Черешов тарт с маскарпоне - без захар - Cherries, Mascarpone Tart- without sugar


 Сред изобилстващите рецепти за черешови сладкиши, а също и за тарти, защо да опитате този тарт?  Заради страхотната хармония между бисквитената подложка, и двете части на пълнежа. Тези, които се притесняват от предстоящите плажни дни, също могат да похапнат спокойно. Ако сте любопитни вижте продуктите.


 

Продукти:

за 2 форми с диаметър 25 см


* 300 г пълнозърнесто брашно от лимец + 1-2 с.л. за разточване
* 250 г студено краве масло, нарязано на кубчета
* 1/2 ч.л. сол
* 1/2  ч.л. канела
* 6 с.л. студена вода

Използвах само брашно от лимец, заради прекрасния му аромат. Чудесно се съчета с този на черешите. Получи се фин, хрупкав, топящ се в устата бисквитен блат.



Пълнеж от маскарпоне и крема сирене:

за двете форми:

* 500 г маскарпоне
* 400 г крема сирене с по-малко мазнини

Черешов пълнеж: 
за двете форми

* 1,2 кг череши без костилки- месести, твърди, сладки, добре узрели; съберете сока, който изтича при чистенето на костилките
* сока от 1/2 лимон
* семената от 1 шушулка ванилия
* 1/2 ч.л. настърган боб тонка
* 2 с.л. меласа
* 6 равни ч.л. царевично нишесте

* филирани бадеми - около 50 г

Приготвяне: 

1. Поставете в блендера брашното, студеното  масло на  кубчета, канелата и солта. Пулсирайте докато сместа заприлича на пясък или галета.

2. Добавете водата на два пъти, като пулсирате. Изсипете тестото на набрашнена повърхност и набързо го съединете в топка. Притиснете на диск и приберете в хладилника за половин час.

3. Загрейте фурната на 170 С . 

4. Разточете половината от тестото, през слой свежо фолио или леко набрашнете. Навийте на точилката и пренесете във  формата. Притиснете добре с пръсти. Излишното тесто отстранете, като прекарате точилката по горния ръб на формата. Надупчете с вилица блата. Покрийте дъното с хартия и поставете зърна боб, специални керамични тежести или като мен едра  морска сол- възможно най-евтиния вариант. Останалото тесто може да замразите или да съхраните в хладилника за 1-2 дена. Ако замразите, размразете в хладилника. Ако имате място във фризера, може да замразите и във формата. В този случай не е нужно да се размразява преди печене, просто увеличете времето за печене с няколко минути, но не изпускайте от поглед.

5. Изпечете за около 15 минути или докато краищата леко покафенеят. Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно.


6. Междувременно пригответе двата слоя пълнеж. За белия кремест слой разбийте маскарпонето и крема сиренето. Оставете в хладилника.

7. За черешовия пълнеж: 
Поставете черешите, лимоновият сок, част от черешовия сок,  меласата и подправките в тенджера и кипнете. Намалете огъня. Варете на тих огън 2-3 минути. Разбъркайте нишестето  с останалия черешов сок и добавете към черешите. Разбъркайте и варете още минута, докато се сгъсти. Свалете от  котлона и охладете до стайна температура. Разбърквайте от време на време или покрийте със свежо фолио за да не хване коричка.

8. Когато черешовия пълнеж е охладен, напълнете тарта с половината от маскарпоне крема. Добавете половината от черешовия пълнеж. Поръсете с бадемови листенца. Приберете в хладилника поне за час. Но следващия ден е още по-вкусен. По същия начин направете и втория тарт.

 Аз направих, веднага, тъй като първия свърши изключително бързо.


Ето го и вторият тарт, тъй като имаше разлика от няколко часа,  черешовата плънка направих по-късно и варих черешите съвсем малко. След завирането веднага добавих нишестето, черешите останаха цели  и отново тартът беше вкусен.

 

Определено ще направя този тарт и с вишни, които обожавам, а сега, докато черешите са в изобилие ще замразя количество поне за един тарт. 
Използвах меласа, не просто за да заменя захарта- рафинирана или някакъв вид кафява, а за да придам дълбочина на черешовия вкус и ванилов аромат. Черешите, които използвах бяха много добре узрели, месести и сладки, това също е важно за вкуса. Ако не трябва да консумирате захар, може да пропуснете и меласата. Често използвам меласа и съм споменавала от къде може да се купи.

Ако не използвате ръкавици при чистенето на черешите и ви притеснява почистването на ръцете при чистенето на костилките на толкова череши, имам добра новина- аз почиствам моите като ги потопя в купичка с вода, в която съм разтворила лимонтозу.


Насладете се на всяка ароматна хапка!


Хубави и цветни юнски дни!

Коментари

  1. Отново съвършенство! Много апетитно!

    ОтговорИзтриване
  2. I love this tart! Without sugar even better!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Actually cherries are so sweet that it is not necessary sugar. But molasses definitely gives an intriguing hint.
      Thank you!

      Изтриване
  3. the food looks amazing :)

    www.angelavissers.com

    ОтговорИзтриване
  4. Yummy!, it seems really good...I'll try it!...
    Thank you for the recipe!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. I really recommend you try it! The pleasure of taste is great!
      Thank you Antonella!

      Изтриване
  5. Ummmm que bueno debe estar eso, se me hace la boca agua. Feliz semana Bety.

    ОтговорИзтриване
  6. Wow delicious!!!!
    Have a good week!!! and my g+ for you!!!:)))

    Besos, desde España, Marcela♥

    ОтговорИзтриване
  7. Wonderful photos, the tart looks so delicious!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ОтговорИзтриване
  8. Отново прекрасна рецепта излязла от твоите невероятни ръце, Бети!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, сърдечно ти благодаря!
      Усмивки!

      Изтриване
  9. Buena combinación de ingredientes para una tarta que tiene que estar muy buena, justamente esta tarde compre mascarpone, si mañana compro las cerezas y demás ingredientes, listo para prepararla aún que no se si saldrá tan estupenda como la de la foto.
    Besos

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Rosss will be very happy to prepare this tart and you like it! Enjoy!

      Изтриване
  10. Bety, this cherry tart looks amazing! Did you know that my favorite fruit is CHERRIES? wow, it looks like the first tart was eaten quickly, and the second one is there for all to enjoy. I bet the cream cheese really makes it. Oh, this looks so yummy, thanks for sharing. What a pretty pink flower, Bety.

    Enjoy June!

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. The flower is fuchsia and every day I enjoy it on my terrace. The second tart shared with friends. I dont know that your favorite fruits are cherries. I can not say who is my fruit. Maybe all berries. But also like many pears, apples, peaches.
      Thank you for your lovely words!

      Изтриване
  11. Аз не че си притеснявам от шкембето си, защото се научих да си се харесвам и с него, ама задължително ще опитам това черешово вълшебство. Просто защото, когато ти приготвяш нещо, после и аз съм доволна в кухнята. Хубав ден, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, как ме зарадва с този коментар! Наистина много се радвам, че ти допада моята кухня *_*
      Нямам впечатления да имаш шкембе.... Ще ме умориш от смях!

      Изтриване
  12. Like the blog
    kiss
    http://andreiiaad.blogspot.pt/

    ОтговорИзтриване
  13. Изглежда много вкусно, но за мен със захар, моля, вредна или не - но ми е вкусно:)), при това я обичам да е повечко...:)) И аз обичам много вишни, но в София трудно се намират по пазара. И още нещо - мама има същия гевгир:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ок, за теб със захар! На село имаме няколко вишнови дръвчета и аз всяка година обирам каквото мога в съревнование с птичетата-любители....
      Гевгира ми е от свекърва ми :)

      Изтриване
  14. Черешов тарт с маскарпоне! It's really looks delicious!!! Thanks for sharing))

    http://fairyland111.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  15. Прекрасно, Бети!
    Толкова фино и изкушаващо. Много ми харесва.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Ммм да, защо да не го опитаме, Бети?!:) Изглежда вълшебно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, Кате да ви допадне!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  17. so delicious! Thank you for the recipe )
    http://mosaictrends.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  18. Виолетаюни 28, 2015

    Страхотен десерт. Стана много сполучлив с ягоди и малко захар. Опитаха го повече от 20 души на рождения ми ден и сега половината искат рецептата. Успех и благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виолета, толкова ме радваш! Със сигурност ще е бил много вкусен и с ягоди!
      Бъди здрава и щастлива!
      Благодаря ти за отзива! Наистина много ме зарадва!

      Изтриване
  19. Que delicia blog maravilhoso sucesso seguindo,
    tenha uma semana abençoada.
    Canal:https://www.youtube.com/watch?v=eNNlFtDc1-o
    Blog:http://arrasandonobatomvermelho.blogspot.com.br

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни