Пържени цветове бъз - Fried Elderflower

 

След приятната, ароматна разходка, посветена на събиране на цветове бъз всички, леко изгладнели решихме да хапнем нещо бързо приготвено. Преди  да продължим с приготвянето на новия сироп, лимонада и т.н.приготвих тези вкусни бъзови пърженки.


 Изключително рядко пържа питки, бухти и разни подобни, но всяка година по това време приготвям тези панирани пържени цветове. Направих тесто, подобно на това за палачинки и потопих свежи цветове. Пърженето е много кратко, почти мигновено. Изяждането също ! :) 
Ще се радвам и на вас да ви допаднат.






Може да използвате ваша любима рецепта за палачинки или просто да импровизирате. Ето как приготвих аз:

Продукти:

* 2 яйца
* 2 препълнени лъжици брашно
* около 250 мл газирана вода- може и с обикновена вода или мляко
*  50 мл кокосово мляко
* 1 ч.л. смлени шушулки ванилия-може да замените с ванилов екстракт
* олио за пържене

За сервиране:

* ванилова пудра захар
* ягодов сос

Разбих яйцата с кокосовото мляко, добавих брашното и малко по малко газираната вода. Оставих за 15 минути. Тестото трябва да бъде с гъстота на това за палачинки. Не трябва да е прекалено тежко, за да не деформира цветовете. Самите цветове, трябва да са свежи. Ако искате да приготвите няколко часа след събирането им, поставете в кутия или плик и приберете в хладилника.
Загрява се олиото. Подготвя се  кухненска хартия за отцеждане от излишната мазнина. Потапят се  съцветията в сместа за палачинки, леко се отцеждат и се пускат в загрятото олио. Ако сместа е прекалено тежка и деформира много цветовете, добавете малко мляко или вода. Изваждането става веднага - след 4-5 секунди.Всеки цвят се хваща за дръжката и се поставя за кратко на кухненската хартия. Сервират се  веднага, поръсени с ванилова пудра захар ...

 и / или с ягодов сос.



Хапването също е забавно- всеки цвят се хваща за дръжката и се хапва, като го потапяме  в ягодовия сос.


 
Хубав юни!

Коментари

  1. so tasty^_^xoxo

    http://glampond.blogspot.it

    ОтговорИзтриване
  2. Бети, невероятно креативен човек си!! Много интересно хрумване за паниране на тези ароматни цветове!!
    Поздравления и прегръдка с пожелание за прекрасна седмица!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Руми! Всъщност баба ми ни пържеше цветове от акация, като бяхме малки, на мен преди време ми хрумна да панирам по същия начин бъз, и без това го хапвам и като декорация на кексчета или сладолед.

      Изтриване
  3. Звучи интересно и забавно, макар да не съм сигурна, че съм готова за подобна храна;)
    красиви снимки, Бети! И красив ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай, ще ти хареса. Звучи ти интересно, правила си лимонада, още една крачка има до панирането...На нас ни харесва у дома и като ядлива добавка към салати и сладолед.

      Изтриване
  4. О, и ние не пропускаме тази наслада, Бети! Много вкусни са цветовете на бъза така изпържени, както и тези на акцията. Канех се миналата година да пробвам и с липа, но си останах само с добрите намерения - дано тази се сетя навреме!
    Прекрасни снимки, предизвикващи отново обилно слюноотделяне! :)
    Поздрави и усмихнат да е и твоят юни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Баба ми ни приготвяще с тесто за бухти акациеви клончета. Аз си бях набрала няколко клончета акация и панирах, но те свършиха най-напред и не стигнаха до снимки... Догодина пак. При нас вече няма акация, докато в Родопите сега е в разцвета си.
      Благодаря ти Ирма!

      Изтриване
  5. Флоралните ти рецепти винаги ме замайват! Определено и аз съм фен на панираните растения:))) Много вкусно и красиво поднесено ястие! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти за комплимента!
      Аз не обичам пърженето и пържени неща, но приготвям няколко ястия за година, може би заради носталгията по времето, когато съм ги хапвала...Това е едно от тях.

      Изтриване
  6. Wow, so nice blog, and cool recipe... That flower we call zova in my country, and we use it for juce. :D :D I followed you back ;) Be in touch :*

    ОтговорИзтриване
  7. Oh thank you for visiting loved
    I am following your corner
    kiss
    CantinhoDaSofia

    ОтговорИзтриване
  8. Анонименюни 02, 2015

    Nie mialam okazji jesc ani robic deseru z czarnego bzu ,ale uwielbiam patrzec na piekne zdjecia Twoje prezetuje sie pieknie. Jak tylko zakwitnie( u nas pozniej kwitnie ) na pewno zrobie Super:)Pozdrawiam Bozena

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Always glad of your wonderful words! I'm happy to try and share how you like it!

      Hugs!

      Изтриване
  9. Ех,Бети,уникален новатор си ти,как ти хрумна не знам,но е страхотно,поздравления! Красота, аромат и нежност си сервирала,радост за всички сетива!
    Прекрасен юни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, приготвям го от години, а баба ни ни пържеше по този начин акация. Но виждам, че и Ирма приготвя по този начин.
      Благодаря ти за страхотните думи!

      Изтриване
    2. Акация?Сигурно е божествено ароматен и нежен десерт,ето от кого си наследила толкова фин усет към кулинарията! :)

      Изтриване
    3. Роси, при пърженето, ароматът не е така наситен, но изглежда красиво в чинията, а и е нещо, което е различно и необичайно и можеш да опиташ, само докато цъфти, а това са около 2 седмици.
      Баба ми беше страхотна в кухнята, сега само се наслаждава на моите "произведения" .
      Благодаря ти!

      Изтриване
  10. Бети, пак успя да ме изненадаш! Чувала съм за панирана акация, но бъз...И аз като Марта не знам готова ли съм да папкам цветенца, но защо пък не. Така или иначе обожавам сироп от бъз, и въобще аромата му...А днес съм безкрайно доволна - един добър колега ми набра около 40 цвята! Кеф - ще си имам сокче таз година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Човекът ти е набрал точна" доза" :) , но можеш да отделиш -4-5 цвята и да панираш, за да опиташ. Приятно правене на сироп!

      Изтриване
  11. Направо ме срази! За първи път чувам за пържени цветове от бъз :)
    Аз само сироп знам и изсушени за чай, хи хи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами щом може сироп и чай, може и други неща. Например да се сложат в тестото за кексчета или да се използват за украса. Пресни имат леко кисел, приятен свеж вкус.

      Изтриване
  12. Еха, че интересно. Сок съм правила, но ще пробвам другите ти предложения. Пържените цветове ще са първи.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни