сряда, 26 август 2015 г.

Пълнени патлаждани с черен ориз - веган - Stuffed eggplants with black rice - vegan

 


Едни от любимите ни зеленчуци са патладжаните. Установих, че в блога съм публикувала само едно от всички ястия, които приготвям. Сега ще ви покажа едно от най-любимите ни - "Пълнени патладжани с ориз". За да е с по-висока хранителна стойност използвах черен ориз и тъй като се стремя поне 50% от храната за деня да е сурова сервирах върху тънко нарязани хрупкави тиквички в 3  цвята. Разбира се имаше и друга салата, но многоцветието на тиквичките донякъде компенсира загубата на прекрасните лилави нюанси на патлажаните. И отлично се съчетаваше с всяка патладжанена  хапка :)
Днес излезе поредният брой на сп. Goodfood и съм много радостна да споделя, че с тази рецепта, спечелих една от сокоизтисквачките BOSCH . Конкурсът на тема "Леки здравословни рецепти " беше наистина много вдъхновяващ за мен, направих и много десерти, сред които и едно вкусно сорбе, рецептата за което също е публикувана и скоро ще видите, и тук.






Плънката, която приготвих е достатъчна за още 2-3 патладжана от същия вид, но аз я запекох с филийки чесън и домати като плакия в друга малка тавичка за вечеря.

Продукти:

* 2 патладжана
* 150 г черен ориз
* 50 мл бяло вино
* 300 мл вода или зеленчуков бульон
* 1 морков
* 1 скилидка чесън
* 1 връзка зелен лук
* 1 китка магданоз
* 1 -2 домата - 250 г
* сол и черен пипер
* 50-60 мл олио
* по желание веган кашкавал, ако ястието се сервира топло
или парче моцарела за вегетарианци

за сервиране:

* светло зелена, жълта и тъмно зелена тиквички
* малко сок от лимон
* няколко стръка чивас
* шепа тиквени семки
* лъжица черен сусам или нигела
* лъжица филирани бадеми



Приготвяне:

1. Лукът и морковите се нарязват на ситно. Чесънът също се накълцва. Оставете настрани докато подготвите останалите продукти.

2. Патладжаните се издълбават. Издълбаната вътрешност се наситнява с ножа.

 

3. Доматите се нарязват на ситно или се блендират.

4. След като сме подготвили продуктите се започва готвенето. В тенджерка се сипва половината от олиото, нарязаните лук и моркови. Задушаваме ги за около 3-4 минути и добавяме оризът и чесънът. Разбъркваме го за около 2-3 минути. Сипваме бялото вино и бъркаме докато се усвои.

 

Наливаме водата или бульонът и след като заври добавяме и накълцаните домати, Слагаме капака и намаляме нагряването, така че сместа да къкри. След 10 минути изключваме и оставяме, докато оризът абсорбира течността.

 

5. В друг съд поставяме останалото олио и след като загрее сотираме  патладжана до готовност- т.е. докато омекне.

6. Когато оризът е готов, добавяме към него патладжанът, посоляваме, поръсваме черен пипер и ситно нарязана половин китка магданоз. Разбъркваме и пълним патладжаните.

 

 За капаче поставяме кръгче домат. Наливаме малко вода в тавичката или доматен сок или накълцани домати. Запичаме за 20 15-20 минути. Когато е напълно готово  и не държим ястието да е веган можем да сложим  дебела филийка моцарела  и да върнем във фурната докато се стопи сиренето.


7. Докато се пекат патладжаните нарежете с ренде тиквичките и подредете в чиниите. Поръсете с лимонов сок, ядките, семената и накълцан чивас. Поставете в центъра на всяка чиния по един патладжан.  Ястието е много вкусно и студено. На мен дори ми е по-вкусно. В този случай моцарелата е излишна. Добре е тиквичките да се сложат в чинията преди сервиране. Режат се бързо, реденето също не отнема време.

 



За импровизираната плакия, поставете останалата плънка в тавичка, наредете няколко скилидки чесън, нарязани на филийки и покрийте с домати на шайби или настъргани. Запичате заедно с другата тавичка с патладжаните.


 

След като извадите от фурната поръсете обилно с нарязан магданоз. Поднася се студена.
 







22 коментара:

  1. It looks deliciously.
    And beautifully served.

    ОтговорИзтриване
  2. Стил и изтънченост лъха от цялата публикация! Респект и адмирации, Бети!
    Поздравления за публикациите ти в списанието и за заслужената ти награда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Христи, много ти благодаря за милите думи!1

      Изтриване
  3. Прекрасно ястие Бети.Не съм употребявала никога черен ориз, но знам,че има по - различен аромат от традиционния.Знам,че в твоите рецепти той неизменно присъства и ти благодаря,че ни го представяш в това лятно ястие.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, непременно опитай. Има интересен вкус. Аз ти благодаря за хубавите думи!

      Изтриване
  4. It look so good. Yum!

    Love Vikee
    www.slavetofashion9771.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  5. Бети, мога денонощно да прелиствам и разглеждам снимките в блога и надали някога ще им се наситя!
    С колко желание и старание е подредено всичко, съчетано цветово ... уникално!
    Поздрави и вкусен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря ти за хубавите думи, радвам се, че ти харесва!

      Изтриване
  6. You have an amazing blog! Every pic is so wonderful and delicious!
    I want to be your friend! ;)

    You are welcome: http://innakeils.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Welcome, dear Inessa! Thank you for your nice comment!

      Изтриване
  7. Бети, аз не обичам черен ориз, но така поднесен - ще го ям с удоволствие!
    Честита награда, то пък оставаше да не спечелиш:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, благодаря ти за думите! И вярата в ястието ми. Наистина е вкусно.

      Изтриване
  8. Чудесно е Бети! Абсолютно заслужена награда! Със здраве да си я ползваш и много здравословни рецепти да споделяш. Ще се радвам да споделиш повечко за патладжана!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лучи, за топлите думи! Непременно ще споделя, това което знам при следващото патладжанено нещо :)

      Изтриване