четвъртък, 29 януари 2015 г.

Кокосов пудинг с чиа-веган, суров, без глутен - Coconut Pudding with Chia-vegan, raw, gluten-free



Освен смутита, пресни сокове, джинджифилова напитка ,която през зимата приготвям топла и разни салати, ето с какво закусваме в последно време. В различни варианти, които ще показвам постепенно. Макар че думата пудинг извиква асоциации за десерт, този е много подходящ и за закуска. Може да се приготви и в леко солен вариант, или без подслаждане, както в случая аз. Ако искате може да добавите подсладител по избор, най-просто казано, захар в някаква  форма- мед, агаве, кленов сироп, стевия, фурми или друг здравословен подсладител по ваш избор. На нас у дома ни е вкусно и без допълнително подслаждане, особено за закуска. По вкус и текстура прилича на пудинг с тапиока, но е толкова по-бърз за приготвяне, че веднага ще бъдете очаровани. Ако отида малко по-далеч, мога да го оприлича на познатия ни ориз с мляко. Хранителната стойност и ползите за здравето ни, на чиата, в съчетание с кокосовото мляко са многократно повече от тези на ориз с краве мляко.  След като спрях да използвам  прясно краве мляко, често приготвях ориз с кокосово мляко. По-късно бях очарована, когато открих тапиоката. Тук може да видите десерт с тапиока и описание как се приготвя. Леко неудобство е дългото киснене и относително дългото варене, свързано с разбъркване и наблюдение. След време започнах да приготвям подобни десерти с киноа, която има много повече протеини и други полезни съставки. Приготвя се бързо и малко по малко измести тапиоката от шкафа ми. Безспорен фаворит са вече малките, чудодейни зрънца чиа. Какво прави чиата суперхрана:

съдържа  лесно усвоими протеини
- съдържа антиоксиданти и витамини, а това повишава съпротивителните сили на организма
 - съдържа калций, много повече от кравето мляко и по-лесен за усвояване
- съдържа калий, желязо, бор
- съдържа омега-3 масти киселини, а това подобрява паметта и  намалява депресията

съдържа фибри, които забавят преобразуването на въглехидратите в захар, а това ни прави по-продължително заредени с енергия -"храна за бягащи" е наричана от ацтеките и маите, които са я отглеждали и са ценели повече от златото.
- желиращите фибри подпомагат детоксикацията на организма

 Освен, че е изключителна суперхрана има и други предимства:

- използва се сурова
- приготвя се бързо



Съгласете се с това, че е голямо удобство, от вечерта, за не повече от 5 минути да приготвяте закуската за другия ден или по-другия. Хапвате нещо много вкусно, а нямате усещането, че е сурово, не трябва да се насилвате да ядете, само защото е полезно. Получавате възможно най-бързия десерт, ако предпочитате така да го наречете, и нямате никакви угризения от яденето. Зареждащ с положителна емоция е не само страхотния вкус, а и мисълта, че сме направили добро за себе си.



 Не исках публикацията да бъде дълга и отегчителна. Съвсем накратко споменах за хранителните ползи. За вкусовите качества. Направих сравнения с познати храни, за да се осмелят, хората, които никога не са пробвали и са предубедени към новите и непознати храни да я опитат. Единственото, което трябва да направите е да я накиснете с вода. Ще се радвам да споделите впечатленията си. Ако се затруднявате да откриете чиа, ще спомена, че освен в био магазини, магазини за здравословни храни, вече може да се открие и в някои вериги, например в Била.

 Сега бързо към рецептата:

За свежест и разнообразие, а и още витамини и минерали и други полезни съставки, добавих райска ябълка. За нейното добро въздействие може да видите тук
  
  Продукти:

* 400 мл кокосово мляко***
* 50 гр семена чиа
* 1 райска ябълка
* шепа бадеми




Приготвяне:

1. Поставете във висока купа или стъклен буркан кокосовото мляко и семената чиа. С няколко движения на пасирайте. Може да направите това и с блендера. Ако нямате просто разбъркайте добре, за да се разпределят семената на чиата равномерно. Ако искате да подсладите направете го сега и отново разбъркайте или пасирайте за по-бързо. Покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника за през ноща или поне за няколко часа.
2. На другия ще видите колко гъст е станала сместа. Разпределете пудинга в чаши за сервиране. Оставете място за райската ябълка и бадемите. Пасирайте райската ябълка и поставете във всяка чашка. Поръсете с бадемови ядки.
3. Ако искате за повече настроение украсете чашите. 
Аз сипах в бурканчета, които взехме всеки в работата си. 

*** Ако имате желание и време, може да блендирате пресен кокосов орех с водата, която има той и да добавите филтрирана вода. Използвайте като прецедите или може да  вложите и пулпата.




Това е. Отнема около 15 минути общо-вечерта и сутринта, включително измиването на райската ябълка, изваждането на продуктите от шкафовете и почистването след " готвенето ". Сутринта, докато пасирах райската ябълка и насипвах в бурканчетата  ми се запарваше чая. Снимките правих в неделя, след разходка. Тогава набрах и тези бели топчета, с които декорирах бурканчетата.

Поднесете като закуска или като десерт. 

 



В толкова много комбинации  опитавме чиа и не ни омръзва. Очаквайте скоро други неустоими предложения.

А аз очаквам вашите впечатления.

понеделник, 26 януари 2015 г.

Бяла крем супа от целина - White creamy celery soup



Въпреки, че камбанките на кокичетата напомнят за идващата пролет все още е зима и ще има още студ и вероятно сняг. Имам нужда от топла супа всеки ден. Няколко пъти приготвих 

Тиквена супа с джинджифил и пикантни пармезанови хрупки Коледен календар Ден 13-и - Pear, Ginger, Roasted Pumkin Soup with Spicy Parmesan Crispy


Крем супа от тиква, джинджифил и кокосова сметана-веган

 Много обичаме и

Супа от кестени, картофи и пащърнак - Chestnut, Potatoes and Parsnips Soup 

Картофена крем супа с ароматни корени и мащерка 

Крем супа от карфиол и целина 

Грахова крем супа 

 

У дома всички обичаме крем супи и тази е такава. Много ароматна и вкусна. Само с две основни съставки, които предполагам всеки има у дома. Гарнирането е по желание-крутони или някое от по-горе показаните супи. Аз поръсих със сусам и тиквени семки, добавих и няколко листенца от любимата мащерка. Освен, че приятно гарнират супата са вкусна и ароматна хрупкава добавка при ядене. Бърза е за приготвяне. Лукът и целината се нарязват и докато се задушават може да се приготвят крутоните или салатата и основното ястие.



Продукти:

* резен целина - около 250 г
* 1 глава лук
* 50-60 мл олио
* около 1 л гореща вода
* сол на вкус
* бял пипер- прясно смлян-на вкус

за гарниране:
черен и бял сусам, тиквени семки, машерка





Приготвяне:

1. Лукът и целината се нарязват. Задушават се за около 10 минути в загрятото на умерена температура олио. Разбъркват се няколко пъти. Внимава се да не покафенеят.
2. Налива се горещата вода. След завирането се посолява. Варят се на тих огън около 15-20 минути, докато напълно омекнат.
3. Супата се пасира. Подправя се с белия пипер и се разсипва в топли чинии.
4. Поръсва се с двата вида сусам, тиквени семки и листенца мащерка.


 

Насладете се на вкусната и ароматна супа и преминете през студения и мрачен ден  с усмивка.

неделя, 18 януари 2015 г.

Шишчета с тофу и зеленчуци - Tofu Skewers with Vegetables



Цветно, красиво, вкусно, насищащо и бързо за приготвяне. Анонсирам ястието съвсем кратко, но ако приготвите, предполагам това ще си помислите и вие.
  Много е вкусно и с халуми, вместо с тофу.



Продукти:

* 250 г тофу с кимион
* 1 зелен пипер
* 1 червен пипер
* 1/2 червен лук
* малко олио за намазване на шишовете
* редуцирано балсамико за поръсване


1. Шишовете се намазват с олио.
2. Тофуто се нарязва на кубчета с приблизителни размери 2,5/2,5 см.
3. Зеленчуците се нарязват на парчета с подобен размер.
4. Всички продукти се нанизват на шишчетата като се редуват.
5. Пекат се във фурната на опция грил с обдухване за по 5 минути от двете страни.
6. Сервирайте топли. Поръсете с редуцирано балсамико при поднасяне.






3-4 шишчета, заедно със свежа салата са напълно достатъчни за обяд или вечеря.


сряда, 14 януари 2015 г.

Сурова торта с матча, лайм, мента и малини - Raw Cake with Matcha, Lime, Mint and Raspberries



Честит рожден ден на моята дъщеря!

Мило мое нежно момиче, 
с цялата си обич ти пожелавам да бъдеш здрава!
 Да се чувстваш обичана !
Да улавяш попътния вятър на късмета!
Да имаш сила и смелост да вървиш напред срещу ледените бури
и да осъществяваш мечтите си! 
Да продължаваш да виждаш онези малки неща, които огряват лицето ти с радост!



 Желанието на моята малка зелена фея беше за сурова торта- нямаше друго специфично желание.
 "... ти ще измислиш, мамо..."
 И аз измислих...
Придържаме към правилото поне 50% от храната ни да е свежа, сурова и мисленето ми е настроено на тази вълна. Освен салати, смутита, някои ястия, супи, приготвям доста  десерти, които съчетават сурови продукти. Все пак се вълнувах, исках да съчетая любими нейни вкусове и аромати, да има красива и празнична украса.
От известно време тя си забърква разни здравословни лакомства, дори свикна да записва и измерва точно продуктите :) . Харесва матча, мента, всъщност всички ароматни треви, събира билки, всякакви плодове и ядки, опитва разни семена...
Информираме се взаимно за различни продукти и новости, споделяме изпробвани комбинации или такива, които просто ни хрумват на мига, в който решаваме да приготвим нещо.

Ето продуктите, на които се спрях за приготвянето на тази торта. В други публикации ще се спирам подробно на техните качества и влиянието им върху нас. За някои съм писала вече.






Продукти:

 Блат

* 100 г накиснати за 6 часа бадеми, изплакнати
* 60 г меки фурми, без костилки
* 100 г конопено семе
* 3 с.л. стопено кокосово масло
* 3-4 с.л. топла вода при необходимост

Пълнеж

* 550 г кашу, накиснато за 6-8 часа, изплакнато
* 10 с.л. стопено кокосово масло
* около 100 мл топла вода
* 10 меки фурми, без костилки
* кора и сок от един лайм
* 250 мл малиново пюре, без семки
* 1 ч.л. чиа
* 1 чаша свежи листа от мента
* 1-2 равни с.л. матча и допълнително за поръсване преди поднасяне по желание

За декорация:

* няколко свежи връхчета от мента
* листенца бадеми


Приготвяне:

1. Бадемите се поставят в блендера и се смилат. Добавя се стопеното на водна баня кокосово масло. Блендирането продължава, като често се сваля от сместа, по стените на блендера, добавят се фурмите, конопеното семе. Блендирането продължава и при необходимост се добавя по лъжица топла вода. Опитайте на вкус и ако не ви е достатъчно сладко, може да добавите още фурми. Тъй като тази смес е за блат, не е необходимо да е перфектно гладка и кремообразна. Разпределете сместа в тортена форма с подвижни стени. Притиснете с лъжица и оставете в хладилника.

2. За приготвянето на пълнежа на тортата, поставете в блендера кашуто и смелете, колкото е възможно по-ситно. Сваляйте периодично от стените на блендера несмлените частици. На този етап няма да получите гладка кремообразна смес. Това ще стане в края на блендирането, след като се добавят кокосовото масло, водата, фурмите ....
Добавете фурмите и кокосовото масло, част от водата и продължете с блендирането. Почиствайте стените и продължавайте с блендирането. Добавете сока и кората от лайм. Пасирайте и опитайте на вкус. Добавете още фурми, ако е необходимо за вашия вкус. Може да не се наложи да добавяте цялото количество вода. Трябва да получите гладка кремообразна смес. Извадете 1/3 от сместа и разпределете над блата. Загладете и приберете отново в хладилника.

3. Извадете половината от останалия крем и оставете настрана. Към крема в блендера поставете малиновото пюре и лъжичката чиа. Блендирайте и сложете сместа върху белия слой. Формата приберете отново в хладилника.

4. Поставете в блендера отделената трета част от крема. Добавете листата от мента и отново блендирайте, като периодично разбърквате сместа с лъжица и избутвате листата към ножовете. Добавете супените лъжици матча една по една и отново блендирайте. Опитайте след първата лъжица. Ще получите гладък, красив, зелен, приятно ухаещ на  мента крем. Опитайте и ако е необходимо добавете още сок от лайм или лимон. Ако не сте опитвали досега матча веднага ще ви направи впечатления леко тръпчивия и много наситен зелен аромат и вкус. Добре му подхожда лимонов аромат и вкус. Не препоръчвам подслаждане, струва ми се, че излишна, прекалена сладост ще убие зеления вкус. Поставете и зеления слой във формата, притиснете с лъжица. Оставете за поне 12 часа за пълно развиване на ароматите и спояване на съставките. Може да престои 24 часа преди поднасяне, вкусна е и след 48 часа.

5. Преди поднасяне поръсете по желание с матча и украсете със свежите клонки мента **.

** За да запазите клончетата свежи е добре да ги накиснете в лимонова вода за около час. После ги поставете в добре затворена кутия върху памучна кърпа или кухненска хартия. Дръжте кутията в хладилника.

 




Ще се радвам, ако  опитате тази торта и споделите впечатленията си!

събота, 10 януари 2015 г.

Салата от репички - Salad of Radishes


Най-честите пожелания, които си разменят хората са за здраве, щастие, любов, късмет. Следват благополучие, успехи, сбъдване на мечтите. Отправяме тези пожелания искрено, с цялата си добра енергия. С голяма вяра и желание за сбъдване всеки от нас пожелава силно и за себе си да бъде здрав, щастлив, обичан, късметът да съпътства начинанията му. Безспорно най-важното желание е за здраве. Здрави ли сме, всичко останало ще се нареди, казват старите хора. И както следваме мечтите си и стъпка по стъпка ги осъществяваме, така трябва да се грижим за здравето си. Движението, добрата храна, водата, добрината и благодарността  в сърцето, усмивката, очите отворени за красотата на дребните неща и жестове със сигурност ще ни поддържат здрави.

 

 Тази салата е моето пожелание към вас за здраве!
 Ще има и още много свежи рецепти, надявам се скоро.
 Сега за тази салата-ще ви очарова, защото е:

-бърза за приготвяне
-с достъпни продукти
- освежаваща и нискокалорична
- подмладяваща
- антигрипна
- антиоксидантна
- антистресова

 И много красива.
Обичам да ми е красиво и вкусно в чинията.


Продукти:
за 1 порция


* 5-6 репички
* 1-2 с.л. кедрови ядки
* шепа кълнове
* лимонов сок или бял винен оцет

Приготвяне:

Репичките се нарязват с ренде.
Подправят се с лимонов сок.
Поставят се в чинията за сервиране.
Поръсват се с кедрови ядки и кълнове.

 

Насладете се. Бъдете здрави!