сряда, 16 декември 2015 г.

Грейпфрут купички с фенел и звездица/ врабчови чревца - Grapefruit bowls with fennel and Stellaria media/ chickweed


 До Коледа остават броени дни. Не крия, че снегът изобщо не ми липсва..Мушкатите ми цъфтят на терасата, в градината на село има хризантеми...и никак не ми е зимно, и не съм започнала голямото бисквито-печене. Не съм измислила още какви видове да приготвя, децата още не са направили списък с желания, а и от известно време, захарта у дома е в друго измерение.... Използвам всяко свободно хубаво време да обикалям гори, да събирам гъби и разни треви - коприва, глухарче, звездица. Опитвали ли сте звездица, известна още като врабчови чревца? Странно име, с което е популярна, както на български така и на немски и на английски. Аз предпочитам да я наричам звездица, наречена така ( Stellaria media) заради малките дребни , здездовидни цветчета, с които цъфти напролет.




 Възможно е да сте пробвали без да забележите, често се среща във връзките с магданоз :) Тя е популярен плевел, рано напролет, а видно е, че и през декември е растлала сочно зелено килимче.Въпреки че е едногодищно растение и се изкоренява лесно, в градините се появява също тотлкова лесно, незнайно откъде. Има вкус на спанак и изключително много полезни съставки. Някой друг път ще се спра на тях подробно.

Продукти:
4 порции

* 2 грейпфрута
* 1 портокал
* малка глава фенел
* 2-3 с.л. покълнали слънчогледови семена
* олио от гроздови семена
* няколко стръка звездица/ врабчови чревца





Приготвяне:

1. Грейпфрутите се разполовяват и се издълбават внимателно над купа за да съберете изтичащия сок. Най-лесно е ако отделите меката плодова част с къс нож, а след това с лъжичка се избутва центъра. Плодовата сърцевина се разделя се на сегменти и се почиства от ципите. Ако искате повече купички, по същия начин може да почистите и портокала.
2. Фенелът се настъргва на много тънки резени с ренде тип мандолина, аз използвам Бьорнер
3. В купа смесете лентите фенел, слънчогледовите поници, нарязаните парчета грейпфрут, портокал, листенца звездица, поръсете с олио и част от отделения сок.
4. Разпределете в купичките от грейпфрут, Украсете със стръкове от звездица.

Останалия сок добавете към зеленото си смути. Моето е със спанак, круши, звездица, вода, спирулина, мака  и сок от грейпфрут, който  внесе приятна свежест.                                                                                                                        

                                                                                                                                                                                                

Възползвайте се от следващата разходка и си наберете от планината или гората свежи зелении - коприва, глухарче, звездица, мащерка. а и не само - в момента и шипките и трънките са вкусни :)

Ако сте любители на чистата храна и нямате време за обиколки по магазинии, села и т.н., може да се възползвате от продуктите  на Farmhopping  

Те са подготвили и специални празнични кутии  част от тяхната стойност е за благотворителна цел и ще бъде дарена на  Сдружение “Деца с онкохематологични заболявания” 
                                                    
Следващия път, обещавам да е скоро, в чинията ще има нещо от гората.

18 коментара:

  1. Толкова харесвам презентациите ти, Бети! Винаги носят свежест, уют и красота. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Бети,
    благодаря,че представи врабчовите чревца, наистина тази билка се среща понякога във връзките с магданоз.Не само тя, а и много други има, които могат да се използват в различни рецепти в кухнята.Чудесно е предложението.Разкошна комбинация от прекрасни продукти.
    Приятна предпразнична подготовка и весело прекарване на празниците.Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Hola Bety, y ese postre con pomelo está bueno, con lo amargo que es? Besitos desde Canarias.

    ОтговорИзтриване
  4. looks really delicious:)
    have a nice day!
    kisses
    http://irreplaceable-fashion.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  5. Die Graipfruit sieht total köstlich aus. Sehr schön.
    Gruß, Anette

    ОтговорИзтриване
  6. So amazing!

    kiss
    food&emotions
    http://fefoodemotions.blogspot.pt

    ОтговорИзтриване
  7. МНого интересно предложение, Бети. Не бях чувала за звездица (това име и на мен допада повече) да си призная, но звучи полезно и вкусно. Ще очаквам да прочета повече за нея и полезните й съставки. :)
    А смутито звучи повече от чудесно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. This looks fresh and absolutely delicious!

    ОтговорИзтриване
  9. Nice post

    Love Vikee
    www.slavetofashion9771.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  10. Lovely post dear happy weekend :)

    New post at

    http://shizasblog.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  11. Честно казано половината от продуктите, които ползваш научавам от теб:))
    Не съм и предполагала, че тази тревица с такова поетично име се хапва, не знам и дали и кога ще опитам, но пък толкова красиво поднесена храна едва ли някъде има, страхотно идейна си, Бети!
    И много ми е интересно каква е професията ти:)

    ОтговорИзтриване
  12. Честито Рождество на теб и семейството,Бети !
    Здраве,благополучие и много светлина в душите,мислите и сърцата ви да има!

    ОтговорИзтриване
  13. Бети, за много години!
    Здраве и берекет, и все така креативна и създаваща красота!
    М

    ОтговорИзтриване