Бисквити с лимец и лешници - веган - Spelt, Hazelnuts Biscuits - vegan



Обикновено се опитвам заглавието на рецептата да е интригуващо, достатъчно насочващо и доколкото е възможно  максимално точно за крайния резултат. В същото време, не трябва и да бъде дълго - дългите заглавия са отегчителни. Това заглавие - Бисквити с лимец и лешници,  е твърде обикновено, но ми се струва достатъчно за да  прилвече вниманието и да прочетете останалите продукти и да си представите вкуса.,  Когато ме връхлети желанието да хапна нещо и почти усещам неговия вкус, нямам време да търся рецепта, просто се доверявам на интуицията си и действам. От както имам блог гледам да измервам продуктите и да записвам, не само за да споделя с вас, а също и да повторя същия вкус или да изменя някоя съставка в някаква посока. Искаше ми се още от заглавието да се разбере колко са хрупкави( и дни след печенето), как силно ухаят на лешници, колко вкусна е комбинацията от овесени ядки, брашно от лимец, кокосова захар, ванилия, кокосово масло и лешников тахан. Бисквитите са веган; без яйца и млечни продукти), бързам да кажа, на онези, за които веган е равно на нещо не вкусно, че по нищо не им личи. Получих 27 бисквити, и съм използвала само 70 г кокосова захар. Разбрахте и останалите продукти. Вие преценете доколко са здравословни за вас.  Ако сте като мен и искате в следобедните часове да имате  някакви бисквити подръка и да похапнете спокойни за всички съставки, опитайте тези. Бонус е приятния аромат, който ще изпълни дома ви. Ако съм ви заинтригувала и нямате търпение да ги опитате ето и продуктите. След 30 минути ще имате ухаещи лешникови съкровища.




Продукти:

* 120 г брашно лимец
* 1/2 ч.л. бакпулвер
* 1/2 ч.л. сода за хляб
* 1/4 ч.л. сол
* 125 мл стопено кокосово масло/олио
* 25 г лешников тахан
* 70 г кокосова захар
* 1 ч.л. смлени ванилови семена
* 1 ч.л. ленено семе, размито с 3-4 с.л. вода ( или 1 яйце)
* 75 г овесени ядки
* 130 г лешници, прясно запечени и грубо счукани





Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 170 С или 150 С обдухване. Ако не сте затоплили лешниците, направете го сега. Затоплете за около 5 минути, колкото да отпуснат аромат. Извадете и оставете да се охладят
2. Смесете брашното с бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте.
3. Разбийте с вилица захарта, кокосовото масло, ванилията, добавете лешниковия тахан и разтвореното ленено брашно. Отново разбийте. Може и с миксер, но не е необходимо.
4. Към течните съставки добавете брашното и разбъркайте. Добавете овесените ядки и леко счуканите лешници. Разбъркайте до еднородна влажна смес.  Може и с ръка, но с по- енергични движения с вилицата е достатъчно. Не е необходимо да се цапате.
5. С лъжица за сладолед, аз използвах тази с най-малък размер (около 4 см диаметър) оформете топчета, като загребвате от сместа и изравнявате, като притиснете с нож или в стената на купата. Наредете всичките 27 топчета в една тава, покрита с хартия за печене на равно разстояние едно от друго.
6. Печете 10-12 минути. Докато са горещи, бисквитите са меки. Извадете от фурната и оставете за 4-5 минути в тавата. След това преместете и окончателно охладете на решетка.

Наредете в кутия. Бисквитите остават хрупкави до последния ден,. Аз изпекох няколко дози, за едното дете, за другото дете, изпратих известно количество в UK и много се радвам, че са били компания на традиционния там чай :), изпекох една доза и за моя чай след обед...

Идея: Лешниците може да замените наполовина  с нарязан черен шоколад, ако предпочитате.


Коментари

  1. Бети,
    прекрасни са бисквитките.Много лесни и ефектни.Същевременно и напълно постни.Ще ги приготвя по празниците, тогава има нужда от повече сладкиши.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, дъщеря ми ги оприличи на вкус с Мюсли серията на Престиж, но моите й били с точната сладост...:) Аз ги правя много често, когато успея да си купя лешници от един производител...моите свършиха.

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Try it, you will love the taste! Incredibly delicious!
      Thank you dear Zeljka!

      Изтриване
  3. It looks amazing:)))
    kisses
    http://irreplaceable-fashion.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте,
    Сладките изглеждат страхотно и много ми се иска да направя за децата ми. Ние сме в Англия и ми е трудно да намеря брашно от лимец. Може ли да ми кажете,с какво мога да го заменя? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, че с пшенично пълнозърнесто или поравно ръжено и пшенично пълнозърнерсто също ще се получи. На нас у дома много ни харесва вкуса на печивата с лимец. Реших да потърся в една от най-популярните вериги TESCO и останах изненадана, че там е по-евтино отколкото тук :) http://www.tesco.com/groceries/product/details/?id=251183035

      Ако не намерите кокосова захар, добре е да я замените с тъмна кафява захар, дори мусковадо.

      Надявам се да съм била полезна.

      Хубави празнични дни!

      Изтриване
  5. Аз не само не се притеснявам за вкуса, а съм сигурна, че са чудесни, Бети! И с любимите ми за десерти лешници... Ами мечта! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Разкошни...,
    вълшебно съчетание на вкус, аромат, а и веган!
    Благодаря, Бети, поздрави за теб и хубави зимни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. За мен е достатъчно, че има лешници, значи е за мен:))
    Хубави предпразнични дни, Бети!
    Аз не знам дали ще стигна до коледни сладки, но се надявам:))

    ОтговорИзтриване
  8. Днес мисля да ги направя с малки допълнения като кокосови стърготини и сини сливи пасирани с пълнозърнесто брашно и малко орехи .Дано да ми се получат .Ще бъдат здравословни великденски сладки.Ще пиша когато са направени и ги опитат в къщи

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте! Може ли да ми кажете от къде да намеря смлени ванилови семенца? Обиколих всички био магазини, но никъде няма.С какво мога да ги заменя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъщност това са шушулки със семена, които са изсушени и се предлагат в мелничка. Купувала съм си от Германия, но ми се струва, че и тук съм виждала. Сега потърсих в Гугъл и ето какво ми излезе. https://www.zoya.bg/%D0%91%D1%83%D1%80%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%BE-Pickerd.17891 Може да се замени с ванилова паста или екстракт, или сушена на прах, или най-добре- ванилова шушулка, от която да си остържете семенца. А от самата шушулка може да си направите ванилов екстракт у дома.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни