сряда, 25 февруари 2015 г.

Сурова салата от цвекло с грейпфрут и орехи - Raw Beet Salad with Grapefruit and Walnuts


 Нетърпението ми за пролет, слънце и свежест често се изразява в цветовете и вкусовете, които избирам да видя в чинията си. Тази салата е приготвена със сезонните цитруси и цвекло, обогатена с ядки за блестяща кожа и здрава коса. Вкусна, сурова и свежа, зареждаща ни с фибри и витамини, даваща енергия и разкрасяваща.

За качествата на цвеклото съм споменавала, но все пак, ако още се колебаете и избягвате да го включите в менюто си, вижте по-долу, с какво ще зарадва тялото ви:

* съдържа магнезий - против крампи и профилактика против тромби в кръвоносните съдове;

* съдържа бетаин - уникално вещество, което участва в усвояването на  белтъчините и подпомага работата на черния дроб; профилактика срещу инсулт и инфаркт; предпазва тъканите и клетките от дехидратация; подобрява издържливостта на мускулите;

* подпомага образуването на червени кръвни клетки, важни за киселинно-алкалното състояние на кръвта, също и за транспорта на кръвта от белите дробове до тъканите и на въглеродния двуокис от тъканите до белите дробове;

* витамин U - този витамин е наречен така, заради името на болестта ( язвена болест (улкус)) върху, която има лечебен ефект ; има предпазващо действие върху стомашната и чревна лигавици, повишава устойчивостта и срещу солната киселина;

* действа пречистващо бъбреците и лимфата;

* бори се с "лошия" холестерол;

* влияе благотворно на съречно-съдовата система, като разширява кръвоносните съдове и понижава артериалното налягане;

Ако и вие обичате цвекло ето още няколко идеи:

Червен, антиоксидантен сок - Red Antioxidant Juice

 

Рустик ръжено-бадемов тарт с цвекло, моркови и тиквички-без глутен - Rustic rye-almond tart with beets, carrots and zucchini-gluten free

Домашен печен чипс от цвекло - Homemade Baked Beetroott Chips

Червена палачинка, пълнена с черна леща Белуга - Red Beet Pancake stuffed with Beluga Lentil Salad

 

Червени сандвичи с червен хляб с цвекло - Red sandwich with red beet bread

 

Карпачо от цвекло с редукция от дренки - Beet Carpaccio with reduction of cornel



Суровото цвекло, леко сладко на вкус и понякога с осезаем земен аромат, който отблъсква някои хора, перфектно се съчетава със свежия и несладък вкус, дори леко горчив вкус на грепфрутите. Аз имах розов и червен. Независимо от цвета всички те имат антиоксидантно действие. Най-вкусни за мен са тези с червената вътрешност. Те се и почистват по-лесно. В компанията на грепфрутите земният аромат на цвеклото се тушира, така и тези, които отбягват по тази причина могат да приготвят тази салата. Добавих и един плод суити- плод, хибрид между помело и бял грейпфрут. Голямо е колкото портокал, но е с ярко тревисто - зелена кора, дебела като при помелото. вътре има мека бяла ципа, която се обелва също като при помелото и грепфрута. Сърцевината на плода е светложълта. В друг случай на приготвяне на салатата съм слагала и помело. Ако някой не обича или не трябва да яде грейпфрути може да сложи в салатата помело и лимон.



Грейпфрутът (Citrus × paradisi),  e  хибрид, за първи път отгледан на Барбадос. Негови родители са помелото и сорт сладък портокал. Знакът " х " в името на плода, означава, че е хибрид. Излишно е да споменавам какво означава ботаническото име на плода - "райски цитрус". Тъй като плодовете на грейпфрутите  растат  на гроздове са смятали, че е видоизменено грозде, в резултат на тази преждевременна и погрешна квалификация е  е наречен (grapefruit = grape + fruit)Това название обаче остава популярно и до днес.




 За съдържанието на витамин С всеки знае или подозира, все пак говорим за цитрусов плод. Знаем, че е нискокалоричен. Подозираме, че е антиоксидант и богат на фибри. Какво може би не знаем:

* съдържа калий, магнезий, витамини А, В5 и В9
* признат антиоксидант - ликопен
* богат на  фибри и фитонутриенти
* пектин ( ако не белите белите ципи)
* с нисък гликемичен индекс

НО, за съжаление, има и "но". Освен безспорните ползи, които ще ни донесе консумирането на грейпфрути, за някои хора може да е противопоказан. Заради съдържанието на бергамотин и дихидроксибергамотин, които се съдържат в меката сърцевина и действат като инхибитори на специфичен ензим важен за обмяната на редица вещества в тялото на човека.
Научих съвсем случайно за тези противопоказания. Леля ми беше взела за баба капки, екстракт от грейпфрут - Цитросепт - 100% натурален продукт, представлява течен концентрат от семената, пулпата и бялата част на грейпфрута. Съдържа важни за здравето биофлавоноиди и натурален, извлечен от грейпфрута витамин C. Няма да се спирам на качествата му, може да прочетете в линка. Разглеждайки указанията прочетох за случаите, в които трябва с повишено внимание да го приемаме. 

Може да имате проблеми, ако пиете лекарства от тази група
Ако пиете лекарства, е добре да попитате лекаря си дали можете да ядете грейпфрути. Възможно е този плод да намали действието на лекарствата или да предизвиква други нежелани реакции.
За жените в и след  менопауза също не се препоръчва всекидневно и продължително консумиране на грейпфрут или сок от него, заради блокиране на  ензима, отговарящ за производството на естроген.

Източник
Източник


Ако не трябва да консумирате грейпфрут, го заменете с лимон. Заради силно киселия вкус намалете количеството. Не съм срещала информация дали помелото има възможни противопоказания, но съм чела за ползите от него, също и че в Китай е гарант за добро здраве. Зелена ябълка също е много подходяща с цвеклото. Може и портокал, но аз го намирам твърде сладък за тази салата.


Имайте предвид, че  суитито е хибрид създаден от грейпфрут и помело и вероятно също съдържа тези вещества, които не се препоръчват.




Продукти:

* 3 средни глави цвекло
* 2 грейпфрута (червен и розов)
* 1 плод суити или половин помело
* 1 чаша орехи, предварително накиснати и засушени;

за дресинг по желание:

* 1/2 чаша накиснати и изплакнати бадеми за 5-6 часа
*  вода, колкото да ги покрие
* 1-2 с.л. сок от цвекло

Приготвяне:

1. Плодовете (възможно е да са третирани) и цвеклото се измиват добре.

2. Цвеклото се обелва и настъргва. Поставете в голяма купа. Ако правите дресинг отделете 1-2 с.л. от отделения сок.



3. Цитрусовите плодове се обелват  и внимателно се почистват от вътрешната горчива ципа. Обикновено правя това над чиния, в която събирам сока и после добавям към салатата. По-големите и цели сегменти оставям за декорация. Останалите накъсвам и добавям към цвеклото.

4. Отделете шепа цели орехови ядки за декорация. Останалите смелете.

5. Разбъркайте цвеклото с парченцата грейпфрут, отделения цитрусов сок и разпределете в чиниите. Поръсете със смлени орехи. Украсете с целите ядки и сегментите грейпфрут и суити или помело. Сервирайте.


6. Ако правите дресинг: Пасирайте гладко накиснатите бадеми, ако искате още мазнина, сега е момента да добавите лъжичка или две олио. Например от гроздови семки или друго без аромат. Добавете сок от цвекло, разбъркайте и сипете в малка каничка.

 






С пожелание за цветна седмица! Бъдете здрави!

сряда, 11 февруари 2015 г.

Яхния от кладница с червено вино и хвойна - Stewed Oyster Mushroom with Red Wine and Juniper


У дома обичаме да похапваме гъби. Голямо удоволствие е и да ги събираме. Влажната и ароматна гора, миризмата на листа и дървесина, чистия въздух, песента на птиците през пролетта, тишината, нарушавана само от стъпките ни или от любопитните свраки, кадифеният мъх по дърветата и радостта от намираните гъби- съкровища...Толкова зареждащи и незабравими моменти...а след това бързото приготвяне на нещо дъхаво и вкусно с тях...





Няколко думи за основната съставка на днешното ястие:

Кладницата (Pleurotus ostreatus) е сравнително популярна гъба. Вероятно защото може да се отглежда и култивира лесно. В природата се среща от късна есен до ранна пролет.Ако зимата е мека и без сняг също може да се намери. Вирее в широколистни гори. По-бързо може да намерите на пазара или в големите вериги магазини.
Тя е с лек дървесен аромат, месеста и при термична обработка запазва сравнително своя обем. Подходяща за мариноване, паниране, смилане и приготвяне на кюфтета и много вкусна сготвена на яхния. За първи път я готвя по този начин и на всички много ни хареса. Всъщност първия път не стигна до снимки, защото си сипахме допълнително, следващия беше за вечеря и също нямаше за снимки и сега сготвих, като подбрах момента, така, че да имам възможност да снимам.

Освен кладница използвах и малко култивирани кралски печурки. Използвах вино и обогатих аромата с дафинов лист, черен пипер, бахар, мащерка, риган и хвойна.

Хвойната (Juniperus) добави интригуващ планински аромат. Тя също е интересно растение-дълголетник. Като започнем от приложението като контрацептив от древните навахо, у древните римляни-средство против ухапване от змия. Заради бавния растеж, дървесината на хвойната е много здрава, не гние и затова някои народи я смятат за символ на вечния живот. У естонците се срещат прибори направени от хвойна. Малки съдове направени от хвойна съхраняват мляко, сирене и масло, като увеличават срока на съхранение. Хвойната има много здравословни приложения- успокоява и облекчава стреса. Има силни бактерицидни, прочистващи и подсилващи свойства. Хвойната е много популярна и с това, че дава аромата си на някои бири и спиртната напитка джин. Всъщност думата джин, произлиза от стара френска дума, означаваща хвойна.


 

Ако нямате събрана от вас, може да закупите от билкови аптеки. Леко размачкайте зрънцата преди да вложите в ястието. Не използвайте голямо количество. За около 1 кг продукти са достатъчни 5-6 зрънца.
източник





Продукти:

* 600-700  г кладница
* 250 г кралска печурка
* 1 глава лук
* 1 скилидка чесън
* 1 с.л. брашно
* 1 с.л. червен пипер
* 150-200 мл червено вино
* 50-60 мл. олио
* 2 дафинови листа
* 10-15 зърна черен пипер
* 5-6 зърна бахар
* 5-6 зърна хвойна
* сол на вкус
* риган
* мащерка

 



За гарниране:

* 5-6 картофа- средно големи
* резен целина
* индийско орехче
* черен пипер
* краве масло или зехтин
* мащерка





 


Приготвяне:


1. Нарежете лука и чесъна на ситно. Задушете в загрятото олио.

2. Нарежете или накъсайте на едри късове гъбите и добавете към лука. Объркайте няколко пъти. Сотирайте на отворен капак около 10 минути. Добавете брашното и разбъркайте. Добавете и червения пипер. Разбъркайте отново и добавете червеното вино. Пуснете черния пипер, бахара, смачканите зрънца хвойна, и дафиновите листа. След като заври намалете огъня и оставете да къкри около 20-30 минути. През това време пригответе гарнитурата : пюре от картофи и ароматен черен ориз.




3. Пригответе пюрето от картофи. Може да направите по няколко начина:

  А. Най-бързо:  Обелете и нарежете картофите. Добавете целината. Покрийте ги с вода и ги варете до омекване на умерен огън. Извадете от водата и намачкайте с инструмента за пасиране. Добавете сол, черен пипер, индийско орехче, краве масло (гхи) или зехтин, отново намачкайте. Поръсете с листенца мащерка.

  Б. Сварете добре измитите картофи с обелките. Обелете и продължете по описания по-горе начин

  В. Добре измитите картофи се обвиват в метално фолио. Парчето целина също. Поставят се в загрята фурна и се пекат около 20-30 минуто. Пробват се с шиш. Ако влиза и излиза свободно, значи са опечени. Обелват се и се пасират с пресата за картофи докато са още топли.

  Г. Ако имате и използвате микровълнова фурна: Измивате картофите и ги поставяте в тавичката на фурната. Пускате на пълна мощност (750 W) за 10-12 минути. После  обърнете картофите и отново пуснете за 10-12 минути. Опитайте с бамбуков шиш. Обелете и пасирайте, както е описано по-горе. Целината трябва да се свари с вода  или да пропуснете.



За гарнитурата  от черен ориз

* 2 с.л. масло и 1 с.л. олио или  само олио за (постен) веган вариант
* 50 мл червено вино
* 300 мл зеленчуков бульон или вода
* 1-2 ч.л. сушени цветове от мащерка и риган
* черен пипер-прясно смлян
* 1/2 глава лук
* 150 г черен ориз

 


Приготвяне:

Запържете в стопеното масло и олио ситно нарязаната глава лук. Поръсете черния пипер. Добавете ориза. Разбъркайте около 2-3 минути. Добавете виното, покрийте с капак и намалете огъня. След като оризът поеме виното добавете зеленчуковия бульон или водата. Варете около 30 минути или докато оризът омекне достатъчно за вашия вкус. Не трябва да разварявате.  Посолете и ако е необходимо да добавяте вода, то нека тя да е гореща. Имайте предвид, че и след изключването на огъня, оризът продължава да абсорбира вода.  Поръсете мащерката, разбъркайте, изключете огъня и оставете още 10 минути под похлупака.

Оформете топките ориз и картофено пюре с лъжицата за сладолед, като потопите в студена вода.



 Сервирайте яхнията в затоплени чинии с топки от картофено пюре и черен ориз. Поръсете с черен сусам, риган. Гарнирайте с клончета свежа мащерка.

  

Ако искате да се насладите на други вкусни рецепти с гъби:

Гъбена каша с елдено брашно - Mushroom mess with buckwheat flour

Саксийки с гъбен пастет и безглутенови крекери -веган - Pots with Mushroom Pate and gluten-free Crackers, vegan

Баница с козе сирене,гъби и праз или зелен лук

Спаначени фетучини с манатарки и мащерка - Spinach fettuccine with penny bun (Boletus edulis) and thyme

Гъбено суфле с лимоново босилеков сос

Ризото с гъби и мащерка

Лятна терина Прованс - Summer terrine Provence



понеделник, 2 февруари 2015 г.

Бананови безглутенови мъфини с шоколад-веган - Gluten-free Banana Muffins with Chocolate-vegan



Спомняте ли си тези Бананови мъфини с хрупкав орехов топинг и ромова поливка. Който ги е правил, знае колко са вкусни. Аз често правя от тях. Скоро реших да пробвам да направя нещо с рецептата. Да добавя шоколад, да намаля захарта, да ги направя безглутенови и веган, и се получиха различни и също много вкусни мъфини. Ако имате проблем с глутена или избягвате по друга причина , опитайте тази рецепта.



 Продукти:


 излизат около 20-23 мъфина с размер на чашките 3*5 см

* 3 големи или 4 средни презрели банана, намачкани с вилица на пюре
* 3/4  ч.ч светла кафява захар
* 1 равна с.л. чиа, накисната в 100 мл филтрирана вода или бадемово мляко( соево или друго ядково)
* 1 ч.л екстракт от ванилия
* 1/2 ч.л. или 1 ч.л. канела
* прясно настъргано индийско орехче- няколко стърготини- за лек акцент
* 1/2 ч.ч растително олио- гроздово, слънчогледово, рапично или оризово- пробвала съм с всяко от изброените.
* 1 ч.л бакпулвер
* 1 ч.л. сода за хляб
*  щипка сол
* 3/4 ч.ч оризово брашно
* 1/2 ч.ч. брашно от елда
* 1/2 ч.ч. брашно от киноа
* 1/4 ч.ч. тапиока нишесте
* 1/2 ч.ч смлени орехи
* 1/2 ч.ч. горчив шоколад, нарязан на ситно

* 3 с.л. счукани какаови зърна за хрупкавост отгоре
* 1/2 ч.ч смлени на едро орехи за отгоре


1 ч.ч.- 240 мл





Приготвяне:

1.Загрейте фурната на 170 градуса.

2. В голяма купа смачкайте бананите с вилица или с уреда за картофено пюре. Добавете накиснатата чиа и разбъркайте.


3.В друга купа смесете брашната и пресейте заедно с бакпулвера, солта и содата. Оставете настрана.

4. В купата с бананите прибавете олиото, ванилията, канелата, индийското орехче и захарта. Разбийте с вилица добре. Добавете с разбъркване на 2-3 пъти сухата смес от брашна. Разбъркайте старателно до еднородна смес. Добавете орехите и нарязания шоколад-вижте бележките долу. Разбъркайте леко. Не разбивайте прекалено много, само, колкото да се смесят продуктите.

5.Напълнете хартиените или силиконови чашки малко над 3/4 от обема им или почти до горе. Поръсете от орехите и какаовите зърна. Леко притиснете с длан. Сложете във фурната и печете  около 25-30 минути. Пробвайте с клечка, ако е суха извадете. Оставете да се охладят на решетка.



Бележки:


1.Бананите  по принцип се използват като заместител на яйца в някои сладкиши. Затова не е необходимо да използвате чиата като заместител на яйцата( имам  предвид конкретната рецепта, на която съм се базирала ). Тъй като съм замествала с ленено брашно, нямам нищо против него, харесва ми, но има хора, на които не допада аромата, този път реших да изпробвам с чиа. Вие, ако нямате, спокойно може да замените с още половин банан или пюрирани ябълки-количеството като обем да отговаря на 2 яйца.т.е. около 100-120 мл.

2. Мъфините са достатъчно влажни и не се нуждаят от допълнително напояване.

3. Ако не сте алергични към глутена, може да добавите към поръската или в тестото и овесени ядки.

4. Шоколадът най-бързо и лесно се нарязва с ножа за хляб.
Едната ръка държи  дръжката на ножа, а другата притиска отгоре и с притискащи движения се накълцва шоколада.


Насладете се.