Шоколадово клафути с череши - без глутен и млечни - Chocolate Cherry Clafoutis - Gluten& Dairy- free




Днес ще ви покажа един десерт от рецептурника на френските баби - клафути. Бърз и непретенциозен десерт. Представлява сладкиш, който съдържа плодове и течно, подсладено тесто, подобно на палачинково. Класическото клафути е с череши, с непочистени костилки. При печенето от костилките се освобождава аромат на бадеми, който допълнително овкусява сладкиша. 


Много популярно е да се приготвя с круши, праскови, горски плодове. В случай, че се приготвя с по-едри плодове, като круши и праскови е добре да се нарежат с приблизителна големина на череши. Среща се  и в солен вариант. И в двата случая се приготвя бързо. Пече се в плитки  форми, например за киш.




 Аз ще ви представя  вариант на класическото черешово клафути. Използвах любимите ми черни череши- твърди, сладки, ароматни, неустоими. Реших да го направя с кафява захар и ...какао за шоколадов вкус.Освен това използвах кокосово мляко и тъмно безглутеново брашно. Ванилията, киршът и кафявата захар направиха десертът много фин и вкусен.  Сервирах го топъл с разбита сметана и пресни череши. Може да поднесете с кокосова сметана или сладолед без млечни продукти.





  Ако още не сте опитвали клафути, десертът може да се оприличи  на дебела палачинка, печена с плодове. Ако обичате палачинки за закуска, може да приготвите клафути за закуска. Аз предпочитам палачинките много тънки и фини, и направих десерта след обед.




Спомням си, когато у леля ми ядох за първи път, тя го поднесе като Печена във фурната голяма палачинка. Имало и друго име, но тя го беше забравила...По-късно опитах в ресторант десерт с името клафути. На вкус ми напомни точно онази палачинка на леля ми.   От тогава минаха години и тази  "голяма палачинка" на фурна претърпя толкова промени и вариации. И подобно на палачинките, за които има толкова много рецепти с различни съотношения на  основните продукти- мляко, брашно и яйца и при клафутито е така. Основните съставки при него са: мляко, сметана, брашно, яйца, захар  и плодове.


Приготвям клафути 2-3 пъти в годината, когато ни хрумне, че искаме точно този десерт. Тази година ме провокира Дени. При нея може да се насладите на вариант с къпини и ягоди. Клафутито е от онези удобни десерти, които е добре да имаме на ум-  забърква се бързо и после се пече, според формите ви от 15 до 35-40 минути. Много подходящ е и за зимата, ако имате замразени плодове. Аз винаги си замразявам и череши. Точно от тези. Известно количество изсушавам.

Реших да изпека това клафути в малки индивидуални формички, като сложих в две от тях черешите с костилки, една с череши без костилки и една с разполовени и почистени череши за да реша как ми харесва повече. Важно е да се използват месести череши, в противен случай сокът може да разводни тестото. Харесаха ми всички варианти, но искам да обърна внимание, че ако сложите черешите с костилките трябва да ядете внимателно.



Продукти:

* 300-400 г твърди, узрели череши
* 3 препълнени с.л. тъмно безглутеново брашно - 60 г
* 1 свръх пълна с.л. какао - 20 г
* 1/2 ч.ч. захар Мусковадо или кокосова захар - 40 г
* 1 ч.л. ванилова паста
* 4-5 капки бадемов екстракт
* 3 яйца
* 300 мл кокосово мляко
* допълнително количество кафява захар за поръсване на формите
* масло за намазване на формите
* 1 с.л. кирш
* по- желание пудра захар за поръсване отгоре

Приготвяне:

1. Формата или малките форми се намазват с масло, като се покриват и стените.



Поръсват се  със захар.Това става най-лесно като поставите 2 с.л. захар във формичката и с потупване покриете равномерно дъното и стените.



Излишната захар се слага в следващата формичка.  По същия начин, както бихте процедирали с брашно.Тъй като мусковадо е влажна, не може да се използва за това, но има други видове кафява, нерафинирана захар, например кокосова.




2. Черешите, се почистват от костилките(ако решите) и се поставят в купа. Поръсват се с около 2-3 ч.л. кафява захар и кирш. Разбъркват се внимателно и се оставят за 20-30 минути.




3. Фурната се загрява на 180 С.

4. Брашното се пресява с какаото. Всички съставки, без черешите се смесват и разбъркват до гладка, еднородна смес.




5. Наредете плодовете във формите и сипете внимателно  от тестото до 3/4 от обема на формата. Може да налеете първо тестото, като изпълните формата до половината, за да оставите място за плодовете. Наредете ги и поставете във фурната.




6. Печете около 15 минути. Печивото се издига над ръбчето и се отделя от стените.На места леко се пропуква. Опитайте с клечка. Не бива да има полепнали влажни трохи.  Ако печете в голяма форма или тя е по-дълбока времето ще бъде по-дълго.

7. Докато десертът се пече разбийте сметаната. Може да се сервира и с кокосова сметана или веган сладолед без млечни продукти.

8. Извадете и поднесете топлите десерти.





Коментари

  1. Харесва ми цветът на клафутито. Би ли написала от какво е тъмното безглутеново брашно - не бях чувала за такова? Може би от кафяв ориз? Поздрави от мен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, брашното, което използвам, когато успея да купя е Brown bread flour - https://www.dovesfarm.co.uk/biscuits-and-cookies/gluten-free/gluten-free-brown-bread-flour-x-1kg/

      Понеже не винаги успявам да намеря си приготвям сама. Ето тук съм писала една смес:
      http://vkusnosbety.blogspot.com/2014/04/pots-with-mushroom-pate-and-gluten-free.html

      Ако искаш да е по-тъмно можеш да добавиш и малко брашно от рожков. За хляб е добре да се прибави и ксантанова гума. Имам вече и от нея. Използва се за задържане на влагата и увеличаване на еластичността на тестото.

      В състава влиза и кафяв ориз.Имаме вече няколко магазинчета, в които мелят зърна и често си купувам различни продукти- киноа, амарант, кафяв ориз, леща, лимец ... и там ми го смилат.

      Изтриване
    2. Бети, много ти благодаря за отговора. Ксантанова гума и аз използвам за подобряване структурата на безглутеновото брашно. Зайчетата от другата публикация са страхотни. Поздрави и хубава седмица.

      Изтриване
  2. Анонименюли 19, 2015

    It looks yummy!!! Oh my God I have to try it =)
    Great post honey, lots of kisses
    See you in my blog ;)
    Have a nice day ^_^

    ОтговорИзтриване
  3. Без съмнение си заслужава всяка хапка и е много симпатично в тези малки формички!Страхотно сочен десерт,Бети!Благодаря за споделената рецепта,поздрави от мен и ведра седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина беше вкусно, Роси и съвсем скоро ще направя отново.
      Благодаря ти сърдечно!

      Изтриване
  4. Amazing photos :))
    __________________________
    http://pinkrabbitbeauty.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  5. Комбинацията от череши с каквото и да е шоколадово/какаово, ми е сред любимите!
    Бети, само се чудя, как успявате с тези големи количества?
    Вкъщи вече започнаха да ми забраняват да готвя :)

    ОтговорИзтриване
  6. Eли, и аз много харесвам комбинацията шоколад - череши и особено с тези.
    Всъщност тези порцийки, хапнахме само двете с дъщеря ми и почти на един дъх...
    Започвай да приготвяш малки гурме порцийки..;)

    ОтговорИзтриване
  7. looks so good
    new post: http://melodyjacob1.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  8. Las cerezas son muy ricas y con chocolate no las ha probado esta tarta tiene que estar muy buena.
    Besos

    ОтговорИзтриване
  9. Много симпатични порцийки! Супер фотогеничен е станал при теб, Бети. Красота!

    ОтговорИзтриване
  10. Знаели са какво да си приготвят френските баби, Бети. Ама и ти как си ги презентирала тези десертчета...да му се прияде на човек на секундата!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни