Пюре от кестени - подсладено - Chestnut puree - sweetened



Част от очарованието на есента са вкусовете, които ни донася. Твърде много са - дюли, грозде, круши, ябълки, тикви, нар, райски ябълки ... някои от тях разгръщат своите аромати в кухнята и ни обгръщат с мекото и сладко усещане за уют. Други нямат изявен аромат, но имат очарователен вкус, като кестените. Любими са ми и с нетърпение ги очаквах  на пазара.  Сега бързам да им се насладя в различни варианти.Солени или сладки. В каквото и да решите да ги вложите трябва да ги подготвите предварително, като ги обелите. Опитвала съм и сурови - обелени от външната по- твърда обвивка, и от вътрешната люспа,която има тръпчив вкус. За по-лесно обелване има два основни начина - чрез печене или варене. Ако изберете да приготвите печени кестени, трябва да направите кръстовиден разрез откъм върха/острата част на всяка ядка. Добре е да се пекат на по-малки количества, за да успявате да обелвате докато са топли.Може да пробвате и друг разрез, по дължината на кестена или по изпъкналата обиколка. Експериментирайте и ще намерите вашия най-удобен начин за тяхното обелване. Важното е да се стремите да запазите от нараняване вътрешната ядка.  Варенето е за мен по-удобния начин. Според това, дали ми трябват цели ядки или не правя  разрез или не. В случая за пюрето от кестени не ми бяха необходими цели ядки и скъсих процедурата. Поставих измитите кестени в тенджера със студена вода. След като завря водата намалих огъня до спокойно  къкрене. Варих 15-20 минути. Изключих котлона, оставих кестените в тенджерата и от там вадех по-малко. Разрязвах всеки кестен наполовина с остър нож и с помощта на лъжичка изгребвах вътрешността. От така почистените кестени приготвих сладкото пюре, което, използвам за кремове в торти, за слепване на макарони. Може да откриете в магазините в повечето случаи  като подсладено  пюре, (Chestnut puree - sweetened)  Предимството на домашно приготвеното е, че може да контролирате количеството и вида захар, както и аромата, който решите да вложите. Ванилията е класическа, ром, канела или коантро също са много подходящи.





Продукти:

* 400 г кестени- сварени и обелени
* 150 г кафява захар
* 260 мл вода
* 2 с.л. тъмен ром
* 1 шушулка ванилия
* 1 пръчка канела

Приготвяне:

1. Сложете в тенджера водата, захарта и пръчката канела. Оставете да заври и да се стопи захарта. Варете 10-15 минути. Извадете пръчката канела.

2. В блендер поставете кестените и смелете. Добавете горешия сироп пасирайте до гладка смес.

3. Прехвърлете в тенджера, добавете семената от шушулката ванилия( запазете шушулката и я сложете в кутията със захар, може да я използвате при поширане на круши. ) При непрекъснато бъркане сгъстете пюрето, толкова, че шпатулата да оставя трайна следа на дъното на тенджерата. Накрая добавете ром или коантро. Разбъркайте 3-5 минути. За съвършено гладка текстура прекарайте през цедка. Насипете го в буркани, затворете.Може да подарите по празниците, да използвате за пълнеж на тарти, торти, мусове, Да слепите бисквити, тези ореховите са особено подходящи....Така приготвеното сладко пюре е много вкусно! Може да съхранявате в хладилник около 5 дни. Може да замразите за няколко месеца, или да стерилизирате бурканите за по-дълъг период.









С кестени може да приготвите супи - ето една вкусна, ароматна  и питателна супа

Супа от кестени, картофи и пащърнак - Chestnut, Potatoes and Parsnips Soup

или като предястие или топла салата - Брюкселско зеле и кестени с лешникови трохи- Brussels sprouts and chestnuts with hazelnut crumbs

Ще има още неустоими идеи с кестени :)

Коментари

  1. it looks amazing:) Thanks for recipe:)
    kisses

    http://irreplaceable-fashion.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  2. This recipe looks delicious! Thank you for sharing. I love chestnuts.

    xo Azu

    www.raven-locks.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  3. Бети,
    благодаря за подробното обяснение как се обработват кестени.Аз съм от тези, които никога не са ги употребявали за храна.Нито сурови, нито топлинно - обработени.Тук - там попрочетох някоя рецепта с кестени, но за първи път ще пробвам.Затова твоята публикация ми е много от полза.Прекрасно е пюрето, ще го изпробвам, за да видя какъв е вкусът.Ще опитам и суров кестен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна рецепта Бети! Непременно ще опитам.

    ОтговорИзтриване
  5. sounds yumm and looks yumm too.
    already following u too.
    New Post on my blog, do drop by soon ,<3
    ✿thefashionflite
    ✿twitter
    ✿Bloglovin
    ✿FaceBook

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно пюре и толкова красиви снимки, успяла си да уловиш душата на есента, Бети! Обожавам кестени и съм сигурна, че ще се вклюба и в това твое предложение. :)
    Прекрасна и успешна седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом обичаш кестени, влюбването е сигурно, Алекс! :)

      Изтриване
  7. Много ми е трудно беленето, иначе си ги хапвам с удоволствие - варени, печени, ама много играчка си е...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, така е, Веси, но в сладка компания или с хубава музика не се усеща как се почистват. Поне аз така правя :)

      Изтриване
  8. Ох, веднъж правих такова и мисля, че ми е по-лесно да си излапам кестените увити в парче вестник, бродейки из планината. Но това хич не означава, че идеята не е фантастична. Просто съм по-мързелива:)Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да си призная и аз докато ги чистя си хапвам...:)

      Изтриване
  9. Нямах представа как се прави пюре от кестени,но при теб научих,благодаря за подробната рецепта и красиви кадри,Бети!Вярвам,че е върховно вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, аз го направих по логиката на мармалад.И подсладих по моя вкус. Когато пуснат в магазините обикновено свършва бързо, затова си направих.Хубавото на правенето у дома, ти знаеш, че може да се подслади и подправи по твой вкус. Благодаря ти!

      Изтриване
  10. Благодаря за рецептата. От 2 години следя блога Ви, който ми е фаварит сред голямото многообразие с предлагащи рецепти такива. Изключително високо ниво и професионализъм, както и естетическа наслада от начина на представяне на рецептите. Повечето от рецертите ви съм изпробвала. Специално тази направих с малко по-голямо количество на водата. Поздравления за работата Ви. Желая Ви успех!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, Илиана! Радвам се, че тук ти харесва и те вдъхновявавам да опитваш рецептите!Благодаря за хубавите думи!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни