вторник, 21 юли 2015 г.

Салата с чери домати, тученица и слънчогледови кълнове - Cherry tomatoes salad with purslane and sunflower sprouts



Тази година се радвам на разнообразна реколта от домати- разноцветни, с различни форми и големина. Наслаждаваме им се най вече в различни салати. Не е новост вече, че използвам тученица. Изненадващо вкусно съчетание се оказа слънчогледови кълнове, тученица, домати и шарлан( студено пресовано слънчогледово олио). Дори и да нямате малки доматчета чери, непременно опитайте някаква зелена салата или доматена като добавите слънчогледови кълнове и поръсите с шарлан. Ще опитате нещо различно, вкусно и в същото време с толкова популярни и достъпни продукти.



 Кълновете от слънчоглед се приготвят много лесно. Купувате сурови, белени слънчогледови семена, накисвате за една нощ. Сутринта изплаквате, до вечерта ще са вече покълнали.  Отново изплакнете. Може да използвате веднага или да оставите за още ден два да порастнат. Необходимо е само да ги изплаквате 2-3 пъти на ден. Сега е топло и по-добре през деня да държите покрити в хладилника. Ще се изненадате приятно от невероятния аромат и вкус. Особено в съчетание с шарлан.




Продукти:

за всяка порция:

* чери домати-разполовени , може и други разбира се
* стръкове тученица
* слънчогледови кълнове
* 2-3 с.л. шарлан
* щипка хималайска сол




Приготвяне: 

Всички продукти се смесват в купа, разбъркват се и се сервират. Гарнирайте с клончета тученица и цели чери.








Други салати, в които може да опитате тученица:

Салата с тученица, орехи и кисело мляко - Common purslane salad with walnuts and yogurt- тук ще намерите информация за тученицата.

Картофен кекс-бърз вариант на картофените кюфтета - Potato cake faster version of potato meatballs

Салата с грах, авокадо, бадеми и сметанов сос с рукола - Salad with chickpeas, avocado, almonds and cream sauce with arugula


Салата с тученица и авокадо - Salad with avocado and purslane


35 коментара:

  1. Such a fresh & testy salad, love all the ingredients you picked, especially the purslane!!!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Oh, I'm glad you're a connoisseur of purslane! Thank you for your sweet comments!

      Изтриване
  2. Бети,
    чудна е салатката.Имаме домати, но баща ми никак не обича тези чери, защото са с твърди люспи.Преди години имахме много черита, но днес сеем само едри домати с тънка люспа.Но и те ще са прекрасни за тази невероятна салата.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, не съм се замисляла за дебелината на кожицата на черитата и изобщо на доматите. Не ме дразни, дори се е случвало да ми сервират салата с белени домати и не ми допада. Но разбирам, че за някои хора може да е храносмилателен проблем. Баба ми например също бели доматите по тази причина. Всъщност тази салата освен вкусни домати, акцента е от слънчогледовите кълнове и шарлан. Тученицата май я слагам почти навсякъде :)

      Изтриване
  3. Olá Bety!!!
    A apresentação ficou linda, uma explosão de cores, texturas e sabores! Adorei!
    Beijos e ótima semana pra ti! =)
    www.deliciasdavodeo.com.br

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна колекция от доматчета имаш. Тези тигровите все още не съм опитвала, тук ги препоръчват за готвене. Много здравословна салата, наистина, но то на салатите това им е предназначението :-) Поздрави от мен.

    ОтговорИзтриване
  5. Да, Дени и чакам черните черита и разни други! Наистина е вълнуващо да ги имам от семенца и после да събирам плодовете. Под тигрови вероятно имаш предвид Кумато- тези в тъмно вишнаво/зелено. Много са вкусни. Сях тази година едни тигрови- поне така се водят- зелени са на ивици в два цвята зелено, а като узреят в жълто и оранжево. От всички кълнове, вероятно слънчогледовите са ми най-любими на вкус.
    Благодаря ти!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Mmmmm, I love every kind of tomato and recently tried the black tomato for the first time. Can't even imagine how tasty this salad must be. Beautiful and colourful portion of health.

    ОтговорИзтриване
  7. Моята художничка! Не мога да те сбъркам никога и за нищо на света! Стилът на Бети, страхотен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, какво да кажа....Благодаря ти, много си мила!

      Изтриване
  8. Yummy salad, Bety. I've never heard of sunflower sprouts before. My husband planted some cherry tomatoes, but only a few have ripened so far. Your salads and desserts are a work of art.

    Enjoy the week, my sweet friend.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Oh, it's great to have someone own harvest tomatoes, eh! Every day they wander around and take care of them and wait eagerly to mature .... I guess no problem to find in your stores raw, peeled sunflower seeds. Germination is super easy: soaking overnight and then rinsed 2-3 days every morning and evening.
      Thank you, dear Sheri, for the kind comment!

      Изтриване
  9. Анонименюли 22, 2015

    Ще си "нарисувам" такава салата тези дни, само да произведа кълнове. Благодаря за идеята.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз докато се включа, сигурно си произвела кълновете! Надявам се, че ти е харесала салатата!
      Благодаря за коментара!

      Изтриване
  10. Бети,пак цветна приказка си ни разказала с изобилие от вкусове,галиш окото и провокираш небцето!Чудна салата!Хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти сърдечно, Роси! Много си мила, както винаги!

      Изтриване
  11. Olá Bety, vim retribuir a visita e também conhecer seu blog! Amei tudo que vi! Bela apresentação do prato, ficou divino! Já estou por aqui! Abraços!

    ОтговорИзтриване
  12. So beautiful!
    http://nacozinhadasara.blogspot.pt/

    ОтговорИзтриване
  13. Hello dear Betty!!!Wow!!What a delicious salad you made!!
    Very interesting recipe indeed!!I'll try to make it!!
    Gorgeous food photography!!!Have a happy Summer!!
    Dimi...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. I'll be glad to try Dimi! You'll like! To you in Greece, as far as I know is a popular purslane!
      Thank you, dear!

      Изтриване
  14. Бети, толкова пъстро и колоритно! Ти просто храниш всичките ни сетива!
    Бети има ли значение големината на тученицата. Отскоро имам двор и устанавих с радост ,че се е самонасяла. Но доста е пораснала.
    А кълновете от слънчоглед ще пробвам да направя.
    Целувки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нати, благодаря ти сърдечно за милите думи! Големината няма значение, трябва да е сочна. Поливай си коренчетата от време на време :) Стъблата са по-киселички от листата. Можеш да береш само връхчетата, ако останалата част не ти харесва. Кълновете се приготвят много лесно и ще се получат.
      Прегръдки!

      Изтриване
  15. Истинска красота е тази салата! Аранжировката ти отново е прекрасна! Аз не си падам по шарлана, но с удоволствие бих се насладила на такава салата със зехтинче.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лучи!
      Аз бях свършила зехтина и понеже много обичам кълнове от слънчоглед, аромата им, шарланът идеално ги допълни. Но щом не ти харесва- със зехтин пак ще е вкусна.
      Поздрави!

      Изтриване
  16. Looks delicious !
    xoxo

    www.sorananistor.com

    ОтговорИзтриване
  17. Your salad looks appetizing !! I love the colorful set of vegetables !!
    Have a nice weekend !

    ОтговорИзтриване