Зелено ризото с грах и аспержи - Green Risotto with Peas, Asparagus and Spinach
Освен различни сладоледи и студени смутита, с които започваме от сутринта, освежаваме се с тях на обяд и по някое време след обяд, не пропускаме, разбира се и вечерта .... Случва се, разбира се да хапнем и нещо топло. Някоя супа, или нещо друго бързо като това ризото. Приготвих с аспержи, защото обичам нежния им вкус, но когато няма, заменям с броколи или просто слагам повече грах или спанак.
Продукти:
* 250 г аспержи
* 100 г спанак-бейби
* 200 г грах, пресен или замразен
* 150 мл вода или бульон
* 1 лук - ситно нарязан
* 2-3 счукани скилидки чесън
* 4 с.л. олио/зехтин
* 1 с.л. масло
* 350 г ориз арборио или друг объл за ризото
* 150 мл бяло вино
* 850 мл вода или зеленчуков бульон
* сол, ако не ползвате бульон, в който има сол
Допълнително:
* пармезан
* 1 с.л. масло
* прясно смлян черен пипер
* листенца от ядливи цветя
Приготвяне:
1. Кипнете 150 мл вода или бульон.Поставете стъблата на аспержите, спанака и 100 г от граха. Гответе 4-5 минути. Пюрирайте с пасатор или в блендер. Оставете настрани.
2. В средно голяма тенджера запържете лука и чесъна докато омекнат. Добре е да останат светли, не препържвайте до покафеняване. Добавете ориза, разбъркайте докато зрънцата побелеят, но не повече. Налейте половината от виното и разбъркайте докато се поеме от ориза. Добавете останалата част и отново разбърквайте до поемането му от ориза. Добавете на няколко пъти горещата вода или бульон, като отново разбърквате. Посолете. Оризът не трябва да се разварява, зрънцата трябва да запазят форма и да са леко твърди.
3. Междувременно в друга малка тенджера бланширайте връхчетата от аспержи и останалите 100 г грах за около 4-5 минути.Отцедете.
4. Към ориза добавете зеленото пюре, бланшираните връхчета аспержи и грах, 1 с.л. масло, черния пипер и около 2 с.л. ситно смлян пармезан. Разбъркайте добре.
5. Сервирайте в топли чинии, като поръсите пармезан и листенца от цветовете.
За около 30 минути ще имате вкусно ризото. Изборът на ориз има значение за вкуса и текстурата на ястието. Ако намерите арборио, ще имате перфектен резултат.
Вероятно имате сладолед във фризера..., ако нямате - някои идеи може да намерите тук.
Аз отивам да си сложа няколко топки от едно много освежаващо сорбе, което съвсем скоро ще ви покажа.
This dish looks great and certainly tastes perfectly ! It is great to eat decoration !
ОтговорИзтриванеHave a happy weekend !
Oesr Ela!
ИзтриванеThank you for your lovely comment! Yes and decoration of edible flowers.
Wow this looks delicious.Thanks for sharing the receipe
ОтговорИзтриванеThank you Ruth! Enjoy!
ИзтриванеUn risotto con espárragos seguramente que tiene que estar muy suave de comer, me gusta la receta.
ОтговорИзтриванеBesos
There really is a gentle taste! I would love to try, Rosss!
ИзтриванеThank you!
Yum!
ОтговорИзтриванеhttp://whiteshirtchic.blogspot.co.uk/
Thank you Georgia!
ИзтриванеЛистенцата от цветове пропускам, но подобно зелено ризото обожавам :) с тази разлика че го хапвам за обяд а не за вечеря.
ОтговорИзтриванеЧакам да видя свежото сорбе!
Поздрав с усмивка Бети :)
Трудно се събираме за обяд, Дани и затова на вечеря..:)
ИзтриванеСкоро Дани, ще има и сорбе.
Благодаря ти, за усмивката!
Бети,перфектно ризото,много,много ми харесва предложението ти и съчетанието от зелени добавки!Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеРоси, много се радвам, че ти допада ястието ми и че остави този мил коментар!
ИзтриванеХубава седмица и на теб!
love love :),
ОтговорИзтриванеWhat you think of follow for follow?
http://beautybeybi.blogspot.com.tr/
Чиния пълна с красота...
ОтговорИзтриванеБлагодаря, мила Дени!
ИзтриванеSou fã de aspargo , mas aqui é muito caro ,por isso só de vez emn quando!
ОтговорИзтриванеobrigada pelo carinho!
boa semana bj
Beautiful post, really interesting...thx for sharing! It looks so delicious. :)
ОтговорИзтриванеThank you so much!
ИзтриванеУау, красота! Поредната ти цветна приказка. Рисуваш картини в кухнята, Бети, вълшебница си! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, сърдечно благодаря за хубавите ти думи!
ИзтриванеBety, I've heard of Risotto, but have never tried it before. This looks yummy. :~) I love asparagus too. Oh, you are such a good cook, my friend.
ОтговорИзтриване~Sheri
t is a pity that you're so far away. I'd love you cooked something. But I'm sure that you can prepare. I love risotto, most with mushrooms!
ИзтриванеThank you so much!