събота, 24 октомври 2015 г.

Луковици лалета - топящи се в устата маслени бисквити - Tulip bulbs - Melt in your mouth butter cookies






 Тази събота беше посветена на градината. Събрахме крушите, ябълките, последното грозде от лозите,...ах, как хубаво мирише... Обрахме дюлите, някои от които наредих покрай прозорците в антрето на къщата, както правеше едно време баба ми...Искам, всеки път като отворя вратата да ме посреща  този неповторим аромат от детството ми....Хе, хе , вече съм голяма, и сега с моите деца се грижа за градината, така, както  като бяхме деца със сестра ми и  с мама и баба навремето.... Радвам се, че на тях им харесва и потъват в градината с удоволствие....Почистихме  прецъфтелите едногогдишни растения и засадихме някои нови луковици -  нарциси, лалета, зюмбюли, някои храсти...Много обичаме краткия отдих на чаша чай в градината, сред всичките аромати и цветове на есенни листа  и цветя иплодове. За този момент приготвих тези бисквити. Неви, пожела бисквити -гъбки, които не бях правила отдавна, направих и гъбки и луковици. Ако и на вас ви предстои градинска работа на двора или на терасата, за заслужения момент на отдих и за повече настроение,  направете си и вие такива " луковици".






Продукти:

* 100 гр. краве масло на стайна температура 
* 1 чаена чаша фина кафява захар
* 2 яйца 
на стайна температура
* 1/2 ч.л. ванилов екстракт
* 3 чаени чаши царевично или тапиока нишесте

* 1 чаена чаша брашно
* 2 ч.л. бакпулвер
* 4 супени лъжици какао

* шепа сурови цели ядки шамфъстък


Приготвяне:


 
1. Разбийте на крем  захарта с маслото,добавете 1 по едно яйцата, като продължавате да разбивате.Добавете царевичното нишесте като разбърквате с вилица и после с ръце. Знам, че по- лесно ще ви се види да го направите с миксера, но нишестето ще се понесе като облак, затова препоръчвам да го добавите като разбърквате с вилица. Постепенно добавете пресятите заедно брашно и бакпулвер. Омесете тесто. Оставете да престои в продължение на 10  минути. 


2.Направете с ръце топчета с големина на средно голям орех. От единия край издължете вретеновидно. Оформете всички топчета като луковици по този начин.  Дооформете с пръсти потопени в какао Когато приключите с всички луковици, измийте ръцете си.  От към страната на връхчето вкарайте 2-3 ядки шамфъстък.   

 3.Загрейте фурната до 170 С с обдухване или 190 С без обдухване.                                                           Поставете в тавата за печене лист хартия и наредете  луковиците върху нея.Оставете около  1,5-2 см разстояние между тях.


4. Печете 15-20 минути. Подредете ги върху решетка и охладете.



62 коментара:

  1. Еее Бети!
    Кои бяха истинските луковици и кои сладките ... направо не разбрах мила :)
    Поздравления за идеята! Гениална си както винаги!

    ОтговорИзтриване
  2. Ooooo, these look so good, Bety. I LOVE MUSHROOMS! I think I could eat many of them. Your family must love it when you cook for them.

    Have a lovely weekend.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  3. :))))Прелестни са ,Бети!Много реалистична форма си постигнала!Прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Como me he quedado de sorprendida¡¡¡ por poco las planto, que parecen bulbos auténticos, una delicia Bety.
    Yo la semana pasada plante unos bulbos haber si tengo suerte y salen, porque los plante en maceta y los puse en la ventana a falta de jardín.
    Besos

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. I also have in pots, but is best developed in the garden, under the open sky.
      Thank you, Rosss!

      Изтриване
  5. Вълшебни са, Бети - не успявам да ги различа от луковиците...,
    а презентацията е несравнима - Само ти умееш това!
    Благодаря за удоволствието, поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. I love them;)xoxo

    http://glampond.blogspot.it

    ОтговорИзтриване
  7. Уау! Ама те наистина толкова много приличат на луковици и на гъбки! Сигурно се топят в устата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучия, наистина се топят в устата. Когато бяхме малки, майка ни правеше от тези гъбки по празниците..

      Изтриване
  8. Голям майстор си, Бети, много достоверни изглеждат сладките луковички!
    Ани

    ОтговорИзтриване
  9. Mi piacciono i tulipani e anche i dolci, brava!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесно хрумване, Бети! Надявам се само на снимките са едните луковици до другите, че както изглеждат като истинските, да не се е объркал някой да изяде лалетата, защото тогава напролет какво ще израсне в градината :)
    Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То не се знае дали някой няма да изяде и луковиците в градината, Албенче... За нас лакомството е едно, за друг друго..;)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  11. Направо ме застреля с тези луковици-бисквитки :) От креативен човек като теб може да се очаква всичко, но признавам си, никога не би ми дошло и на ум, че може да се направят бисквитки в този вид. Докарала си ги 1:1 с луковиците. Може да се обърка човек и да засади бисквитки, с разликата, че на пролет няма да го огрее градина пълна с курабийки. Ха ха

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ха-ха, Дари, развесели ме! Усмивки!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  12. Уникално наистина! И аз съм от тези, които се чудят кои са истинските луковици и кои за хапване :) Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  13. Una meraviglia!! Sorprendente e originale ricetta, bellissime le tue foto, davvero tanti complimenti!!
    Annarita

    ОтговорИзтриване
  14. Ееееееееее, удивителна си направо! Изобщо не разбрах в началото за какво луковици ми говориш. Всички ми изглеждаха като на истински лалета. Страшна си, ейййййййййй!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, сърдечно благодаря! Радвам се, че ти харесват! <3

      Изтриване
  15. Great post and amazing pictures :)...thx for sharing!

    ОтговорИзтриване
  16. Коментара на Дари наистина е много на място :)
    Бисквитка ли ще си взема човек или луковица, не се знае! :)
    Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
  17. Beautiful photos!

    kiss
    food&emotions
    http://fefoodemotions.blogspot.pt

    ОтговорИзтриване
  18. Nice photos!!! and great post!!!
    Have a good week!! and my g+ for your post!!!:)))

    Besos, desde España, Marcela♥

    ОтговорИзтриване
  19. Хаха, е не, не се спираш;))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) скоро ще спра - с градината, когато падне снега и всичко се смръзне...

      Изтриване
  20. Tulip bulbs?! It sounds delicious! Will definitely be giving this one a try! Thanks for sharing this recipe Bety!

    http://fairyland111.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you Oksana!
      yes, you should try these cookies!

      Изтриване
  21. Ами то трудно може да се различат едните от другите! :)
    Както винаги, уникално!
    Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, сърдечно ти благодаря!
      Прегръдки!

      Изтриване
  22. Толкова си находчива,Бети,всеки път ме удивляваш,изненадваш и ми пълниш душата!Страхотни луковици,като истински,а без съмнение и адски вкусни!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, радвам се, че ти нося такива емоции и много, много ти благодаря за прекрасните думи, с които винаги ме радваш!
      Прегръдки!

      Изтриване
  23. Oh very interesting post!
    xx

    www.sakuranko.com

    ОтговорИзтриване
  24. This is such a cool idea, thanks for sharing :)
    Many thanks for kind comment on my blog. Do you want to follow each other?
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. I allready following you:)
      Thanks for nice comment, Rena!

      Изтриване
  25. Бих се заклела, че виждам луковици!!! Просто са невероятно реалистични!! Браво! Страхотен блог, разкошни декорации, хрумвания, дори снимки, ако щеш!! Невероятна си, продължавай все така напред <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря сърдечно, Галина!

      Изтриване