неделя, 26 април 2015 г.

Рустикална лимонова торта с боровинки - Rustic Lemon Blueberry Cake



Честит рожден ден на моята сестра!

Да бъде все така мила,!
Да е много обичана!
Пожелавам ѝ здраве и вълнуващи пътешествия!



 С много обич и вълнение приготвих тази торта за нея.  Със сочни лимонови блатове, с пухкав,  ароматен пълнеж от маскарпоне и лимонов крем, в който поставих замразени боровинки. Украсих с пресни боровинки и свежи теменуги. Гипсофилата не се яде, но стои толкова красиво и придава много нежност на целия вид на тортата. Не е проблем да се извадят при поднасяне и хапване.



 За тази торта на два етажа използвах тази рецепта 3 пъти

Продукти:

  250 гр самонадигащо се брашно или обикновено с 1 ч.л. бакпулвер.
* 150 гр. фина захар
* 100 гр меко масло
* 50 мл. олио от гроздови семки, може и слънчогледово
* 4 яйца-разделени
* 2 с.л. настъргана лимонова кора
* 2 с.л. лимонов сок

Приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 С.
2.Намажете формите (2 форми с диаметър 19 см) с масло и поръсете с брашно, за лесно отделяне.
3.Разбийте маслото, олиото, 2/3 от захарта на пухкав, нежен крем.Добавете лимоновия сок и лимоновата кора, разбийте отново. 
4.  Прибавете един по един жълтъците с непрекъснато разбъркване.
5. Разбийте белтъците с 2 ч.л. лимонов сок  на сняг. Добавете останалата 1/3 от захарта и разбийте до гладка лъскава смес.
6. Прибавете с редуване белтъчната смес и пресятото брашно като  разбърквате на бавни обороти.
7. Изсипете в двете  форми и загладете. Поставете да се пече. Печете до суха клечка около 20-30 минути
8. Извадете и оставете да се охладят във формата около 5 минути.
9. Извадете за окончателно охлаждане на решетка.

За малката торта използвах форма с диаметър 12 см.

От третата доза тесто направих един блат с диаметър 19 см и 3 блата от 12 см.

Пълнеж на цялата  торта:

* 750 г маскарпоне
* 250 г  заквасена сметана
* лимонов крем - рецептата по-долу
* около 300 г замразени боровинки

Към разбитото маскарпоне със заквасената сметана се добавя на части лимоновия крем. Оставете настрани до момента на сглобяване на тортата.


Лимонов крем:

* 7 яйчни жълтъка
* кората на два лимона* настъргана
* 150 мл лимонов сок
* 80-100 г захар
* 5 с.л. студено масло

Всички съставки без маслото се поставят в малка тенджерка и с бъркалката за яйца или силиконова шпатула сместа се загрява на умерен огън при непрекъснато разбъркване. След около 5-6 минути до 10-12 зависи от температурата и големината на съда, кремът е готов. Махнете от огъня. В никакъв случай не бива да се допуска завиране. Ако желаете прецедете през цедка сместа. На мен ми харесва да усещам коричките на лимона. Добавете лъжица по лъжица маслото като бъркате до поемането от сместа.
Охладете, като покриете със свежо фолио.
Този крем може да приготвите няколко дни по-рано.



Сглобяване на тортата:

1. Подравнете блатовете от горната страна. Изрезките запазете и пригответе трайфъл или бонбонки на пръчки- попс. Може да замразите за по-нататък.

2. Направете лек сироп за блатовете.

Лимонов сироп за блатовете:

* 100-120  гр. захар
* 150 мл. вода
* 150 мл. лимонов сок
* 3 с.л краве масло
* 1-2 капки етерично масло от лимон или ампула на Йоткер-лимон- по желание

Поставете в тенджерка всички съставки, загрейте умерено, и бъркайте докато се стопи захарта. Есенцията добавете накрая. Оставете леко да се охлади.

3. Всеки блат леко се сиропира с няколко лъжици сироп.Отгоре се поставя крем с дебелина около 2/3 от дебелината на всеки блат. Поръсва се около шепа боровинки. От замразените. Подредете отделно малката торта и след като стегне поставете върху голямата.
4. Оставете тортата да престои няколко часа. При мен една нощ. Измажете небрежно бордовете и подредете свежите боровинки и цветята. 





  

Режете с остър потопен в гореща вода нож. Движете ръката си, както режете хляб.

 




Насладете се!


 






понеделник, 13 април 2015 г.

Великденски бисквити - Easter cookies




Ако се чудите какво правят Рудолф, Комета и останалите - Дашър, Донър,  Денсър, Пренсър, Виксен, Купидон и Блитцен, когато не носят подаръци....според мен нямат търпение да се разлистят горите...А днес правят компания на великденските зайци, заедно с таралежите, към които нашето семейство има особени чувства...





Продукти:

* 200 грама брашно от лимец
* 100 г ръжено брашно
* 100 г брашно грахам
* 1 с.л. глюкоза леко затоплена
* 2с.л. меласа
* 80 грама пудра захар  
* 100 гр масло,меко на стайна температура
* 2 яйца
* 1 ч.л сода бикарбонат
* 1/4 ч.л сол
* подправки  :
* 1 ч.л. канела или на вкус
*  семенцата от 1 шушулка ванилия 
* 1 бобче тонка, настъргано
* 1 с.л.  ситно настъргана портокалова кора













Приготвяне:


1.В  голяма купа, пресейте 2-3 пъти, брашното, содата, прахообразните подправки и солта.

 2.Оформете кладенче и добавете  маслото, глюкозата, подправките, които не сте пресели и яйцата.Започнете за бъркате с вилица или дървена лъжица. Когато  бъркането стане трудно и се оформи тесто продължете с ръка, която сте топнали в малко брашно и оформете на топка.Това става бързо и без добавяне на допълнително количество брашно.
Увийте тестото в свежо фолио и оставете през нощта на хладно или поне за няколко часа. При мен печенето се получава на следващата нощ .Не е проблем да остане и още една.

3.Около час преди да започнете да печете го извадете на стайна температура.Маслото е стегнало тестото и е трудно да се разточва, затова трябва да се отпусне.

4.Загрейте фурната до 180 C без обдухване.

5.Застелете тавите с хартия. Поставете хартия на плота, с торбичка, пълна с брашно леко посипете брашно-това ще помогне на отделянето на бисквитките. Откъснете парче от тестото  и с помощта на друг лист хартия или свежо фолио, разточете тънко около 3-5 мм. Нарежете желаните форми. Добре е в една тава да поставяте приблизително еднакви фигури, за да се изпекат равномерно. Ако е прекалено меко тестото, може да сложите тавата за малко във фризера.
Печете около 5-7 минути, в зависимост от размера на бисквитките.Ако са по малки-  проверете след 4-5 минути.За по-големи -6-8 до 10 минути. Вадят се, когато съвсем леко краищата им порозовеят.

6.Извадете от фурната, оставете да изстинат, да ги чувствате топли, и тогава ги пренесете от тавата на решетка, където  напълно да се охладят. Горещите бисквити са още меки и могат да се счупят-особено по-големите.

 7.Украсете следващия ден или след напълното изсъхване на фондановото покритие.

Подробни указания  за рисуването  може да видите тук