Паста с песто от лилав босилек - Pasta with Purple Basil Pesto





Днес ще ви покажа какво направих с един чудесен продукт, който ми идваше да си изям сама,  тайно от останалите у дома. Но ако не споделиш радостта си, тя не е пълна нали? Всеки, който го опита попита след онова познато  ..."Мммм..."- след примляскването от вкусната хапка  -  какъв е този кашкавал?  Аз казвам - Кашкавал Палакария - не го бяха чували, аз също...След втората хапка всички единодушно казаха, че, ей това е новият ни любим кашкавал  .На въпроса от къде съм го купила  обясних, че съм го получила от онлайн платформа на български  ферми - Fatmhopping и единствения начин да си набавим още е да отидем до фермата в с. Ярлово, Самоковско или да си поръчаме от платформата. Кашкавалът е ръчно месен, отлежавал 2 месеца, със страхотен вкус. Не съм хапвала по-вкусен български кашкавал. Бих го сравнила с фаворита ми сред твърдите сирена - пармезан или отлежал чедър.  Ръчно месения " Палакария" не е толкова солен, което за мен е по-добър вариант и не е толкова твърд, което също много ми допадна.  В същото време може да замести пармезана във всички рецепти. Може  фино да се настърже, без стърготините да се слепват,




може и да се остържат едри, тънки люспи.



.....може и по-дебели парченца да отчупите...


Не съм подозирала, че в България се произвежда такова сирене/ кашкавал. С удоволствие ще си поръчам още от него.


Ето в какво вложих част от това вкусно съкровище - Паста с песто от лилав босилек. 
Реших да направя пестото по-сочно за да е подходящо за тръбовидната паста, която имах -Tortiglioni. Тези цилиндърчета са подходящи за паста с богати сосове, които да ги изпълнят. Освен, че направих пестото по-сочно, запазих и част от водата, в която беше вряла пастата. Получи се идеално.


Вкусът и ароматът на лилавия босилек са по-интензивни от този на зеления и самото песто не става лилаво, но е много вкусно, а и като поръсите свежи листенца и цветчета и пастата изглежда красиво.







Продукти:

* 500 г паста  Tortiglioni или Rigatoni (тръбички)
* 2 връзки лилав босилек
* 2 скилидки чесън
* 50 г кедрови ядки
* 60-70 г кашу-сурово, накиснато
* 60-70 г настърган кашкавал " Палакария" или пармезан
* 150 мл зехтин студено пресован
* прясно смлян черен пипер
* хималайска сол при необходимост





Приготвяне:

1. Поставете около 2 литра вода с 1 ч.л. сол да заври. Изсипете пастата и варете, според указанията на опаковката. След повторното завиране, след като добавите  пастата, намалете температурата, за да не кипи, само да се поддържа варенето. Ако предпочитате по-твърди -( ал денте) проверете готовността 2 минути преди края на определеното от производителя време за готвене.
2. През това време пригответе пестото- поставете в блендера листата на босилека. Отделете няколко за гарниране. Добавете кашуто, кедровите ядки, чесъна и малко от зехтина.Запазете част от ядките за поръсване.



Блендирайте. Добавете настъргания кашкавал или пармезан и още малко зехтин. Отново блендирайте. Добавете и останалия зехтин, опитайте на сол и отново блендирайте. Пестото е готово.




3. Излейте водата от сварената паста, не ги отцеждайте прекалено и запазете част от водата. .Добавете пестото към пастата и разбъркайте. При нужда добавете от водата от варенето.

4. Разпределете в чинии, поръсете прясно смлян черен пипер, цели листенца и цветове босилек и ядки.





Насладете се!



Коментари

  1. the food looks so yummy!
    www.tomntins.com

    ОтговорИзтриване
  2. Е, може ли да е толкова вкусно? Ама знаеш ли, Бети, ей такива неща бих хапвала с най-голмо удоволтвие - вкусно, питателно и наистина добронамерено приготвено. Прекрасно предложение - за пореден път! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, радвам се, че ти харесва! Аз съм влюбена в този кашкавал! Направо съм пристрастена, можех да си изям цялата питичка сам - сама. Радвам се, че има кой да произвежда подобни продукти! Песто хапваме почти всеки ден, а на читателите може и да им омръзнаха вече...:)

      Изтриване
  3. Looks delicious :)

    http://corleonka.blogspot.mk/

    ОтговорИзтриване
  4. Чудна рецепта, вкусна, ароматна, сочна и интригуващо представена! Както винаги, всичко при теб, Бети е на ниво. Поздравления! :)
    Не съм опитвала този кашкавал, но за фермата съм чувала, а Палакария е реката, течаща в долината там. Провокираш ме да си поръчам и аз. :)
    Лека нощ, мила и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма,благодаря ти за хубавите думи!
      Знам, че има река с това име в този район, но не знанех за фермата.Кашкавалът наистина е превъзходен, изказах мнението си за него, без да украсявам нещо. Опитах се и със снимки да илюстрирам качествата му.Обожавам сирена-меки, твърди - знаеш разнообразието от асортименти и вкусове е богато. Този кашкавал наистина много ни хареса. И тъй като на вкус и цвет.....знаеш - всеки с вкуса си, надявам се и на теб да ти хареса.От българските кашкавали в широкия диапазон от цени и качества, не съм срещала такъв досега.
      Хубав ден!

      Изтриване
  5. Looks crazly delicious!

    http://www.simplethingsbyjok.com

    ОтговорИзтриване
  6. OMG this looks so delicious!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ОтговорИзтриване
  7. Hello Bety!!!
    Those pictures are amazing!! Looks really yummy!!!
    Have a nice week!!
    www.deliciasdavodeo.com.br

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. It is really very tasty and I am glad that I managed with pictures to show it! Thank you for your kind words!

      Изтриване
  8. Разкошно съчетание! Запали ме и мен по този кашкавал, ще го пробвам в най-скоро време, особено след анотацията, че може да замести пармезана.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алби, няма да загубиш, ако пробваш.Цената е много по-изгодна от тази на пармезана, но все пак той зрее 36 месеца, а този за 2 -та си месеца е фантастичен. Учудих се, че само толкова престоява, вероятно качествата му се дължат и на ръчното месене. Опитах да илюстрирам със снимки приликата му с пармезан. Надявам се, че и на теб ще ти хареса, толкова, колкото и на нас у дома.Всичко, което написах за него е искрено. До скоро.
      Ще ми е интересно да разбера мнението ти, независимо какво е.

      Изтриване
  9. I have never seen a purple basil!
    It looks beautiful with the flowers.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. It is very nice, right? Especially the purple flowers, they also smell of basil!
      Thank you Juls!

      Изтриване
  10. Que delicia amei a postagem
    Canal:https://www.youtube.com/watch?v=EgeQXJjUpSQ
    Blog: http://arrasandonobatomvermelho.blogspot.com.br

    ОтговорИзтриване
  11. Бети,
    разкошно ястие се е получило с това песто от босилек и кедрови ядки.Провокираш ме да закупя от този кашкавал и да го пробват у дома.Сигурна съм,че ще им хареса.Но пермезанът определено не се харесва.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, опитай го. Аз обичам пармезан, понякога ми идва в повече твърдостта. Този кашкавал е по-мек и не е толкова солен.
      Благодаря ти!
      Поздрав!

      Изтриване
  12. Bety, you always take such beautiful pictures. I never knew there was purple basil. I have green basil growing in my yard. It smells so delicious. Thank you for sharing this recipe, friend.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. You can use green basil. It is wonderful to have a garden of herbs and flowers! Thank you, Brandi, for your sweet comments!

      Изтриване
  13. Примирам при вида на снимките ти! Първо е такава красота, после такава вкусотия! Перфектна както винаги!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи, благодаря ти за прекрасния коментар! Много си мила!

      Изтриване
  14. Отново пиршество за сетивата! Ето какво ще направя с моя лилав босилек от саксията на терасата. Слънцето вече не пече така силно и босилекът избледня, но пак е ароматен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се! Благодаря за прекрасния коментар!

      Изтриване
  15. I wish I could bite some cheese with bread and purple pesto :)

    ОтговорИзтриване
  16. А на мен пък ми хареса вазичката, Бети - израз на твоето въображение и креативност!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хехе, много са сладки, Веси, нали!
      Благодаря сърдечно!

      Изтриване
  17. W tym roku wysiałam mieszankę różnych bazylii. To niesamowite ile jest jej odmian i każda smakuje odrobinę inaczej. Fioletowa bazylia jest już na wykończeniu, ale Twoje pesto wygląda obłędnie :))) Musi być pyszne!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. I'm glad you're a fan of basil. Really it is so diverse! I have several and I'm looking purple with small leaves, also African basil!
      Thank you, dear Bzuzi!

      Изтриване
  18. Ами пак съм без думи. Дори не знаех за лилавия босилек. Благодаря, Бети;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, мисля, че е много популярен, аз имам от години. Ако искаш, ще ти пратя семенца, когато събера. Знам, че имаш градинка и ако си падаш по босилеците....

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни