico.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  18. Wow! What a tasty cake! It looks gorgeous and delicious. The pictures are really good!

    ОтговорИзтриване
  19. Fantastic post dear! Hope you have a lovely day.

    ** I'm inviting you to join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!


    xoxo;
    BEAUTYEDITER.COM

    ОтговорИзтриване
  20. I absolutely love all kind of treats with morning tea and this recipe is so nice I need to try it now)

    Tanya
    www.StripesNVibes.com
    BlogLovin

    ОтговорИзтриване
  21. This looks delicius!! ñom ñom ñom

    http://onceuponatime224.blogspot.mx/

    ОтговорИзтриване
  22. un gâteau fantastique et succulent bravo
    bonne soirée

    ОтговорИзтриване
  23. Магьосница си ти, Бети!
    Тази година за първи път на живо се запознах с лавандулата - преди месец в Казанлък, по повод служебно пътуване. Не беше съвсем цъфнала, та не усетих много аромата, а в сладкиш не съм опитвала...но твоя е фантастичен на вид и ме изкушава да опитам...освен да си изпрося да ми пратят няколко стръкчета изсушена или знам ли отгде да си купя...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, ако прочетеш това, пиши ми на лични. Ще ти пратя сушена лавандула. Аз я добавям често в бонбони и бисквити, а и в кремове и сладоледи.

      Изтриване
  24. Hello Betty!
    Just perfect, delight, yummmy!!!

    kisses

    ОтговорИзтриване
  25. Great post.

    here's my blog: www.itsmiraclewhip.com
    If you follow I will follow back

    ОтговорИзтриване
  26. Hi Bety! wow this looks so good and tasty =)
    Following you!

    ОтговорИзтриване
  27. So yummy! I love apricots!
    ♥♥♥
    Jeanne
    http://fashionmusingsdiary.com

    ОтговорИзтриване

  28. Olá, amiga!
    Passei para uma visita.
    Isso é tudo de bom!!!!!!!

    Bom fim de semana!
    Beijinhos¸⋰˚✿
    ✿¸⋰˚✿

    ОтговорИзтриване
  29. These images are so stunning and inspirational, thank you for this takeback!

    http://fairyland111.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  30. Yummy!!!!!! This i adore apricot with almond biscuits <3 Is fantastic, thanks for sharing!
    kiss
    www.theladycracy.it

    ОтговорИзтриване
  31. I'm convinced, this cake is very yummy! Thanks for the recipe <3
    Many thanks for charming words on my blog. I checked your blog and I want to tell you that I’m impressed by your work! Now I want to ask you if you want to follow each other?
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    ОтговорИзтриване
  32. Looks so nice!

    http://www.adelaacanski.com/

    ОтговорИзтриване
  33. This cake looks so delicious, thanks for sharing!

    Prudence
    www.prudencepetitestyle.com

    ОтговорИзтриване
  34. Wow, thank you for sharing this recipe! It looks delicious :)
    Thanks for visiting my blog!
    xx Elisa
    www.francinesplacediy.blogspot.com
    ------- DIY & LIFESTYLE BLOG -------

    ОтговорИзтриване
  35. Dear Bety, great photos. I' m hungry :)
    xoxo Tina

    ОтговорИзтриване
  36. Que delicia amei blog maravilhoso sucesso seguindo,
    tenha uma semana abençoada.
    Canal:https://www.youtube.com/watch?v=eNNlFtDc1-o
    Blog:http://arrasandonobatomvermelho.blogspot.com.br

    ОтговорИзтриване
  37. wow

    http://carrieslifestyle.wordpress.com
    Posts online about Vienna, Tahiti, South Africa...

    ОтговорИзтриване
  38. ...Бети, ти си едно чудо на чудесата...Творенията ти са неповторими шедьоври, предизвикващи у мен възхита. Детайлите са така прецизни. Всичко е съвършено. Продължавай да радваш окото и небцето!

    ОтговорИзтриване
  39. :), а ти, Августина, си майстор на красивия комплимент! Благодаря ти, за топлинката!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване